Szvoboda Gabriella

autor

Régi dicsőségünk


Albumunk egy évszázad távlatából, első ízben tekinti át modern szemmel az újabb magyar művészettörténetírás által elhanyagolt és talán kissé le is nézett, a közönség által azonban máig nagyon kedvelt XIX. századi történeti festészetet. Felöleli a magyar történelmi táblaképfestészet állományának ismert részét, a historizáló grafika legjelesebb darabjait, és kitér a cégérképekre, a lövészegyletek céltábláira, de a színpadi díszletekre és színházi függönyökre is. A könyv olyan népszerű, illetve kevésbé ismert mesterek alkotópályájával foglalkozik, mint Kiss Bálint, Molnár József, Orlai Petrich Soma, Than Mór, Lotz Károly, Madarász Viktor, Székely Bertalan, Munkácsy Mihály, Benczúr Gyula stb., miközben alapos elemzést ad a korszak társadalmi hátteréről, művészeti életéről és a művészettel szoros kapcsolatban álló, sokszor azt meghatározó irodalmi mozgalmakról is.
Vypredané
3,79 € 3,99 €

A magyar biedermeier


A biedermeiert elsősorban a festészettel, a lakberendezési tárgyakkal és egyfajta polgári életmóddal kapcsolatban szokás emlegetni. Mindennapokra szabott igényes otthonossága mindig is népszerűséget biztosított számára, és takarékos, míves vonalvezetésében újabban a modernizmus előkészítőjét látják. Élvezetes, a korszak hangulatát is megidéző szövegében a művészettörténész szerző arra is kitér, hogy a biedermeier a 19. századi magyar művészetben fontos szerepet tölt be: ez a stíluskategória Európához kapcsolja a korszak mindmáig kissé lebecsült, szerény produktumait. A magyar társadalom ekkoriban Európa közepén nem tért, nem is térhetett ki a divatirányzatok elől, így a biedermeier nem utolsósorban a nyugati civilizáció követését jelentette, miközben megjelent a "nemzeti" művészet igénye. A "magyar biedermeier" aranysujtásos csillogása, vidékies zamata, tempós rátartisága, de főképpen a hagyományok modern nemzeti értékké transzportálása pedig új elemekkel, vonzó helyi színekkel gazdagította a stílus tárházát.
Vypredané
16,41 € 17,27 €

Benczúr Gyula - A Magyar Festészet Mesterei sorozat 14.


A sorozat köteteiből megcsodálhatjuk festészetünk nagyjainak kiemelkedő műveit, elolvashatjuk keletkezésük történetét és megismerhetjük az alkotók sokszor kalandos életútját.
Vypredané
3,04 € 3,20 €