! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jaroslava Bednářová

autor

Herbár alebo od alchemilky po žindavu


Už od vynálezu kníhtlače v 15. storočí sa v mnohých domácnostiach tešili veľkej obľube najrozličnejšie herbáre a lekárske knihy, ktoré boli popri Biblii neoddeliteľnou súčasťou rodinného dedičstva. Zdobili ich čoraz dokonalejšie ilustrácie, ktoré sa v 18. a 19. storočí vďaka maliarskej a tlačiarskej technike stali skutočnými umeleckými dielami. Z obdivu k starým herbárom i z úcty k pozorovacím schopnostiam predchá-dzajúcich generácií vznikla aj táto zbierka s názvom Herbár alebo od alchemilky po žindavu. V knihe na majstrovských zobrazeniach ožíva 161 byliniek, ktoré sa osvedčili v tradičnej medicíne. Okrem estetického zážitku ponúka množstvo užitočných rád, učí liečivé rastliny spoznávať, zbierať, spracovať a využívať, usiluje sa prebudiť hlbší záujem o vlastné fyzické a psychické zdravie v súlade s prírodou. Súčasťou publikácie sú prehľadné tabuľky, z ktorých sa dozviete, čo, kedy a ako zbierať, použiteľné recepty a zaujímavé, neraz i bizarné úryvky zo starých herbárov.
Na sklade > 5Ks
18,51 € 19,90 €

Herbár alebo príroda vo vašej kuchyni


Rastliny ako jedlo, rastliny ako liek – táto nevšedná kniha vás presvedčí o tom, že tieto dve spojenia neodmysliteľne patria k sebe. Mnohých z vás určite prekvapí, že: KOZONOHA HOSTCOVÁ nie je iba nepríjemná burina v záhrade, ale aj tradičný liek s diuretickými a krv čistiacimi účinkami, ktorý chválila už slávna abatiša Hildegarda z Bingenu. Navyše si na nej môžeme pochutiť v polievke, vo fašírkach alebo v nátierke. MELÓN nepatrí iba do žalúdka, ale slúži aj ako skrášľovací prostriedok na tvár „škaredých slečien, pretože prirodzene krásne to nepotrebujú“, ako hovorí P. O. Mattioli, autor známeho herbára. CHMEĽ nie je iba zásadná surovina do piva alebo pre farmaceutický a kozmetický priemysel, ale kedysi sa mladé chmeľové výhonky na jar predávali na trhoch a pripravovali ako špargľa. MALINY odporúčal na liečenie rozličných neduhov už autor prvého slovenského Zelinkára Juraj Fándly a v prvej slovenskej kuchárskej knihe ich s obľubou používal aj Ján Babilon a neskôr i Terézia Vansová. ĎATELINA nie je iba krmovina, ale aj surovina na kvetový med či súčasť chutnej zdravej polievky. Keď sa pretne svet starých apatiekarov a lekárov so svetom kuchárov, botanikov a maliarskych majstrov, výsledkom je kniha pre všetkých maškrtníkov a zároveň ctiteľov rastlinnej ríše.
Na sklade > 5Ks
18,91 € 19,90 €

Stromy a kry - Herbár


Tento netradičný herbár predstavuje 98 druhov drevín, pričom sa zameriava nielen na ich využitie v ľudovom liečiteľstve, ale prináša i veľa ďalších zaujímavostí o ich histórii. Na jeho stránkach sa dozviete napríklad aj to, že: – ženám trpiacim popôrodnými bolesťami sa odporúčalo piť odvar z bukvíc so šalviou – z našich javorov možno získavať cukor, čo sa v roku 1811 dokonca začalo skúmať pod dohľadom cisárskej komisie – teplé obklady namočené v odvare z jedľových šišiek vyťahujú hlboké bradavice – čaj z fíg pomáha pri kašli, nachladnutí, bronchitíde, obličky a močové cesty čistí od piesku pričom o figových obkladoch sa píše už v Starom zákone – pri angíne a napuchnutých mandliach sa odporúča kloktať odvar z kvetov orgovánu – z ihličia borovice lesnej sa vyrábal materiál napríklad na prikrývky. Vybrané liečivé kry a stromy vám táto kniha priblíži nielen vďaka množstvu užitočných informácií, ale aj prostredníctvom unikátnych zobrazení prevzatých zo starých herbárov, počínajúc kolorovanými drevorytmi zo 16. storočia. Väčšina ilustrácií pochádza z rastlinopisných publikácií z konca 18. a z 19. storočia. Ich prednosťou je botanická vernosť a dokonalá technika spracovania.
Na sklade 5Ks
17,96 € 18,90 €