! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Správne právo strana 6 z 9

Verejná správa 9-10 2015


Novela školského zákona Zákon o kultúrno-osvetovej činnosti Virtuálna registračná pokladnica v taxislužbe Zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy – novela Doplnkové dôchodkové sporenie v ZDP Zákon o účtovníctve – novela Odchodné pri výkone práce vo verejnom záujme Obec a registrácia na DPH
Vypredané
11,76 € 12,38 €

Zákon o správnom konaní, Úzz, 6. vyd., 2015


Publikácia obsahuje aktualizované úplné znenie Zákona o správnom konaní (správny poriadok) s účinnosťou od 1. septembra 2015. Zahrňa poslednú novelu zákona č. 176/2015 Z.z.
Vypredané
2,09 € 2,20 €

Slobodný prístup k informáciám v samospráve


Publikácia „Slobodný prístup k informáciám v samospráve“ s podtitulom „Povinnosti miest a obcí“ vznikla ako priama reakcia jej autora na rôznorodý výklad a prístupy k využívaniu zákona o slobode informácií v praxi, pričom reflektuje jeho dlhoročné praktické skúsenosti v oblasti samosprávy. JUDr. Artúr Soldán v publikácii poukazuje na rôzne praktické prípady a nastoľuje otázky, ktoré sa v súvislosti s aplikáciou zákona o slobode informácií v praxi obecných a mestských úradov, ako aj orgánov štátnej správy najčastejšie vyskytujú. Publikácia rozpletá zložitý proces prístupu k informáciám, na jednej strane ktorého stoja občania žiadajúci o sprístupnenie informácií a na druhej strane povinné osoby, ktoré tieto informácie poskytujú. Zvolená forma praktických príkladov, odporúčania a upozornenia autora, ako aj citácie zo súvisiacich právnych predpisov poskytujú čitateľovi spoľahlivý návod na riešenie konkrétnych situácií a otázok. V závere publikácie čitateľ nájde aj vzory základných tlačív a schémy, ktoré dotvárajú komplexný pohľad na problematiku slobodného prístupu k informáciám v samospráve. Publikácia je určená zamestnancom štátnej správy, verejnej správy a samosprávy, ktorí si chcú uľahčiť činnosť a rozhodovanie pri praktickej aplikácii zákona o slobode informácií.
Vypredané
14,06 € 14,80 €

Správní řád, 2.vyd.


Druhé upravené a doplněné vydání publikace je zpracováno podle právního stavu k 1. 5. 2015. Reflektuje novelizace správního řádu (zákonem č. 303/2013 Sb. a zákonem č. 250/2014 Sb.) a uvádí novou judikaturu, která byla rozšířena či obohacena o další zajímavé právní názory. Jednotlivá ustanovení zákona jsou opatřena podrobnými výkladovými poznámkami a tam, kde je to instruktivní, jsou doplněna i důvodovou zprávou. Poznámky jsou pojaty jako koncentrovanější výkladový pohled na obsah úpravy ve správním řádu, což čtenáři umožní pohotovější orientaci ve správním řádu. Významnou součástí výkladu jsou citace z právních vět soudní judikatury a také ze závěrů poradního sboru ministra vnitra ke správnímu řádu. Do druhého vydání bylo zařazeno přibližně sto nových pramenů judikatury a dvacet pět závěrů poradního sboru. Uživatelskou vlídnost zvyšuje věcný rejstřík. Kniha je určena především úředníkům veřejné správy, zdrojem informací však může být i pro ostatní osoby, které se dostávají do režimů upravených správním řádem tzv. na „druhé straně“, jakož i pro jejich zástupce. Prof. JUDr. Petr Průcha, CSc. po absolvování studia na PrF UJEP v Brně (dnešní Masarykova univerzita) v letech 1976 až 2003 vyučoval na této fakultě správní právo, od roku 1990 zastával pozici vedoucího katedry správní vědy, správního práva a finančního práva. Dodnes na této fakultě pedagogicky působí. V devadesátých letech byl členem Legislativní rady vlády České republiky. Od července 2003 je soudcem Nejvyššího správního soudu. Působí v jeho sociálně-správním kolegiu, přičemž se převážně orientuje na všeobecnou veřejnou správu.
Vypredané
27,71 € 29,17 €

