! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Väzba


E-knihy - Slovenská strana 1 z 1

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

Nová kuchárska kniha


Obsahuje vyše 900 vyskúšaných a osvedčených receptov, ktoré zodpovedajú požiadavkám nielen jednoduchej, ale i najlepšej kuchyne. Každá doba má svoju kuchársku knihu. A každá kuchárska kniha nám vie okrem receptov prezradiť ešte niečo navyše: esenciu doby, malú ochutnávku bežného života, ľudský pohľad na svet: čo je pre súčasníka dôležité, čím sa musí denno-denne pri príprave jedla zaoberať a ako vyriešil úlohy či prekážky, ktoré sa v predošlých kuchárkach zdolávali len s veľkou námahou. Podobne je takou našou spoločnou pamäťou doby Nová kuchárska kniha Terézie Vansovej, lenže v oveľa väčšom meradle. Terézia Vansová, významná slovenská spisovateľka a gazdinka, totiž knihu zostavila prevažne na základe receptúr, ktoré jej zasielali čitateľky ženského časopisu Dennica v rokoch 1898 až 1908. Prvýkrát vyšla v roku 1914, o jedenásť rokov neskôr ju Vansová doplnila a prepracovala pre potreby druhého vydania z roku 1925. Východiskom pre naše vydanie Novej kuchárskej knihy je tretia edícia z roku 1930 od nakladateľa Františka Klimeša. Naším zámerom však nie je ponúknuť reprint pôvodného diela. Táto dnes už kultová kuchárska kniha má zaiste nespornú faktografickú hodnotu – ukazuje totiž, čo a akým spôsobom sa v slovenských (a predovšetkým v meštianskych) domácnostiach varilo na prelome 19. a 20. storočia, aj ako sa v „lepších“ domoch pristupovalo k stolovaniu. Autorkine početné poznámky k príprave jedál, servírovaniu, stolovaniu aj vedeniu domácnosti navyše poskytujú jedinečný, fascinujúci pohľad na to, ako Vansová vnímala ženu a jej úlohu v domácnosti. Nad tento rámec však má Nová kuchárska kniha, ktorú vydávame pri príležitosti 80. výročia úmrtia Terézie Vansovej vo výnimočnej grafickej úprave štúdia Pergamon, potenciál byť v 21. storočí nielen čriepkom zo zašlých čias, ale aj živou, príjemnou a originálnou alternatívou k rozsiahlej ponuke moderných kuchárskych kníh a odpoveďou na večnú otázku gazdiniek: Čo variť? „Staršie slovenské gazdinky to nepotrebujú, ale tie mladé, ktoré ešte nestačili nadobudnúť skúsenosti, tu nájdu odpoveď na vážnu otázku: Čo budem variť? Je ťažké učiť sa na vlastnej škode, a preto: učte sa zo skúseností starších. Zapamätajte si, že kuchyňa je pre udržanie ľudského zdravia omnoho dôležitejšia než lekáreň a že poriadna kuchyňa je známkou dokonalej domácnosti!“ Terézia Vansová, Banská Bystrica, január 1914
Na stiahnutie
19,90 €

Slovenská kuchárka


„Chutné a zdravé pokrmy neplnia iba bruchá, ale posilňujú telo človeka a obživujú jeho ducha.“ Kuchárska kniha zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
5,99 €

V kategórii literatúry slovenská národná kuchyňa nájdete široký výber kníh a publikácií, ktoré vám umožnia objavovať bohaté kulinárske dedičstvo Slovenska a pochutnávať si na tradičných chutiach tejto krajiny.

Naše knihy o národnej kuchyni Slovenska vás prevedú jedinečným svetom miestnych jedál a receptov. Budete mať príležitosť spoznať rôznorodosť slovenskej kuchyne a naučiť sa prípravu autentických pokrmov, ktoré sú pevne zakorenené v kultúre a tradíciách Slovenska.

Od jednoduchých a chutných jedál po tradičné slávnostné pokrmy, tieto knihy vám poskytnú podrobné recepty a postupy, ktoré vám umožnia pripraviť si skutočnú slovenskú kuchyňu priamo doma. Okrem toho získate cenné informácie o používaní typických slovenských surovín a korenín a rady pre správne kombinovanie chutí a prípravu jedál.

Budete mať možnosť objavovať rôzne regionálne špeciality a spoznávať jedinečné chuťové kombinácie, ktoré robia slovenskú kuchyňu tak výnimočnou.

Obohaťte svoje kulinárske dobrodružstvá tradičnými slovenskými jedlami a uchovajte a preneste si chute a tradície Slovenska do vašej kuchyne.