Vašu objednávku vám stihneme (podľa vybranej dopravy) doručiť do Vianoc, ak si objednáte do tohto dátumu:

Packeta - Doručenie na adresu

19. 12.

Balík na poštu

19. 12.

Balikobox

19. 12.

Slovenská pošta - na adresu

19. 12.

Kuriér SPS

18. 12.

balíkovo (Alzaboxy)

18. 12.

Doručenie na predajňu

18. 12.

Osobný odber v sklade

22. 12.

Packeta - Výdajné miesto a Z-BOX

19. 12.

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Série


Edície


Belasé Ó


RUDOLF JUROLEK predstavuje spirituálny prúd slovenskej poézie. Duchovnosť nachádza v krajine, ktorá putuje spolu s básnikom a má podiel na jeho myslení. Pútnik obraznosti a hlbokých slojov jazyka hľadá stratenú nevinnosť. Jej znakom je večná záhrada, raj. Monografia Jany Juhásovej otvára Jurolekov „dôverný priestor, plný svetla a vzduchu“, do ktorého sa dá vstúpiť a objavovať v ňom nielen okolitý svet, ale aj „vzdušnosť v našich telách, plnosť, belasé ó“. Belasé ó je psychický stav, ktorý umožňuje vyplavovať z tela rany, aby „vyvanuli do modrej a ružovej“. Po očiste sa stačí obzrieť a niekedy sa to podarí: uvidieť „domov neba a zeme“.
Predpredaj darček
12,35 € 13,00 €

Így ettek ők


"Mert már az maga vallás, ahogy a magyar ember a szép fehér abrosszal leterített asztalhoz ül, és áhítattal megeszi azt a jó sárga tyúklevest." (Móricz Zsigmond) Nyáry Krisztián legújabb könyvében találkozik otthonunk két legőszintébb pontja: a kamránk és a könyvespolcunk. Az irodalomnak épp olyan ősi témája a gasztronómia, mint a szerelem. A legjobb magyar írók egy tál étel történetén keresztül mindent el tudtak mesélni szegénységről és gazdagságról, örömről és boldogtalanságról. Krúdy és Mikszáth nagyevő hősei, Móricz szegényember-portréi, Kosztolányi habos süteményt faló nőalakjai vagy éppen József Attila sosem volt libasültje nem alapanyagokról és főzéstechnikákról, hanem az ember leglényegéről szólnak. Ez a könyv olyan magyar írókat mutat be, akik az evés, az étkezési szokások vagy a főzés ábrázolásán keresztül mondtak el valami érvényeset a világról, Magyarországról vagy az emberi viszonyokról. És persze többségük a magánéletben is szeretett enni, vagy legalábbis jó ételekről álmodozni. 30 író, 30 történet és kétszer annyi recept - Nyáry Krisztián megszokott stílusában. "Szeretőmet, a franciákat, a túrós tésztát és a rónaságot fülem hallatára ne gyalázza senki." (Petőfi Sándor) "Minden tál étel egy szerelmi vallomás, vagy ellenkezője: egy csöndes válóper." (Jókai Mór) "Ha az asszonyokról firkáltam, míg azokat szerettem jobban, mért ne írhassak most a konyha produktumairól, mikor ezekre gondolok szívesebben?" (Mikszáth Kálmán) "Az étkezés kultusza nemegyszer felülmúlja a nő és a szerelem jelentőségét." (Krúdy Gyula)
U dodávateľa darček
21,38 € 22,51 €

Stephen King - Munkái, élete, inspirációi


A HORROR KIRÁLYA A könyv megismertet Stephen King műveinek evolúciójával, illetve az őt ért hatásokkal közel ötvenéves pályafutása alatt, és rávilágít arra, hogy írásainak témái miképpen reflektáltak a változó időkre és életének főbb eseményeire. Az író személyes gyűjteményéből származó archív fotókkal és dokumentumokkal kiegészített kronológiai visszatekintés rálátást enged a regényei, kisregényei, novellái és feldolgozásai mögött megbúvó történetekre. King munkái (köztük olyan elismert, szenzációs sikert arató művek, mint az Az és a Carrie) évtizedeken át állták az idő próbáját. Küzdelmeinek, diadalainak, bestsellereinek, kevéssé ismert történeteinek, együttműködéseinek és sok minden másnak a története tökéletes kiegészítője lehet bármelyik Stephen King-rajongó gyűjteményének. Ünnepeljük együtt a népszerű szerzőt, a horror királyát ezzel az informatív és szórakoztató betekintéssel legikonikusabb művei mélyére, illetve abba a kultúrába, amelyben létrehozta őket.
U dodávateľa darček
24,05 € 25,32 €

