Magdaléna Valšíková

autor

Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana


Pestovanie zeleniny a ovocia láka čoraz viac ľudí u nás. Mnohí si chcú dopestovať vlastné plody, o ktorých vedia, že počas dozrievania neprešli spŕškou chemických postrekov a nie sú zdravotnou hrozbou pre deti i dospelých. Aj preto autorka, uznávaná slovenská odborníčka, obohatila toto vydanie pôvodnej knihy o mnoho rád a odporúčaní, ako pestovať zeleninu bez chemických prípravkov. Prvé vydanie knihy Rok v zeleninovej záhrade vyšlo v roku 2014. Publikácia sa stretla s veľkým záujmom záhradkárov, o čom svedčia tisícky predaných výtlačkov. Dnešné trendy smerujú k zdravej výžive, a preto sme knihu rozšírili o oblasť biologickej ochrany. Autorka sa v nej sústreďuje aj na bio a ekologické oblasti pestovania – venuje sa hnojivám a pomocným látkam, preventívnym metódam i výberu osiva a bio osiva, či druhom a odrodám zeleniny. Upozorňuje na dôležité úkony pri zálievke úrody, používanie výluhov na ochranu rastlín, predstavuje rôzne ekologické prípravky a iné látky na ochranu rastlín. Zaoberá sa aj problematikou biologickej regulácie škodlivých činiteľov – pôsobeniu parazitov, predátorov alebo patogénov. Mnohé prostriedky biologickej ochrany sú vysoko účinné. Šetria životné prostredie a ľudské zdravie, nakoľko majú minimálnu alebo žiadnu toxicitu na necielené organizmy. V knihe autorka uvádza účinné prostriedky biologickej ochrany, svoju škálu nástrojov predstavujú aj rôzne špecializované firmy v rámci svojich prezentácií. Vysvetľujú, čo priťahuje dospelé jedince škodlivého hmyzu, ako ho odchytávať najmä v skleníkoch, fóliovníkoch, v zimných záhradách, ale aj na voľnej ploche menších záhrad. Zaujímavé a inšpiratívne sú rady, keď kombinovanie rastlín na záhone odpudzuje škodcov. Nechýbajú ani návody a domáce recepty na prípravu postrekových roztokov proti škodcom.
Na sklade 3Ks
9,45 € 9,95 €

Záhrada pre úžitok


V knihe ZÁHRADA PRE ÚŽITOK v časti Ovocinárstvo profesor Hričovský podrobne popisuje požiadavky ovocných druhov na prostredie, podrobne sa venuje problematike podpníkov pre ovocné druhy, ďalej klasickým a súčasným pestovateľským tvarom. V ďalšej časti knihy sa opakovane pri jednotlivých ovocných druhoch zaoberá tvarmi vhodnými pre pestovanie, nemalú pozornosť venuje výberu odrôd, kde predstavuje tie najodolnejšie voči rôznym chorobám. Záhradkári v knihe pri jednotlivých odrodách privítajú aj rady týkajúce sa prípravy pozemku, termínom výsadby, ako aj agrotechnike v záhrade. Ivan Hričovský praktickými radami a postupmi odporúča reguláciu opadu plodov, a to najmä ručnou prebierkou. U každého ovocného druhu počnúc jabloňami, cez hrušky, čerešne, ďalej jahody a maliny až po menej známe ovocné druhy ako sú zemolez, brusnice či rakytník rešetliakovitý v záhrade venuje pozornosť ochrane jednotlivých druhov ovocia. Čitateľ si so záujmom isto prečíta aj tú časť knihy, kde sa venuje oberaniu a uskladňovaniu ovocia. V knihe ZÁHRADA PRE ÚŽITOK v časti Zeleninárstvo profesorka Valšíková okrem iného prináša rady, ako plánovať pestovanie zeleniny v záhrade, poukazuje na pestovateľské zásady, ktoré vedú ku kvalitnej úrode jednotlivých druhov, venuje sa najznámejším chorobám a škodcom a postupom, ako predchádzať ich rozširovaniu, ďalej predstavuje účinné pestovateľské postupy a nepochybne zaujímavou súčasťou knihy je kapitola pestovanie zeleniny v chránených priestoroch. Autorka sa pri jednotlivých druhoch zeleniny podrobne venuje ich botanickej charakteristike, nárokom na pôdu a prostredie, príprave pôdy a hnojeniu, jednotlivým krokom pri pestovaní a ošetrovaní a v neposlednom rade zberu a kvalite trhového tovaru. Nájdeme tu aj informácie o pôvode a význame pri výžive, podrobnosti o osive a sadive, príprave pôdy a výsadby, ďalej o rýchlení a rady o pestovaní v pareniskách, fóliovníkoch a skleníkoch. V knihe ZÁHRADA PRE ÚŽITOK v časti Vinohradníctvo docent Hronský začína zdôrazňovaním významu pestovania viniča hroznorodého v záhradkách a jeho požiadavkami na prostredie. Venuje sa formou praktických rád rastu, zretiu a prezrievaniu hrozna, významu slnečného žiarenia, geografickým podmienkam a organizmom v pôde, členeniu vinohradníckych regiónov Slovenska podľa bonitných kategórií. Podstatnú časť tejto kapitoly autor venuje stolovým a muštovým odrodám, popisuje rozdelenie odrôd podľa stupňa skorosti zretia hrozna. Veľký dôraz kladie na rozmnožovanie viniča, štepeniu, výsadbe v záhradke, ošetrovaniu, rezu, tvarovaniu dreva po reze, voľbe vedenia a tvarovaniu kra viniča. Dôležitou súčasťou sú aj technológie pestovania - obrábanie pôdy vo vinohradoch, výživa a hnojenie viniča ošetrovanim krov.
Vypredané
8,50 € 8,95 €

