Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Série


Edície


Knihy - Beletria - ostatné strana 497 z 500

Uz Bence


Ez a könyv még azok számára is legenda, akik nem olvasták. Szimbóluma valaminek, ami maga is szimbólum. Uz Bence igen különleges lény, aki megtestesíti és képviseli mindazt, amit az ember a székely talpraesettségről, furfangról, mentalitásról és attitűdről gondol. A regény valamennyi fejezete egy-egy epizód Uz Bence, a havasi pásztor életéből. Ez a csavaros eszű székely góbé, akinek azonban nemcsak az esze, de a szíve is a helyén van, a székely nép sorsát megtestesítő valóságos nemzeti hős. Csendőrrel és turistákkal, városi vadász urakkal és adóvégrehajtóval történt mulatságos esetei, vagy az övéivel, az elesett emberekkel való megindító történetei mind-mind adalékok a kisebbségi sors szorításában vergődő székelység népkarakterológiai képéhez. Ezeknek az édes-bús meséknek a háttere a havas vadregényes erdősége, ahol „szerelmek, tragédiák, az élet ezerféle változása zajlik le”. Ez Uz Bence birodalma, amelynek minden szegletét úgy ismeri, akárcsak a saját tenyerét, együtt lélegzik ezzel a tájjal, belőle nő ki, és nemcsak benne, de vele él. Nevettető kalandok, ízes székely nyelvjárás, hatásos nyelvi fordulatok, lebilincselő tájleírások, néhol balladás hangvétel jellemzik az elbeszélésfüzért, mely egy olyan író tollából származik, aki maga is a székely nép szülötte és a természet szerelmese, a természeté, amelynek kemény, de igazságos törvényei vannak – és örök, akárcsak Uz Bence figurája. „Bence nem pusztulhat el, hiszen szereti minden: az emberek, a vadak, az erdő, a csillagok, a holdacska és maga az Isten is. Különösen az Isten…”
Vypredané
8,86 € 9,33 €

Lovagkór


Tényleg letűnt volna a lovagkor? Hogy nem lennének ma már lovagok? No és ha mégis vannak, milyenek? Lovagkórosak. A nő ír és nevet - vagy nevettet. Máskor meg dühöng, szomorkodik, lelkesedik, felajzódik ezeken a kisszerű vagy nagyszerű, jellemhibás, vagy éppen túlontúl tökéletesnek gondolt mai lovagokon. Könyörtelenül játszik igenekkel és nemekkel; fekete királynő, aki könnyen felborítja az egész sakktáblát, ha nem tetszik neki a játék, amit játszik, vagy amit vele játszanak. Mirtse Zsuzsa a férfi tünetegyüttesét láttatja a nő szemével, Jankovics Marcell a nő lelki anatómiai térképét rajzolja meg míves tusrajzokban. Szemtelen könyv, hímsovinisztáknak, plüssmackóknak nem ajánlott.
Vypredané
11,69 € 12,31 €

Az alsó fiók


Van a bőrkötéses családi fényképalbumban egy közös kép apámról, Laci bácsiról és rólam. A helyszín feltehetően a Felvidék - talán az egyik kirándulásunk a Pozsállóra -, a háttérben hegyek. Apám hátizsákkal a hátán fél térdre ereszkedett a fűben, én a másik térdének támaszkodva nézek a gépbe - anyámra? -, és a szintén hátizsákos, de álló Laci bácsi és apám kezet fognak. Baráti fotó. De a történtek ismeretében úgy is olvasható a kép, hogy a térdeplő most ajánlja fel asszonya után a gyermekét is a másik férfinak. Apám fejtartása, Laci bácsi ragyogó mosolya, a szertartásos kézfogás, mind, mind ezt sugallja. A történet folytatásáról nem is beszélve.
Vypredané
11,69 € 12,31 €