Rejtő Jenő elveszett naplója - Életregény


Garantáltan az eddigi legjobb Rejtő életrajzi regényt tartja kezében az olvasó, mert bármilyen meglepő is, de egyik legnépszerűbb írónkról mind ez idáig nem született még ilyesfajta biográfia. Talán még senkiről sem írtak le annyi téves információt, legendás, már-már mesés történetet, mint Rejtő Jenőről, noha ezeknek a forrása nagymértékben ő maga volt, gyakran ferdített az igazságon, amikor önmagáról írt vagy nyilatkozott. Az idők során széles körben elterjedt mítoszok kuszaságában próbál rendet teremteni e könyv szerzője, aki felveszi ugyan P. Howard utánozhatatlanul szórakoztató stílusát, de bemutatja Rejtő komoly oldalát is, a csillagászattól a modernizmuson és a freudi pszichoanalízisen át Tesla és Edison találmányaiig terjedő tudományos érdeklődését, ritka szociális érzékenységét – valamint kisiklott házasságait, testi és lelki problémáit éppúgy, mint szenvedélyes futballszeretetét, féktelen kártyamániáját, legyőzhetetlen nikotin-, kávé-, alkohol- és amfetaminfüggőségét. Az alapos kutatómunkával készült életrajz hivatalos dokumentumok, magánlevelek, a kortársak beszámolói és Rejtő írásai alapján hitelesen, évről évre, eseményről eseményre, szinte napról napra haladva mutatja be a szerző kalandos életét – rávilágítva számtalan, mára elfeledett tényre (hányan voltak valójában a Reich testvérek, merre utazott, tényleg belépett-e a légióba, mi volt ,,öngyilkosságának” valódi háttere stb.), kiemelve, hogy Rejtő gyermekkori traumái, felnőttkori élettapasztalatai, tudományos ismeretei és az általa mindenkor szorosan figyelemmel kísért aktualitások miként épültek be műveibe. Az életrajz ma már kinyomozhatatlan fehér foltjait a szerző Rejtő Jenő saját, sokszor önéletrajzi ihletésű műveiből átvett részletekkel pótolja, így egy folyamatos, összefüggő és hihető életút rajzolódik ki. E fiktív napló azonban nemcsak életrajz, hanem korrajz (és kórrajz) is. Behatóan foglalkozik a két világháború közötti évekkel, amely – főként a színházi élet tekintetében – rendkívül gazdag időszaka volt az egyetemes magyar kultúrának. Ennek köszönhetően számtalan kortárs híresség elevenedik meg e könyv lapjain, Molnár Ferenctől Karinthy Frigyesen és Kabos Gyulán át Salamon Béláig, de bepillantást nyerhetünk a korszak kávéházainak, színházainak és budoárjainak ma már kevéssé ismert titkaiba is. A szerző reményei szerint könyve vitákat gerjeszt, így sokan foglalkoznak majd ismét irodalmunk egyik legtermékenyebb, legérdekesebb és legellentmondásosabb írójával, és remekműveit újra felfedezve e stílusteremtő alkotó sokadik reneszánsza köszönthet be hamarosan.
U dodávateľa darček
13,36 € 14,06 €

Hrabal: Sladká apokalypsa


Bohumil Hrabal. Mistr slova, který dokázal poklesky hovorové řeči povznést do výšin univerzálního příběhu o údělu člověka. Scenárista Jiřího Menzela, zbožňovaný Kunderou a Havlem. Štamgast v hospodě U Zlatého tygra a plachý sukničkář. Samotář, záhadný i ve své tragické smrti. V unikátní biografii od Aleksandera Kaczorowského ožívá Hrabalův výjimečný osud na pozadí československých dějin 20. století. Díky osobní známosti obou autorů je navíc příběh doplněn historkami doslova z první ruky.
Na sklade 4Ks darček
14,24 € 14,99 €

