! Doprava ZADARMO už od 20 € !
  • Počet strán: 540
  • Väzba: mäkká, brožovaná
  • EAN: 9788081973062
  • Jazyk: slovenský
  • ISBN: 978-80-8197-306-2

Večná lož – Slepý život

H. J. Bornemisza

  • 4,8
Ako prežiť vo svete, v ktorom dobro a zlo vedú nikdy sa nekončiacu vojnu? Ľudia boli oslepení clonou, akýmsi závojom, ktorý drží ich mysle v blaženej predstave o pánoch tvorstva. No niekde tam za ňou, za falošnou maskou mieru, existujú bytosti z mýtov aj nočných môr. Bytosti temné a desivé, ale i plné svetla, ktoré v skutočnosti držia nitky celého diania. A čo ak sa tento boj neodohráva len vo svete, ale i v človeku samotnom? Ustavičné doťahovanie nádeje a beznádeje, sebeckosti a ohľaduplnosti, toho, čo je správne a toho, čo je zlé.

Kto nakloní misky váh na tú správnu stranu? Kto bude mať odvahu pozrieť sa do tváre svojim démonom a stať sa tou najhoršou verziou seba samého? Bude to na konci hrdina alebo netvor? A možno oboje zároveň.
  • Počet strán: 540
  • Väzba: mäkká, brožovaná
  • EAN: 9788081973062
  • Jazyk: Slovak
  • ISBN: 978-80-8197-306-2

Ako prežiť vo svete, v ktorom dobro a zlo vedú nikdy sa nekončiacu vojnu? Ľudia boli oslepení clonou, akýmsi závojom, ktorý drží ich mysle v blaženej predstave o pánoch tvorstva. No niekde tam za ňou, za falošnou maskou mieru, existujú bytosti z mýtov aj nočných môr. Bytosti temné a desivé, ale i plné svetla, ktoré v skutočnosti držia nitky celého diania. A čo ak sa tento boj neodohráva len vo svete, ale i v človeku samotnom? Ustavičné doťahovanie nádeje a beznádeje, sebeckosti a ohľaduplnosti, toho, čo je správne a toho, čo je zlé.

Kto nakloní misky váh na tú správnu stranu? Kto bude mať odvahu pozrieť sa do tváre svojim démonom a stať sa tou najhoršou verziou seba samého? Bude to na konci hrdina alebo netvor? A možno oboje zároveň.
menej

book

205 139 kníh na sklade ihneď k odoslaniu

wallet

Poštovné zadarmo pre nákupy od 20€

store

Rezervácie v 61 kníhkupectvách


Hodnotenia (11)

4,8
Denisa

Recenzia

  • 5 /5
  • Denisa

Úžasný fantasy príbeh napísaný rukou slovenskej autorky. Priznám sa, že som knihu nevedela spustiť z rúk. Obdivujem autorkin svet, ako aj postavy a dej, ktorý bol premyslený do posledného detailu. Pri čítaní sa vo mne vystriedali asi všetky emócie, nechýbal ani smiech, smútok či pohoršenie. Hlavné postavy sú úžasné, každá z nich nám prináša pohľad z inej perspektívy, a nie všetko vyzerá tak, ako to v skutočnosti je. Všetky udalosti a činy postáv sa postupne skladajú ako puzzle, a vytvárajú jeden celok. V knihe nájdeme množstvo myšlienok a právd, ktoré bohužiaľ opisujú aj náš skutočný svet. Dej vás stále udržiava v napätí a túžbe vedieť viac. Knihu vrelo odporúčam (nie však mladším čitateľom) a neviem sa dočkať pokračovania tejto série.

Ivo

Recenzia

  • 5 /5
  • Ivo

Písanie recenzii ku knižkám nemám vo zvyku, ale pri tomto exemplári spravím výnimku a toto je moja prvotina. Čírou náhodou sa mi dostal do rúk tento fantasy príbeh a musím sa priznať, zostal som nadšený a to nielen nádhernou ilustráciou obálky (prvý dojem), ale nakoniec aj samotným príbehom knihy. Bonusom bolo zistenie, že knihu napísala slovenská autorka. Dej knižky sa odohráva formou rozprávania dvoch ženských a dvoch mužských postáv, kde sa rozprávanie jednotlivých postáv strieda a vzájomne sa prepletajú ich osudy. Príbeh je napísaný naozaj pútavo s priebežným dávkovaním napätia a naturálnym popisovaním udalostí. Veľmi oceňujem fascinujúci popis spletitých rás a rôznorodých stvorení. Možno by som v knižke uvítal viac máp, prípadne ilustrácie jednotlivých stvorení (aj keď na uvedené asi slúži fantázia čitateľa). Každá postava má svoje čaro a ani jedna mi nijakým spôsobom nevadila. Celkovo na mňa príbeh pôsobil veľmi reálne, že človek krútil hlavou nad uvedomením si skutočnosti, či autor písal fantasy príbeh alebo príbeh z reálneho sveta. Knižka sa veľmi dobre čítala a jediným negatívom je zatiaľ absencia druhého dielu fantasy trilógie, na ktorú už netrpezlivo čakám. Rád podporím autorku pri písaní kartónom vína :). Myslím si, že knižka si nájde priaznivcov nielen v radoch nadšencov fantasy žánru. Ak váhate s kúpou tohto titulu, či už pre seba alebo ako darček, neváhajte... Celkovo odporúčam titul Slepý život - Večná lož a teším sa na pripravované pokračovanie. Pekné čítanie...