Rok v zeleninovej záhrade


Rok v zeleninovej záhrade je rovnako ako kniha Rok v ovocnej záhrade každodenný praktický sprievodca skúseného i menej skúseného záhradkára. Autorkou tejto knihy je uznávaná slovenská odborníčka na pestovanie zeleniny profesorka Magdaléna Valšíková. Táto publikácia by mala byť súčasťou knižnice každého záhradkára, lebo v nej v ktorejkoľvek časti roka môže nájsť neoceniteľné rady, ako, o čo a kedy sa postarať v zeleninovej záhrade. Autorka veľmi prakticky rozdelila knihu chronologicky do dvanástich mesiacov, kde uvádza všetky dôležité činnosti v konkrétnej časti roka v zeleninovej záhradke. V knihe sa dočítate o pareniskách a ich umiestnení, skleníkoch a fóliovníkoch. Rozsiahlou témou je pestovanie priesad, ich výsadba a rýchlenie. Autorka predkladá spôsob plánovania rozmiestnenia zeleniny a záhrade. Isto zaujímavou témou je aj striedanie plodín na záhonoch, výber kvalitného osiva a jarné priame výsevy cibuľovej zeleniny. V knihe nechýbajú ani témy, ktoré zaujímajú každého záhradkára - jarná príprava pôdy a hnojenie. Ďalej autorka venuje pozornosť hydratačným úpravám a nakličovaniu osív. Každého záhradkára osloví príspevok určený pre marcové práce Už teraz myslíme na zemiaky. Ďalšiu časť knihy autorka venuje jarným priamym výsevom koreňovej a listovej zeleniny a výsadbe cibuľovej zeleniny. Okrem množstva praktických rád u jednotlivých druhov zeleniny autorka vysvetľuje význam a využitie netkanej textílie. Rok v zeleninovej záhrade je publikácia, kde nájdete podrobné postupy - ako ošetrovať zeleninu, ako ju zbierať a uskladňovať, aké má zelenina nároky na vlahu, kedy sú výsevy a výsadby pre neskorý zber. Autorka sa venuje aj témam ako je kyprenie pôdy a ničenie burín, ochrana proti chorobám a škodcom. Pozornosť venuje i ošetrovaniu zeleniny a pôdy, pestovaniu a ošetrovaniu trvácej a prezimujúcej zeleniny. Neobchádza ani pestovanie zeleniny v domácnosti, v pivnici a pridáva aj praktické rady o starostlivosti o pivnicu a náradie.
Vypredané
8,50 € 8,95 €

