- Počet strán: 256
- Väzba: iná / ostatná
- EAN: 9788055608501
- Jazyk: slovenský
- ISBN: 978-80-556-0850-1
- Dátum vydania: 20. mája 2014
- Vydavateľstvo : Slovart
- Hmotnosť: 0,46 kg
Sprievodca vínami Slovenska
Vladimír Hronský
- Počet strán: 256
- Väzba: iná / ostatná
- EAN: 9788055608501
- Jazyk: slovenský
- ISBN: 978-80-556-0850-1
- Dátum vydania: 20. mája 2014
- Vydavateľstvo : Slovart
- Hmotnosť: 0,46 kg
Aj vy sa prestávate orientovať v obrovskom množstve ponúkaných slovenských vín a strácate prehľad? Chceli by ste tie najlepšie a medailami oceňované vína ochutnať? Tento sprievodca je pre vás tá najužitočnejšia navigácia v slovenskom mori vína. Je nevyhnutnou pomôckou pri spoznávaní rozmanitých odrôd hrozna a chutí vína. Zostavil ho známy slovenský enológ a someliér Vladimír Hronský. V úvodných kapitolách objasňuje, ako sa víno vyrába a označuje, ale aj ako ho správne degustovať. Okrem prehľadu tradičných a nových vyšľachtených odrôd viniča predstavuje aktuálne trendy v domácom vinárstve a poradí, ako zostaviť gurmánske menu s tým správnym vínom. Hlavnú časť publikácie tvorí výber najlepších slovenských vín na trhu a profily vyše 60 slovenských vinárstiev. Súčasťou príručky je aj vinársky slovník a degustačný hárok.
202 252 kníh na sklade ihneď k odoslaniu
Poštovné zadarmo pre nákupy od 20€
Rezervácie v 61 kníhkupectvách
Hodnotenia (1)
5Recenzia
Ako bežný konzument som hľadal knihu, ktorá by mi objasnila pojmy a procesy vo vinohradníctve a pomohla mi zorientovať sa vo svete vína. Ani som nevedel, že takáto kniha na Slovensku v podstate neexistuje až kým na pulty neprišiel práve Sprievodca vínami Slovenska.<br><br>Kniha je zaujímavým, ale o to kvalitnejším, mixom informácií od jednoduchých pojmov až po odborné výrazy. Ako laik oceňujem jednak informácie z oblasti pestovania vína (geografia, pojmy, odrody, procesy pri výrobe vína, ...) a jednak informácie o výrobcoch a ich zreteľa hodných produktoch. Nečakajte detailné postupy prípravy jedál, v knihe sú skôr len spomenuté rôzne špecialitky zo slovenskej kuchyne a typovo vhodné vínka k nim, ale základný prehľad si bežný konzument vie spraviť a naliať tak ku svojmu obľúbenému jedlu správny druh vína.<br><br>Páči sa mi spracovanie knihy (rozdelenie do kapitol), grafická úprava a postrehy autora k jednotlivým vínam, ktoré ako laik určite nie som schopný v súčasnosti oceniť :-) Jedno z najväčších pozitív vidím v tom, že to nie je kniha na jedno použitie, ktorá po prečítaní ostane niekde zapadať prachom. Knihu je možné kedykoľvek na 10-15min vytiahnuť a doplniť alebo osviežiť si nadobudnuté informácie. Kľudne aj večer pri otvorenom vínku :-)<br><br>Zhodnotenie: Výborná kniha kde si nájdu svoje nielen laici, ale aj skúsenejší vinári. Laikovi pomôže zorientovať sa v pojmoch, objasňuje výrobu vína, približuje jednotlivé odrody a ponúka prehľad tých najkvalitnejších vín za posledné roky čo ocenia určite mnohí jedinci. Prehľad vinohradníckych oblastí a pestovateľov vína spolu s pár slovami o nich je už len čerešničkou na výborne vyzerajúcej a chuťovo excelentnej tortičke.<br><br>Na záver: Aj keď to možno vyzerá, že kniha je dokonalá, nalejme si čistého vína - nie je. Ale má k tomu setsakramentsky blízko :-)