Beáta

Recenzia

  • 5 /5
  • Beáta

Vnímame svet okolo seba otvorenými očami? Chceli by ste žiť v prostredí s rôznymi rasami, akými sú napríklad čarodejnice, elfovia, mermáry, trpaslíci, škriatkovia a mnohé ďalšie? Alebo by ste chceli byť niektorými z nich? Fantasy kniha Slepý život z trilógie Večná lož na 539 stranách popisuje práve príbeh, v ktorom sa všetky tieto rasy objavujú.<br>Príbeh sa rozbieha pomalšie, ale to je pochopiteľné pre série. Avšak pre pochopenie súvislostí to je priam vyhovujúce. Od začiatku som sa v príbehu nestrácala, niektoré okolnosti síce ostali utajené, ale postupne do seba všetko zapadalo ako skladačka. Dej popisujú 4 hlavné postavy, každá zo svojho uhla pohľadu, čím sú pekne vykreslené aj ich charakterové vlastnosti a najmä ich zmýšľanie. Autorka popisuje aj rôzne hrôzy a vraždy prijateľným spôsobom. Faloš, klamstvo, škodoradosť, márnivosť a chamtivosť sú na dennom poriadku hlavne u ľudí, ale nielen u nich. Je tu nastolené zrkadlo ľudskému správaniu sa, v metaforách poukázané aj na boje medzi mocnosťami. A áno, MOC, ničiteľka skoro všetkého, je jednou z ústredných tém. Autorka ale nezabúda ani na lásku a hľadanie samého seba, vieru a nádej.<br>Ale kto si myslí, že tu nájde prehnaný príbeh, tak sa mýli. Sú v ňom aj krásne myšlienky. Viackrát som sa počas čítania musela zamyslieť, pretože veľa je dokonca napísaného medzi riadkami.<br>Záver knihy bol pre mňa neočakávaný, gradoval, úplne ma dostal a už teraz sa neviem dočkať pokračovania. Zvíťazí nakoniec dobro nad zlom? Existuje niečo také? Ach-jaj, potrebujem rýchlo ďalšie časti. A toto je iba moja druhá fantasy kniha ☺️<br>V knihe sa mi ešte veľmi páčia mapky, ktoré pomôžu čitateľovi v predstavivosti.<br>Túto knihu odporúčam prečítať, je výborne napísaná a kvalitne prepracovaná. Ak by som nevedela, kto knihu písal, myslela by som si, že je to svetový autor mnohých už vydaných kníh. BRAVÓ!<br>*<br>,,Prvý a najťažší boj, ktorý treba skutočne vybojovať, je ten, ktorý človek vedie sám so sebou."<br>,,Prežiť neznamená skutočne žiť."