Solito - Egy memoár


Ebben a megindító és lebilincselő memoárban, melyet Sandra Cisneros "korunk mitikus utazásaként" méltatott, egy ifjú poéta regéli el megdöbbentő és jellemformáló vándorútjának feledhetetlen történetét, amit kilencévesen tett Salvadorból az Egyesült Államokba. Javier Zamora "kalandja" végül egy csaknem ötezer kilométeres utazásnak bizonyult salvadori szülővároskájából Guatemalán és Mexikón keresztül az Egyesült Államokba - illegális bevándorlóként. A kisfiú hátrahagyja szeretett nénikéjét és nagyszüleit, hogy rátaláljon az előre utazott édesanyjára, akit négy éve látott utoljára, és apjára, akire már alig emlékszik. Amikor nekivág az útnak néhány idegen és egy embercsempész (kojot) társaságában - akit azért béreltek fel, hogy elvezesse őket a biztonságba -, Javier arra számít, hogy az utazás mindössze két röpke hétig tart majd. A kilencéves kisfiú fejében csakis az jár, hogy veti majd magát szülei karjaiba, és milyen lesz ismét egy fedél alatt élni velük. A veszedelmes csónakutakat, a gyilkos sivatagi meneteléseket, a rászegezett fegyvereket, letartóztatásokat és fondorlatokat, melyek várnak rá, elképzelni sem tudja; és azt sem láthatja előre, hogy az a tizennégy nap két teljes sorsfordító hónappá nyúlik a vándortársak mellett, akik egy váratlanul fellelt családként nyújtanak támaszt neki. A Solito megindító és sodró lendületű történet, mely testközelből a hely és a körülmények hangulatát egyedülállóan megidézve számol be a bizonytalan kimenetelű, képtelenséggel határos utazásról, s egyben arról a csodálatra méltó jóságról és szeretetről is, amit a szükséget szenvedő a legváratlanabb pillanatokban kaphat embertársaitól. Az emlékirat hőse természetesen maga Javier Zamora, a szerző, de éppúgy azok a csendes milliók is, akiknek nincs más választásuk, mint elhagyni az otthonukat. Valóban egy modern hős utazása ez, egy lebilincselő történet, amelyben az olvasó utazótársául szegődhet a kis Javiernek. Javier Zamora 1990-ben született Salvadorban. Apja Javier egyéves korában elmenekült az országból, majd édesanyja is követte, még mielőtt a kisfiú betöltötte volna ötödik évét; mindkét szülőt az Egyesült Államok által finanszírozott polgárháború kényszerítette a kivándorlásra. A kis Javier kilencéves korában megindult vándorútjára Guatemalán, Mexikón és a Sonora-sivatagon át. Unaccompanied (Kísérő nélkül) című bemutatkozó verseskötetében az ifjú költő az olvasó elé festi, hogyan zilálta szét családját a háború és a kivándorlás. Javier Zamora Stegner-ösztöndíjat kapott a Stanfordra, majd Radcliffe-ösztöndíjat a Harvardra, s jelenleg is a National Endowment of Arts (Nemzeti Művészeti Alapítvány) és a Poetry Foundation (Költészeti Alapítvány) ösztöndíjasa.
U dodávateľa darček
19,51 € 20,54 €

Příběh spalovače mrtvol, 2. vydanie


Na počátku svých pamětí Ladislav Fuks říká: "Nejúplněji jsem obsažen jen a jen ve svých knihách. Bude-li je někdo číst za sto let, nebude ho zajímat, jaký jsem byl já. Pokud ano, tak si mě stvoří z toho, co si přečetl." byl já. Pokud ano, tak si mě stvoří z toho, co si přečetl." Tato slova Jana Poláčka přivedla na myšlenku napsat příběh o našem nejzáhadnějším spisovateli druhé poloviny dvacátého století.
U dodávateľa darček
14,24 € 14,99 €

