! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Väzba


E-knihy - Skutočné príbehy strana 4 z 4

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

Ako som prežil Buchenwald


Aron Bulwa má len desať rokov, keď sa v jeho rodnej židovskej štvrti v poľskom Piotrkówe prvý raz objavia nacisti a premenia ju na geto. So zdesením sleduje, ako jeho rodina a známi trpia pod nadvládou krutých strážcov a ako je v gete čoraz menej ľudí. Po strašných zážitkoch sa postupne dostane do dvoch pracovných táborov, až ho napokon deportujú do koncentračného tábora Buchenwald, kde zotrvá tri mesiace. Vojnu prežije ako jediný z celej rodiny. Po nej sa ocitá vo Francúzsku – krajine, ktorú vôbec nepozná. Získa nové meno Armand a snaží sa znovu postaviť na vlastné nohy. Po celý čas ho však prenasledujú dve otázky: Ako to, že práve on prežil, keď toľko ľudí zahynulo? A aký má vôbec život ešte zmysel?
Na stiahnutie
9,90 €

Teď to trochu štípne


Zdravotní sestra Anna, která na pohotovosti pracuje už 17 let, podává s humorem i vážností svědectví o nepředstavitelně náročné práci s lidmi v mezních situacích. Co dělat, když se na příjmu potkají členové znepřátelených týmů nebo si někdo v nemocnici odloží dítě kvůli představení v opeře? Jsou tací, kteří si vědomě zahrávají se zdravím, jiní se sem dostanou následkem nešťastné náhody. A některé zde potká i pravá láska…
Na stiahnutie
8,00 €

dostupné aj ako:

Francina vojna


Strhujúce spomienky nadanej módnej návrhárky, ktorá prežila druhú svetovú vojnu V lete 1942 deportovali nacisti dvadsaťdvaročnú Židovku Franci Rabinekovú do Terezína, koncentračného tábora a geta vzdialeného šesťdesiatpäť kilometrov od Prahy. Bol to začiatok jej trojročnej cesty z Terezína do Osvienčimu-Brezinky, odkiaľ putovala do pracovného tábora v Hamburgu a napokon do Bergenu-Belsenu. Franci sa v tábore preslávila ako módna návrhárka, ktorá pri výbere na nútené práce oklamala doktora Mengeleho, keď tvrdila, že je elektrikárka. Zariskovala, čo ju pri selekcii dostalo na pravú stranu ? medzi šťastlivcov, ktorým bol dopriaty náskok pred smrťou. Vo svojich spomienkach úprimne a otvorene, ba miestami aj vtipne opisuje temné roky, ktoré strávila v ženskom väzení. Francina vojna predstavuje svedectvo neuveriteľne silnej mladej ženy, ktorá vydržala hrôzy holokaustu a napriek útrapám prežila. Jej boj sa však kapituláciou Nemecka v roku 1945 neskončil. Čakali ju ešte dlhé roky začleňovania sa do spoločnosti, ktorá mala v porovnaní s ňou len okrajovú skúsenosť s nacistickými zverstvami.
Na stiahnutie
9,00 €

dostupné aj ako:

Zázrak zo skúmavky


Novinka od slovenskej autorky - skutočný príbeh dvoch žien o ich ceste k vytúženému dieťaťuExistuje na svete spravodlivosť? Prečo ženy, ktoré netúžia mať deti, okamžite otehotnejú a tie, čo by za bábätko dali všetko, márne čakajú na dve čiarky na tehotenskom teste? Tieto otázky si často kladú hrdinky tohto príbehu Alexandra a Sabína. Na svojej ceste za vytúženými bábätkami neraz zápasili s neúspešnými pokusmi, pádmi na kolená, bolesťami i beznádejou. No hoci museli prekonať obrovské prekážky, získali napokon oveľa viac, ako si na začiatku vôbec dokázali predstaviť.Skutočný príbeh pre všetky ženy, ktoré veria v zázraky i pre tie, čo ešte stále pochybujú. Dokážete oveľa viac, ako si myslíte! Nech sa vám vaše ciele zdajú akokoľvek vzdialené, nikdy sa nevzdávajte.Laura Krauz je slovenská autorka píšuca pod pseudonymom. Pokojne môže stáť po vašej pravici, stratí sa v dave. V dave sa však nestratí dojímavý príbeh, ktorý práve držíte v rukách. Otvorí vám ním nielen oči, ale aj srdce. Po jeho prečítaní nikdy nebudete považovať vaše deti za samozrejmosť, a ak ich ešte nemáte, budete bojovať s hlavnými hrdinkami až do posledného dychu... A ten ďalší skutočný príbeh bude možno o vás.
Na stiahnutie
7,00 €

