! Doprava ZADARMO už od 15 € !

Endre Tóth

autor

Die heilige Krone von Ungarn


A kötet német nyelven ismerteti a magyar királykoronázások szertartását, a jelvények kialakulását, leírását és történetét.
Vypredané
9,43 € 9,93 €

Az Árpád-kor titkai


Az e-könyv négy népszerű témát emel ki a magyar középkor történetéből, és tárgyal tudományos hitelességgel, közérthető és érdekfeszítő stílusban, számtalan érdekes apró információval fűszerezve. Ezek: a honfoglalás időbeli lefolyása, a Szent Korona eredete, Árpád-házi királyaink nyugvóhelyei és a királyi ház kihalása. A mű a korszerű történelmi alapismeretek mellett részletesen bemutatja a témákat övező diskurzusokat, dilemmákat és kutatásokat. A számos rövid történelmi forrásidézet segít plasztikussá tenni az olvasó számára a kort és főszereplőit. A kötet szerzői – Biczó Piroska, Fodor István, Tóth Endre és Zsoldos Attila – a magyar történész-szakma elismert tagjai. A kötet forrása a Kossuth Kiadónál megjelent A magyar történelem rejtélyei című sorozat négy kötetének anyaga. Az e-könyv elkészülését a Nemzeti Kulturális Alap támogatása tette lehetővé.
Na stiahnutie
3,35 €

A magyar szent korona és a koronázási jelvények 2. kiadás


Tóth Endre régész, a történettudományok kandidátusa, az MTA doktora, egyúttal a magyar Szent Korona kutatásának kiemelkedő alakja. A szerző több évtizedes kutatómunkájának eredményeit összegzi ebben a monumentális kötetben, melyben a Korona keletkezésének története és jelentősége is bemutatásra kerül. Ismerteti kutatásának történetét, módszertani problémákat vet fel, alapkérdéseket válaszol meg, egyúttal történeti kontextusba helyezi a Szent Korona és a hozzá tartozó jelvények kiemelkedő jelentőségét. A kötetben több mint száz, eddig soha nem publikált új fotó látható. Jelen kiadvány a 2018-ban megjelent első kötet kibővített, második kiadása. A tartalomhoz hozzájárult Zsoldos Attila akadémikus, aki bevezetőjében Magyarország történetét tekinti át, és helyezi el a középkori Európa képzeletbeli eseménytörténeti és kapcsolati térképén. A korona történetének leírását Pálffy Géza történész és kutatócsoportja legújabb kutatási eredményei egészítik ki. A könyvet Horváth Attila jogtörténész Szent Korona-tanról írt esszéje zárja le, foglalja keretbe.
Na sklade 2Ks
39,80 € 41,89 €

Gyors és kedvenc tésztáim akár 8 perc alatt!


"Sokszor előfordult, hogy amikor feltettem forralni a vizet a tésztának, még eszembe jutott egy újabb ötlet. Jó dolog, megnyugtatom magam: ha elfogynak ezek a tésztás receptek, lesznek újabbak is." Ízelítő a tartalomból: borjúhussal töltött palacsintabatyu, párizsi szelet, tonhalas spagetti, körtés-sonkás pizza, Debreceni zöldséges tarhonya, epres palacsinta.
Vypredané
2,69 € 2,83 €

Grillezzünk otthon vagy a szabadban


Nálunk is egyre inkább divatba jön, hogy egy-egy kerti vidámság alkalmával nem feltétlen bográcsos ételeket készítünk, hanem sütünk. Barbecue, grill, ahogy tetszik. Persze a nyár rövid, ezért úgy állítottam össze ezeket a recepteket, hogy akár a kony hában is neki tudjunk látni. Tudom é, hogy nem lesz ugyanolyan, de csak rajtunk múlik, hogy megőrizzük ilyenkor is a nyár hangulatát. A recepteken nem fog múlni, ígérem!" (A Szerző)
Vypredané
3,11 € 3,27 €

