Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Série


Edície


Najnovšie - Knihy - Slovenská beletria strana 226 z 237

Lacná kniha Gubbio (-90%)


Kniha vo Švajčiarsku žijúceho slovenského spisovateľa Dušana Šimka prináša šesť príbehov odohrávajúcich sa v rôznych historických obdobiach na rôznych miestach Európy. Jej postavy sa pohybujú rovnako suverénne po Zürichu, Bazileji, Viedni alebo Novom Sade, ako obývajú Prahu či Košice. A hoci postavy a dobové kulisy sa menia, niečo zostáva: Vždy, aspoň na pozadí, je tu niekto, kto sleduje, snorí, hlási či udáva. Šesť príbehov knihy Gubbio spája večná téma udavačstva, konfidentstva, kolaborácie a zrady.
Vypredané
0,99 € 9,90 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Nenáviď blížneho svojho (-90%)


V dramatickom románe s provokujúcim názvom, opakom biblického prikázania, známy prozaik zachytáva zložitosť obdobia druhej svetovej vojny, keď sa kruto lámali ľudské osudy i charaktery. Príbeh, ktorý utkal sám život, plynie v imaginárnom mestečku Strážov, cez spolužitie rôznych národnosti, vznik prvej Slovenskej republiky, vojnové krutosti až do prirodzene vygradovaných tragických rozuzlení najkrajšie sviatky roka sa stávajú sviatkami smrti... Dielo ohromuje svojou priamočiarosťou, presvedčivosťou, ľudskosťou, umožňuje zvnútra chápať myslenie i konanie ľudí v zlomových udalostiach.
Vypredané
0,79 € 7,90 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Ten nevyspytateľný svet (-90%)


Poviedková knižka súčasného slovenského prozaika, držiteľa ceny Anasoft litera za rok 2007 (za románovú novelu Teta Anula) obsahuje krátke poviedky a črty z prostredia slovenského vidieka, ktoré je autorovi dôverne známe, no nájdeme v nej aj motívy z cudziny.
Vypredané
0,10 € 1,00 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Insektárium (-90%)


V zbierke poviedok Insektárium autorka vtipne opisuje svet mužov a žien v najrôznejších polohách. "Mať pohlavný sty v pätnástich rokoch je nezdravé, tvrdia psychológovia. Mať pohlavný styk v pätnástich rokoch je nesmierne vzrušujúce, myslel som si vtedy dávno. Postupoval som presne podľa pokynov príručky Chlapci na slovíčko a darilo sa mi. Nechytil som ani pohlavnú chorobu, ani som svoju o rok staršiu partnerku nepriviedol do iného stavu. Ako rýchlo som začal, tak prudko som skončil. Stačila poznámka, a celý môj nádejne napredujúci sexuálny život sa scvrkol na nepatrné tri centimetre" (úryvok z knihy).
Vypredané
0,40 € 4,00 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Hlavolamy (-90%)


Hlavolamy sú knihou o všeličom, no hlavne o autorovi. V úvahovitom pásme sprostredkúva čitateľovi svoje zážitky z čítania, z hudby, zo stretnutí, pridáva epizódy z Pukanca, Nemecka, Švajčiarska, podľa starých rodinných záznamov evokuje svojich predko v, filologizuje, sníva, vizionárči, bŕľa sa v starých autoroch, komentuje nových, nahlas rozmýšľa o smrteľnosti a smrti, vracia sa k náboženstvu, k luteránstvu. Dikcia a stavba jeho vety pripomenie Tatarku (časté inverzie, ale aj regulovanie toku myš lienok). Výsledkom Kadlečíkových samôt je okrem iného schopnosť vciťovať sa do duše vecí. A tak sa to mihá, mení, vlní v Kadlečíkovej knihe všetkými smermi až po najmenšiu jednotku spisovateľovho materiálu, po slovo. Kniha je doplnená bohatou autor ovou bibliografiou.Z knihy Hlavolamy, za ktorú sa stal Ivan Kadlečík laureátom Ceny Dominika Tatarku za rok 1995, som sa zasa dozvedel, že Milan Rúfus nazval Ivana "hudcom z Pukanca". Pomenovaním "hudec z Pukanca" sa Ivan Kadlečík dostal do nebezpečn ej blízkosti iného hudca či hudeca, ktorý je najvyšším správcom štátnej pokladne na podporu kultúry na Slovensku. I keď obaja hudci hudú každý po svojom, v konečnom dôsledku ... jeden hudec s druhým nemajú nič spoločné. Veď napokon ten vlastník pokla dne nedal autorovi ocenenej knihy na jej vydanie ani šestáka. V konečnom dôsledku konal správne, pretože Hlavolamy do slovenskej štátnej kultúry nepatria, ani ich autor nepatrí do štátnej kultúry. Ivan Kadlečík, spisovateľ z Pukanca, patrí do všeľuds kej kultúry. (Milan Hamada v prejave pri odovzdávaní Ceny Dominika Tatarku)
Vypredané
0,70 € 7,00 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Dajte Sizyfovi elevátor! (-90%)