Správne právo procesné - Všeobecná časť


Vysokoškolská učebnica „Správne právo procesné. Všeobecná časť“ komplexne a systémovo objasňuje právnu podstatu najdôležitejších procedurálnych postupov vo verejnej správe. Prináša najnovšie zjednocujúce pohľady na výklad základných procesnoprávnych inštitútov, na ich medzinárodnoprávne a ústavnoprávne aspekty. Prehľadné spracovanie jasným, zrozumiteľným spôsobom a kultivovaným jazykom ju predurčuje stať sa učebnicou určenou prednostne pre výučbu správneho práva na právnických fakultách, využijú ju však aj študenti študijného programu Verejná správa a regionálny rozvoj. Dielo možno odporúčať do pozornosti aj zamestnancom vo verejnej správe, sudcom a prokurátorom. Prof. JUDr. Soňa Košičiarová, PhD. je vysokoškolskou učiteľkou a dlhoročnou členkou Konzultačného zboru ministra vnútra Slovenskej republiky pre otázky aplikácie správneho poriadku. Z jej bibliografie možno spomenúť predovšetkým komentáre k zákonu o správnom konaní (2004 a 2013), monografie Princípy dobrej verejnej správy a Rada Európy (2012), Verejná správa a právo na spravodlivý proces (2014).
Vypredané
21,85 € 23,00 €

Zákon o poľovníctve - Komentár


Predkladaná publikácia predstavuje prvý sprievodný výklad právnej úpravy vykonávania práva poľovníctva v slovenských podmienkach. Absencia komentára k zákonu o poľovníctve medzi doteraz vydanými odbornými publikáciami z oblasti práva bola daná špecifickosťou vybranej právnej úpravy, determinovanou jej silným prepojením s inými odvetviami práva - najmä s občianskym právom hmotným, správnym právom hmotným a správnym právom procesným, ktorá pri svojej aplikácii neraz vyvoláva značné ťažkosti a komplikácie. Cieľom autorov publikácie je podať kvalifikovaný náčrt výkladu k jednotlivým, vybraným ustanoveniam súčasného zákona o poľovníctve, s poukázaním na zásadné momenty jeho aplikácie orgánmi verejnej moci, resp. jeho bežného každodenného používania poľovníckou či nepoľovníckou verejnosťou. Naznačené zásadné momenty sa dotýkajú najmä zvolávania, priebehu a rozhodovania zhromaždenia vlastníkov poľovných pozemkov za účelom vytvárania poľovného revíru, resp. užívania už uznaného poľovného revíru, ďalej postupu správnych orgánov pri uznávaní poľovných revírov a evidencii zmluvy o užívaní poľovného revíru, ale aj špecifických momentov súvisiacich so vznikom a fungovaním poľovníckych organizácií, resp. postavením a výkonom pôsobnosti Slovenskej poľovníckej komory ako jediného samosprávneho orgánu poľovníkov a poľovníckych organizácií. V osobitných kapitolách sa autori venujú postaveniu poľovníckeho hospodára v poľovnom revíri a významu poistenia pri výkone práva poľovníctva. Komentár k vybraným ustanoveniam zákona o poľovníctve je určený širokej verejnosti, odbornej aj laickej, správnym orgánom, poľovníckym organizáciám a ich členom, poľovníckym hospodárom či vlastníkom poľovných pozemkov. Publikácia môže byť prínosom pre každého, kto sa venuje poľovníctvu profesionálne alebo ako koníčku.
Vypredané
27,65 € 29,10 €