Viktória Dominová

Recenzia

  • 5 /5
  • Viktória Dominová

Ako začať? Možno tak, že toto bola bezkonkurenčne jedna z najlepších kníh, aké som kedy čítala. Niekoľkokrát som sa autorky pýtala, či si je naozaj istá, že toto je jej debut. Je. A urobila dobre, že s písaním začala, pretože Slovensko sa môže pýšiť ďalšou skvelou autorkou, ktorá sa na mojom pomyselnom rebríčku top autorov dostala na vrchnú priečku.<br><br>Kniha Slepý život je zo žánru fantasy. Autorka si pre nás pripravila vymyslený svet, v ktorom spolu žijú fantastické bytosti, ale aj zaslepení ľudia a tí o ich existencii nemajú ani poňatia. Ľudský zrak prekrýva clona, ktorá im bráni vidieť svet taký, aký v skutočnosti je.<br><br>Fantasy, vymyslený svet... A predsa sa autorka pri písaní inšpirovala reálnym svetom, v ktorom žijeme my. Veruže je to v texte aj poznať. Je tam mnoho hlbokých myšlienok, ktoré vás prinútia zastaviť sa a zamyslieť sa nad nimi. Niektoré nás dokonca motivujú, aby sme sa nevzdávali, pretože jediné hranice sú tie, ktoré si sami nastavíme. Nech už je to v čomkoľvek.<br><br>Príbeh je písaný v prvej osobe a z pohľadu viacerých postáv: bastarda Zaeona, vyvrheľa Druona, čarodejnice Soran a obyčajného človeka Darie. Najskôr som sa nedokázala dostať do deja, postavy sa mi mýlili, lenže vďaka Darii, ktorá sa s novým svetom zoznamovala zarovno so mnou, som sa čoskoro ocitla pevne v sedle a stránky odsýpali jedna za druhou. Podľa mňa je úžasné, ako si v knihe každý nájde to svoje. Čítala som aj iné recenzie, kde dievčatá písali, že najviac ich bavili Druonove časti. Ja som naopak zbožňovala Dariin výcvik, pretože nesmierne obdivujem odhodlanie a premeny. A pri Darii som to dostala, veď uvidíte sami. Soran som zo začiatku nemala rada, nesadla mi osobnostne, lenže časom mi prirástla k srdcu a už som na ňu nedala dopustiť. A Zaeon... Láska na prvú kapitolu.<br><br>Takisto oceňujem záver knihy. Na základe ostatných názorov som špekulovala, aký zvrat si pre nás autorka prichystá, ale nech som vymýšľala najrôznejšie teórie, aj tak som netrafila. Takže za mňa super prekvapenie.<br><br>Kniha rozhodne nie je pre mladšie ročníky, nakoľko obsahuje detailné opisy násilia. Autorka sa s postavami nemaznala a udalosti prispôsobila krutému svetu, v ktorom žili. Pri niektorých scénach sa mi dvíhal žalúdok a divila som sa, kam až zloba dosiahne svojimi chamtivými pazúrmi.<br><br>Ak máte radi drsnejšie príbehy s prepracovaným svetom, charaktermi a príbehom, poďte do toho! Je to jazda, na ktorú tak skoro nezabudnete, to vám garantujem! Nenechajte sa odradiť vyšším počtom strán, pretože aj toto vám bude málo. Mne bolo a nechcela som, aby kniha skončila. Aj preto som jej čítanie naťahovala najdlhšie, ako sa dalo. Odporúčam všetkými prstami na rukách aj na nohách. Kniha si určite zaslúži viac pozornosti, pretože je jednoducho skvelá.

Veronica

Recenzia

  • 5 /5
  • Veronica

Už veľmi dlho som nečítala fantasy, ktorá by bola prepracovaná do takých detailov. Bonus je, že dielo pochádza od slovenskej autorky a navyše je to debut. Verte, že to ako debut nevyzerá. Hravo sa vyrovná svetovým knižným fantasy svetom. Autorka má skvelú predstavivosť a fantáziu, navyše sa úžasne pohrá aj s tou Vašou. Priniesla nám hneď niekoľko rás, ktoré v príbehu postupne spoznávame. Celý príbeh sa nám pomaly odhaľuje a dozvedáme sa ako to bolo v minulosti. Autorka vytvorila krásny, aj keď miestami temný, svet, ktorý si fantasy milovník určite zamiluje hneď po prečítaní. Štýl, akým autorka píše, mi veľmi vyhovuje. Všetko, čo bolo napísané, pekne nadväzovalo a dávalo to dokopy zmysluplný celok. Navyše sa v knihe ukrýva veľké množstvo pekných myšlienok, asi ešte v žiadne knihe som toľko vecí nevyznačovala

