! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Väzba


E-knihy - Encyklopédie pre deti a mládež strana 2 z 31

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

Chatam Sofer


Rabín Chatam Sofer je dnes súčasťou multikultúrneho panteónu osobností Bratislavy. Po desiatkach rokov zabudnutia v podzemnej hrobke pri Tuneli sa dočkal poštovej známky, pamätnej striebornej mince, uličky s názvom Sóferove schody ako aj po ňom pomenovanej zastávky MHD. Dopravné značenie, ktoré víta návštevníkov pri vstupoch do mesta, upozorňuje na unikátny areál, kde je pochovaný spolu s ďalšími významnými bratislavskými rabínmi a učencami. Kto bol Chatam Sofer? Vlastným menom Moše Schreiber (1762 – 1839) patrí k najväčším duchovným autoritám tradičného judaizmu. Počas života bol označovaný titulom „gaon“ (génius), čo poukazovalo na jeho brilantné intelektuálne schopnosti a rozsiahle vedomosti Tóry a židovského zákona. Dôležitou činnosťou hlavného bratislavského rabína Chatama Sofera bolo pôsobenie na čele Prešporskej ješivy. Ako roš ješiva ju pozdvihol na špičkovú úroveň a vo svojej dobe patrila k najprominentnejším vzdelávacím inštitúciám v židovskom svete. Za tri desaťročia jeho pôsobenia vychoval novú generáciu študentov – rabínov, ktorí jeho učenie šírili po celom svete. Iba v samotnom Uhorsku bolo asi sto rabinátov obsadených jeho žiakmi. Uplynulo viac ako 20 rokov od slávnostného otvorenia Pamätníka Chatama Sofera. Židovská komunita aj bratislavská verejnosť tak môže obdivovať moderný objekt, ktorý rešpektuje prísne náboženské tradície judaizmu. Kniha prezentuje rôzne pohľady na zničenie, obnovu, súčasnú prevádzku pamätníka, prináša autentické spomienky, v ktorých priami aktéri hovoria o úspechoch, ale aj problémoch stavby.
Na stiahnutie
11,90 €

dostupné aj ako:

Sprievodca mladého génia: Mapy a zemepis


Svet je nádherné miesto na bádanie! Tak poďme na to! Staň sa aj ty mladým géniom! Vďaka tejto knihe budeš odborníkom na mapy a zemepis a svojich kamarátov a učiteľov môžeš ohromovať znalosťami a dôvtipnými faktami. Vieš, že najväčšia púšť je v skutočnosti pokrytá snehom? Alebo že Krištof Kolumbus nebol prvý, kto si myslel, že Zem je guľatá? Krásne ilustrácie, pozoruhodné zaujímavosti a zábavné kvízy, ktoré preveria tvoje vedomosti. Sprievodca mladého génia z teba v momente spraví profíka!
Na stiahnutie
7,00 €

Královské paměti Jiřího z Poděbrad


Troje paměti v jedné knize Královské paměti Jiřího z Poděbrad jsou historickým románem, který se opírá o historická data i události, ale zároveň se pohybuje na poli fikce. Jiří z Poděbrad žádné paměti nikdy nesepsal. Je ale docela dobře možné, že kdyby tak učinil, vypadaly by právě takto. Vracel by se k zásadním okamžikům ve svém neobyčejném životě, k proslulé bitvě u Lipan či obléhání hradu Sion, vzpomínal by na šťastné i tragické chvíle v soukromém životě, popsal by své první nejisté krůčky na poli polity i cestu ke královské koruně. V románu Josefa Bernarda Prokopa Jiříkovo vyprávění navíc doplňují královna Johana a královský šašek, rytíř Jan z Pálče, řečený Pálček. Výsledkem je poutavá intepretace historie a živý obraz mimořádného panovníka, o kterém zpravidla víme jen to, že se mu říká „husitský král“.
Na stiahnutie
14,50 €

dostupné aj ako:

