! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Ekonómia pre technikov


Publikácia nadväzuje na tradíciu založenú dielom významného slovenského ekonóma Rudolfa Brišku (1908 1971), ktorý bol prvým profesorom ekonómie na Vysokej škole technickej v Bratislave. Študentom technických odborov umožní pochopiť ekonomické proce sy a vzťahy v modernej trhovej ekonomike a poskytne im východiská na orientáciu v nej. Okrem toho tu nájdu aj vysvetlenia základných makroekonomických súvislostí a opatrení hospodárskej politiky štátu, ktoré súhrnne vytvárajú pre podniky objektívnu r ealitu, ovplyvňujúcu výsledky ich hospodárenia. Publikácia je určená študentom technických odborov vysokých škôl.
Vypredané
6,79 € 7,15 €

Ekonomická statistika srozumitelně z pohledu OECD


Vlády provádějí rozhodnutí, která se bezprostředně týkají každého z nás, a to na základě dostupných ekonomických statistik. V médiích jsou každodenně zveřejňována různá hospodářská data. V nesčetných různých podobách jsou ekonomické statistiky neodmyslitelnou součástí našeho života, ovlivňují vnímání světa kolem nás a určují naše chování, naše reakce. Publikace Ekonomická statistika srozumitelně: Z pohledu OECD na příkladech konkrétních statistik OECD ukazuje čtenáři, jak s jejich pomocí lépe pochopit světovou ekonomiku. Nabízí historický přehled, klíčové pojmy, stejně jako informace o hlavních poskytovatelích ekonomických statistik. Samostatná kapitola poskytuje ucelený pohled všech hlavních statistických činností OECD. Konečně se tato kniha také zabývá velmi důležitými otázkami zajištění kvality a dopadu na veřejnou důvěru. Tato kniha je nepostradatelnou příručkou pro všechny, kdo chtějí lépe pochopit, jak důležitou roli hrají ekonomické statistiky v našem každodenním životě.
Vypredané
14,61 € 15,38 €

Výběr z ekonomické statistiky: Od OECD k České republice


Soubor doplňků a komentářů k dílu Enrica Giovanniniho – Understanding Economics Statistics (OECD, 2008). Kniha může být studována také samostatně, nejedná se ovšem o souvislé dílo pokrývající celou problematiku, ale o vybraná témata, která se autoři snažili rozvést a komentovat. Zaměřili se především na představení OECD a její role v oblasti tvorby a koordinace ekonomických statistik, na problematiku statistických klasifikací zejména v souvislosti se změnami, ke kterým došlo v poslední době, a také na vybrané matematické nástroje používané v ekonomické statistice. Pro zájemce o studium ekonomické statistiky může i tato příručka představovat užitečný doplněk ke stávajícím studijním textům. Překlad knihy Understanding Economics Statistics od E. Giovanniniho vyjde v květnu 2010 v našem nakladatelství pod názvem Ekonomická statistika srozumitelně v překladu V. Friedricha a R. Majovské.
Vypredané
4,02 € 4,23 €

Tajomstvá nedokonalého trhu


Autor jednoduchou, prístupnou formou vysvetľuje zákonitisti a princípy dokonale konkurenčného trhu a odhaľuje tajomstvá fungovania nedokonalého trhu v podmienkych monopolistickej, duopolistickej a oligopolistickej konkurencie. Osobitnú pozornosť venuje základným princípom regulácie a kontroly, formovaniu konkurenčného prostredia v slovenskej ekonomike, opatreniam protimonopolnej politiky, protimonopolným a protitrustovým zákonom, ako aj základným princípom a pravidlám, ktorými sa Protimonopolný úrad SR snaží ochraňovať hospodársku súťaž. Určené pre študentov ekonomických fakúlt i pre podnikateľov.
Vypredané
2,80 € 2,95 €

Teória ekonomickej nerovnováhy


Vývojové štádiá teórie ekonomickej nerovnováhy. Walrasovský "aukcionár". Nerovnovážna cena na trhu. Spätosť nerovnováh s peňažnou ekonomikou. Analýza peňažného hospodárstva. Sayov zákon trhov. Fixné ceny.
Vypredané
5,30 € 5,58 €

dostupné aj ako:


Ekonómia a ekonomika, je kategória literatúry, ktorá sa zaoberá štúdiom a analýzou produkcie, distribúcie a spotreby statkov a služieb. Táto disciplína sa zaoberá spôsobom, akým ľudia, spoločnosti a národy využívajú zdroje na uspokojovanie svojich materiálnych potrieb.

V rámci literatúry sa ekonómia zaoberá širokým spektrom tém a konceptov, ktoré sú relevantné pre ekonomický systém a jeho fungovanie. Medzi tieto témy patria napríklad princípy mikroekonómie, makroekonómie, finančnej analýzy, medzinárodného obchodu, rozvojových štúdií, hospodárskej politiky a mnoho ďalších.

Literatúra z oblasti ekonómie sa skladá z akademických prác, vedeckých článkov, štúdií, kníh, pracovných dokumentov a rôznych publikácií, ktoré sa zaoberajú konkrétnymi ekonomickými témami. Tieto materiály majú za cieľ poskytnúť čitateľom teoretické a analytické nástroje na porozumenie a hodnotenie ekonomických procesov, politík a rozhodnutí.

V ekonomickej literatúre sa často používajú matematické modely, štatistické metódy a ekonometrické analýzy na kvantifikáciu ekonomických javov a predikciu ich budúceho vývoja. Okrem toho sa v ekonomickej literatúre často diskutuje aj o etických, sociálnych a environmentálnych aspektoch ekonomických rozhodnutí a ich dopade na spoločnosť.

Cieľom literatúry z oblasti ekonómie je poskytnúť čitateľom súbor poznatkov, ktoré im umožnia lepšie porozumieť komplexnej povahe ekonomických systémov a pomôcť pri tvorbe informovaných rozhodnutí týkajúcich sa hospodárstva, obchodu a financií.