jozka_miluje_knihy

Recenzia

  • 5 /5
  • jozka_miluje_knihy

Slepý život je prvá časť zo série Večná lož napísaná rukou slovenskej autorky. Tento fantasy príbeh je jej debutom. <br>Kniha sa mi veľmi páčila ak si odmyslím niektoré časti, ktoré sa mi čítali ťažko. Príbeh som čítala dosť dlho skoro dva týždne s menšími prestávkami. Zo začiatku som sa trošku strácala v postavách, keďže kapitoly sú vždy z pohľadu inej postavy dokopy štyroch. Len som si musela zvyknúť na to a potom to už bolo v pohode.<br>Autorkin štýl písania mi sadol neuveriteľne, boli tam opisy, dialógy a s každou ďalšou kapitolou som bola viac a viac prekvapená z tohto fantasy príbehu pre dospelých.<br>Obálka knihy mi prišla strašidelná, ale trefne sedí k deju. Súčasťou knihy sú aj mapy krajiny, ktorú autorka vymyslela.<br>Páčil sa mi svet, ktorý autorka vytvorila. Rôzne nadprirodzené bytosti, kladné aj záporné. Každá mala svoju rolu a aj úlohu, ktorej nesplnenie sa trestalo. A len ľudia si žili život v domnienke, že sú na vrchole všetkému, za čo mohla clona, ktorá im nedovoľovala vidieť svet taký aký naozaj bol.<br>Počas čítania som mala zmiešané pocity a niekedy až nechuť a strach z krutosti, ktorej sú ľudia schopní a že vedia byť horší ako niektoré iné bytosti.<br>Z hlavných postáv som si najmenej obľúbila Druona, ktorý je krutý, zlý a sebecký. Prišlo mi zvláštne ako má všetko dôkladne premyslené do najmenšieho detailu. Ukazoval nám svet z tej horšej stránky.<br>Ostatné postavy mi boli sympatické aj napriek ich minulosti, ktorá nebola ružová. <br>V tomto príbehu nájdete všetko čo chcete aj nechcete. A ja nutne potrebujem pokračovanie, pretože chcem vedieť ako sa niektoré udalosti vyvinú.

Tatiana

Recenzia

  • 4 /5
  • Tatiana

Vôbec by som nepovedala, že túto knižku napísala začínajúca slovenská autorka. Pri tejto knihe som nevedela do čoho idem, keďže anotácia vám toho veľa nepovie. Upozornenie na začiatok: táto kniha nie je young adult. Táto fantasy knižka ma prepracovaný svet, komplexné postavy a dosť drsné opisy. Pokiaľ vám vadia opisy mučenia a zabíjania a podobne túto knižku by som vám neodporúčila čítať. Postavy v knihe sú prepracované, ale občas som sa v nich trošku strácala. Avšak, každá z nich tak tam má svoje miesto a nie je zbytočná. Okrem bohatých postáv, tu máme aj bohaté zastúpenie fantasy postáv a prvkov. Informácie v knižke sú čitateľovi podávané postupne a v priebehu celej knihe sa dozvedáte niečo nové. A teraz niečo k prostrediu. Prostredie mi veľmi pripomínalo stredovek a prišlo mi veľmi zaujímavé, že ľudia v knihe mali zrak zahalený clonou. Autorka píše úžasné. Jej štýl písania je na veľmi profesionálnej úrovni. Má úžasný a pestrú slovnú zásobu a dokázala vymyslieť veľmi dobre opisy. Ja vám knihu môžem odporučiť. Na to, že toto bol autorkin debut tak sa kniha kvalitou vyrovná zahraničným fantasy knihám. 4/5✨, pretože mi miestami vadili podrobné opisy násilia, ktoré mi v knihách vadia.

Val

Recenzia

  • 5 /5
  • Val

Excelntná slovná zásoba,inteligencia a dôvtip autorky nielen pri vytváraní rôznych netypických prirovnaní, sa pretavil do tohto jedinečného fantasy príbehu. Na to, že je to debut autorky, musím vyzdvihnúť skladby viet, nádherné a vôbec nie zbytočné opisy prostredia, zľahčené opisy násilia...Bornemisza píše s ľahkosťou a citom, zrozumiteľne a chronologicky.<br>Myslím, že táto kniha je napísaná na svetovej úrovni a kamarátke som písala, že mám veľkú obavu,aby každá ďalšia fantasy nebola v porovnaní s knihou Slepý život len malou špinkou pod nechtom