A kamasz


"Dosztojevszkij egyetlen művében sem olyan hangsúlyozott a bizonytalanság, nyugtalanság, kialakulatlanság érzékeltetése, mint A kamaszban. A mű középpontjában egy 'véletlen család' áll, amelynek tagjait a vérrokonságon kívül semmiféle közös gondolat vagy törekvés nem fűzi össze. Az író sokáig keresi alapeszméjéhez a legszerencsésebb kifejezésmódot (a műhöz nagyon sok vázlatot, jegyzetet készít), s végül úgy tűnt, hogy a rendezetlen társadalmat egy kiegyensúlyozatlan fiatalember szemszögéből ábrázolja. Arkagyij Dolgorukij nem jó és nem rossz; gyötrelmesen keresi azt az eszmét, amely lehetővé teszi, hogy megőrizhesse személyes szabadságát, integritását, és ugyanakkor értékes tagja lehessen a társadalomnak. Meg akarja szerezni 'a milliót', hogy érezze hatalmának tudatát, de élni nem kíván e hatalommal. Tomboló érzésviharok, szélsőséges hangulatok határozzák meg pillanatnyi elhatározásait: éppúgy képes önfeláldozásra, mint aljasságra, lakájkodásra; jövendő sorsát az határozza meg, hogy rajongó lelkesedésében s utóbb keserű kiábrándultságában melyik utat választja majd. (...) Az író alkotó módszere szemléletesen nyomon követhető A kamaszban. Arkagyij az eseményeket egy esztendő múltán írja le, és miközben mintegy rekonstruálja önmagát, egy évvel azelőtti gondolatait, egyúttal állandóan ellenőrzi is, bírálja is akkori énjét, kamasz módra ide-oda kapkodva a megtörtént és elképzelt események, lehetőségek között, szüntelenül módosítva az emberekről és tetteikről kialakított véleményét. Ez a laza gondolatfűzés, áradó tudatfolyam, a megszokottól eltérő jellemzésmód már a huszadik század íróinak jó néhány művészi újítását előlegezi." (Bakcsi György)
Vypredané
11,69 € 12,31 €

Kiharu, a simbasi Gésa


Vajon mi lehet az oka annak, hogy manapság egyre több könyv és film foglalkozik a gésák titkával? Mitől válik egy gésa olyan különleges valakivé, hogy egy vele eltöltött este akár egy kisebb vagyonba is kerülhet? Kiharu, korának leghíresebb simbasi gésája annak bemutatására vállalkozott, hogy mit képvisel mai modern világunkban a gésarendszer. Őszintén elmeséli életét a művészet és a prostitúció között, harcát az előítéletekkel szemben. Évekig tanulja a gésák szigorú mesterségét, a táncművészet ősrégi tradícióját, a teaceremóniát, a társalgás művészetét. Megismerhetjük a virágok és fűzfák zárt világát, ahol a művészet és a báj keveredik, s végérvényesen fellebben a fátyol a gésák titokzatos világáról... Híres gésává válik, aki olyan világhírességeket szórakoztatott, mint Charlie Chaplin, Jean Cocteau, William Randolf Hearts.
Vypredané
10,56 € 11,12 €

Az első bál


Olympia Crawford Rubinstein elfoglalt ügyvédként is kiapadhatatlan energiával és humorral kormányozza népes családját. Úgy tűnik, az élet nem állíthatja olyan helyzet elé, amelyet ne tudna megoldani, mígnem egy szép májusi napon meghívó érkezik a New York-i arisztokrácia egyik legelőkelőbb társasági eseményére. És ettől kezdve minden a feje tetejére áll. A családtagok véleménye megoszlik a bállal kapcsolatban, és egyre gyülekeznek a viharfelhők... Hiába Olympia minden erőfeszítése, úgy tűnik, ez úttal nem képes megbirkózni az egyre jobban elmérgesedő helyzettel. Ám amikor már úgy érzi, a hullámok végképp összecsapnak a feje fölött, az események váratlan fordulatot vesznek. Könnyű, szórakoztató olvasmány a műfaj kedvelőinek.
Vypredané
5,47 € 5,76 €

Tangó


Egy amerikai lány Buenos Airesbe érkezik, hogy rokonait meglátogassa... A látogatás váratlanul egész életét felforgatja: rabul ejti az argentin tangó - s a csoda nem csupán három napig tart! Hazautazik New Yorkba, de sokak által irigyelt munkája hely ett a táncórák kötik le minden gondolatát. Végül kétségektől gyötörve, de megingathatatlanul belevág élete kalandjába. Összecsomagol és visszatér Argentínába, hogy professzionális tangótáncossá képezze magát. Marina Palmer önéletrajzi regénye az arge ntin tangó és a milongák világába vezeti el az olvasót. Szinte észre sem vesszük, máris megtanultunk néhány különösen csengő kifejezést, majd kisvártatva elérkezettnek érezzük az időt, hogy beszerezzük az első pár kecskebőr tangócipőt, és a táncparke ttre álljunk - hiszen már jól tudjuk, mit illik és mit nem! Egy bátor nő sok humorral és öniróniával írt vallomása útkeresésről, célokról, kudarcokról és sikerről. Tangó és szerelem Buenos Airesben!
Vypredané
10,19 € 10,73 €