Andrea a No Name


Andrea má šestnásť a je zamilovaná až po uši. Nie však do spolužiaka, ale rovno do lídra kapely No Name Igora Timka. Andrea sa neučí, neupratuje, nepočúva. Uteká tajne do Košíc, len aby nasávala rovnaký vzduch ako jej idol, dedka prinúti zriadiť v záhrade jazierko s leknami... Rodičia i okolie už strácajú nervy, ona má však v hlave len JEHO. Až raz zaklope na jej dvere... Neprikrášlený príbeh dobrodružstiev obrovskej fanúšičky vzniká po šestnástich rokoch, keď už „vytriezvela“. Možno poteší nielen fanúšikov kapely No Name.
Predaj skončil
7,00 €

dostupné aj ako:

Pobřežní cesta


Teprve před několika dny se Raynor dozvěděla, že její manžel Moth trpí nevyléčitelnou nemocí. A k tomu právě přišli o dům a s ním i o práci. Nezbývá jim skoro nic – ani čas. A tak se rozhodnou vydat na pouť dlouhou tisíc kilometrů. Chtějí projít Jihozápadní pobřežní cestu, která vede po anglickém pobřeží, ze Somersetu přes Devon a Cornwall až do Dorsetu. Putují přímoř­skou krajinou, po útesech mezi mořem a oblohou a v batozích si nesou jen to nejnutnější. S každým krokem, každým dalším setkáním a potížemi, jimž musejí čelit, se z prosté pěší výpravy stává životní pouť. „Náš svět se měnil, jeho okraje bledly, jak nás cesta vedla mezi mořem, skalami a oblohou. Jako bychom postupně splývali s divočinou a cesta, kterou jsme kráčeli, jako by nás nesla úplně jinam.” Popis jejich putování je až brutálně upřímný. Raynor a Moth mají často hlad, nemají se kde umýt, ostatní se od nich s nedůvěrou odvracejí. Zároveň si ale stále dokážou uvědomovat krásu okolní krajiny. Jejich cesta je zároveň cestou k sebeuvědomění, k čirému prožitku těch nejzákladnějších věcí, k naději. Raynor a Moth jsou manželé ve středním věku, kteří ve Walesu provozují rodinnou farmu. Tu společ­nými silami opravili a vychovali zde své děti. Kvůli špatné investici ale ze dne na den o všechno přijdou a ocitnou se bez domova. Jen několik dnů nato se dozvědí, že Moth trpí vzácným degenerativním onemoc­něním. Když přemítají, co si počít, vzpomene si Raynor na knihu, kterou kdysi četla, a manželé se spontánně rozhodnou jít pěšky podél jihozápadního anglického pobřeží – značenou cestu dlouhou asi tisíc kilometrů. Za poslední peníze si koupí použitý stan a dva batohy a prostě vyrazí. Celou dobu musí vyžít pouze z osmačtyřiceti liber na týden.
Predaj skončil
12,90 €

dostupné aj ako:

Poprvé


Studovat, milovat, zabíjet, fetovat, krást. Knižní předloha filmu Cherry s Tomem Hollandem. Skutečný příběh neúspěšného studenta, zamilovaného mladíka, vojenského zdravotníka v Iráku, zlomeného muže s postraumatickou stresovou poruchou a následně feťáka a zločince. Nico Walker román sepsal na psacím stroji ve vězení, kde si odpykával jedenáctiletý trest za vykrádání bank.
Predaj skončil
8,35 €

dostupné aj ako:

Vražedná pole


Mimořádně silné memoáry o životě v Kambodži, kde vládl komunistický režim Rudých Khmerů. Autor líčí sestup země do nepředstavitelného pekla: světa otroků a nesmyslné brutality, v níž zanikl jakýkoli rodinný život. Jejím autorem je očitý svědek opravdových „vražedných polí“, jenž měl to štěstí, že přežil a následně si dokonce zahrál ve slavném stejnojmenném filmu.
Predaj skončil
10,55 €

dostupné aj ako:

Čas riskovat všechno


Clodagh Finn procestovala Evropu, aby skrze útržkovité informace z muzeí a přeživších zkonstruovala životní příběh neznámé irské ženy, která během druhé světové války zachránila stovky dětí před deportací do koncentračních táborů. Kniha přináší první ucelený příběh o odvaze, hrdinství a tragédii, které se s osobností Mary Elmes úzce pojí. Děti ji oslovovaly „slečno Mary“ a nyní vzpomínají na její neuvěřitelnou dobrosrdečnost. Vzpomínají, jak jim dala jídlo a poskytla přístřeší a později riskovala vlastní život, aby jim pomohla uprchnout z konvoje smrti. Mary Elmes byla velmi talentovaná a bystrá mladá žena, která zanechala akademické práce (vystudovala francouzštinu a španělštinu), aby již na počátku 30. let odjela pomáhat během španělské občanské války. V roce 1939 uprchla před diktaturou generála Franca a vydala se do Francie nadále pomáhat utečencům. Když bylo v roce 1942 jasné, že jsou Židé vydáváni na smrt, začala ve svém voze propašovávat židovské děti. Nedlouho poté byla zatknuta a vězněna Gestapem, které ji později ze záhadných důvodů propustilo. Hned po propuštění se opět vrátila ke své záchranné misi. Po skončení války se Mary vdala a usadila a nikdy nemluvila o tom, co za války dokázala (o jejích činnostech nevěděly ani její děti). Její příběh byl na dlouhá léta zapomenut. Mary Elmes se dožila 93 let a až po její smrti jí byl in memoriam udělen titul Spravedlivý mezi národy. Kniha vzdává čest ženě, která riskovala svůj život, aby zachránila stovky jiných.
Predaj skončil
8,24 €

dostupné aj ako:

Moje vlast!


Je tak snadné stát se náckem. Pochopit příčiny je mnohem složitější. O nacismu se před malým Christianem mluvilo šeptem. Bylo to monstrum z temné minulosti, pro mladého kluka zlověstné, ale zároveň přitažlivé. V někdejším východním Německu, kde pro spoustu lidí znamenaly kapitalistické reformy spíše ponížení než vítězství a které do devadesátých let nepoznalo přistěhovalectví v takové míře jako to západní, neztratila rétorika silného, samostatného a etnicky homogenního státu nikdy na přitažlivosti. A v opozici vůči liberálnímu, změkčilému a multikulturnímu Západu má původ i určitý ideál muže: vojensky strohého, chránícího přirozený řád. Stačilo poprvé zajít na demonstraci, na koncert — a z Christiana se stal neonacista. S nově nabytým historickým odstupem a kritickým nadhledem už nebyly pro Christiana jeho dosavadní názory a přesvědčení přijatelné. Kniha Moje vlast! je výsledkem pátrání po příčinách radikalizace a po společenských kontextech, které dělají z mladých lidí pravicové extremisty.
Predaj skončil
11,29 €

dostupné aj ako:

Polnoc v Černobyli


Udalosti, ktoré sa odohrali v Černobyli 25. apríla 1986, znamenali zvrat v dejinách. Atómová katastrofa nezmenila len celosvetové vnímanie jadrovej energetiky a vedy, ale aj náš postoj k ekológii. Opustené domy a detské ihriská za ostnatým drôtom tridsaťkilometrovej vylúčenej zóny, vrakoviská kontaminovaných vozidiel a helikoptér, orná pôda pod prívalmi čierneho dažďa, to všetko nám bude navždy pripomínať nebezpečenstvo neviditeľného zabijaka – radiácie. Černobyľská havária predstavovala aj kľúčový faktor pri kolapse Sovietskeho zväzu a jeho porážke v studenej vojne. Pre Moskvu to bola nielen environmentálna a vedecká katastrofa, ale najmä politická a finančná. Celkové náklady sa vyšplhali na 18 miliárd rubľov – dobový ekvivalent 18 miliárd dolárov – a Černobyľ nimi dorazil ekonomiku, ktorá bola aj bez neho na pokraji zrútenia. Havária a jej následky naplno ukázali, že sovietsky štát je kolos stojaci na prehnitých nohách klamstiev. Celú pravdu o tom, čo sa v tú noc začalo v reaktorovni 4. bloku Atómovej elektrárne V. I. Lenina, až doteraz nik nevyrozprával. Novinár Adam Higginbotham obetoval dve desaťročia života rozhovorom so svedkami a práci s archívnymi materiálmi, aby nám predložil túto drámu v celom rozsahu. Začítame sa do spomienok obyvateľov strateného sveta vnútroštátnych pasov, tajnej polície, dlhých radov na potraviny a hrdinského sebaobetovania za vlasť. Vysoko cenená Polnoc v Černobyli je špičková literatúra faktu, ktorá opisuje skazu impéria, hrdinstvo jednotlivcov a zúfalo dômyselné improvizácie, ktorými sa spoločne snažili bojovať proti novému nepriateľovi. Martinus.sk · Čítanie z knihy POLNOC V ČERNOBYLI (Adam Higginbotham)
Predaj skončil
13,20 €

