Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Série


Edície


Knihy - Skutočné príbehy strana 61 z 98

  • 5 /5

A Mengele-lány - Aki túlélte a túlélhetetlent


Stern Rózsa Ibolya "Mengele-lány" volt. Egyike a sokaknak, akiknek el kellett szenvedniük Josef Mengele kísérleteit. Egyike azon keveseknek, akik ezt túlélték. 1944 júniusában több százezer zsidót indítottak útnak marhavagonokban Ibolya hazájából, szlovákiai magyar területekről. Senki nem tudta, hová tartanak, mi következik. Ibolyának Auschwitz-Birkenau, Ravensbrück, Buchenwald és Neustadt bei Coburg. Négy állomás, négy haláltábor, kitörölhetetlen borzalmak színhelyei. Ibolya, mint oly sokan, mindent elveszített: otthonát, családját, szeretteit. De soha nem veszítette el a reményt, és volt benne elég erő ahhoz, hogy megkockáztassa a szökést. Ráadásul neki köszönhetően fogták el a birkenaui láger egyik embertelen felügyelőnőjét is. Ibolya évtizedekkel a vészkorszak után, már Viola néven mesélte el emlékeit Veronika H. Tóth újságírónak. Memoárja az ő és mások sorsát örökíti meg - olyan sorsokét, amelyeknek nem lenne szabad feledésbe merülniük.
Vypredané
12,20 € 12,84 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha V každom okamihu sme ešte stále nažive (-90%)


Surová autobiografická spoveď o stratách a netušenej vnútornej sile, ktorá sa skrýva v človeku a vyplaví sa na povrch v hraničných životných situáciách. Silný príbeh bývalého hokejistu Toma Malmquista o najťažších chvíľach jeho života. Tom čaká so svojou dlhoročnou partnerkou Karin prvé dieťa. Karin však náhle vážne ochorie a Tom ako v zlom sne behá podzemnými nemocničnými chodbami medzi jednotkou intenzívnej starostlivosti a neonatológiou – medzi životom a smrťou. Kým Karin uvedú do umelého spánku, Tom jej sľúbi, že pre ňu priebeh udalostí zaznamená. Malmquist sa zároveň retrospektívne vracia k svojmu zoznámeniu s Karin, rozoberá jej vzťah s rodičmi a neschopnosť oddeliť sa od nich a žiť vlastný dospelý život. Rozpráva o ich láske a spoločnom živote pred tehotenstvom, o oslavách Silvestra so starnúcimi rodičmi, o kľúčových situáciách v svojom detstve, o otcovom alkoholizme a matkinom ťažkom rozhodovaní, či manžela opustiť.
Vypredané
1,30 € 12,99 €

dostupné aj ako:

Shledání v Barsaloi


Téměř čtrnáct let uplynulo od mého útěku s dcerou Napirai, které byl tehdy rok a půl, a já nemohu uvěřit tomu, že teď sedím v letadle a znovu cestuji do Keni. Hlavou se mi honí úzkostlivé otázky: Jak vypadá můj někdejší domov? Co z něj zůstalo? Co všechno se změnilo? Poznám ještě vesničku Barsaloi na severu Keni a její obyvatele? Jak se bude chovat Lketinga, můj bývalý manžel, samburský válečník? A co mama? Přijmou mě ještě mezi sebe?
Vypredané
11,56 € 12,17 €

Polygon


Je pozdní srpen roku 1988. Na Manhattan dopadá odpolední slunce a ve vzduchu je již cítit blížící se podzim. Před půlrokem jsem byl centrálou povýšen po třech letech operativní práce v jednom z nejtěžších západních kontrarozvědných prostředí na zástupce rezidenta, v kódu NATO Acting COS (Chief of Station, v názvosloví KGB je ekvivalentem rezident). Kontakt je na smluveném místě včas, všechno probíhá jako po másle. Naskočí do mého šedého Chevroletu Cavalier s diplomatickou značkou 009 PHD. Je lehce zadýchán a viditelně rozrušen. Buď pospíchal od metra, nebo se něco přihodilo. Jestli ho něco skutečně rozhodilo, muselo to stát za to, protože tenhle chlap je flegmatik. Mé „řemeslo“ mě naučilo trpělivosti, která se mi mnohokrát vyplatila. Čekám tedy, až z tajného spolupracovníka něco vypadne. Když objíždím blok potřetí a on stále mlčí, strčím do něj. „Tak co tě žere?“ „Rusové nás prodali,“ konečně pronese. ...
Vypredané
17,51 € 18,43 €
  • 5 /5