Lány a pincében


2006. augusztus 23-a kora délutánján Natascha Kampusch, a mindenre elszánt 18 éves fiatal nő őrült rohanásba kezdett egy látszólag teljesen átlagos osztrák ház kertjéből a szabadság felé... Alan Hall és Michael Leidig az akkor 10 éves kislány elrablásának pillanatától kísérik figyelemmel a nyolc és fél évig tartó történetet. Beszéltek és interjúkat készítettek több rendőrségi nyomozóval, ügyvéddel és pszichiáterrel, valamint a Nataschához legközelebb álló családtagokkal is. A szerzők minden rendelkezésre álló forrást felhasználtak, hogy minél közelebbről megismerhessük a gyermekrablás, a nyomozás és a pincében eltöltött évek történéseinek hátterét, körülményeit, a szereplők jellemét és tetteik mozgatórugóit. De ebben a történetben a dolgok ritkán azok, aminek látszanak.
Vypredané
10,19 € 10,73 €

Eretnek empirizmus


Pier Paolo Pasolini a 20. század olasz társadalmának egyik legkiemelkedőbb alakja. Magyarországon elsősorban mint filmrendező ismert, jelentős műveiből jó néhány hozzáférhető video- és DVD-tékákban, illetve olykor a mozikban. Pasolini filmes életműve egyetemi, főiskolai kurzusok tárgya. Az író, költő, a debater-újságíró, a tanulmány- és esszéíró azonban jószerével ismeretlen idehaza, jóllehet néhány költeménye olvasható magyarul. A kötet a Magyarországon "ismeretlen" Pasolinit kívánja bemutatni, mindenekelőtt azt az embert, akinek a számára az életben talán a nyelv a legfontosabb. Ezért választottuk közlésre Eretnek empirizmus című kötetét, amely a nyelvről, a szépirodalom nyelvéről, de legfőképpen a film nyelvéről írott munkáit tartalmazza . Köztudott, hogy a hatvanas évek elején megjelent írásai, amelyek közül magyarul eddig jószerével csak A költői filmnyelv volt olvasható, milyen mély benyomást gyakoroltak a nyelvészekre, szemiotikusokra és a filmalkotókra is. Úgy véljük, az olasz f ilmrendező hívei és a hazai olvasóközönség jelentős része kíváncsi a gondolkodó, esszéista Pasolinire, amit bizonyítanak a 2005 őszén, halálának harmincadik évfordulóján lezajlott magyarországi megemlékezések is.
Vypredané
9,06 € 9,54 €

A Gulag rabtelepei


"Amikor ezt a könyvet az utókor tájékoztatására megírtam, akkor az átélő, a túlélő és a kutató forráskritikájával kíséreltem meg a valósághoz közeli képet felvázolni a XX., vérzivataros század közel nyolcvan és a XXI., még új század eddig vajmi kevés jót hozó éveinek élményeimen átszűrt történéséről. Előrebocsátom, hogy az egyszerűnek közel sem nevezhető átélt események ellenére az emlékezésből teljesen hiányzik a kesergés. Sokkal inkább lelkem a Jóisten iránti hálával teli, mert hiszem, hogy akit az Úr szeret, azt nehéz próbák elé állítja. Nyolcvan éven túl kezdtem az írást, 2006 elején. A késői kezdés oka külső kényszer és közel hetven év folyamatos tevékenykedése. Korábban nem volt rá módom és időm. A Gulág rabtelepeinek magyar foglyairól és a magam sorsáról szól az örök életre történő hazatérésem előtt írt ezen első és utolsó könyvem." (A szerző)
Vypredané
12,27 € 12,92 €

