! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Gustáv Murín: V tieni Černobyľa

Za tri desaťročia sme sa nielen poučili, ale poznáme aj do detailov, ako k tejto havárii došlo a aké boli jej následky. Na základe týchto faktov i vlastných odborných skúseností s vplyvom  žiarenia na živé organizmy napísal Gustáv Murín román, ktorý prináša nové a aj prekvapujúce pohľady s cieľom osloviť širokú verejnosť. Autor v rámci dramatického príbehu populárnou formou cituje odborné štúdie, ktoré približujú problematiku jadrovej energetiky aj laikovi tak, aby sa jej nebál a naopak zdôrazňuje jej výhody pre ľudskú spoločnosť.

Viete, že ruské tajné služby vyvinuli vraždy pomocou rádioaktivity namiešanej do nápoja? Tak sa pomstili Litvinenkovi, bývalému agentovi KGB, ktorý utiekol do Londýna. Zomrel koncom roku 2006, potom, čo vypil rádioaktívne polónium namiešané do čaju.

Viete, že za celú tragédiu Černobyľu môže jediný muž, inžinier Ďatlov, ktorý už predtým počas vojenskej služby na Sibíri prekonal pri havárii v jadrovej ponorke bez trvalých následkov ožiarenie 200 rem, čo je trojnásobok povolenej dávky? S jadrovým reaktorom mal teda nevybavené účty a veril, že ho skrotí. Po výbuchu ho zasiahla dávka 390 rem. Ale žil bez zjavných následkov ešte deväť rokov, prežil aj súd a väzenie a nakoniec zomrel na obyčajný infarkt.

Viete, že pred Druhou svetovou vojnou existovala zubná pasta obsahujúca rádioaktivitu, aby zuby krajšie žiarili?

Zubná pasta s obsahom rádioaktivity

Ďaleko viac sa o neviditeľnej smrti, veľkých peniazoch a láske dozviete v najnovšej knihe Gustáva Murína V tieni Černobyľa.

Srdečne Vás pozývame na krst knihy v utorok 26. apríla o 17:30 hod. v Panta Rhei Poštová.

← Predchádzajúci blog

Umberto Eco: Nulté číslo

Nasledujúci blog →

Victoria Boutenko: Zelené smoothie 7-dňový detox