Zákon o priestupkoch - komentár


Komentár poskytuje komplexný výklad ustanovení zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov s orientáciou aj na potreby miest a obcí. Autorka zúročila svoje dlhoročné skúsenosti s prejednávaním priestupkov a iných správnych deli ktov a pri vysvetlení jednotlivých ustanovení zákona zohľadňuje problémy a osobitosti, s ktorými sa najmä samospráva pri aplikácii tohto zákona potýka. Komentované ustanovenia zákona doplnila o aktuálnu judikatúru slovenských a českých súdov vrátane rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva, ako aj o množstvo príkladov a vzorov využiteľných v praxi. Komentár je rozšírený o: Zoznam právnych predpisov, podľa ktorých obec ukladá sankcie pokuty za priestupky a iné správne delikty; Zoznam z ákonov upravujúcich priestupky a iné správne delikty, ktoré prejednávajú iné orgány verejnej správy než obec; Zoznam zákonov, podľa ktorých môže obec vydať VZN v oblasti ochrany verejného poriadku a poriadku v správe; Prejednávanie priestupkov a iných správnych deliktov v podmienkach obcí 57 vzorov využiteľných v praxi. Skvelou devízou komentára je jeho špecifické zameranie na podmienky samosprávy, kde v priestupkových a správnych konaniach dochádza často k procesným chybám. Tento kom entár bude preto vítanou a užitočnou pomôckou pre predstaviteľov samosprávy, pracovníkov obecných úradov a príslušníkov obecných polícií, ako aj pre právnickú verejnosť, sudcov, advokátov a prokurátorov.
Vypredané
54,63 € 57,50 €

Správní právo procesní


Vysokoškolská učebnice vykládá čtivou a přístupnou formou správní právo procesní obecnou část. Kniha ve svém pátém vydání přináší aktualizaci látky s ohledem na změny, které se promítly do správního řádu zejména zákonem č. 303/2013 Sb. Zprostředkov ává také další vývoj judikatury správních soudů a Ústavního soudu v této oblasti. Text obsahuje zásadní rozhodnutí těchto soudů i výkladová stanoviska a závěry Poradního sboru ministra vnitra ke správnímu řádu k některým procesním institutům. Výňatky z judikátů a výkladových stanovisek jsou pro lepší pochopení problematiky uvedeny v závěru každé kapitoly. Autoři také úpravou pojmového aparátu reagují na rekodifikaci soukromého práva, zejména na nový občanský zákoník. Ačkoliv je publikace určena především studentům právnických fakult, může zároveň posloužit praxi veřejné správy.
Vypredané
21,88 € 23,03 €

Judikatúra vo veciach azylu


Ďalšia publikácia z čitateľsky obľúbenej edície mapuje aktuálne rozhodnutia súdov v azylových veciach. Súčasná právna úprava problematiky azylu obsiahnutá v zákone o azyle v kontexte množstva medzinárodných zmlúv a dohovorov sa vyznačuje nejednoznačným a niekedy aj chýbajúcim výkladom pojmov. Obsahom publikácie sú súdne rozhodnutia, ktoré slúžia ako interpretačné pomôcky k ustanoveniam zákona o azyle. Publikáciu tvoria pre slovenskú právnu prax relevantné rozhodnutia najmä Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, prostredníctvom ktorých sa vyvíja azylové právo. Z dôvodu prehľadnosti bola zozbieraná judikatúra kategorizovaná v súlade so systematikou zákona o azyle. Predkladaná publikácia vychádza z cieľa poskytnúť čitateľom - advokátom, občianskym združeniam, študentom právnických fakúlt vysokých škôl v Slovenskej republike, ale aj laickej verejnosti - najdôležitejšie judikáty v oblasti azylu, slúžiace najmä na lepší a presnejší výklad jednotlivých ustanovení zákona o azyle. Môže byť tak prostriedkom riešenia mnohých problémov praxe.
Vypredané
8,46 € 8,90 €
  • 4 /5

Príručka dobrého starostu


Praktická príručka pre dobré spravovanie miest a obcí.
Vypredané
12,64 € 13,31 €

Verejná správa 2-3 2015


Daňové priznanie za rok 2014 u nepodnikateľských subjektov, Časovosť – základná zásada rozpočtového hospodárenia v roku 2015, Ročné zúčtovanie preddavkov na daň za rok 2014, Odvolanie ako opravný prostriedok v daňovom poriadku, Účtovanie technického zhodnotenia majetku, Pracovné cesty, Výsledky tvorivej činnosti na školách – praktické využitie, Prečo potrebujeme politiku verejného zdravia?
Vypredané
11,76 € 12,38 €