Mezi životem a snem


Kniha obsahuje rozhovory otce tzv. absurdního divadla s Claudem Bonnefoyem, literárním kritikem revue Quinzaine littéraire. Ionesco v nich vzpomíná na léta idylického dětství na francouzském venkově i méně idylická vysokoškolská studia v Bukurešti, kde se stylizoval do role věčného rebela, vybavuje si své literární lásky, jež ovlivnily jeho pozdější tvorbu, ozřejmuje svou kulturní rumunsko-francouzskou dvojdomost, podává výklad svých nejslavnějších her, v nichž klíčovou úlohu začasté hraje sen, a obnažuje jejich případné metafyzické podloží. V závěrečné části, nazvané Dnes a zítra, kriticky zhodnocuje přínos tzv. nového románu pro rozvoj francouzské prózy a uvažuje o dalším vývoji dramatické literatury.
U dodávateľa darček
19,08 € 20,08 €

Bahno společnosti


Když vypukla druhá světová válka, pobýval Arthur Koestler na jihu Francie a pracoval na svém velkém románu Tma o polednách. Následující dva měsíce ho psal v Paříži, než byl zatčen a internován spolu s dalšími antinacisty, muži a ženami, kteří bojovali proti gestapu, uprchlíky před pronásledováním. Ti všichni tvořili ono „bahno společnosti“, které Francouzi uvězňovali, pouštěli na svobodu, opět uvězňovali a – až v příliš mnoha tragických případech – nakonec předávali nacistickým katům. Koestler vypráví příběh vlastního uvěznění a konečného útěku bez heroismu, lidsky, občas dokonce s humorem; zasazuje ho však přímo do pochmurného kontextu toho, co se stalo spoluvězňům, kteří neměli takové štěstí jako on. „V té době už evropský světadíl dospěl do stadia,“ napsal tehdy, „kdy bylo možné člověku bez ironie říci, že by měl být vděčný za to, že ho zastřelí, a ne uškrtí, setnou nebo ubijí k smrti.“
U dodávateľa darček
28,74 € 30,25 €

Stephen King - Kompletní průvodce životem a dílem


Seznamte se s vývojem tvorby Stephena Kinga a s vlivy, jež formovaly jeho téměř padesátiletou kariéru. V této publikaci máte možnost poznat, jak témata jeho tvorby odrážejí měnící se dobu i události v jeho vlastním životě. ***** Kniha v originále vyšla u příležitosti 75. narozenin Stephena Kinga, které připadají na 21. září 2022, a obsahuje archivní fotografie i dokumenty z Kingovy osobní sbírky spolu s příběhy o tom, jak vznikaly jeho romány, novely, povídky a adaptace. ***** Kingova díla, která se dočkala uznání kritiků a proměnila se v legendární trháky, jako To a Carrie, prošla během uplynulých desetiletí úspěšně zkouškou času. Tato historie Kingových snah, triumfů, bestsellerů i méně známých příběhů, pojednávající o spolupráci s jinými autory a o mnoha dalších událostech, je dokonalým doplňkem sbírky každého fanouška Stephena Kinga. ***** Oslavte tedy životní jubileum oblíbeného krále hororu tímto poučným i zábavným pohledem na Kingovy nejikoničtější tituly a kulturu, kterou vytvořily.
Na sklade 2Ks darček
31,29 € 32,94 €

Modrá kniha - Tajný vojnový denník 1941 - 1945


Po tom, čo Ericha Kästnera nacisti zakázali ako autora, rozhodol sa, že si bude viesť tajný denník. Kästner od roku 1941 zapisoval, čo sa deje v Berlíne a na fronte. Jeho zápisky zo všedných dní, poznačených pribúdajúcimi výpadkami energie a bombardovaním, sú otriasajúcim svedectvom z vnútra nemeckej Tretej ríše.
Na sklade 1Ks darček
17,10 € 18,00 €