Autorov prozaický debut Dajte Sizyfovi elevátor! prináša neúprosne realistické príbehy rôznych postáv - od bezdomovca cez zamilovaného vojaka či svojského milovníka opery po drogovo závislú modelku. Svet, v ktorom hrdinovia poviedok žijú, nepôsobí zakaždým milo a šťastne. Autor nementoruje, skôr sucho konštatuje nemilosrdné fakty. Odkazy na každodenný život sú očividné, výstižné a primerané - pred realitou sa nedá utiecť ani schovať. Štýlovo vyzreté a pútavé poviedky bez príkras rozpráva skúsený narátor. Svoje postavy necháva kráčať vlastnými cestami, často k záveru s tragickou podobou. Hoci väčšina ľudí by sa stvárneným situáciám najradšej vyhla, ide o príbehy, ktoré do svojich sietí môžu vtiahnuť kohokoľvek.
Vypredané
1,16 € 11,58 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Neskutočnosti (-90%)


Po úspešnej prvej časti projektu „www.skutočnosť.com“ autor ďalej komponuje osudy ambicióznych súčasníkov (polygrafa Píša a jeho manželky reštaurátorky Pauly) v zložitých, krízou poznačených ľudských vzťahoch. Svojsky nadväzuje na benátske motívy Goetheho, Kollára, T. Manna a ďalších, aby optikou blízkou Rilkemu či Brodskému nazeral pod povrch skutočnosti. Je to prenikavý, fascinujúci až mrazivý pohľad nielen na ohrozené Benátky, novodobý Noemov koráb, ale hlavne na človeka dnešných čias, ktorý uchvátený ľudskými možnosťami často podlieha kúzlu Second Life a zakrýva si zrak, že nielen Acqua Alta, ale i vysoká hladina informácií môže zaplaviť a ohroziť náš bezstarostný svet
Vypredané
0,90 € 8,95 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Život s Larou (-90%)


Do literatúry autor vstúpil ešte za študentských čias a prvé juvenílne prózy knižne vydal roku 1923 pod názvom Mozaika života a snov. V knihe Vízum do Európy z roku 1930 putuje po európskych metropolách spolu s hlavnými hrdinami. Poslednou publikovanou knihou pre dospelých za jeho života bola aj táto skvostná novela z bohémskeho prostredia, ktorú napísal už ako skúsený muž. Elegantným spôsobom narába autor s erotickými motívmi, okrem mystickej lásky bohémy k múze jestvuje aj sexualita, ktorá sprvoti iba dopĺňa svet hrdinov, ale nakoniec rozvracia ideál. Eroticky podfarbený útek milencov do hôr ruší ideál, prízemná fyzická láska rozbíja sny.
Vypredané
0,50 € 4,95 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Slovenská čítanka 14 ostrých (-90%)


Současná slovenská próza 1993-2003 v českých překladech. Jedná se o antologii současných mladých slovenských autorů - Peter Pišťanek, Rado Olos, Jana Beňová, Václav Pankovčín, Silvestr Lavrík a řada dalších.
Vypredané
0,47 € 4,65 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Nevesta hôľ a iné prózy (-90%)


Výber z tvorby najvýznamnejšieho spisovateľa zo skupiny tzv. naturistov zahŕňa väčšinu próz z prvej knihy "Malka" (1942), román "Nevesta hôľ" (1946) a zbierku noviel "Dáma" (1966). Medzi autorovými prvými prácami nájdete aj dve doposiaľ nepublikované poviedky "Rozprávajú každému" a "Suky". Po prvý raz sú tiež zverejnené Švantnerove čitateľské poznámky, výber z listov, úvah a denníkových záznamov. Publikáciu uzatvára štúdia editorky o autorovi a jeho literárnej tvorbe. Švantnerov príklon k iracionalite mu umožnil literárny zostup k pudovému či dokonca archetypálnemu základu človeka. Touto cestou autor invenčným spôsobom prispel k dobovému skúmaniu ľudského vedomia i nevedomia.
Vypredané
0,96 € 9,63 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Staviteľ (-90%)