1913


Panoráma jediného roku, kterým začíná naše přítomnost. 1913: rok, kdy se zdá, že vše je možné. Doba nebývalého rozkvětu, kdy vznikají extrémní umělecká díla, jako by už neměl přijít žádný zítřek. Zároveň je však už ve vzduchu tušení rozpadu, toho, že lidstvo ztrácí svou nevinnost. Rok, kdy se prudce střetává devatenácté a dvacáté století. Proust hledá ztracený čas, Malevič maluje čtverec, Kafka píše nekonečně dlouhé a nezměrně krásné dopisy Felici Bauerové, Stravinskij a Schönberg vyvolávají neslýchané skandály, Duchamp montuje kolo na kuchyňskou stoličku, Kirchner zas a znovu maluje Postupimské náměstí. Patnáctiletý Brecht se stává šéfredaktorem augsburského školního časopisu a dvanáctiletý Louis Armstrong se poprvé chopí trubky. Joyce a Musil si dávají kávu v Terstu, Freud a Rilke pro změnu skleničku v Mnichově. V Essenu se otevírá prototyp prvního supermarketu Aldi, v Miláně zase první filiálka módního domu Prada. Do Vídně k Trojanovským přijíždí pod krycím jménem Stavros Papadopulos Stalin a v Mnichově prodává jeden rakouský pohlednicový malíř jménem Adolf Hitler své chabé městské veduty. 1913: počátek a konec, triumf a melancholie, vše se prolíná a stává se uměním. Po tomto roce už nic není tak jako dřív. Brilantní stylista Florian Illies s tichým humorem vyvolává k životu kouzlo klíčového okamžiku kulturních dějin.
Na stiahnutie
11,79 €

dostupné aj ako:

Symbol Ludvík Svoboda


Osobnost sedmého československého prezidenta, armádního generála Ludvíka Svobody, je starším generacím dobře známá, generace mladší mají o něm povědomost kvůli kontroverzím doby nedávné. Svobodových životopisů sice existuje povícero, většinou však jsou determinovány dobou svého vzniku a snahou vyhnout se pojmenování dobových problémů. Autor měl možnost seznámit se prakticky v úplnosti s českými archivnímu materiály, mnohdy i nezpracovanými, zvláště pak s celou pozůstalostí hlavy československého státu. Výsledkem je první rozsáhlá vědecká monografie o člověku, který se pro mnoho generací našich občanů stal symbolem.
Na stiahnutie
23,49 €

dostupné aj ako:

Miliardáři ve službách nacistů - Temná historie nejbohatších německých dynastií


Daimler-Benz, Allianz, Porsche, Volkswagen a BMW… Všechny tyto a mnohé další globální společnosti spojuje temné dědictví rodin, které je založily nebo ovládly. Mnohé z nich nadále ovládají části světové ekonomiky a vlastní ikonické značky, jejichž výrobky pokrývají celý svět. V tomto přelomovém díle investigativní žurnalistiky najdete skutečný příběh o tom, jak nejbohatší německé podnikatelské dynastie nashromáždily nevýslovné prostředky a moc tím, že podporovaly zvěrstva třetí říše. Dozvíte se, jak nacisté pomohli německým magnátům vydělat miliardy na hrůzách třetí říše a druhé světové války – a jak jim to Amerika umožnila.
Na stiahnutie
21,59 €

dostupné aj ako:

A csillagok alatt


Elérkezett a nyári szünet, és Mark már alig várja, hogy nagy kalandban legyen része. Amikor azonban az anyukája és az apukája bejelentik, hogy kempingezni mennek, megijed.Vajon Mark le tudja küzdeni a sötétségtől való félelmét, és képes lesz élvezni a kirándulást?
Na stiahnutie
6,90 €

Hálás vagyok


A Hálás vagyok megmutatja, milyen könnyű hálásnak lenni az életben mindenért, még az apró dolgokért is. A reggeli ébredéstől kezdve, a meleg napsütésen át, az esti lefekvésig és a kedvenc plüssmacid megöleléséig. Mindig van valami, amiért hálásak lehetünk.
Na stiahnutie
6,90 €

Hálás vagyok - I am Thankful


A Hálás vagyok megmutatja, milyen könnyű hálásnak lenni az életben mindenért, még az apró dolgokért is. A reggeli ébredéstől kezdve, a meleg napsütésen át, az esti lefekvésig és a kedvenc plüssmacid megöleléséig. Mindig van valami, amiért hálásak lehetünk.
Na stiahnutie
6,93 €

