István Örkény

autor

Kétpercesek


„Örkény István születésének centenáriumára jelent meg ez az exkluzív album. A kötet száz válogatott "Egyperces" novellát, száz kortárs képzőművész, egy-egy illusztrációját tartalmazza, Sándor György Kossuth-díjas humoralista előszavával.” (a Kiadó) A(z) Kétpercesek - Hommage á Örkény 1912-2012 (Könyv) szerzője Örkény István.
Vypredané
11,40 € 12,00 €

Egyperces levelek


Örkénynek a levelei is mini-esszék, karikatúrák, dialógusba illesztett naplótöredékek egy háborút, hadifogságot, megalkuvásokat és vezekléseket halmozó korról. Önéletrajz bontakozik ki e levelekből, összkép az emberi életútról és az írói alkotóműhelyről. A levelek a maguk fanyarságával, humorával ugyanúgy a fonákjukról láttatják a dolgokat, mint az Egyperces novellák, tovább árnyalva, gazdagítva az író portréját. A kötet megjelenése a centenárium eseménye: idén tavasszal ünnepeljük Örkény István születésének 100. évfordulóját
Vypredané
12,79 € 13,46 €

Novellák


Az Egyperces novellák és a Kisregények után a magyar próza modern klasszikusának gazdag novellatermését gyűjti egybe az életműsorozat újabb kötete. Egy effajta áttekintés – írta egykor Örkény – "fölér egy önéletrajzzal, méghozzá olyan önéletrajzzal, melyben se letagadni, se elkenni, se szépíteni nem lehet a dolgokat. A rendőrségi hírekben így mondják: a bűnös töredelmes vallomást tett”. E vallomás, tegyük hozzá, az idők folyamán mit sem vesztett fényéből.
Vypredané
17,91 € 18,85 €

Le chat et la souris


Le chat et la souris De lettres en coups de téléphone, Le Chat et la Souris met en scène des personnes âgées que l'amour rend aussi risibles qu'attendrissantes. À plus de soixante ans, Mme Orbán réalise en dialoguant avec sa soeur Giza, partie à l'étranger, qu'elle est en fait amoureuse de Viktor, un homme qu'elle connaît depuis toujours. Entre comédie burlesque et drame psychologique, Le Chat et la Souris raconte avec une ironie mordante les turpitudes de l'âge mûr, quand il est saisi par l'éternel délire de l'amour. « Gravité profonde et satire grinçante font bon manège dans ce récit aussi mince que percutant. » Thierry Guinhut, Le Matricule des anges. « Vous ne connaissez certainement pas István Örkény, et c'est bien dommage. Car son roman Les Boîtes est une petite merveille de drôlerie subversive. » Patrick Noël, librairie Point Virgule.
Vypredané
12,83 € 13,51 €

Mese-levelek - Hangoskönyv (CD)


Örkény István gyermekeinek, Angélának és Antalnak szóló mese-leveleit ugyanaz a groteszk szemlélet- és elbeszélésmód, a logikailag össze nem illő elemek bizarr, egyszer nevettető és borzongató hatást keltő társítása jellemzi, mint más jól ismert alkotásait. Teljes idő: 70 perc
Vypredané
7,27 € 7,65 €

Egyperces novellák


Az "egyperces" jelző már Örkény István életében közkedvelt kifejezéssé vált, s máig is temérdek szókapcsolatban idézik. Kevés olyan klasszikus írói lelemény akad, amely ennyire beépült volna nyelvünkbe, tudatunkba, mint az egyperces novella, Örkény műfaji találmánya. Humorán, prózatechnikáján, az irodalmi gondolkodást megújító szemléletén olvasónemzedékek sora nőtt fel. Magasfeszültség néhány oldalon, néhány sorban vagy csupán a címadásban. A huszadik század háborús-diktatúrás-forradalmas tapasztalatai, a jelenkor abszurditásai egy-egy villanásba sűrítve. Az írásokban ott az apró darabokra hullt közös ideák groteszk látványa - de megfordítva is: a banalitásokban az élet titokzatos szépsége. Mert Örkényt keserű nevetéssel ez a kérdés foglalkoztatta a leginkább: történelmi méretű kiszolgáltatottságában milyen a mégiscsak pótolhatatlan ember. Az Egyperces novellák kurta mítoszaiban hősök születnek: Janász Jenő, a fronton elesett nótafaragó katona, akinek épp elkezdett szerzeményét senki sem képes befejezni; Wolfné, a nevét elnyerő hivatali rabszolga; Zetelaki, a holta után is játékra kész színész. És persze Varsányiné, aki az elpusztult Budapesten is egérirtást vállal.
Vypredané
15,32 € 16,13 €

Válogatott egyperces novellák


Egy irodalomtörténeti jelentőségű "találmány" több évtizedes sikertörténetének újabb fejezeteként Örkény István egyperces novellái megjelennek a Helikon Kiadó Zsebkönyvtár sorozatában. Közülük is a legismertebbek, a közkedveltek olvashatók együtt, azok az írások, amelyek évtizedek alatt beívódtak a közösségi emlékezetbe, sőt jó néhányuk hivatkozási alap is lett a szűkebb vagy a tágabb közbeszédben. A kiválogatott írások egymásutánja - szinte észrevétlenül - elvezeti az olvasót a hagyományos, közismert anekdota műfajától a különlegesebb hangvételű, groteszk írásokon át az igazi, esszenciális egypercesekhez. Hogy ezt az írói utat minél plasztikusabban bemutathassuk, "menet közben" gazdagítottuk Reményi József Tamás szerkesztő kollégámmal együtt például az Anekdota ciklus választékát egy korai, teljesen hagyományos, de manapság egyre népszerűbb tárca-novellával, a Nápolyival. A groteszk felé ciklust is bővítettük néhány rövid írással. Radnóti Zsuzsa
Vypredané
4,60 € 4,84 €

One minute stories


"While the soft-boiled egg is boiling or the number you are dialling answers (provided it is not engaged, of course), you have ample time to read one of these short stories which, because of their brevity, I have come to think of as one minute stories." (István Örkény)
Vypredané
7,47 € 7,86 €