Z člověka oči


Básnická sbírka.
Vypredané
6,61 € 6,96 €

4 órás munkahét


Tim több mint öt évet töltött azzal, hogy ellesse az Újgazdagok, e gyorsan növekvő szubkultúra titkait, mely elvetette az "elnapolt élet tervezetét" (robotolás - spórolás - nyugdíjba vonulás), és inkább megtanult mesterien bánni az új pénznemekkel - az idővel és a mobilitással - hogy haladéktalanul fényűző életstílust teremtsen magának. Ez a gyakorlati útmutató megmutatja: Mi a döntő különbség az abszolút és a relatív jövedelem között? Hogyan idomítsd be a főnöködet, hogy a teljesítményt jobban értékelje a jelenlétnél, ha pedig az állásod (vagy vállalatod) menthetetlen, hogyan szabadulj meg tőle? Mik az automatizált pénzáramlás "múzsái," és hogyan találhatsz rá egyre 2-4 hét alatt? Hogyan gyakorold a szelektív tudatlanságot - és spórolj magadnak időt - alacsony információtartalmú diétával? Melyek a távirányító vezérigazgatók menedzsment-titkai? Hogyan töltsd be az űrt és alakíts ki tartalmas életet, miután hátat fordítottál a robotolásnak és az irodának? Mindez a tiéd lehet - de komolyan!
Vypredané
8,31 € 8,75 €

Az álom valósága


A XX. századi olasz irodalom egyik legnagyobb hatású alkotójának, a szicíliai nyelvfilozófusnak - aki már világirodalmi klasszikus is egyben - életművének hatalmas, a színművek előzményeit, fő motívumait is feltáró novellaterméséből első ízben kap most kézhez ilyen átfogó válogatást a magyar olvasó. 700 oldalnyi Pirandello, például a következők: Fogságban, Ki állja a lakodalmat?, Holdkór, Szalmatűz, Ártatlanok, Valaki nevet, Az álom valósága stb.
Vypredané
12,66 € 13,33 €

Urak és emberek I.


1790 körül Morvaországból Magyarországra érkezik Náthán fia Simon. Egy szegény, árva, magyarul nem beszélő, pajeszos-kaftános-szakállas zsidó fiú. És valamikor az 1930-as évek derekán dédunokája, az ország egyik legnagyobb iparmágnása, a legdivatosabb ruhákba öltözött, művelt pesti zsargonban beszélő Bondy Zsigmond elveszi feleségül arisztokrata menyasszonyát, és beköltözik ősi nemesi kastélyába. Közben háborúk, forradalmak, tőzsdekrachok, iskolai balhék, szerelmek, esküvők és temetések váltogatják egymást, megismerjük a pénzcsinálás, a gazdasági birodalom kulisszatitkait és a zsidó-magyar identitás örök kérdéseit. A mesélő pedig báró Hatvany Lajos, az asszimilált, milliárdos birodalmat felépítő Hatvany-Deutsch család sarja. Az Urak és emberek trilógia a magyar és a világirodalom rejtett kincse, a zsidó Buddenbrook-ház. Egy regényfolyam, amely a jelek szerint Márai és Szerb Antal regényeihez hasonlóan rövidesen meghódítja a világot is.
Vypredané
12,66 € 13,33 €

