! Doprava ZADARMO už od 15 € !

Jazyk


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Série


Knihy - Veda, vynálezy strana 1 z 5

Marie Curieová


Komplexný portrét slávnej vedkyne doplnený o vzácne dokumenty z jej archívuOd diskriminácie a vylúčenia až po celosvetovú slávu, od úzkoprsých tradícií až po začiatok novej éry žien vo vzdelávaní a vede, od neznámeho Poľska až po jedno z najdôležitejších svetových centier vzdelanosti v Paríži, od hlbokého zúfalstva až po lásku. To všetko je príbeh Marie Curieovej, jednej z najvýznamnejších vedeckých osobností, akú kedy svet poznal, najvýznamnejšej vedkyne, aká kedy žila.Marie Curieová bola prvou ženou, ktorá získala Nobelovu cenu, jedinou ženou, ktorá ju získala dva razy, a jedinou osobou, ktorá ju získala v dvoch rôznych vedeckých oblastiach. Tento životopis plne vystihuje vedecké a ľudské aspekty jej života, pričom podrobne opisuje jej búrlivú osobnú históriu v čase spoločenských prevratov aj boj o uznanie vedeckej práce v období, keď ženy ako vedkyne boli takmer neznáme. Jej práca prispela k pochopeniu štruktúry atómu a vďaka tomu i štruktúry fyzikálneho sveta a položila základy moderných liečebných postupov, ako je rádioterapia. Jej príklad naďalej inšpiruje milióny ľudí na celom svete.Kniha je určená širokej verejnosti a mnohým ľuďom sprostredkuje nový pohľad na osobnosť Marie Curieovej.Z anglického originálu preložila Barbora Al Zafari.
Na sklade > 5Ks
18,62 € 21,90 €

Szent-Györgyi Albert - A tudós politikus


Szent-Györgyi Albert nevének hallatán mindenkinek a C-vitamin és a szegedi paprika jut az eszébe. A világhírű tudós közéleti tevékenységének bemutatásával a történelmi valóságnak egy olyan szeletét ismerheti meg az olvasó, amelyről eddig sehol nem olvashatott. A kozmopolita tudós szemszögéből láttatjuk a Horthy-korszak felsőoktatásának visszásságait, gazdasági elmaradottságát, ideológiai téveszméit, az 1945 utáni új társadalmi rendszer megteremtésének elmulasztott lehetőségét és a kommunista diktatúra megsemmisítő apparátusát. A könyv fejezeteiből egy tárgyilagosan gondolkodó, mély humánummal rendelkező ember példaértékű életútja bontakozik ki egy politikai eszmék uralta világban: olyan személyiség képe, akit emberi tévedéseivel együtt is mindig és mindenhol a jövőért érzett tudósi felelősségérzet motivált.
U dodávateľa
15,79 € 16,62 €

Neumann János - Az ember a jövőből


Úgy tartották, a maga idejében Einstein mellett a legokosabb ember volt a Földön. Az információs korszak talán el sem kezdődött volna, valószínűleg nem használnánk mobiltelefonokat és internetet, nem volnának atomerőműveink, önműködő automatáink és számítógép vezérelte rendszereink, ha nem születik meg 1903-ban Budapesten egy magyar zseni, akit Neumann Jánosnak hívtak. Neumann tizenhét évesen kezdte matematikusi pályafutását, a világ legnagyobbjai jártak a csodájára. A nemzetközi porondra lépő magyar tudós azonban nem pusztán a matematikában, de annak gyakorlati alkalmazásában is számos területen lenyűgözőt alkotott. Miután részt vett az Egyesült Államok híres-hírhedt Manhattan-tervében, a játékelmélet alapjainak lefektetésével örökre átírta a közgazdaságtan, a politikatudomány, a pszichológia, az evolúcióbiológia és a hadtudomány törvényeit. Közreműködött a hidrogénbomba elkészítésében, majd megalkotta a világ feltehetőleg első programozható számítógépét. A nem sokkal ezután kidolgozott automataelmélete tudósok generációit inspirálta az önreprodukáló gépek előállításában. Felfedezte az emberi agy és a számítógép működése között húzódó párhuzamokat, amellyel pedig óriási lépést tett a mesterséges intelligencia megalkotása felé. Neumann János eredményei mind a mai napig korszerűek, évről évre egyre hátborzongatóbban. Élete kész regény: nem sokan vehettek részt ilyen tevőlegesen a történelem és a tudomány alakításában. Az ember a jövőből a magyar zseni pályáján kalauzolja végig az olvasót, alaposan elmélyedve Neumann egyes kutatási területeinek lenyűgöző részleteiben, ám azok számára is megannyi izgalmat tartogatva, akik egyszerűen egy kivételes elme életútját, karakterét, dilemmáit és gondolkodását szeretnék megismerni.
U dodávateľa
18,73 € 19,72 €