Kleopátra, a Nílus királynője


A Kalandozások a történelemben sorozat kötetei múltunk egy-egy korszakának eseményeit mutatják be, valós szereplők lélegzetelállító és olykor hátborzongató kalandjain keresztül. Alig hinnéd, hogy a történelem ilyen kalandos és izgalmas is lehet! Az ifjú Kleopátra a világ leggazdagabb dinasztiájának sarjaként egész életében dicsőségről és hódításról álmodott. Amikor sikeresen legyőzi testvéreit az egyiptomi fáraó címéért vívott harcban, biztos benne, hogy az isteneknek nagy tervei vannak vele. Otthona, Alexandria a tudomány fellegvára, ő pedig kiemelkedik környezetéből eleganciájával, páratlan nyelvtudásával, világszerte irigyelt függetlenségével. Ekkor azonban a főváros kikötőjébe bevitorlázik Julius Caesar hadiflottája, és Egyiptom sorsa hirtelen kiszámíthatatlan fordulatokat vesz... Dominic Sandbrook minden idők leghíresebb királynőjét követi a nyüzsgő Rómába, majd Antonius oldalán a Földközi-tengerre, porfelhős sivatagi hadjáratokba - egészen egy kígyómarásig, ami megváltoztatta a történelem menetét. A Kalandozások a történelemben sorozat a 21. századi gyerekek számára eleveníti meg a múltat. A történetek minden részletükben legalább olyan rettenetesen izgalmasak, mint Harry Potter kalandjai. A különbség csak annyi, hogy ezek az események valóban megtörténtek...
Na stiahnutie
11,26 €

Odbojové hnutí na střední Moravě v letech 1939 - 1945


Publikace zachycuje působení českého protinacistického odboje v letech 1939-1945 v regionu střední Moravy, a to nejen v kontextu odbojového hnutí v protektorátu Čechy a Morava, ale i v rámci celkového vývoje protinacistické rezistence v dalších evropských zemích. Cílem je přitom nejen popis vzniku a aktivit jednotlivých odbojových struktur a objektivní zhodnocení jejich významu, ale také analýza jednotlivých faktorů, které odbojové hnutí utvářely a ovlivňovaly. Pozornost je rovněž věnována pátracím a represivním akcím, kterými na aktivity odbojových a partyzánských skupin reagovaly nacistické bezpečnostní orgány, zejména služebny gestapa a speciální protipartyzánské jednotky.
Na stiahnutie
23,99 €

dostupné aj ako:

Konšpirácie


Človeku vždy bolo a bude vlastné myslieť si, že mu tí hore, na vyššie postavených miestach, klamú (a ruku na srdce, niekedy to naozaj tak je). No hoci polemizovať o deep state v rámci skupinového chatu môže byť zábava, nedávny vývin udalostí ukázal, že niektoré teórie začali žiť svojím vlastným životom – a že my, v tej našej neúprosnej honbe za pravdou, tej pravde možno v skutočnosti robíme skôr medvediu službu. V knihe Konšpirácie nás autori berú na fascinujúcu, poučnú a často nesmierne zábavnú výpravu svetom starých aj novších konšpiračných teórií – ich vznikom a rôznymi premenami v čase, aby sme spoločne pátrali po odpovedi na aktuálnu otázku dňa: Vieme ešte vôbec prestať venovať pozornosť diskusným fóram hnutia QAnon a začať opäť veriť holým faktom.
Na stiahnutie
11,99 €

dostupné aj ako:

50 miest, kde sa písala história sveta


Od Olduvajskej rokliny v Tanzánii, kde sa našli pozostatky niektorých našich prvých predkov používajúcich nástroje, až po laboratórium CERN, kde boli vyvinuté revolučné technológie, ako napríklad internetový informačný systém (World Wide Web) – každé heslo preukazuje svoj vplyv nielen na politiku, ale aj na hospodárstvo, kultúru, náboženstvo a spoločnosť, ako aj prepojenie s veľkými historickými osobnosťami, ako boli napríklad Alexander Veľký, Budha či Nelson Mandela. Rozsah miest sa pohybuje od malých geografických objektov, ako je jaskyňa v Saudskej Arábii, kde vznikol islam, až po väčšie oblasti alebo regióny, ako je Hollywood. Mnohé heslá predstavujú mestá (Jeruzalem, Amritsar a Rím), ďalšie budovy (Dom Anny Frankovej v Holandsku alebo Konfuciov chrám v Číne), ale nachádzajú sa tu aj také, ktoré predstavujú miestnosti (Zrkadlová sieň na Zámku vo Versailles). Žiadne miesto nie je príliš veľké ani príliš malé na to, aby bolo zaradené do zoznamu, pokiaľ významným spôsobom ovplyvnilo dejiny.
Na stiahnutie
11,95 €

dostupné aj ako:

The life of an expat


This book describes – in English - the author's emigration from Czechoslovakia triggered by a historical event in August 1968. All events in this book are based on recollection of the author's memories and historical photos from his archives. Only a minor part of the events was collected from friends and colleagues. There might be some discrepancies regarding the exact locations and dates. The book reflects his personal opinions and feelings, and it does open broad his private life. The book represents a complete emigration circle. It starts in Czechoslovakia in 1968 and ends after the author returns to the Czech Republic and regains his citizenship at the end of 2000. Tato anglicky psaná kniha popisuje autorovu emigraci z Československa, kterou vyvolaly historické události v srpnu 1968. Popis všech událostí v této knize je založen na autorových vzpomínkách a je doplněn fotografiemi z jeho archivu. Malá část knihy je také založena na vzpomínkách autorových přátel a kolegů. Pokud jde o přesná místa a data, mohou existovat nepatrné nesrovnalosti. Kniha odráží osobní názory a pocity autora a čtenáři předkládá pohled do autorova soukromého života. Kniha představuje uzavřený kruh emigrantského života - začíná v Československu v roce 1968 a končí poté, co se autor vrátil do České republiky a na konci roku 2000 zde znovu získal občanství.
Na stiahnutie
8,39 €

Sedmý kříž


Sedmý kříž vyobrazuje život v nacistickém Německu před vypuknutím druhé světové války. Odhaluje nacizmus v celé jeho hrůze a zvrácenosti, jak jej na vlastní kůži okusili prostí němečtí občané. Vlastní děj románu zaujímá krátký časový úsek, pouhý jeden týden, v jehož průběhu sledujeme Georga Heislera, jednoho ze sedmi vězňů uprchnuvších z koncentračního tábora, a jeho cestu ke svobodě.
Na stiahnutie
15,39 €

dostupné aj ako:

História pre zaneprázdnených 2


V druhom pokračovaní knihy História pre zaneprázdnených s podtitulom Od klinopisu po Islamský štát vám prinášame texty od renomovaných odborníkov a odborníčok zo slovenských aj zahraničných univerzít a vedeckých inštitúcií. Aj tentokrát sme spolupracovali s portálom HistoryLab.sk, ktorý sa venuje popularizácii dejín. Začítajte sa do 59 príbehov, ktoré vás prenesú do dobrodružstiev minulosti. Pozývame vás na výpravu do starovekých záhad, stredovekých príbehov o princoch a kráľovnách po konflikty, objavy aj bizarnosti doby nedávnej. Dozviete sa napríklad, prečo západná spoločnosť predbehla tie ostatné, prečo dnes nepíšeme klinovým písmom, alebo kam sa podeli rímske légie. Pozrieme sa spolu na kľúčové i na menej známe udalosti 20. storočia, na to, ako nemecká tajná zbraň rozpútala nový druh vojny alebo ako fungovali špionážne služby. Niektoré texty vám pomôžu pochopiť aktuálne vojenské konflikty, ktorých korene siahajú hlboko do histórie. Protagonistkami našich príbehov sú aj úspešné ženy, ktoré zohrali dôležité úlohy v dejinách a mnohé z nich velili armádam alebo rozhodovali o osude mocných kráľovstiev. V knihe nájdete aj najnovšie vedecké hypotézy, o ktorých nie je dostupná literatúra v slovenčine, a nevynechali sme ani „malé“ dejiny, súvisiace so životom obyčajných ľudí. História pre zaneprázdnených je o ľuďoch, miestach a dobách, ktoré nám pomáhajú pochopiť, ako sme sa dostali až sem a kým sme sa v tomto procese stali.
Na stiahnutie
14,90 €

dostupné aj ako:

Rebel a kráľovstvo


Na prelome tisícročí bol Adrian Hong tichým študentom Yalovej univerzity, ktorý hľadal svoje miesto vo svete. Po tom, čo si prečítal desivú správu o živote v Severnej Kórei, uvedomil si, že našiel zmysel existencie, ktorý sa ohlasoval tak naliehavo, že bol rozhodnutý venovať mu aj svoj život.  To, čo sa začalo ako bezpečná cesta po vychodených chodníčkoch, sa čoskoro zmenilo na niečo nebezpečnejšie. Hong odcestoval do Číny, kde oklamal bezpečnostné služby a pomáhal Severokórejčanom žiadajúcim o azyl prejsť cez hranice. Medzitým Hongova tajná organizácia s názvom Čcheollimská občianska obrana začala sledovať aktivity severokórejskej vlády a jej nestabilného vládcu tretej generácie Kim Čong-una. Pri príprave plánov na exilovú vládu sa organizácia zamerala na severokórejských diplomatov, ktorí by sa dali presvedčiť, aby zbehli. Po šokujúcej vražde diktátorovho staršieho brata Kim Čong-nama za bieleho dňa v roku 2017 pomohol Hong spolu s veteránom americkej námornej pechoty Christopherom Ahnom dopraviť rodinu Kim Čong-nama do bezpečia. Hongova séria akcií vyvrcholila ozbrojenou raziou na severokórejskom veľvyslanectve v Madride – činom, ktorý dostal Ahna za mreže a z Honga spravil utečenca. Kniha Rebel a kráľovstvo je vzrušujúcim rozprávaním o mužovi, ktorý sa obrátil chrbtom k bezpečiu, aby mohol žiť odvážne a podľa svojich zásad. Uznávaný novinár a spisovateľ Bradley Hope, ktorý v denníku Wall Street Journal odhalil množstvo podrobností o Hongových operáciách, prináša pozoruhodný príbeh o idealizme a šialenstve, arogancii a hrdinstve, v ktorom sa odohráva tajná bitka o budúcnosť najzáhadnejšieho a najznepokojujúcejšieho národa na svete.
Na stiahnutie
14,90 €

dostupné aj ako:

Germánske elity v dobe rímskej na Slovensku


V publikácii sú uverejnené príspevky venované historickým udalostiam, ktoré sa odohrali na stredoeurópskej hranici v 1. – 4. storočí. Tieto udalosti boli zaznamenané antickými autormi a zdokumentované archeologickými výskumami významných lokalít – sídlisk i pohrebísk – vrátane ojedinelých dôležitých nálezov zo slovenských zbierkotvorných inštitúcií. Autormi článkov sú poprední archeológovia a historici zaoberajúci sa výskumom doby rímskej a vplyvom antiky na územie ležiace severne od stredného toku Dunaja.
Na stiahnutie
17,00 €

dostupné aj ako:

Životopis Zeme


Kniha slovenského geológa a geografa prináša príbeh planéty Zem, ktorá má už štyri a pol miliardy rokov. Zhodou mnohých okolností na nej panujú výnimočné podmienky, ktoré umožnili vznik života, hoci, ako ukazuje, mnohokrát bol na pokraji vyhynutia.  Autor prináša pútavý prehľad toho, ako sa s rastúcim množstvom poznatkov menili naše predstavy o Zemi. Opakovane odkazuje na mytológiu aj svet náboženstiev, ktoré konfrontuje s vedeckým pohľadom. Venuje sa všedným dňom Zeme a opisuje púštne, trávnaté či zalesnené oblasti, ktoré sú výsledkom procesov trvajúcich tisícky rokov, ale aj obdobia náhlych zmien, keď vyčíňajú živly a ohrozujú nás prírodné katastrofy ako ničivé vetry, búrky, ale aj zemetrasenia či výbuchy sopiek sprevádzané tsunami.   Geológia aj geografia spolu úzko súvisia, autor prerozprával celé dejiny planéty od jej praveku, trvajúceho v geologickom svete štyri miliardy rokov, cez starovek, stredovek a novovek Zeme, ktoré na rozdiel od podobných termínov spájaných s ľudskou spoločnosťou opisujú čas meraný v miliónoch rokov.
Na stiahnutie
11,90 €

dostupné aj ako:


V knižnej kategórii encyklopédií pre deti a mládež nájdete nekonečné množstvo poznatkov a objavovania, ktoré posilnia zvedavosť detí a podnietia ich záujem o svet okolo nich.

Naša zbierka encyklopédií pre deti a mládež je plná farebných stránok a fascinujúcich faktov, ktoré príťažlivým spôsobom oživujú vzdelávanie. Tieto knihy sú navrhnuté tak, aby oslovili rôzne vekové skupiny a prispeli k rozvoju poznatkov, schopností a záujmov detí.

S pomocou týchto encyklopédií  deti objavia nové svety, odkryjú tajomstvá prírody, spoznajú históriu, objavia rôzne kultúry a zoznámia sa so životom našej planéty. S bohatými ilustráciami, zaujímavými faktami a jednoduchým jazykom sa knihy stávajú živým sprievodcom do sveta vedomostí.

Nájdete tu encyklopédie zamerané na rôzne témy vrátane prírody, vesmíru, zvierat, histórie, technológií, vedy a mnoho ďalších. Všetky knihy sú prispôsobené veku a záujmom detí, aby boli čitateľsky prístupné a zábavné.

Nájdete tu encyklopédie o prírode, histórii, ľudskom tele, geografii a svete, vede a technike, aj o vesmíre.