dostupné aj ako:

Bude to bolieť


Vitajte vo svete, kde má týždeň deväťdesiatsedem pracovných hodín. Vitajte vo svete, kde sa rozhoduje o živote a smrti. Vitajte vo svete nepretržitého vlnobitia telesných tekutín. Vitajte vo svete, kde zarábate menej ako automat na nemocničnom parkovisku. Zamávajte na rozlúčku svojim priateľom a vzťahom. Vitajte v živote mladého lekára. Nekonečné dni a bezsenné noci, prácou naplnené víkendy – o tom sú zápisky v denníku Adama Kaya, ktorý sa ocitol v prvej línii britského zdravotníctva. Jeho príbehy sú striedavo veselé, hrozné, ale aj smutné. Do podrobností a bez zábran v nich opisuje, čo všetko musel robiť a čím musel prejsť. Áno, zanechali mu jazvu na duši.
Predaj skončil
8,90 €

Posledný pustovník


Napínavý skutočný príbeh amerického pustovníka, ktorý prežil v lese osamote dlhých dvadsaťsedem rokov. „Sám nevedel, kam ide. Nič neplánoval. Len vošiel do lesa a zmizol.“ Tak sa začína príbeh Chistophera Knighta, ktorý krátko po svojich dvadsiatych narodeninách zaparkoval svoje auto hlboko v lese a na štvrť storočia sa stratil z civilizácie. Čo ho k tomu viedlo? Prečo sa chcel stať „nikým“? A ako ho dlhé roky prežité v lese zmenili? Možno by sme sa však nemali pýtať, prečo niekto pred spoločnosťou uteká. Možno by sme si mali klásť otázku, prečo v nej chce niekto vôbec zotrvať. Knightovi v lese spoločnosť ľudí nechýbala. Čítal knihy, počúval rádio a žil z toho, čo sa mu podarilo nakradnúť v neďalekých víkendových chatách. Stala sa z neho legenda. Zlodej-pustovník, ktorý sa špecializuje na trvanlivé potraviny, plynové bomby, baterky, no nepohrdne ani sladkosťami či výstrednými likérmi. Jedni ho chceli dolapiť, iní obdivovali jeho drzosť i životaschopnosť a snažili sa mu pomôcť. Až kým ho jedného dňa skutočne nechytili a neobvinili z viac ako tisícky krádeží. Americký spisovateľ Michael Finkel vo svojej dokumentárnej knihe Posledný pustovník rekonštruuje fascinujúce roky, ktoré Christopher Knight prežil v lesnej divočine. Vybudoval si tam vlastný svet, v ktorom si vystačil sám so sebou. Jeho pustovnícky príbeh je hlbokou úvahou nielen o samote, ale aj návrate do spoločnosti, do sveta, ktorému za tie dlhé roky takmer celkom prestal rozumieť. Dokáže svet porozumieť jemu?
Predaj skončil
9,80 €

dostupné aj ako:

Osvienčimská uspávanka


Podľa skutočného príbehu statočnej nemeckej zdravotnej sestry, ktorá sa v Osvienčime starala o najmladších väzňovV jedno obyčajné ráno roku 1943 Helen Heinnemannová pripravuje svojich päť detí, keď k nim zrazu vtrhne nemecká polícia, ktorá má na príkaz SS odviesť jej päť detí aj manžela rómskeho pôvodu do väzby. Hoci Helen je Nemka a nijaké bezprostredné nebezpečenstvo jej nehrozí, odmietne opustiť svoju rodinu, čím si spečatí svoj osud spôsobom, o akom by sa jej nikdy ani nesnívalo.Po vyčerpávajúcej ceste Helen a jej rodina prídu do koncentračného tábora v Osvienčime. Jej manžela Johanna od nich odtrhnú, no Helen je odhodlaná za každú cenu chrániť svoju rodinu aj ostatných väzňov. Keď vedenie tábora zistí, že je nielen Nemka, ale ešte aj vyškolená zdravotná sestra, prikážu jej pracovať v nemocnici, ktorú má pod dohľadom sám Dr. Mengele. Helen si nerobí žiadne ilúzie o Mengeleho zámeroch, ale súhlasí, keď jej prikáže organizovať dennú starostlivosť a školu pre rómske deti v tábore. Helen zmobilizuje všetky svoje sily, aby za každú cenu ochránila deti, ktoré jej boli zverené do starostlivosti.Román Osvienčimská uspávanka demonštruje moc ľudskej obetavosti v podmienkach, keď sa zdá, že všetka nádej pohasla.
Predaj skončil
11,20 €

dostupné aj ako:

Memoáre v listoch


Emma Reyes v sérii listov rozpráva o svojom detstve v Kolumbii na začiatku 20. storočia. Memoáre písala počas tridsiatich rokov a sú opisom neskutočného odhodlania a predstavivosti dievčaťa, ktoré vyrástlo v absolútnej chudobe. Emma Reyes bola nemanželské dieťa, žila v izbe bez okien, vody a záchoda v Bogote, kde so sestrou prežili len vďaka svojej vynaliezavosti. Keď ich matka opustila, zostali v katolíckom kláštore so stopäťdesiatimi sirotami, kde umývali podlahu a riady, žehlili a prali, šili odevy, vyšívali ozdoby pre mníšky – a báli sa diabla. Negramotná Emma utiekla, keď mala devätnásť rokov, a nakoniec sa stala maliarkou, priateľkou Fridy Kahlo, Diega Riveru a európskych umelcov a intelektuálov. Portrét jej detstva vyskladaný z jej rozprávania je dôkazom spisovateľského talentu, ktorý zostal skrytý po celý Reyesovej život. Memoáre v listoch sú literárny objav.
Predaj skončil
7,99 €

dostupné aj ako:

My děti ze stanice ZOO


Nové vydání slavné knihy. Na základě zpovědi zachycené na magnetofonových páscích zpracovali Kai Hermann a Horst Rieck autentický životní příběh německé narkomanky Christiany F. Dnes již dospělá Christiane F. se poprvé ve svých dvanácti letech setkala v evangelickém centru pro mládež s hašišem, ve třinácti na diskotéce s heroinem. Brzo se stala na drogách závislou, přes den chodila do školy a odpoledne si spolu se svými přáteli-narkomany vydělávala na stanici ZOO peníze na drogu prostitucí. Její matka skoro dva roky netušila nic o dvojím životě své dcery. Christiane F. vypráví s obdivuhodnou snahou o přesnost a odzbrojující otevřeností o osudech dětí, o kterých se veřejnost dozvídá až z titulků novin, jež oznamují jejich smrt. Příběh Christiany F. se denně opakuje kdekoli na světě.
Predaj skončil
7,30 €

dostupné aj ako:


Skutočné príbehy vychádzajú z reálnych udalostí, skúseností a životných príbehov. Táto forma literatúry prináša autentické príbehy ľudí, udalostí a miest, čím umožňuje čitateľom preskúmať a pochopiť skutočný svet.

V skutočných príbehoch sa často stretávame s autobiografickými dielami, kde autori zdieľajú svoje vlastné životné príbehy a skúsenosti. Tieto príbehy môžu odkrývať ich osobné úspechy, prekážky, vzostupy a pády, čím čitateľom poskytujú pohľad do skutočného ľudského zápasu a rastu.

Okrem autobiografií existujú aj knihy a dokumentárne spracovania, ktoré sa zaoberajú historickými udalosťami, biografiami významných osobností, dobrodružstvami cestovateľov alebo skúsenosťami ľudí v rôznych oblastiach života. 

Skutočné príbehy majú schopnosť inšpirovať, povzbudiť empatiu a prinášať hlboké porozumenie. Sú dôležitým zdrojom poznania, ktorý nám umožňuje odhaliť a pochopiť rôzne aspekty sveta a podporuje nás k zamysleniu sa nad vlastným životom a hodnotami, ktoré sú nám dôležité.

K najznámejším autorom skutočných príbehov patria Malala Yousafzai, Nelson Mandela, Cheryl Strayedová, Elie Wiesel, či Tara Westover.