Regulácia elektronických médií


Rozhlasové a televízne vysielanie je nepochybne najregulovanejšou mediálnou oblasťou. Zatiaľ čo sa na tlačené médiá vzťahujú len minimálne formálne a obsahové požiadavky, tie elektronické sa spravujú mediálnym kódexom, ktorého ustanovenia pomerne podrobne regulujú všetky aspekty ich fungovania. Prvá polovica predkladanej publikácie je venovaná systému mediálnej regulácie v rámci jednotlivých mediálnych služieb, teda rozhlasového a televízneho vysielania, retransmisie a audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie, pre ktorých súhrnné označenie je zvolený termín elektronické médiá. Ďalšie časti sa venujú konkrétnym relatívne samostatným oblastiam regulácie elektronických médií s osobitnými účelmi, vývojom aj právnymi inštitútmi. Na riešenú problematiku je pritom nazerané najmä optikou správneho práva, keďže do tejto právnej oblasti sa radí prevažná väčšina noriem regulácie elektronických médií. Primárnym zámerom pri tvorbe tejto publikácie bolo poskytnutie komplexného pohľadu na všetky dôležité aspekty právnej regulácie elektronických médií. Výraznú časť legislatívnej úpravy v tejto oblasti pritom tvoria transponované normy európskeho práva. Pochopenie kontextu ich vzniku a dôvodov ich implementácie v podobe, v akej sú obsiahnuté v súčasnej slovenskej právnej úprave, je dôležitou podmienkou ich správnej aplikácie. Iné oblasti regulácie elektronických médií sú zasa špecifické pre slovenské právne prostredie a dôvody ich zavedenia, prípadne vývoj ich aplikácie, nemusia byť všeobecne známe. Sekundárnym zámerom publikácie bolo pripomenutie ústavného kontextu regulácie elektronických médií a najmä úlohy, ktorú v nej zohráva ústavné právo na slobodu prejavu. Jedným z najpodstatnejších motívov publikácie je skutočnosť, že sloboda prejavu nie je iba rétorickým nástrojom univerzálne použiteľným v rámci kritiky regulačnej legislatívy či rozhodnutí regulátora alebo súdov, ale je organickou súčasťou aplikácie noriem v oblasti regulácie elektronických médií.
Vypredané
15,68 € 16,50 €

Správní právo - zvláštní část, 2.vyd.


Učebnice seznamuje s právní úpravou vybraných resortů a subresortů veřejné správy – s vnitřní správou, správou školství, stavební správou, správou kultury, zdravotnictví, policie a nově i správou hornictví a geologie a právní úpravou obrany státu. Text je zaměřen zejména na českou platnou právní úpravu vybraných oblastí, která je však uvedena v kontextu historického vývoje a také v souvislostech ústavních, mezinárodněprávních a evropských. Nedílnou součástí výkladu je relevantní judikatura. Kniha tak čtenářům poskytuje komplexní pohled na danou problematiku. Každá kapitola obsahuje vymezení pramenů právní úpravy, vysvětlení základních pojmů a institutů a vymezení organizace výkonu veřejné správy v dané oblasti. Publikace se zaměřuje především na ty oblasti veřejné správy, v nichž jsou občané a právnické osoby nejvíce v kontaktu se správními orgány. Ve druhém vydání jsou reflektovány změny v právní úpravě a nová judikatura správních soudů. Učebnice je určena zejména studentům práva či veřejné správy, užitečná však může být i pro správní praxi.
Vypredané
21,72 € 22,86 €

Verejná správa 12-13 2014


Podávanie súhrnného výkazu po 1. 10. 2014, VZN o dani z nehnuteľností na rok 2015 po novelách zákona, Novela rozpočtových pravidiel VS od 1. 11. 2014, Poskytovanie dotácii – fond na podporu umenia, Použitie podielu zaplatenej dane, Povinnosti pozemkového spoločenstva po prechode na právnu subjektivitu, Zodpovednosť územnej samosprávy za škodu spôsobenú pri výkone samosprávy, Výpočet hrubej mzdy zmeny od roku 2015
Vypredané
11,76 € 12,38 €

