Lucia Švaral: Z fitka do kuchyne 3 alebo zdavé a sladké recepty od fitnesiek
V novej knihe Z fitka do kuchyne 3 sa 27 inštruktoriek a fitness tréneriek pustilo do pečenia a upiekli naozaj chutnú a navyše zdravú kuchárku. Lahodné dobroty, ktoré si môžete dopriať každý deň. Je ich tam 82, k tomu rady a tipy ohľadom chudnutia i cvičenia, komplexné nutričné hodnoty a glykemický index ku každému receptu + fotocviky, s ktorými sa dostanete do formy.
Dokonca mnohé recepty sú hotové vitamínové bomby. Skvelé pre naše vlasy, pleť, mozog, zdravie. Napríklad recepty na raňajky. Ideálna voľba pre všetkých „sladkoholikov“, ako uspokojiť svoje chute na sladké hneď ráno. Alebo malé zdravé snacky, ktoré si môžeme dopriať na olovrant, mnohé z nich aj zabaliť na cesty a vziať so sebou.
Ide naozaj o zdravú kuchárku a zdravé sladkosti. Každá inštruktorka použila zdravé sladidlá podľa svojich preferencií. Raz je to med, raz javorový sirup a inokedy trstinový cukor. Môžete si však všetky recepty osladiť sladidlom podľa svojho presvedčenia. Ak sa nestotožňujete s agáve sirupom, pridajte med. Ak sa nestotožňujete s medom, pridajte javorový sirup. Ak nemáte kokosový cukor, pridajte kvalitný trstinový a pod. Vždy však so sladidlom šetrite najviac, ako sa len dá. Pretože aj zdravé sladidlo je len sladidlo, čiže forma cukru. A práve jeho nadbytok nášmu telu vôbec neprospieva.
Ochutnajte recept z novej knihy Z fitka do kuchyne 3:
Na prípravu potrebujete 2 poháre vykôstkovaných datlí (časť môžeme nahradiť i slivkami), pohár vlašských orechov (príp. mandlí), 3 lyžičky kakaa.
1. Potrebujeme výkonnejší mixér. V ňom zmixujeme orechy do takej konzistencie, v ktorej budú ešte badateľné kúsky (teda nie na múku).
2. Následne k nim pridáme do mixéra datle (slivky) a necháme mixovať cca 20 sekúnd. Potom pridáme kakao a mixujeme, kým nevznikne konzistencia uceleného hnedého cesta.
3. Ak chceme, môžeme pridať trošku medu, či javorového sirupu (avšak datle sú dosť sladké, takže zbytočne nepresládzajme).
4. Týmto „cestom“ vyplníme menšiu nízku nádobu a odložíme na hodinku do mrazničky a následne ešte na hodinku do chladničky.
5. Brownies nakrájame na menšie štvorčeky a servírujeme. K brownies si môžeme tiež pridať napríklad dip z malín, jahôd, ríbezlí alebo čučoriedok, ktoré si len rozmixujeme alebo roztlačíme vidličkou.
Nenáročné, nové, chutné, zdravé, poteší aj náročných! Tento recept je vhodný pre lenivé kuchárky (ako som ja) disponujúce mixérom. Nenáročný na suroviny a súčasne bez múky, mlieka a cukru, čo z neho robí jedinečnú a zdravú voľbu pre tých, ktorí si bez sladkého svoj život nevedia predstaviť.
Ochutnajte aj ďalšie lahôdky z novej knihy Z fitka do kuchyne 3.