Táncórák idősebbeknek


Ebben a kisregényben nincs pont, amely egy szabályos, egyszerű vagy összetett mondatot lezárna. Itt csak vesszőkkel találkozik az olvasó, no meg egy-két kérdő- vagy felkiáltójellel, de utána kisbetűvel folytatódik a szöveg, bekezdések nélkül a végtelennek tetsző monológ egy mostani kisasszonyhoz és a fiatalkori múltból a szüntelen jelenbe átplántált gyönyörű leányzókhoz, akik "ott heverésztek a pokrócukon fürdőruhásan, mint valami napimádó testület tagjai, hatan voltak, és a hátukon feküdtek, karjukkal a feltupírozott fejecskéjük alatt, és direkt a felhőkbe néztek, hogy testecskéjüket a férfiszemek szabad prédájára adják..."Kinek is a szájából hangzik el ez a monológ? Ki is a mestere ennek az élőbeszédtől illatos groteszk retorikának?Nos, az áradó szavak, az egymást szeszélyesen követő anekdoták, az évszázadokat összekapcsoló gondolattársítások, amelyek egy véget nem érő tánc "pajkos" szédületével kábítják el a hölgyeket, azaz olvasókat - egy hatvanéves cipészmesternek, "az emberi láb mérnökének" a vallomásai.A monológista - "érzékeny, mint Mozart" - az "európai reneszánsz híve", akit egy életre megbabonáztak Mária Terézia legendásan méretes keblei, általában a Monarchia Ferenc Józseffel és Schratt Katalinnal, Rudolffal és Vetsera Máriával, aki tudja, mit köszönhet az emberiség Edisonnak, vagy éppen Puskinnak, aki szintén "az európai reneszánszhoz tartozott", akinek "szép pakompartja volt, tudják, olyan oldalszakálla, mint a megboldogult Ferenc Jóskának meg a Strauss zeneszerzőnek"; aki dolgozott, ahol ember csak dolgozhat; aki túlélte az első világháborút, mint Svejk; aki az elbeszélés idején a szocialista munkaverseny sajátosságaira is kitér álmélkodva; aki körül évtizedeken át dúlt az élet szereleméhes banyák és fruskák, papnék és görücék, részeges és szadista, vagy egyszerűen csak féleszű hímek körtáncaként. A kisvárosifalusi lét megannyi mindennapi kalandja, tragédiája és komédiája burjánzott körülötte. Körülötte, a mindig győztes körül.A kisember túléli a katasztrófákat, "táncmesterré" avanzsál, aki a hivatásos, a profi szaktudásával adhat órákat idősebbeknek és haladóknak. "A világ gyönyörű, nem azért, mintha valóban az volna, hanem azért, mert én így látom" - mondja hősünk. S ezt is mondja arra emlékezve, amikor egyszer kiment a jugoszláv tengerpartra: "ah, hogy ott micsoda orkán volt, micsoda őrjöngése a természetnek, ha egy ilyen vihar betör az ember sliccébe, hát attól menten költővé válik."A Táncórák idősebbeknek és haladóknak először 1969-ben jelent meg magyarul. Eredeti csillogásán, a remekmű glazúrján nem fogott az idő.
Vypredané
5,48 € 5,77 €

Halálos árnyék


Thad Beaumont tizenegy éves kisfiú, egy novellapályázat kitüntetettje. Irtózatos fejfájások gyötrik, az orvosok agydaganatra gyanakszanak. Amikor azonban megoperálják, a fejében egy kifejlett szemet, körmöket, fogakat találnak, a meg nem született ikertestvére maradványait. A sebész minderről mélyen hallgat a kisfiú és a szülők előtt. Ugrás az időben: Thad Beaumont családos ember, két ikergyereke van, saját nevén nem különösebben híres író, ám George Komor álnéven már több horror-bestsellert publikált. Mivel valaki felfedezi a titkot, hogy a két szerző egy és ugyanaz, és meg akarja vele zsarolni, Thad és a felesége, Liz úgy dönt, hogy egyszer s mindenkorra eltemetik George Komort, még sírkövet is állítanak neki - a People című képeslap pedig mindezt megírja és fotókkal illusztrálja. Csakhogy George Komor nem akar meghalni! Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a temetőben a jelképes sír helyén hatalmas lyuk támad, lábnyomok vezetnek tőle az országút felé, ahol hamarosan brutális kegyetlenséggel meggyilkolnak egy öregembert. A cáfolhatatlannak tetsző bizonyítékok - ujjlenyomatok! - Thad Beaumontra mutatnak. És a gyilkosságok egyre szaporodnak... Az író sejti, miről van szó - de hogyan hitesse ezt el a rendőrséggel? Arról nem is beszélve, hogy az író sem tud mindent. Mert mi köze például ehhez az egészhez a verebek tömegének, amelyek a kulcspontokon meg-megjelennek - s végül főszerephez jutnak? Amikor aztán a családja kerül életveszélybe, Thad úgy dönt, hogy személyesen is szembeszáll... az árnyékával.
Vypredané
10,96 € 11,54 €

