Csaba Locsmándi

autor

Gyűjtsünk gombát erdőn, mezőn!


„Gomba. Ez a „bűvös” szó szinte minden embernek megmozgatja a fantáziáját. A gombák az erdők, mezők takarítómunkásai. Az elhalt növényi anyagok lebontása a gombák nélkül elképzelhetetlen! Egyes becslések szerint a gombák jelenléte nélkül néhány évtized múlva már az erdőbe sem tudnánk bemenni a több méter vastagságúra hízott avartakaró miatt, ezen kívül - hosszabb távon - jelentősen lecsökkenne a növényi fotoszintézishez elengedhetetlenül szükséges szén-dioxid mennyisége. a könyvben megtalálható 232 gombafaj magában foglalja a - gombaszakértői tanfolyamokon is oktatott - hazánkban fellelhető, étkezési szempontból fontos gombafajokat és mindazokat a mérges gombákat, amelyekkel ezek összetéveszthetők. A fényképek természetes környezetükben ábrázolják az egyes gombafajokat, amelyekhez tömör, lényegre törő, szisztematikus leírás kapcsolódik. Az előfordulási és gyakorisági adatok a jelenkori Magyarország területére vonatkoznak. Könyvünket mindazoknak ajánljuk, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy megismerjék a legfontosabb hazai gombafajokat. Ez az út meglehetősen göröngyös. Komoly, szívós munkát és kitartást kíván, de cserébe a gombavilág számos képviselőjét ismerhetjük meg.” (a Szerzők) A tartalomból: - A gombagyűjtés és -fogyasztás szabályai - A gombák legjobb termőhelyei - A könyvben található eligazító jelek és ikonok magyarázata - Ismeretlen gomba azonosítása a könyv alapján - Kislexikon - A legfontosabb ehető és mérgező gombák - Magyar-latin névmutató - Latin-magyar névmutató
Vypredané
9,18 € 9,66 €

Hazai védett és veszélyeztetett gombafajok


A könyv hozzásegíti az olvasót Magyarország gombáinak megismeréséhez: -35, összes hazánkban védett, ezenkívül 786 ritka, illetve veszélyeztetett gombafaj bemutatása élőhelyükön, színes felvételeken és további 32 hozzájuk hasonló faj rövid jellemzése, -az alaktani ábrák és termőtesttípusok rajzai a fajok könnyű besorolását teszik lehetővé, -a leírásoknál ábrák utalnak a gombák előfordulási idejére, termőhelyére, méretére, természetvédelmi és étkezési értékére, -tömör, lényegre törő fajleírás, a fontos tulajdonságok kiemelése, -oldalszám utal a fényképen bemutatott fajhoz hasonló, a három kötet valamelyikében szereplő gombára.
Vypredané
9,10 € 9,58 €

Ismerjük fel a gombákat! 2.


A könyv hozzásegíti az olvasót Magyarország gombáinak megismeréséhez: -közel 130 gyakori és néhány ritkábban előforduló ehető és mérgező hazai gombafaj bemutatása természetes környezetükben, élőhelyükön, színes felvételeken -az alaktani ábrák utalnak a gombák előfordulási idejére, termőhelyére, méretére, étkezési értékére, árusíthatóságára -tömör, lényegre törő fajleírás, a fontos tulajdonságok kiemelése -az ehető és mérgező gombapárra mindig oldalszám utal. A könyv nélkülözhetetlen segédeszköze a természetet járó embereknek, gombagyűjtőknek és piaci gombavizsgálóknak.
Vypredané
9,10 € 9,58 €