! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Ceny Dominika Tatarku 2013 sú odovzdané

"Dnes výnimočne udeľujeme dve ceny. Pritom kolektívnu prvýkrát, pretože tiež súvisí s 20. výročím ako naša cena," zdôvodnil Peter Zajac, predseda poroty a prezident Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika, ktorý je tradičným organizátorom podujatia.
Mila Haugová získala cenu za dve knihy: básnickú zbierku Tvrdé drevo detstva a knihu rozhovorov Cetonia aurata. Okrem finančnej odmeny si odniesla aj výtvarný dar, ktorým je obraz maliara Milana Vagača.

Kolektívnu cenu v podobe obrazu maliara Róberta Jančoviča si prevzali editori knihy Odkiaľ a kam Martin a Zora Bútorovci, Grigorij Mesežnikov a Miroslav Kollár. V knihe je súhrnný pohľad vyše 60 autorov na stav Slovenska 20 rokov od samostatnosti v kľúčových oblastiach politického, kultúrneho a spoločenského života. V tomto zmysle kniha predstavuje vrcholné dielo dlhoročnej činnosti IVO.

Cena Dominika Tatarku sa považuje za jedno z najprestížnejších slovenských literárnych ocenení. Je určená autorovi za výnimočné dielo, ktoré napĺňa humanistické tradície slovenskej kultúry a nadväzuje na duchovný odkaz spisovateľa Dominika Tatarku. Udeľuje sa od roku 1995 vždy za knihu, ktorá vyšla v predchádzajúcom roku.
Porota tejto ceny má stálych členov, sú nimi Vladimír Petrík, Daniel Fischer, Martin Porubjak, Martin M. Šimečka, Ján Králik, Peter Zajac. Ďalším členom je nositeľ ceny za predchádzajúci rok. Tentoraz si túto úlohu plnil Oleg Pastier, ktorý aj predniesol laudáciu pre nových nositeľov ceny.
(Zdroj TASR)

← Predchádzajúci blog

Poznáme držiteľov ocenení Panta Rhei Awards 2013

Nasledujúci blog →

Literárna revue 05/2014