Maigret és a csapodár közjegyző


Egy jól öltözött, nercbundás, kissé ideges középkorú nő megjelenik Maigret irodájában, és bejelenti, hogy férje, a dúsgazdag, közismert párizsi közjegyző eltűnt. Maigret, miközben azon morfondírozik, elfogadja-e a Bűnügyi Rendőrség igazgatói posztját, munkához lát, és apránként kideríti, hogy az eltűnt férj, Monsieur Charles legalább annyira bolondult a táncoslányokért, mint felesége a konyakért...
Vypredané
5,48 € 5,77 €

Christine


A szerelem, öl, butít és nyomorba dönt - szokták mondani a sokat tapasztalt öregek, s ilyenkor általában egy bomba jó nőre gondolnak, aki tönkretett egy szerencsétlen, jobb sorsra érdemes férfiút. De mi van akkor, ha egy szerencsétlen, jobb sorsra érdemes férfiú - pontosabban kamasz fiú - szerelmének tárgya egy ócska, kimustrált, csupa rozsda autó? Egy húszéves, egykor ragyogó szépségű s még mindig elbűvölő alakú 1958-as Plymouth Fury, "akit" ráadásul Christine-nek hívnak? Nos, miután Arnie Cunningham libertyville-i középiskolás diák első látásra fülig beleszeret Christine-be, s őrülten, elvakultan, a végsőkre elszántan szembefordul szüleivel, egyetlen barátjával, sőt egyetlen barátnőjével is, hogy megszerezhesse, illetve megtarthassa "őt", a tétel minden kétséget kizáróan erre az esetre is igaz. Bonyolítja a helyzetet, hogy Christine, a féltékeny, vérszomjas dög, mindenkit elüldöz a fiú mellől. S valóban, ahogy Arnie-nak sikerül üzemképes állapotba hoznia az autót, egyre-másra rejtélyes módon és bestiális kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok bolydítják fel a kisváros békés mindennapjait. Bizonyítékok hiányában tétován tapogatózik a nyomozótiszt. Bizonytalan sejtésekkel viaskodik a jó barát, Dennis Guilder és a barátnő, Eligh Cabot is, akiket az egyre megfoghatatlanabbá váló szörnyű események magától értetődő természetességgel sodornak egymás karjaiba. Érzéki csalódás, a képzelet játéka csupán vagy valóság az az oszladozó hulla szagára emlékeztető bűz, amely hol halványabban, hol orrfacsaró módon Christine-ből árad? S vajon mi okozza azt az ijesztő változást, ami Arnie megjelenésében és viselkedésében végbemegy, attól kezdve, hogy Christine-t magáénak tudhatja? Talány és meghatározhatatlan rettegés mesteri adagolásával tartja fogva az olvasót Stephen King, akinek már számtalan regényét izgulhattuk végig.
Vypredané
10,96 € 11,54 €

Gyilkosság mint megoldás


A politikai gyilkosságok és merényletek bemutatásával a szerző izgalmas és gyakran vitára késztető betekintést nyújt a magyar történelem legérdekesebb időszakaiba, a honfoglalás korától a moszkoviták felülkerekedését követő hatalmi harcokig - gyilkosságokba torkolló politikai cselszövésekig, amelyekbe olykor még szerelemféltés is belejátszott. Lebilincselő krimiként, romantikus történetek antológiájaként is olvasható ez a kötet.
Vypredané
1,89 € 1,99 €

Beletria je literárna kategória, zameraná na umelecké a imaginatívne diela. Romány, poviedky, novely a divadelné hry tvoria túto rozmanitú literatúru. Beletria je zdrojom emocionálneho a intelektuálneho potešenia a poskytuje čitateľom široký výber žánrov, vrátane dobrodružstva, histórie, detektívok, fantasy a sci-fi.

Romány, poviedky a novely ponúkajú pútavé príbehy s výraznými postavami a atmosférou. Divadelné hry zase slúžia ako materiál pre divadelné predstavenia a prinášajú konverzácie, dramatické situácie a komediálne alebo tragické prvky.

Beletria je neoddeliteľnou súčasťou literatúry, ktorá obohacuje naše vnímanie sveta a poskytuje nám príležitosť prežívať rôznorodé príbehy a vstúpiť do rôznych svetov. Bez ohľadu na to, či preferujete dobrodružstvo, romantiku alebo reflexiu, beletria vám umožní objaviť nové myšlienky, inšpirácie a zábavu.

Prečítajte si najnovšie bestsellery a objavte nezabudnuteľné príbehy.