Ide o príbeh staviteľa Pavla, ktorý dostane od novej porevolučnej moci v Juhoslávii úlohu postaviť väzenie, respektíve akýsi dom na prevýchovu, polepšovňu, možno labyrint, paradoxne často určený ľuďom, ktorí s Pavlom bojovali za revolúciu. Nakoniec v ňom skončí aj sám, pre svoje presvedčenie a aj preto, že stavba sa umelo urýchľuje a mocní neberú do úvahy možné problémy so statikou. Budova napokon nevydrží. Až vtedy si staviteľ na vlastnej koži overí, aký jeho výtvor vlastne je. Ústredný motív románu je prepletený príbehmi Pavlových troch lások.
Vypredané
0,99 € 9,92 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Črepiny z oblohy (-90%)


Autorkin knižný debut je úspešným zavŕšením jej mnohoročných laureátskych ocenení v najuznávanejších a najreprezentatívnejších súťažiach sci-fi žánru na území ČR a SR (CGR Cena Gustáva Reussa, Cena Karla Čapka a pod.). Jej tvorba zaujala nielen odborné publikum, ale svojou dlhodobou prítomnosťou na literárnej sci-fi scéne, kde pravidelne publikuje svoje poviedky, vzbudila veľké očakávania u svojich priaznivcov- čitateľov. Kvalita jej diela presahuje úzke mantinely tohto literárneho žánru a dokáže osloviť aj širšie čitateľské zázemie. Črepiny z oblohy sú zbierkou desiatich science-fiction poviedok. Poskytujú pohľad do iných svetov, ktoré napriek tomu, že sú nezemské, sú čitateľovi niečím známe. Postavy, ktoré sa v nich objavujú, sú vždy zobrazené s radosťou i smútkom, tak, aby bolo jasné, že ide predovšetkým o živého tvora. Vydanie knihy mladej, talentovanej a dnes už všeobecne rešpektovanej autorky zaiste poteší všetkých milovníkov kvalitnej slovenskej literatúry.
Vypredané
0,56 € 5,61 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Návraty pekla (-90%)


Brenkusovo nové prozaické dielo je presiaknuté sviežou variabilitou, kombinovanou s absurditou. Autor v desiatich poviedkach rozohráva s čitateľom netradičnú hru na archetypy. Namiesto pôvodnej charakteristiky, ktorú jednotlivé archetypy predstavujú, ponúka charakteristiku absurdnú či úplne zdeformovanú. Faust, upír, dieťa trpiace na leukémiu, víla či bezdomovec – to všetko sú vzory, prototypy, ktoré čitateľa ohromia svojim správaním a nekonvenčnými situáciami. Dielo okrem netypického námetu iste zaujme aj početnými epitetonmi, ktoré len umocňujú škandalóznu emotívnosť, vyburcovanú vyššie spomenutou absurditou – paralelou dneška. Je dobré, že po troch básnických zbierkach sa Brenkus o čitateľskú verejnosť uchádza aj prozaickou knižkou.
Vypredané
0,56 € 5,61 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha V temnote (-90%)


Vítejte v New Yorku. Pod Brooklynským mostem žije trol, v Central Parku skřet a v podkrovním bytě na Upper East Side bydlí nádherná upírka – a to je jen špička ledovce. Většina lidí si samozřejmě nadpřirozené noční hemžení kolem sebe neuvědomuje, ale Kal Leandros je člověk jen napůl. Temný rodokmen jeho otce překypuje děsivými nočními můrami – a on a celá jeho rasa z jiného světa po Kalovi nemilosrdně jdou. Proč? Kal se raději nezdržuje na jednom místě tak dlouho, aby to zjistil. Jemu a jeho nevlastnímu bratru Nikovi se čtyři roky dařilo být o krok napřed, ale teď je Kalův otec opět našel. A Kal se brzy dozví, proč po něm touží, proč jej vždycky chtěli dostat: je totiž klíčem k rozpoutání pekla na zemi. Boj o Kalův život rozhodne o dalším osudu lidského světa…
Vypredané
1,37 € 13,70 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Nanebonevzatie (-90%)