A Magyar Szent Korona


A magyar királyok koronázási jelvényeit a XI. századi európai szokásoknak megfelelő tárgyak alkotják. Az Árpád-kor folyamán a koronázásnál, amelynek során egyházi szertartás keretében a jelöltet királlyá avatták, a korona, a jogar, az országalma és a kard használata állandósult. Az utóbbi kettő az elveszettek pótlására később került az együttesbe. A koronázási viseletben a palást - magyar jellegzetességként - a koronázási ornátus állandó részévé vált. A jelvények kiválasztását a XII. század folyamán az határozta meg, hogy az első magyar uralkodó, Szent István személyéhez kapcsolódtak-e. A relikviák, viszontagságos sorsuk ellenére, Európa legrégebbi koronázási együttesét képezik. A jelvények harminchárom év után, 1978-ban kerültek vissza Magyarországra. 1999-ig a Magyar Nemzeti Múzeumban voltak láthatók, ahol a magyar történelem, egyúttal a magyar királyok számos kiemelkedő emlékét is őrzik,. 2000-től a Szent Koronát, a jogart, az országalmát és a kardot az Országház kupolatermében állították ki. A koronázási palást a Magyar Nemzeti Múzeumban tekinthető meg. A kötet ismerteti a magyar királykoronázások szertarását, a jelvények kialakulását, leírását és történetét. Első ízben jelennek meg együtt, egy kötetben a koronázási jelvények és a koronázásokon használt egyházi liturgikus tárgyak, valamint kétszáz év után a koronázási jelvényekről 1792-ben készített színes metszetek. Tóth Endre több évtizedes kutatását foglalja össze, megelőlegezve egy készülő monográfia eredményeit. Szelényi Károly színes felvételei pedig jól érzékeltetik a középkori ötvösség és textilművészet egyedülálló értékeinek szépségét.
Vypredané
13,54 € 14,25 €

A Szent Korona


"Tényleg igazságos volt Mátyás király? Mi a valóságalapja az Erzsébet királyné és Andrássy Gyula körüli pletykáknak? Hogyan próbálta befolyásolni az európai történelmet Rákóczi Ferenc? Valóban koncepciós per áldozata lett Báthory Erzsébet? Milyen rejtélyek merülnek fel Mohács körül? Miért kellett romba dőlnie az ostromlott Budapestnek, és hogyan menekült meg a pesti gettó? A magyar történelem rejtélyei címmel húsz kötetes sorozatot indít útnak 2016 márciusában a Kossuth Kiadó. Célunk, hogy közérthető, olvasmányos formában megválaszoljuk azokat a kérdéseket, amelyek évtizedek, évszázadok óta foglalkoztatják a történészeket éppúgy, mint a közvéleményt. A fentiekre és sok más történelmi talányra igyekszik fényt deríteni induló sorozatunk, melynek gazdagon illusztrált köteteit az adott téma neves kutatói, szakértői írták." (a Kiadó)
Vypredané
2,70 € 2,84 €

A magyar Szent Korona és a koronázási jelvények


Tóth Endre régész professzor nagymonográfiája a magyar Szent Koronáról és a koronázási jelvényekről több évtizedes kutatómunka eredményeként született meg. Az impozáns képanyaggal rendelkező, egyszerre tudományos igényű és olvasmányos kötet több mint száz, eddig még nem publikált, újonnan készített fotóval bővült. A számos részletfotót, ábrát, magyarázatot, kiegészítő táblázatot is tartalmazó könyv a magyar királyság megalapításától a koronázási szertartásokon keresztül a közelmúltig terjedően, több aspektusban és számos európai kitekintéssel tárgyalja a Szent Korona keletkezésének rejtélyeit, valamint a jogar, az országalma, a palást és a koronázási kard történetét. A témában évtizedek óta nem látott napvilágot ilyen nagy volumenű tudományos kiadvány, mint Tóth Endre összegző munkája, amelyet a szerző néhai mesterének, a magyar őstörténet neves kutatójának, László Gyulának ajánl. A kötet az Országház Könyvkiadó Nemzet Főtere Kézikönyvek sorozatának első része.
Vypredané
46,57 € 49,02 €