Alžbeta

Recenzia

  • 5 /5
  • Alžbeta

Obdobie podobné stredoveku, ľudia majú zrak zahalený clonou a nevidia ďalšie svety, ktoré ich obklopujú. <br>Ľudia, ktorými väčšina z rás elfov, čarodejníc, trpaslíkov a ďalších pohŕda, pre naše správanie. V ich očiach sme slabosi. Ale medzi ľudmi sa objaví ona. Daria, vyvážená. Ona slabý človek, ktorý je pre ostatných nesmierne dôležitý.<br><br>Daria je neobyčajný charakter, nedá sa vložiť do žiadnej klišé škatuľky.<br>Na jej ceste ju sprevádza Zaeon, bastard, chladný a dokonalý. Ajsot Tasak, hľadač vyvážených. Za jeho pôvod ním pohŕdajú všetci. Aj jeho vlastný. <br>Soran, čarodejnica, dcéra z rodu Amboadir. Divoška, nespútaná, chce žiť život podľa seba. Osobne si myslím, že všetci ju budete milovať. <br>A nakoniec Druon, pre mňa najzaujímavejšia postava. Poeticky ho nazvem pravou rukou zla. Nič nám nie je podané priamo ale postupne si skladáme mozaiku o tom ako to naozaj bude. <br>Toto fantasy má všetko, prepracovaný svet do najmenších detailov, komplexné postavy, ktoré sa nám odhaľujú viac a viac a perspektívne epický príbeh. Všetko je to dávkované postupne, po troškách, v priebehu celej knihy sa dozvedáte nové veci, ktorých dôležitosť vám dôjde až po čase.<br><br>Toto nie je kniha pre deti. O detailné popisy násilia nie je núdza. Napr. podrobný opis znásilnenia ľudskej ženy velkronom „s bledou slizkou kožou, na hlave a chrbte pokrytou riedkymi chlpmi.”<br>O Podrobné popisy mučenia, mrzačenia a zabíjania nebudete ukrátený.<br>Čím bola ale kniha taká špeciálna? Zaujímavé, originálne postavy. Otázky ohľadom dobra a zla. Prečo na tom záleží? Na čo je rovnováha? Čo je to ten vyvážený? Schyľuje sa k niečomu veľkému. A na pozadí toho všetkého. Je možné aby mal ľúbostný cit šancu?<br><br>Jedna vec, ktorá mi trocha vadila je tempo. Dôležité veci boli dávkované postupne. Na jednej strane vás to nútilo obracať strany, lebo ste chceli vedieť ako ďalej ale na druhej som nadávala, že neviem čo sa deje a prečo sú veci tak ako sú a prečo toľko tajností okolo. Pri niektorých pasážach som nechápala prečo majú veci takú veľkú váhu ako im bola pripisovaná.<br><br>Moje odporúčanie. Skúste zbystriť pozornosť pri rodových líniách a venujte pozornosť Druonovým kapitolám.

Marta

Recenzia

  • 5 /5
  • Marta

Odhliadnuc od fantazijných bytostí je to v podstate špionážny román. A čosi naviac. Samotný príbeh je prepracovaný, rozvíja sa postupne a neustále udržuje v napätí. Neexistujú hluché miesta, práve naopak, všetko frčí ako v zabehnutom vlaku, informácie sú dávkované po častiach a je na čitateľovi, aby si vyskladal finálny obraz. Každé rozprávanie končí cliffhangerom, čo len podnecuje zvedavosť zistiť, čo sa bude diať ďalej.<br>K postavám rozprávačov: Daria mne osobne príde ako najfádnejšia z postáv. Navzdory jej nepriaznivému osudu som mala problém sa s ňou stotožniť. Soran som si obľúbila omnoho viac, pretože je jednou z mála postáv, ktorá sa nesnaží len prežiť, ale túži naozaj žiť. Druon robí, čo musí a koná s majstrovským úspechom, napriek tomu, že je temnou postavou, som ho chápala a istým spôsobom s ním sympatizovala. A posledný Zaeon je pre mňa postavou, ktorá má obrovský potenciál, je tlejúcim ohňom pod ľadom, otázne je, či táto protichodná kombinácia nebude mať ničivé následky pre všetkých okolo i jeho samotného.<br>Navzdory tomu, že tento žáner nepreferujem sa mi to fakt veľmi páčilo, celý príbeh som si užila, aj slzu som uronila – od smiechu aj od dojatia a už teraz sa teším na pokračovanie. Slepý život hodnotím ako výborný rozbeh epického príbehu.

Michaela B.

Recenzia

  • 4 /5
  • Michaela B.

Príbeh bol veľmi zaujímavý, premyslený do každého jedného bodu. Cítila som sa ako keby pozerám fantasy film z americkej produkcie.<br>Každá jedna postava, ktorá sa v deji objavila bola úplne iná, hrozná, dobrá. Každý bije za seba, každý sa snaží niečo dosiahnuť.<br>Ak čakáte easy knihu, ktorú prečítate na jednu šupu, tak sa mýlite. Táto kniha je komplexná, potrebujete na ňu dostatok času a pochopenia. Určite budete zmätení, ako to býva takmer vždy na začiatku knihy.<br>Keď sa však do deja dostanete, nebudete vedieť prestať čítať. Začiatok je, dá sa povedať, celkom jemný, pomalý. Zoznamujeme sa s postavami. No neskôr sa to celé začne. <br>Príbeh, ktorý nám dáva možnosť pozrieť sa zo všetkých uhlov, to znamená, že nájdeme pohľady z viacerých postáv.<br>Čo chcem vyzdvihnúť, tak to je určite krásna mapa na prvej strane, a takisto mega záhadná a farebne spracovaná obálka.



Odporúčania