Život pro zavržené


Profesor Lejeune propojil jedinečným způsobem své vědecké aspirace s věrností etickým zásadám lékařské práce. Jérôme Lejeune učinil v šedesátých letech 20. stol. významné objevy týkající se počátku lidského života. Ty z něj dělají jednoho z otců moderní genetiky. Nejznámější je jeho odhalení příčin tzv. Downova syndromu (trizomie 21). Svůj objev využíval výlučně k tomu, aby pomáhal, nikoli eliminoval lidi, kteří se s touto nemocí inteligence narodili nebo byli počati. Lejeune svým pacientům a jejich rodinám věnoval veškerý svůj čas a energii. Životy nenarozených hájil z etických i vědeckých důvodů. Přednášel a jezdil po světě, řadu přátel kvůli svým postojům získal a možná ještě víc ztratil. Jako muž vědy a víry stál za svými zásadami a ustál převládající společenské i mediální tlaky. Jeho dcera Clara nám ho ukazuje nejen jako vědce, ale i jako šťastného manžela, otce, křesťana hluboké víry i muže s rozhledem a nenapodobitelným smyslem pro humor. Jeho pokora i pronikavé názory oslovují mnohé dodnes.
U dodávateľa
13,35 € 14,05 €

Én vagyok Szent-Györgyi


A Szent-Györgyi Alberttel kapcsolatos tudásunk manapság szinte csak a C-vitaminnal összefüggő kutatásokra és az e révén elnyert Nobel-díjra korlátozódik, noha mindmáig legnépszerűbb tudósunk életét nem csak nagyjelentőségű tudományos felfedezései miatt érdemes felidéznünk, hiszen hosszú élete alatt a zene és a sport szeretete, a politikai szerepvállalások, az élményekkel teli utazások, a meghökkentő szerelmi kalandok és a fájó családi tragédiák mind-mind regénybeillő fordulatok sorát hozták.Szent-Györgyi kilencvenhárom évet átívelő sorsa a 20. század történelmének hű tükre is egyben, különösen mivel e kivételesen jellemes és bátor ember nem csak passzív elszenvedője volt a korszak történéseinek, hanem gyakran vállalt meghatározó szerepet is bennük, izgalmasabbnál izgalmasabb helyzetekbe sodorva ezzel önmagát, családtagjait és barátait.Furcsamód e lebilincselően érdekes téma mégsem eredményezett mindeddig olyan életrajzot, amely a teljes életutat lefedné, és a nagyközönség számára is élvezetes olvasmányt jelentene. Eme hiány pótlása érdekében határozta el a Rejtő Jenő elveszett naplója szerzője, hogy ezúttal Szent-Györgyi Albert életéről ír hiteles, szórakoztató könyvet, amelyben egyes szám első személyben meséli el e kivételesen eseménydús életpálya sorsfordító epizódjait.
U dodávateľa
15,52 € 16,34 €

Tesla bámulatos és gyötrelmes élete


Ha valakiről el lehet mondani, hogy a modern világ – legalábbis a technikai fejlettség értelmében – egészen más lenne nélküle, akkor az biztosan Nikola Tesla, a szerb-amerikai fizikus, feltaláló és filozófus. Biztosan zseni volt, már-már varázsló – és ugyanakkor egy saját démonaival küzdő ember. Megzabolázta az „elektromosságnak” elnevezett rejtélyes erőt, egyre-másra lepte meg a világot felfedezéseivel, olyan új ösvényeket vágott a tudományban, amelyek aztán óriási hatással voltak az emberek mindennapi életére. Tesla egy ideig, az 1880-as években Magyarországon dolgozott (Puskás Tivadarral együtt), és itt fejlesztette ki az első hangszórót és a váltakozóáramú motort. 1884-ben áthajózott Amerikába, Edison munkatársa (majd ellensége) lett, feltalálta a rádiót (igen, Marconi előtt!), a naperőművet… és felsorolni is sok lenne, még mi mindent. A kor nagyságai rajongtak érte, keresték a társaságát, barátságát. És közben Tesla mániás-zseniális alkotói időszakai mély depresszióval és kétségbeeséssel váltakoztak. E könyv szerzői nemcsak a fantasztikus tudóst mutatják meg nekünk, hanem arra is választ keresnek, hogy milyen lelki problémákkal küzdött Tesla, és élete végére hogyan lett elszegényedett, magányos ember.
U dodávateľa
13,38 € 14,08 €