Italská cesta


Obsáhlé autobiografické dílo líčí osudy Goetheho během jeho pobytu v Itálii v letech 1786 až 1788. Důvěrné setkání se zcela novým světem a především s antikou znamenalo tvůrcovo znovuzrození. Cestopis není jen dokumentem o jedné etapě jeho života, ale i svědectvím o středomořské zemi, o jejím duchovním ovzduší, přírodě, o umění, jež tato země dala v průběhu dlouhých staletí světu a jež bylo pro básníka ze "severu" povzbuzující vzpruhou. Města i umělecká díla, která Goethe popisuje, většinou ještě existují, byť většinou už v proměněné podobě. To či ono umělecké dílo se však dnes již nachází jinde, některé obrazy jsou atribuovány jiným autorům, mnohé antické sochy se jinak vykládají. Proto můžeme dnes Goethovu Italskou cestu vnímat nejen jako hluboce ukotvený cestopis, který jako u všech velkých autorů přerůstá v dílo širšího než jen cestovatelského významu, ale i jako výzvu k poutavému seznamování s Itálií, k dobrodružství poznání, k propátrávání nových souvislostí.
U dodávateľa darček
41,54 € 43,73 €

Démon alkohol: Alkoholické memoáry


Drásavá literární zpověď slavného autora je překvapivě příběhem o alkoholu. Jack London v ní popisuje své zkušenosti s pitím od dospívání, kdy se živil jako námořník, až po dobu, kdy se stal bohatým a úspěšným spisovatelem. Zachytil v ní nejrůznější momenty, od barového furiantství až po zoufalé tonutí opilce v oceánu, v podstatě se smiřujícího se smrtí. Není divu, že kniha podlomila jeho pověst čistého dobrodruha a úspěšného autora legendárních knih. Píše v ní o fascinaci alkoholem, ale jeho příběh je především varováním. Jack London byl přesvědčený, že má svou závislost pod kontrolou, ovšem jeho tragická smrt na předávkování morfiem v pouhých čtyřiceti letech byla důsledkem prohraného boje s alkoholem.
U dodávateľa darček
13,02 € 13,70 €

Vřeteno osudu: Mezi kolébkou a hrobem


Kdo by neznal tajemné, strašidelné balady z legendární sbírky Kytice! Co však víme o životě jejich autora Karla Jaromíra Erbena? Málokdo tuší, že se pod maskou seriózního, tichého muže skrýval vášnivý romantik, jenž si do deníků zapisoval děsivé sny, žil ve stínu smrti, vedl hovory s duchem mrtvého bratra-dvojčete, trpěl problematickými vztahy k ženám a skrýval hrůzné tajemství Záhořova lože. Zkušený romanopisec Otomar Dvořák poodhalil oponu nad nelehkým životem tvůrce, který musel svádět dramatický boj s nepřízní osudu, aby pro budoucí generace zachránil svět starých slovanských mýtů, obřadů, pověr, písní a pohádek. V románovém příběhu, pojatém, jako by ho vyprávěl sám Erben, se ocitneme ve víru bouřlivých událostí devatenáctého století a setkáme se s významnými osobnostmi té doby (Mácha, Palacký, Havlíček Borovský, Tyl, Němcová, Frič, Šafařík a jiní), ale poznáme také Erbenův osobní život, zejména vřelý vztah k životní lásce Betynce, jejich předčasně zemřelému synáčkovi a třem dceruškám. Kolébka a hrob jako by byly milníky, mezi nimiž se neustále klikatila Erbenova životní cesta. Na jejím konci však čekala víra a naděje… První vydání románu mělo velký čtenářský ohlas a bylo brzy vyprodáno. V roce 2023 proto přicházíme s druhým, upraveným a rozšířeným počinem, jímž chceme připomenout 170. výročí prvního vydání proslulé Erbenovy Kytice.
U dodávateľa darček
17,81 € 18,75 €

Kdo chodí tmami


V rozsáhlém rozhovoru Aleše Palána vzpomínají synové básníka, grafika a překladatele Bohuslava Reynka a básnířky Suzanne Renaudové na své rodiče, desítky jejich přátel, významných osobností české kultury, na dětství prožité ve Francii i v Petrkově u Havlíčkova Brodu, který se v jejich vyprávění stává ústředním místem, v němž se protínají životy a osudy mnoha klíčových postav české kultury 20. století.
U dodávateľa darček
26,02 € 27,39 €