Všeobecné správne právo 7. aktualizované vydanie


Od prvého vydania tejto úspešnej vysokoškolskej učebnice v roku 2007 uplynulo sedem rokov a my predkladáme študentom 7. aktualizované vydanie. Možno sa domnievať, že ako odborná publikácia si našla svoje stabilné miesto medzi základnými vysokoškolskými učebnicami. Nepochybne má na to vplyv vhodne zvolená štruktúra učebnice a využívanie základných teoretických pojmov z oblasti správneho práva. Učebnica je pravidelne aktualizovaná o nové právne inštitúty a ďalšie zmeny vyplývajúce z oblasti novelizovaných právnych predpisov. Táto základná koncepcia zostáva zachovaná aj v predkladanom siedmom aktualizovanom vydaní. Okrem menších obsahových a formálnych úprav v jednotlivých kapitolách dochádza aj k niektorým podstatnejším zmenám. Tie súvisia predovšetkým s reorganizáciou miestnej štátnej správy (najmä zrušenie jednotlivých krajských úradov a obvodných úradov a konštituovanie okresných úradov). Z ostatných častí došlo k väčším zmenám v kapitolách týkajúcich sa individuálnych sťažností podaných na Európsky súd pre ľudské práva a v časti venovanej európskemu správnemu právu. Veríme, že predkladaná aktualizácie učebnice „Všeobecné správne právo“ prispeje k skvalitneniu výučby predmetu správneho práva.
Vypredané
24,42 € 25,70 €

Sprievodca miestnou samosprávou


Nebýva zvykom, aby bola odborná téma spracovaná spôsobom zrozumiteľným širokému okruhu čitateľov. Len zriedka sa objaví publikácia, ktorá toto pravidlo popiera a spôsobom svojho spracovania vnesie do odbornej problematiky punc originality. Publikácia „Sprievodca miestnou samosprávou“ tieto atribúty presne spĺňa. Mgr. Ladislav Briestenský, autor, pútavo rozoberá najdôležitejšie témy, ktoré musí zvládnuť každý poslanec a starosta miestneho zastupiteľstva v záujme odborne zdatného výkonu svojej funkcie. Prvá časť publikácie je zameraná na vysvetlenie podstaty fungovania miestnej samosprávy a obsahuje aj cenné odporúčania autora, relevantné ku konkrétnej téme. Druhá časť publikácie prináša 72 autentických otázok z miestnych samospráv s kvalifikovanými odpoveďami. Autor s nezvyčajnou ľahkosťou pretavil odbornú problematiku do tzv. „ľudskej reči“ a prihovára sa svojim čitateľom jednoduchým jazykom, čím však neznižuje odbornú hodnotu publikácie. Naopak, dodáva jej na atraktívnosti. „Sprievodca miestnou samosprávou“ je určená pre nových poslancov i starostov miestnych samospráv, no zaručene ju ocenia aj poslanci a starostovia, ktorí už v samospráve pôsobia.
Vypredané
3,11 € 3,27 €

Judikatúra vo veciach slobodného prístupu k informáciám


Publikácia „Judikatúra vo veciach slobodného prístupu k informáciám“ obsahuje súdne rozhodnutia, ktoré sudcovia Najvyššieho súdu SR vydali alebo použili ako interpretačné pomôcky pri súdnom prieskume zákonnosti rozhodnutí vo veciach podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Cieľom tejto publikácie je priblížiť rozhodovaciu činnosť verejnosti pod označením reálnych účastníkov súdneho konania. Základ tvoria rozsudky Najvyššieho súdu SR. Doplnkom sú nálezy a uznesenia Ústavného súdu SR. Na vybrané problémy autori upozorňujú v osobitnej poznámke. Autormi publikácie sú JUDr. Ivan Rumana, ktorý je sudcom Najvyššieho súdu SR a problematiku zákona o slobodnom prístupe k informáciám rozhoduje ako predseda odvolacieho senátu, a Mgr. Ina Šingliarová, ktorá ako asistentka predsedu senátu Najvyššieho súdu SR spracováva podkladové stanoviská a pripravuje koncepty rozhodnutí pre rozhodovaciu činnosť senátu. Publikácia je určená nielen žiadateľom, ale aj pracovníkom povinných osôb, ktorí neraz riešia dilemu, či žiadané údaje spadajú do pôsobnosti slobodného prístupu k informáciám, alebo nie.
Vypredané
9,41 € 9,90 €