Šaty robia človeka


Martina Greenfielda nazvali najvýznamnejším žijúcim krajčírom v Amerike a najzaujímavejším človekom na svete. Prežil holokaust a vyrozprával svoj úžasný životný príbeh. Ako pätnásťročného ho spolu s rodinou odviedli z domova v Československu a previezli do nacistického koncentračného tábora Auschwitz. Zoči-voči sa tu stretol s anjelom smrti doktorom Josefom Mengelem. Navždy ho odlúčili od rodičov, sestier a bračeka. Greenfield si spomína na zúfalstvo a strach, ktoré prežíval ako osamotený tínedžer v tábore smrti. Rozpráva, ako košeľa istého esesáka prudko zmenila ďalší priebeh jeho života. Naučil sa šiť, a keď začal košeľu nosiť pod väzenskou uniformou, pochopil, že odev má veľkú moc a človeku dokonca môže zachrániť život. Šaty robia človeka sú jedinečné pamäti, ktoré dodávajú nádej a obnovujú vieru v ľudskú nezlomnosť. Sú napísané s úprimnosťou odhaľujúcou dušu a niekedy aj so sarkastickým zmyslom pre humor. Je to príbeh muža, ktorý zažil nepredstaviteľné hrôzy, no neprestal snívať sen o úspechu.
Vypredané
11,31 € 11,90 €

dostupné aj ako:

  • 4,4 /5

Roselle Pes, ktorý ma zachránil


Skôr, ako sa začítate do tohto výnimočného skutočného príbehu, zatvorte na chvíľku oči a predstavte si, že ste od narodenia nevidiaci a kráčate životom ponorení v tme. A teraz si predstavte, že sa 11. septembra 2001 nachádzate na 78. poschodí Svetového obchodného centra v New Yorku, do ktorého narazí unesené lietadlo. Pri sebe máte len svojho vodiaceho psa a ste úplne odkázaní na jeho pomoc. Príbeh neobyčajného Michaela Hingsona a jeho vernej a odvážnej sprievodkyne Roselle roky dojíma ľudí po celom svete. Pri čítaní tejto knihy aj vy budete kapitolu po kapitole strácať reč a žasnúť nad putom, ktoré spája človeka a psa v tom najkrajšom zmysle slova. Precítite, aké je to poslepiačky zísť sedemdesiatosem poschodí, uniknúť smrti v rúcajúcich sa dvojičkách a skrývať sa v podzemnej stanici metra. Beznádejne sa zamilujete do pojašenej Roselle, ktorá sa síce panicky bojí búrok, no i tak bojuje, aby svojho ľudského priateľa dostala v ohlušujúcom rachote rúcajúcich sa veží do bezpečia. Do Roselle, ktorá za svoj hrdinský čin dostala mnohé celosvetovo uznávané ocenenia a prísľub, že jej meno už nikdy nedostane žiaden vodiaci pes, pretože "Roselle je len jedna". Začítajte sa do príbehu muža, ktorí nikdy nedovolil, aby mu jeho slepota zabránila naplniť svoje sny, a Roselle, ktorej oddanosť a odvaha im obom zachránila život.
Vypredané
4,90 € 12,90 €

dostupné aj ako:

Osvětimská ukolébavka


Hlavní hrdinka Helene pochází z Německa, má modré oči a plavé vlasy. Na začátku druhé světové války se s manželem romského původu, se kterým má pět dětí, dobrovolně ocitá v koncentračním táboře Osvětim. Po příjezdu přichází o manžela, děti se jí však podaří ubránit. K tomu jí pomůže nejen árijský vzhled, ale i fakt, že je zdravotní sestra. Je přeřazena do místní nemocnice a setkává se tak tváří tvář s doktorem Mengelem a její boj o přežití začíná.
Vypredané
13,77 € 14,49 €

Lacná kniha Neinstantne krásna (-90%)


