Mária Kleňová

autor

Inulínové plodiny a rastliny vhodné nielen pre diabetikov


I. Čo je diabetus mellitus II. Inulínové plodiny: 1. Artičoka zeleninová; Artičoka kardová 2. Čakanka šalátová; Čakanka štrbáková 3. Hadomor španielsky 4. Jakon (YAKON) 5. Kozobrada pórolistá pravá 6. Oman pravý 7. Púpava lekárska 8. Slnečnica hľuznatá. III. Doplnkové rastliny vhodné pre diabetikov: 1. Fazuľa záhradná 2. Fenikel sladký 3. Kel kučeravý 4. Mangold 5. Lopúch väčší 6. Ovos siaty 7. Pór 8. Pŕhľava malá, pŕhľava dvojdomá (ŽIHĽAVA) 9. Skorocel kopijovitý 10. Šalát rímsky, šalát listový 11. Šalvia lekárska 12. Špargľa. V súčasnom období je celosvetovým problémom ustavične sa zhoršujúci zdravotný stav obyvateľstva. Sledujeme stále rastúci počet civilizačných chorôb, ktoré dostávajú postupne až charakter pandémie. Jednou zo základných príčin tohto stavu sú nesprávne stravovacie návyky, predovšetkým vysoká spotreba denaturovaných potravín, tukov a bielkovín. Z priebežných prieskumov vyplýva, že najviac bude civilizačnými chorobami postihnutá generácia mladých ľudí. Kardiovaskulárne a nádorové ochorenia, alergie, cukrovka, ale aj ochorenia pohybového aparátu, osteoporóza, dna a obezita sa posúvajú čím ďalej, tým viac do mladších vekových skupín. Ak sa nebude vykonávať dostatočná osveta, vzdelá vanie mladých ľudí, potrebná prevencia a nepristúpi sa k zmene stra vovacích návykov, zjednodušene povedané – ak nenastane návrat k prírode, ďalšie generácie po nás budú trvalo zdravotne postihnuté.Je pozoruhodné, že ľudia pred viac ako pol tisícročím poznali liečivé účinky rastlín a vedeli ich využívať viac ako naša moderná medicína. Dôkazom toho je kniha Dr. Petra Ondreja Mathioliho Herbář neboli Bylinář, v českom preklade Tadeáša Hájka vydanej v roku 1562. Dr. Mathioli bol osobným lekárom arcikniežaťa Ferdinanda a na skoro 1300 stranách doslova geniálne zhrnul výsledky vedeckého poznania svojej doby a empirického poznania ľudového liečiteľstva. Dodnes môžeme s úžasom obdivovať obrovské vedomosti, ktoré predchádzali novým objavom a sú základom dnešnej fytoterapie. Súčasné vedecké výskumy potvrdzujú priaznivé účinky rastlín a farmaceutický priemysel využíva ich jednotlivé zložky na prípravu mnohých účinných liekov.
Na sklade 1Ks
3,80 € 4,00 €

Koreniny pre zdravie


“Láska je korením života.“ Toto prirovnanie som použila na úvod z jedného veľmi pragmatického dôvodu: porovnať dôležitosť lásky v živote človeka s dôležitosťou korenín v potrave. Veď nech by sme mali jedlo pripravené podľa všetkých fyziologických, medicínskych, racionálnych a neviem akých zásad, mohlo by byť akokoľvek plnohodnotné vo svojom zložení, málo by pre nás znamenalo, ak by nemalo svoje aromatické a chuťové vlastnosti. Širokú škálu chutí a pestrosti jedál nám poskytujú práve koreniny. A nielen to. Tým, že koreniny obsahujú tiež ďalšie zložky, napríklad enzýmy, vitamíny, éterické oleje, glykozidy, alkaloidy, minerálne látky, rôzne kyseliny a horčiny a mnoho iných ešte nepreskúmaných látok, pôsobia na náš organizmus oživujúco, regulujú trávenie, pôsobia ako katalyzátory a v nemalej miere pôsobia ako liek. O ich dôležitosti svedčí aj to, že ľudia od praveku až do dnešných čias, od Ameriky až po Ďaleký východ, poznali a používali koreniny. Už naši predkovia poznali rôzne bylinky, ktoré pridávali k jedlám. Mnohé druhy korenia sa k nám dostali pričinením moreplavcov a doniesli k nám exotický nádych cudzích krajín. Tešili sa veľkej obľube a boli veľmi vzácne. Cesta za korením, samozrejme aj snaha obchodníkov zvýšiť svoje zisky, bola pravdepodobne jednou z hlavných príčin Kolumbovej cesty na západ. Krištof Kolumbus síce nedoplával do Indie, ale objavil pre Európanov Ameriku. To sa ale nikdy nedozvedel. Do smrti ho však mrzelo, že nepriviezol spoza mora korenie. Obchod s korením sa postupne stával veľmi dôležitým a výnosným. Našťastie doba, keď sa niektoré druhy orientálneho korenia doslova vyvažovali zlatom a mohli si ich dovoliť len šľachtici a bohatí mešťania, patrí dávno minulosti. Dnes je situácia skôr opačná. Nielenže sú rôzne koreniny dostupné každému, ale súčasný potravinársky priemysel dokáže nahradiť rôzne koreniny syntetickými dochucovadlami. Najlepšie jedlá svetových kuchýň však naďalej vďačia za svoju chválu predovšetkým dokonalej znalosti všetkých kúziel a tajomstiev zachádzania s korením a bylinkami. Vydajme sa preto na exkurziu za najznámejšími koreninami do ich pôvodnej vlasti. Mária Kleňová
Na sklade 1Ks
5,70 € 6,00 €