Do južných morí


Robert Louis Stevenson, autor známych diel Ostrov pokladov či Podivný prípad doktora Jekylla a pána Hyda, bol väčšinu svojho života vášnivým cestovateľom. Ani jeho podlomené zdravie ho nemohlo odradiť od tejto záľuby, naopak ho prinútilo zmeniť prostredie a navštíviť miesta ako Francúzska Riviéra alebo Tichý oceán, keď dúfal, že sa vylieči z tuberkulózy. Na lodi precestoval celú Európu a nespočetné množstvo ostrovov, pričom jeho výpravy neraz trvali aj niekoľko mesiacov. Príhody a zápisky z ciest mu boli inšpiráciou pri tvorbe diel ako Putovanie s oslom do hôr (1879) a Do Južných morí (1896). Stevenson a jeho rodina si v San Francisku v roku 1888 prenajali loď – škuner Casco a vydali sa na výpravu Tichým oceánom. Zdravý morský vzduch bol odporúčaný na zlepšenie zdravotného stavu a zároveň to bola jedinečná príležitosť precestovať túto časť sveta. Stevenson strávil určitý čas na ostrovoch Hawai, kde sa spriatelil s tamojším kráľom, aby následne vyrazil smerom na ostrovy Tahiti, Nový Zéland a súostrovie Samoa. Oboplával Austráliu navštívil aj tak vzdialené ostrovy, akými sú Kiribati alebo Apemama. Počas svojej cesty pokračoval vo svojej tvorbe a pracoval na svojom diele s názvom Diabol vo fľaši (1891), ktoré bolo jedným z najúspešnejších príbehov z prostredia kaštieľa na ostrovoch Hawai, kolónie lepry na ostrove Molokai a ďalších miest ktoré na svojej ceste navštívil. V knihe Do Južných morí autor opísal svoje zážitky z plavby po Tichom oceáne, stretnutia s miestnymi obyvateľmi, tradície a zvyky, s ktorými prišiel do kontaktu a príbehy, ktoré si vypočul. Toto prostredie mu učarovalo natoľko, že sa tu rozhodol stráviť zvyšok svôjho života a usadil sa vo vile na ostrove Samoa. Stal sa tak verejne známou osobnosťou a získal si dôveru miestnych autorít. Svoje posledné chvíle strávil na tomto ostrove a pochovaný bol v roku 1894 v oblasti Mount Vaea, kde sa nachádza aj jeho pomník. Na dielo Do Južných morí nadväzuje ďalšie s názvom Plavba na parníku Janet Nichol Južnými moriami ( 1914 ).
Na sklade 2Ks darček
18,05 € 19,00 €

Egon Hostovský a jeho radosti života


Při příležitosti 50. výročí spisovatelova úmrtí (23. 4. 1908 Hronov–7. 5. 1973 Montclair, USA) vychází v novém přepracovaném vydání Životopisný portrét Egona Hostovského z pera jeho dcery, redaktorky a překladatelky Olgy Hostovské a spoluautorů Václava Sádla a Barbory Svobodové. Spisovatel po nacistiské okupaci v roce 1939 emigroval do USA, domů se vrátil v roce 1946, ale od roku 1950 zůstal v exilu natrvalo. Jeho romány Sedmkrát v hlavní úloze (1942) a Úkryt (1943) patřily k prvním beletristickým reflexím druhé světové války. V nápaditě komponovaných poválečných dílech využíval postupů experimentální, ale i detektivní a špionážní prózy (Nezvěstný, 1955, Půlnoční pacient, 1958). Především jsou ale prózy, počínaje románem Cizinec hledá byt (1947) přes vrcholné Všeobecné spiknutí (1961) po pozdní Tři noci (1964), reflexí traumat a odcizenosti moderního světa. Hostovského životní osudy, které formovala především zkušenost s dvojí totalitou a s ní spojené zásadní rozhodnutí o emigraci, jsou v mnohém jedinečné a unikátní, v mnohém se v nich však také dokonale odrážejí dějiny 20. století. Kniha přináší také na 80 unikátních historických fotografií. Autorem koláže na obálce je Miroslav Huptych.
U dodávateľa darček
9,78 € 10,29 €