Žijeme vo veľmi zvláštnej dobe. Na prvé priečky v našich rebríčkoch hodnôt kladieme svoj vzhľad a veríme, že čím viac sa budeme podobať na tie dokonalé ženy, ktoré denne vidíme na obálkach časopisov, v reklamách v televízii a na sociálnych sieťach, tým väčšie uznanie vo svete dostaneme. Chceme vyzerať presne tak krásne, ako všetky tie umelo bezchybné bytosti a sme ochotné pre to urobiť všetko. Našimi najlepšími a súčasne jedinými kamarátkami sa stávajú anorexia, bulímia a záchvatové prejedanie. A ten, kto do toho raz spadne, len veľmi ťažko hľadá cestu späť. Trvá to dlhé roky a my sa v tomto začarovanom kruhu strácame stále viac a viac. Ale neprichádzame práve vtedy o svoju skutočnú krásu? Táto kniha obsahuje 13 skutočných príbehov tých, ktorí si prešli svojim častokrát nepredstaviteľným osobným peklom a poslali ďalej svoje recepty na to, ako sa vyliečiť. Pretože každý, kto si raz prešiel životom s poruchou príjmu potravy, vie, že nájsť cestu z tohto začarovaného kruhu, je beh na veľmi dlhú trať. Ukáže vám, ako málo stačí k tomu, aby táto choroba začala ovládať náš život a my začneme robiť všetko preto, aby sme sa páčili všetkým. Aby sme boli lepší ako všetci ostatní, pretože to nám zabezpečí uznanie. Ukáže vám tiež to, na čo si ako rodič pri svojich deťoch dávať pozor, ako rozoznať varovné signály a ako zasiahnuť, kým nebude neskoro. Táto kniha vám nedá zaručenú odpoveď na to, ako sa z porúch príjmu potravy dostať. Nie je to žiadna odborná literatúra podložená faktami, návod, ani odborný text, aj keď podobné veci sa tu ocitnú tiež. No sú to skúsenosti, skutočné ľudské skúsenosti, ktoré vám ukážu, že v tom nie ste sami a dajú vám nádej, že z toho začarovaného kruhu vedie cesta von, ak tú cestu ale naozaj budete chcieť nájsť.
Vypredané
1,39 € 13,90 €

dostupné aj ako:

One Hundred Miracles


The remarkable memoir of Zuzana Ruzickova, Holocaust survivor and world-famous harpsichordist. Zuzana Ruzickova grew up in 1930s Czechoslovakia dreaming of two things: Johann Sebastian Bach and the piano. But her peaceful, melodic childhood was torn apart when, in 1939, the Nazis invaded. Uprooted from her home, transported from Auschwitz to Hamburg to Bergen-Belsen, bereaved, starved, and afflicted with crippling injuries to her musician's hands, the teenage Zuzana faced a series of devastating defeats. Yet with every truck and train ride, a small slip of paper printed with her favourite piece of Bach's music became her talisman. Armed with this `proof that beauty still existed', Zuzana's fierce bravery and passion ensured her survival of the greatest human atrocities of all time, and would continue to sustain her through the brutalities of post-war Communist rule. Harnessing her talent and dedication, and fortified by the love of her husband, the Czech composer Viktor Kalabis, Zuzana went on to become one of the twentieth century's most renowned musicians and the first harpsichordist to record the entirety of Bach's keyboard works. Zuzana's story, told here in her own words before her death in 2017, is a profound and powerful testimony of the horrors of the Holocaust, and a testament in itself to the importance of amplifying the voices of its survivors today. It is also a joyful celebration of art and resistance that defined the life of the `first lady of the harpsichord'- a woman who spent her life being ceaselessly reborn through her music. Like the music of her beloved Bach, Zuzana's life is the story of the tragic transmuted through art into the state of the sublime.
Vypredané
23,70 € 24,95 €

Tatér z Osvětimi (brož.)


Tetování vězňů v Osvětimi se stala symbolem holocaustu. Jedním z těch, kdo čísla na předloktí tetovali, byl slovenský Žid Lale Sokolov, rodným jménem Ludwig Eisenberg. Jeho příběh připomíná děsivé události v dějinách lidstva a ukazuje, že vedle sebe mohou existovat promyšlená brutalita i nesobecká láska. Autorka s citem odkrývá sedmdesát let staré události, aniž by milostný příběh převládal nad tím nejdůležitějším – ztrátou domova, utrpením a touhou přežít.
Vypredané
10,25 € 10,79 €

Písecká spojka Krále Šumavy


Skutečný příběh skupiny lidí z Písecka, Vimperska a Prachaticka, kteří v letech 1949-1951 spolupracovali s legendárním Králem Šumavy Josefem Hasilem. Zpracováno na základě autentických vzpomínek píseckého taxikáře, který Josefa Hasila vozil a dostupných archivních materiálů. Doplněno fotografickou přílohou.
Vypredané
12,50 € 13,16 €