Záhrada pre úžitok


V prvej časti sa kniha ZÁHRADA PRE ÚŽITOK venuje ovocinárstvu a pestovaniu drobného ovocia. Už desiatky rokov profesor Ivan Hričovský odovzdáva rady skúseným i menej skúseným záhradkárom po celom Slovensku. Doslova denno-denne brázdi dedinky a mestá od maďarských hraníc až po severnú hranicu s Poľskom, ročne absolvuje desiatky prednášok a praktických inštruktáží v prednáškových miestnostiach a v teréne, radí záhradkárom i študentom postupy ako zveľadovať a skvalitňovať ovocný sad, jahodoviská, maliništia a pestovanie ďalšieho drobného ovocia. Podrobne pritom upozorňuje na všetky časté chyby pestovateľov, možnosti ako zlepšovať úrodu, predvádza jarné, letné a iné rezy, na druhej strane prispieva do odborných i populárnych záhradkárskych časopisov, na Facebooku má svoj profil Rady do záhrady profesor Hričovský, kde neúnavne odpovedá na otázky záujemcov, a rovnako aj v televízii a rozhlase a šoty s praktickými radami najdeme aj na videokanáli vydavateľstva Plat4M Books. V knihe Záhrada pre úžitok v časti OVOCINÁRSTVO profesor Hričovský podrobne popisuje požiadavky ovocných druhov na prostredie, podrobne sa venuje problematike podpníkov pre ovocné druhy, ďalej klasickým a súčasným pestovateľským tvarom. V ďalšej časti knihy sa opakovane pri jednotlivých ovocných druhoch zaoberá tvarmi vhodnými pre pestovanie, nemalú pozornosť venuje výberu odrôd, kde predstavuje tie najodolnejšie voči rôznym chorobám. Záhradkári v knihe pri jednotlivých odrodách privítajú aj rady týkajúce sa prípravy pozemku, termínom výsadby, ako aj agrotechnike v záhrade. Ivan Hričovský praktickými radami a postupmi odporúča reguláciu opadu plodov, a to najmä ručnou prebierkou. U každého ovocného druhu počnúc jabloňami, cez hrušky, čerešne, ďalej jahody a maliny až po menej známe ovocné druhy ako sú zemolez, brusnice či rakytník rešetliakovitý v záhrade venuje pozornosť ochrane jednotlivých druhov ovocia. Čitateľ si so záujmom isto prečíta aj tú časť knihy, kde sa venuje oberaniu a uskladňovaniu ovocia. V knihe Záhrada pre úžitok si Ivan Hričovský prizval svojich kolegov profesorku Magdalénu Valšíkovú a docenta Štefana Hronského. Obaja títo uznávaní slovenskí odborníci v samostatných častiach Zeleninárstvo a Vinohradníctvo podrobne radia záhradkárom. V časti ZELENINÁRSTVO profesorka Valšíková okrem iného prináša rady, ako plánovať pestovanie zeleniny v záhrade, poukazuje na pestovateľské zásady, ktoré vedú ku kvalitnej úrode jednotlivých druhov, venuje sa najznámejším chorobám a škodcom a postupom, ako predchádzať ich rozširovaniu, ďalej predstavuje účinné pestovateľské postupy a nepochybne zaujímavou súčasťou knihy je kapitola pestovanie zeleniny v chránených priestoroch. Autorka sa pri jednotlivých druhoch zeleniny podrobne venuje ich botanickej charakteristike, nárokom na pôdu a prostredie, príprave pôdy a hnojeniu, jednotlivým krokom pri pestovaní a ošetrovaní a v neposlednom rade zberu a kvalite trhového tovaru. Nájdeme tu aj informácie o pôvode a význame pri výžive, podrobnosti o osive a sadive, príprave pôdy a výsadby, ďalej o rýchlení a rady o pestovaní v pareniskách, fóliovníkoch a skleníkoch. V časti VINOHRADNÍCTVO Štefan Hronský začína zdôrazňovaním významu pestovania viniča hroznorodého v záhradkách a jeho požiadavkami na prostredie. Venuje sa formou praktických rád rastu, zretiu a prezrievaniu hrozna, významu slnečného žiarenia, geografickým podmienkam a organizmom v pôde, členeniu vinohradníckych regiónov Slovenska podľa bonitných kategórií. Podstatnú časť tejto kapitoly autor venuje stolovým a muštovým odrodám, popisuje rozdelenie odrôd podľa stupňa skorosti zretia hrozna. Veľký dôraz kladie na rozmnožovanie viniča, štepeniu, výsadbe v záhradke, ošetrovaniu, rezu, tvarovaniu dreva po reze, voľbe vedenia a tvarovaniu kra viniča. Dôležitou súčasťou sú aj technológie pestovania – obrábanie pôdy vo vinohradoch, výživa a hnojenie viniča ošetrovanim krov.
Vypredané
9,45 € 9,95 €