Look at the Lights, My Love


For half a century, the French writer Annie Ernaux has transgressed the boundaries of what stories are considered worth telling, what subjects worth exploring. In this probing meditation, Ernaux turns her attention to the phenomenon of the big-box superstore, a ubiquitous feature of modern life that has received scant attention in literature. Recording her visits to a store near Paris for over a year, she captures the world that exists within its massive walls. Through Ernaux’s eyes, the superstore emerges as “a great human meeting place, a spectacle”—a flashy, technologically advanced incarnation of the ancient marketplace where capitalism, cultural production, and class converge, dictating our rhythms of desire. With her relentless powers of observation, Ernaux takes the measure of a place we thought we knew, calling us to question the experiences we overlook and to gaze more deeply into ordinary life.
U dodávateľa darček
17,58 € 18,50 €

Agatha Christie - Egy sejtelmes nő


Miért tett úgy Agatha Christie egész karrierje során, mintha csak egyszerű "háztartásbeli" lenne, mikor ez nyilván nem igaz? Ahogy Lucy Worsley írja, "izgalmasan, pezsdítően modern" volt. Szörfözni járt Hawaiin, imádta a gyors autókat, és érdekelte az új tudomány: a pszichológia, amely komoly mentális krízisen segítette át. Akkor miért játszotta - minden ellenkező bizonyíték dacára - a szemérmes, gazdag századeleji úriasszony szerepét? 1890-ben született, egy olyan korban, amikor világos szabályok szabták meg, mit tehet és mit nem tehet egy nő. Lucy Worsley életrajza nem csak a világhírű bestselleríróról szól. Hanem olyasvalakiről, aki a származása és a neme jelentette akadályokat legyőzve elképesztően sikeres dolgozó nő lett. Lucy Worsley életrajza alapmű és rendkívül szórakoztató olvasmány. Személyes levelek és ritkán látott dokumentumok alapján mutatja meg, mennyire úttörő volt Agatha Christie - az a nő, aki tényleg megírta az egész huszadik századot. „Agatha rettentő vonzó lehetett. Önéletrajzában pontosan kilenc különböző férfit említ meg (illetve utal rájuk), akik megkérték a kezét tizenhét és huszonkét éves kora között, s két eljegyzés is lett belőle. Derűsen tárgyilagos, amikor a kérőiről mesél.” "Egy zseniális nő ír egy zseniális nőről: kihagyhatatlan." - Antonia Fraser Lucy Worsley, angol történész (sz. 1973), a Historic Royal Palaces alapítvány főkurátora, Agatha Christie mellett írt már nagysikerű könyvet Jane Austenről és Viktória királynőről, valamint történelmi műsorokat is vezet a BBC csatornáin.
U dodávateľa darček
18,73 € 19,72 €

Biografie v kategórii Literatúra sa zaoberajú životnými príbehmi a skúmaním významných spisovateľov a literárnych osobností. Tieto knihy nám ponúkajú hlbší pohľad do života a diela jednotlivcov, ktorí zanechali trvalý odkaz vo svete literatúry.

V biografiách literárnych osobností sa často analyzujú a opisujú významné udalosti a skúsenosti, ktoré formovali spisovateľov a ovplyvnili ich tvorbu. Autori týchto kníh sa zameriavajú na výskum životných príbehov, vzťahov, tvorivých procesov a vplyvov, ktoré formovali jedinečný literárny hlas a príspevok týchto osobností.

Tieto životopisy nám umožňujú priblížiť sa k mysli a inšpiráciám spisovateľov, pochopiť ich tvorivý vývoj, motívy, témy a techniky písania. Tieto knihy nám poskytujú kontext prechodu od života spisovateľa k ich literárnemu dedičstvu, a tak nám umožňujú hlbšie porozumieť a interpretovať ich diela.

Biografie literárnych osobností sa zameriavajú na rôzne literárne epochy, žánre a kultúrne kontexty. Medzi populárne témy patria životopisy klasických spisovateľov, moderných autorov, básnikov, dramatikov a literárnych ikon, ktorých diela majú významný vplyv na literárnu kultúru.