Zákon o súdnych poplatkoch - komentár 2. vydanie


Nesprávna aplikácia poplatkového zákona, resp. uloženie poplatkovej povinnosti účastníkovi súdneho konania v prípade, ak ju nemá, môže predstavovať zásah štátu do základného práva na súdnu ochranu. Preto je znalosť poplatkového zákona tak pre súdnu prax, ako aj pre advokátov a podnikateľskú verejnosť nevyhnutná. Zákon o súdnych poplatkoch je okrem prameňa občianskeho procesného práva aj finančnoprávnou normou, keďže súdne poplatky sú jednou z príjmových zložiek štátneho rozpočtu a štát má záujem na ich správnom vyberaní. Frekventované ustanovenia zákona, ako aj jednotlivé položky sadzobníka sú v komentári rozoberané podrobnejšie a na viacerých miestach autor upozorňuje na interpretačné odlišnosti v aplikačnej praxi súdov a zaujíma názory podporené judikatúrou súdov.Oslobodenie spotrebiteľov od súdnych poplatkov, oslobodenie správcov od súdnych poplatkov, spoplatňovanie tzv. hromadných podaní, elektronických podaní, vyrubovanie poplatkov v konaniach o vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov, v dedičských konaniach, vzťah zákonného oslobodenia na spoplatnenie jednotlivých úkonov súdov, problematika spoplatňovania žalôb na náhradu škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím orgánu verejnej moci alebo jeho nesprávnym úradným postupom, námietky zaujatosti, vracanie poplatkov - to je zlomok tém, ktoré v súčasnosti spôsobujú v praxi interpretačné problémy a ktoré autor v komentári analyzuje. Nový, doplnený a rozšírený komentár k zákonu o súdnych poplatkoch je praktickou pomôckou pre vyšších súdnych úradníkov, sudcov, advokátov či podnikateľov.
Vypredané
20,90 € 22,00 €

Soudní řád správní - Komentář


Soudní řád správní je důležitý nejen pro organizaci a fungování správního soudnictví, ale představuje i jeden ze základních kamenů demokratického právního státu a nezbytný díl pestré mozaiky ochrany subjektivních práv a kontroly veřejné správy. Komentář je dílem širšího kolektivu autorů, kteří se dlouhodobě podílejí na činnosti správních soudů a působí také v akademické sféře. I proto kniha nemá ambici být ryze praktickým či naopak spíše teoretickým dílem, nýbrž se poctivě snaží skloubit oba pohledy. Publikace vychází v roce převratných změn v našem právním řádu. Plně proto zohledňuje dopady nového občanského zákoníku. Současně poukazuje na tzv. velkou novelu soudního řádu správního, provedenou zákonem č. 303/2011 Sb., která nabyla účinnosti dnem 1. 1. 2012. Nastalý časový odstup již umožňuje její vyhodnocení. Komentář v hojné míře přibližuje aktuální judikaturu správních soudů, která se stále vyvíjí a jejíž poznání je pro řádné pochopení správního soudnictví a ochrany v něm poskytované nezbytné. Mnoho institutů v soudním řádu správním stávající soudní praxe vyložila a aplikuje jinak, než jak by se dalo seznat z textu samotného, případně odlišně, než tomu bylo zvykem. Publikace je vhodnou pomůckou pro ty, kteří mají zájem dozvědět se podrobnosti o správním soudnictví, ale i vítaným pomocníkem v problémových a nejasných situacích.
Vypredané
66,54 € 70,04 €

Správne právo je odvetvie práva, ktoré sa zaoberá vzťahmi medzi jednotlivcami a verejnými orgánmi a inštitúciami. Táto právna oblasť stanovuje pravidlá a postupy pre rozhodovanie správnych orgánov a zabezpečuje, že verejná správa bude riadená transparentným a spravodlivým spôsobom.