Sklizeň vlčích máků


Faktografický příběh Bohuslava Slezy, záložního poručíka, přímého účastníka národního boje za osvobození a blízkého spolupracovníka Obrany národa. Od roku 1940 působil v organizaci ÚVOD (Ústřední vedení odboje domácího) ve složení Balabán–Mašín–Morávek–Sleza. V červenci 1948 spolu s Jaroslavem Grosmanem naplánovali pokus o únos tehdejšího ministra spravedlnosti Prokopa Drtiny do zahraničí. Přečtěte si strhující biografický příběh českého odbojáře.
Vypredané
11,56 € 12,17 €

Ženám snít zakázáno


Saúdská Arábie, jedna z nejbohatších zemí světa, je hanbou lidstva a peklem na zemi především pro ženy. Ovládá ji šaríja a náboženská policie. Jako desetiletá dívka musí Rana poprvé schovat svou tvář pod závoj a bez mužského doprovodu nesmí na ulici. Raně chybí vzduch, aby se mohla pořádně nadechnout, a začne pochybovat o Bohu. Za to je v Saúdské Arábii trest smrti. Rana Ahmad je jednou z mála statečných žen, které se navzdory obrovskému osobnímu riziku postavily režimu a rozhodly se utéct.
Vypredané
13,35 € 14,05 €

A fiú, aki követte az apját Auschwitzba


Egy megindító igaz történet egy apa és fia küzdelméről, hogy együtt maradhassanak és túléljék a holokausztot. 1939-ben Gustav Kleinmannt, a bécsi zsidó kárpitost elhurcolják a nácik. Kamasz fiával, Fritzcel együtt Németországba, Buchenwaldba küldik, ahol elképzelhetetlen megpróbáltatás veszi kezdetét, amikor megverik, éheztetik és a koncentrációs tábor építésére kényszerítik őket. Amikor Gustavot áthelyezik Auschwitzba, ami egyenlő a halálos ítéletével, Fritz nem hajlandó elengedni az apját. Miközben átélik a rengeteg szörnyűséget és szenvedést, csupán egyetlen dolog marad állandó, ami életben tartja őket: a szeretet apa és fia között. A regény alapjául Gustav titkos naplója és egy mélyre ható kutatás szolgált. Az olvasók most először találkozhatnak apa és fia igaz történetével - a bátorság és a holokauszt túlélésének páratlan mementójával.
Vypredané
12,26 € 12,90 €

dostupné aj ako:

Krvavé jahody (7. vydání)


Krvavé jahody vypraví děsivé svědectví Věry Sosnarové deportované ve čtrnácti letech spolu s devítiletou sestrou Naďou a jejich ruskou matkou petrohradskou emigrantkou Ljubou Mělkinovou z Brna do Sovětského svazu. V nápravném pracovním táboře na Sibiři zažívají nekonečné hrůzy stalinského teroru, které matka nepřežije. Po vytouženém propuštění putují jako sirotci bez dokladů na Dálný východ, kde pokračují v otrockých pracích v lese, na tichomořské obchodní lodi a posléze v sovětském vnitrozemí, v dole, kolchoze a slévárně. Do Československa se vrací až po devatenácti letech, za velmi nevýhodné pracovní smlouvy. Pozadí dramatu života a smrti vykresluje 20. století jako střet nacionalismů, degeneraci lidských ideologií a světových válek. Sestra Naďa již zemřela, ale Věra jezdí nadále vyprávět svůj životní příběh zájemcům a studentům nejen po celé republice, ale i do zahraničí. Nyní vychází již 7. vydání Krvavých jahod s podtitulem Příběh ženy, která přežila gulag. Nechť je tento příběh autentickým poselstvím pro budoucí generace.
Vypredané
12,90 € 13,58 €

Lacná kniha Mama, nebo a ja (-90%)


Skôr než som sa narodil - Skutočný príbeh Všetci žijeme skutočný život, právu tu a práve teraz. Bonusom je, ak sa vieme na seba i na prežívanie udalostí pozerať s nadhľadom a dávkou humoru. Ten nechýba ani autorke tohto výnimočného príbehu, dizajnérke Eny Hanks, ktorá nezvyčajne sviežim, vtipným a originálnym spôsobom píše o svojom tehotenstve, pôrode i materstve. Prekvapivé spomienky z prežívania toho istého obdobia však má aj jej šesťročný syn. Ako je to vôbec možné? Matejko vo svojom rozprávaní ide ešte ďalej. Detailne hovorí o udalostiach, ktoré prežíval dávno predtým. Ešte skôr než sa narodil. Ide iba o nevinné detské fantazírovanie? Alebo sú to fakty s logickými úvahami, príliš zrelými na šesťročné dieťa, no miestami príliš hravými na to, aby slúžili ako vierohodné dôkazy? Čo ak sú to spomienky, ktoré poodhaľujú trinástu komnatu našej existencie? Posúďte sami, kde sa medzi nimi nachádza povestná deliaca čiara. Mama, nebo a ja je nezvyčajné čítanie, ktoré si svojou ľahkosťou a bezprostrednosťou podmaní ženy i mužov v každom veku.
Vypredané
1,29 € 12,90 €

dostupné aj ako:

Žena, která žila za oceánem


Příběh české zpěvačky, která působila ve skupinách C&K Vocal a Mahagon a byla sólistkou divadla Semafor. Emigrovala do Spojených států, kde po pestrých začátcích založila s manželem uměleckou školu, v níž mohla uplatnit svůj talent a realizovat touhu pomáhat ostatním. Po šestatřiceti letech prožitých na druhé straně oceánu se však vrací domů do rodné Prahy.
Vypredané
9,49 € 9,99 €

Profesor a šílenec


Vypráví skutečný příběh profesora Jamese Murraye, který se v roce 1857 pustil do jednoho z nejambicióznějších projektů v historii – kompilaci Oxfordského slovníku angličtiny. Přitom si začal dopisovat s americkým chirurgem a veteránem z občanské války Dr. W.C. Minorem , který do svazku přispěl více než deseti tisíci příspěvky. Když se ale po několika odmítnutých návrzích, aby ho přijel navštívit do Oxfordu, vydá Murray přítele hledat, zjistí, že kromě geniálního jazykovědce má co dělat také se šíleným vrahem, hospitalizovaným v Broadmoorském ústavu pro choromyslné.
Vypredané
15,58 € 16,40 €

Listening to the Animals: Becoming The Supervet


THE MASSIVE NO.1 SUNDAY TIMES BESTSELLER. A powerful, heart-warming and inspiring memoir from the UK's most famous and beloved vet, Professor Noel Fitzpatrick - star of the Channel 4 series The Supervet.Growing up on the family farm in Ballyfin, Ireland, Noel's childhood was spent tending to the cattle and sheep, the hay and silage, the tractors and land, his beloved sheepdog Pirate providing solace from the bullies that plagued him at school. It was this bond with Pirate, and a fateful night spent desperately trying to save a newborn lamb, that inspired Noel to enter the world of veterinary science - and set him on the path to becoming The Supervet. Now, in this long-awaited memoir, Noel recounts this often-surprising journey that sees him leaving behind a farm animal practice in rural Ireland to set up Fitzpatrick Referrals in Surrey, one of the most advanced small animal specialist centres in the world. We meet the animals that paved the way, from calving cows and corralling bullocks to talkative parrots and bionic cats and dogs. Noel has listened to the many lessons that the animals in his care have taught him, and especially the times he has shared with his beloved Keira, the scruffy Border Terrier who has been by Noel's side as he's dealt with the unbelievable highs and crushing lows of his extraordinary career. As heart-warming and life-affirming as the TV show with which he made his name, Listening to the Animals is a story of love, hope and compassion, and about rejoicing in the bond between humans and animals that makes us the very best we can be.
Vypredané
10,93 € 11,50 €

Skutočné príbehy vychádzajú z reálnych udalostí, skúseností a životných príbehov. Táto forma literatúry prináša autentické príbehy ľudí, udalostí a miest, čím umožňuje čitateľom preskúmať a pochopiť skutočný svet.

V skutočných príbehoch sa často stretávame s autobiografickými dielami, kde autori zdieľajú svoje vlastné životné príbehy a skúsenosti. Tieto príbehy môžu odkrývať ich osobné úspechy, prekážky, vzostupy a pády, čím čitateľom poskytujú pohľad do skutočného ľudského zápasu a rastu.

Okrem autobiografií existujú aj knihy a dokumentárne spracovania, ktoré sa zaoberajú historickými udalosťami, biografiami významných osobností, dobrodružstvami cestovateľov alebo skúsenosťami ľudí v rôznych oblastiach života. 

Skutočné príbehy majú schopnosť inšpirovať, povzbudiť empatiu a prinášať hlboké porozumenie. Sú dôležitým zdrojom poznania, ktorý nám umožňuje odhaliť a pochopiť rôzne aspekty sveta a podporuje nás k zamysleniu sa nad vlastným životom a hodnotami, ktoré sú nám dôležité.

K najznámejším autorom skutočných príbehov patria Malala Yousafzai, Nelson Mandela, Cheryl Strayedová, Elie Wiesel, či Tara Westover.