Peter Karpinský sa predstavuje druhou knihou pre dospelých Nanebonevzatie po dvanástich rokoch od vydania debutu Oznamujeme všetkým majiteľom hrobov (1997). Autorovi aj čitateľovi sa však oplatilo tak dlho čakať: Nanebonevzatie je vyzretou, koncepčne premyslenou zbierkou próz. V porovnaní s debutom sa v nej prejavuje Karpinského zmysel pre iróniu, do tragických situácií prenikajú komické prvky. Nespochybniteľná kultivovanosť druhej knihy súvisí s erudíciou autora, ktorá sa prejavuje najmä alúzia mi na bibliu, mýty i svetovú literatúru. V jeho poviedkach sa prelínajú a vzájomne súvisia viaceré plány, realita s irealitou, transformovaný mýtus s príbehom zo súčasnosti. Rovnako komplikovaná je sémantika najnovších próz autora, pretože Karpinský vie vytvoriť a do konca textu uchovať tajomstvo. V každodennom prostredí paneláka, nemocnice, novinového stánku, mesta i zapadnutého vidieka sa začnú diať čudné veci, keďže autorove postavy majú často nadpr irodzené schopnosti - niektoré javy (ani nášho života) nie je možné pochopiť. Nanebonevzatie je pútavou, nie však oddychovou knihou, pričom otvorené závery poviedok ponecháva Karpinský na čitateľskú konkretizáciu.
Vypredané
1,20 € 12,00 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Rozhovor s nepriateľom (-90%)


Poviedky autora, ktorý vedel ako málo slovenských autorov držať krok s duchom a smerovaním modernej svetovej literatúry, sa tichým, no dôrazným hlasom prihovárajú každej nastupujúcej generácii čitateľov. Hovoria o vernosti a zrade, o utrpení fyzickom i psychickom a o základných životných hodnotách.
Vypredané
0,10 € 1,00 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Potomkovia fotografa (-90%)


Po úspešnom Jadviginom vankúšiku vychádza u nás ďalší Závadov román Potomkovia fotografa. Autor nadväzuje na niť predošlého po slovensky publikovaného textu, na osudy jeho niektorých postáv. Dej sa začína rozvíjať pod vežou kostola s hviezdicovým bud zogáňom na veži, ktorý je už slovenskému čitateľovi známy. Príbeh románu sa rozvíja v troch rovinách. Tentoraz sú to roviny časové. V texte sa prepletajú osudy troch generácií postáv pochádzajúcich jednak z juhu Maďarska, z obce so slovenským obyvateľstvom, i z veľkomesta Budapešti, no autor nás zavedie i do Paríža či Marseille. Závada sa ponára do spoločensko-politického dejinného diania dvadsiateho storočia, pokúša sa pomenovať závažné spoločenské konflikty, napätie medzi etnikami, rozličnými mocenskými silami i privátnymi životmi postáv. Rozprávač ná s sprevádza neobvyklým spôsobom - v prvej osobe množného čísla, pričom identita a teda zorný uhol tohto "pomnožného" rozprávača sa neustále mení a vťahuje čitateľa priamo do deja. Stávame sa svedkami, aktérmi príbehu, a to raz v úlohe obetí, inokedy agresora či jednoducho pozorovateľa, no nikdy nie nestranného, vždy zainteresovaného. Znova prežívame neuralgické chvíle nedávnych historických udalostí a sme nútení konfrontovať sa s vlastn ou zodpovednosťou za epizódy európskych dejín.
Vypredané
1,30 € 13,00 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Milenka pána prezidenta (-90%)


Román je venovaný horúcim témam súčasnosti. Na pozadí nekalých praktík vo volebnej kampani prezidenta nastoľuje otázky morálky, spravodlivosti a práva.
Vypredané
0,80 € 7,99 €

dostupné aj ako:


Známi i menej známi slovenskí autori - tu spoznáte príbehy slovenských knižných talentov ako Róbert Bryndza, Dominik Dán, Táňa Keleová - Vasilková, Ivica Duricová, Boris Filan, Jana Benková, Kristína Tormová, Dušan Dušek,...