! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Knižná Panta Rhei edícia

KNIHA ALEBO FILM
Nech už je to akokoľvek, vzťah medzi nimi funguje a dalo by sa povedať aj prehlbuje. Knižné bestsellery sa ihneď prepisujú na filmové scenáre a po zhliadnutí dobrého filmu podľa knižnej predlohy sa fanúšikovia takmer okamžite vyberú prečítať si dielo na základe, ktorého toto všetko vzniklo. Niet divu. Ukazuje sa, že filmy ktoré zarobili historicky najviac peňazí, sú úspešnými adaptáciami knižných a komiksových predlôh. Úspech však nie je zákonitosť. Hoci aj spisovateľ aj tvorcovia filmu rozprávajú ten istý príbeh, sú to dva rozdielne zážitky, pričom jeden môže a nemusí podporiť druhý.
 
Ak sa však sfilmovanie podarí, pomôže propagácii skvostného literárneho diela, o ktorom by možno kvôli neznámemu autorovi málo kto počul. Na filmové spracovanie dobrej knihy niekedy čakáme aj desiatky rokov. Sú však aj „zaručene dobré“ tituly ako Mlčanie jahniat, Krstný otec či Forrest Gump, ktoré na nakrúcanie nemuseli čakať dlho. Dnes ich poznáme najmä vďaka tváram holywoodskych hviezd ako Anthony Hopkins, Joddie Foster, Al Pacino, Marlon Brando či Tom Hanks. Ak ste tieto filmy ešte nevideli – odporúčame. Všetky tri sa nachádzajú aj v prvej pätnástke najlepších filmov všetkých dôb podľa ČSFD (Česko-Slovenskej filmovej databázy). 
 
PÔVODNÝ PRÍBEH
Thomas Harris, Mario Puzo a Winston Groom sú autormi týchto príbehov. Hoci ich diela patria k nezameniteľným a nemali by chýbať v knižnici žiadneho knihožrúta, nájsť ich v kníhkupectvách je pravdepodobne nemožné. Dostať sa k filmovej verzii je oveľa jednoduchšie, no čo sa týka knihy, pri troche šťastia možno nájdeme jeden výtlačok v antikvariáte.
V Panta Rhei sa rozhodli ísť hlbšie a zabrdnúť trošku aj do práce vydavateľov. Vytvorili Panta Rhei edíciu, v ktorej opäť vracajú na pulty najväčšie knižné a zároveň filmové klasiky. Vyberajú diela s vysokým hodnotením, ktoré sú už bežne v slovenskom jazyku nedostupné a ktorých filmové spracovania zároveň nadchli mnohých divákov.
 
Okrem troch spomínaných titulov sa od 1. júna môžete tešiť aj na legendárny Klub bitkárov z pera Chucka Palahniuka, v ktorého filmovej verzii sa objavili hviezdy Brad Pitt a Edwart Norton. Internetová filmová databáza (IMDb) priradila filmu 10. miesto. Okrem toho v Panta Rhei edícii nájdeme aj neodolateľnú Čokoládu od Joanne Harrisovej, v ktorej si zahral aj Johny Depp. Šesticu uzatvára Plavba s tigrom od Yanna Martela z roku 2001, ktorá o 11 rokov nadchla aj oscarového režiséra Anga Leeho, ktorý podľa nej nakrútil úspešný film s názvom Pi a jeho život.
 
Na záver máme informáciu pre všetkých zberateľov: v Panta Rhei edícii vyjdú na jeseň ďalšie 3 knihy.
← Predchádzajúci blog

Literárna revue 11/2017

Nasledujúci blog →

Miroslava Varáčková: Grafitové dievča