Ďalším prehliadaním stránky súhlasíte s používaním cookies.

DOPRAVA ZADARMO PRI NÁKUPE OD 15 EUR

Éva Hegedüs: Uros pannonhalmi apát jogbiztosító és birtokszerző tevékenysége (1207-1242)

Počet strán: 102

Väzba: mäkká, brožovaná

EAN: 9789639662803

Jazyk: maďarský

ISBN: 9789639662803

Dátum vydania: 1. januára 2014

Vydavateľstvo:  neuvedený

Orig. vydavateľstvo: 

Uros pannonhalmi apát jogbiztosító és birtokszerző tevékenysége (1207-1242)

Autor: Éva Hegedüs

Dostupnosť:
Vypredané
Naša cena: 8,48 
Bežná cena: 8,93 €
Zľava 5%

Titul je vypredaný a nemáme ani informáciu o dotlači. Pre informáciu o dotlači sledujte prosím našu stránku.

Zobraziť dostupnosť v kamenných predajniach

Pri nákupe nad 15 € máte poštovné zadarmo.

Pri nákupe nad 15 € máte osobný odber zadarmo.

O knihe: Uros apát (1207-1242) egész életével Pannonhalma monostorának jogi és gazdasági fennmaradását, illetve jövőbeni gyarapodását szolgálta. Életműve ugyanakkor igen jól, és sokféle irányból tükrözi azt a változékony korszakot, amelyben élt, és több tekintetben máig hatóan előremutató is volt. Munkálkodásának egy-egy szelete is tanulmányok és újabb kutatások tárgyát képezheti, sokrétű tevékenységét érdemes volna a későbbiek során egy, az ő személyének szentelt monográfia megalkotásával elismerni.

Uros apátot a 13. század első évtizedében hívták meg rendtársai Szent Márton monostorának élére. Olyan korszakban, amikor a trónviszályok kiteljesedése meghozta káros gyümölcseit nemcsak az ország gyorsan változó kül - és belpolitikai konstellációit tekintve, hanem azoknál jóval tartósabban gazdasági téren is. Harmincöt éven keresztül munkálkodott apátsága jólétén, anyagi és jogi biztonságának megteremtésén éppúgy fáradozva, mint a liturgia végzéséhez szükséges keretek méltóságának biztosításán: a máig fennmaradt bazilika megépítésén és fenntartásán.

Személyes befolyása, jelenléte a döntéshozók között bizonyára segítségére volt abban is, hogy az ily módon rendelkezésére álló információk és lehetőségek birtokában - jogi és gazdasági téren először hosszú távú, stratégiai megoldásokat keressen apátsága problémáinak rendezéséhez, majd folyamatosan meg is valósítsa azokat.

Zarándokok az ő korában is felkeresték a helyet, erről oklevelek tanúskodnak. Ma inkább turistákról beszélhetünk, bár néha a két dolog: a hit és a kulturális kíváncsiság egybemosódik - de Uros apát bazilikája nélkül az itt megforduló vendégek teljesen más Pannonhalma-képet vinnének magukkal, az évszázados múltra visszatekintve valószínűleg sokkal hiteltelenebbet, mint így tehetik.

Odporúčame tieto knihy

Pridaj svoj názor
Anonym
Anonym
Pridaj svoje hodnotenie