Találmányaim - Önéletrajz és egyéb írások


Nikola Tesla a magányos, meg nem értett zseni figurájának egyik legismertebb megtestesítője. Még életében legendává vált, mely státuszért ő maga is sokat tett látványos, laikus szem számára hátborzongatóan életveszélyesnek tűnő bemutatóival, illetve nyilvános megszólalásaival. 1919-ben írt önéletrajzában, mely most jelenik meg először magyar nyelven, nem csupán találmányaiba és feltalálásuk körülményeibe, illetve világot megváltani szándékozó terveibe avatja be az olvasót, de őszintén beszél gyerekkoráról, mentális problémáiról, kényszerbetegségeiről és életelveiről, miközben különös, sziporkázó humorát is meg-megcsillantja.
U dodávateľa
10,57 € 11,13 €

Einstein o Einsteinovi


Albert Einstein bol na konci druhej svetovej vojny vyzvaný, aby do série The Library of Living Philosophers (Knižnica súčasných filozofov) napísal svoju intelektuálnu autobiografiu. Vznikla tak jeho jedinečná osobná kniha Autobiografické zápisky, klasické dielo v dejinách vedy, ktoré vysvetľuje vývoj jeho myšlienok s neprekonateľnou srdečnosťou a jasnosťou. Hanoch Gutfreund a Jürgen Renn predstavujú dnešnému čitateľovi Einsteinove vedecké úvahy, sledujú jeho intelektuálne formovanie od detstva až po starobu a ponúkajú presvedčivý portrét tvorby filozofa a vedca. Kniha Einstein o Einsteinovi obsahuje celé znenie Autobiografických zápiskov doplnené o podnetné eseje, ktoré zasadzujú Einsteinove úvahy do kontextu jednotlivých etáp jeho vedeckého života. Autori čerpajú z Einsteinových diel, osobnej korešpondencie a kritických prác Einsteinových súčasníkov s cieľom poskytnúť nový pohľad na jeho najväčšie objavy. Súčasťou knihy sú aj Einsteinove odpovede jeho kritikom, ktoré vrhajú ďalšie svetlo na jeho vedecký a filozofický svetonázor. Autori hojne citujú z Einsteinových prvých nepublikovaných pokusov o sformulovanie svojej odpovede a venujú sa aj ďalšiemu Einsteinovmu krátkemu autobiografickému textu, ktorý napísal niekoľko týždňov pred svojou smrťou a ktorého prvý preklad do slovenského jazyka vychádza v tejto knihe. Kniha Einstein o Einsteinovi, doplnená o sugestívne kresby výtvarníka Laurenta Taudina, odhaľuje cestu ikonického fyzika k všeobecnej teórii relativity a zároveň zaraďuje jeho revolučné myšlienky k ďalším úžasným vedeckým objavom dvadsiateho storočia.
Na sklade 3Ks
15,11 € 15,90 €

dostupné aj ako:

Einstein v Čechách


Na jaře 1911 se Albert Einstein s manželkou a dvěma syny přestěhoval do Prahy, kde působil jako profesor teoretické fyziky na německé univerzitě. Proti původním očekáváním zůstal v Praze jen šestnáct měsíců, a toto období tedy jeho životopisci obvykle považují za nedůležitou epizodu. Michael Gordin důkladně zkoumá setkání velkého vědce s městem s tisíciletou historií; jeho kniha není jen záznamem jednoho období vědecké kariéry, ale i portrétem doby a města.
Na sklade 1Ks
22,24 € 23,41 €

Skutečný Hawking


Ve své knize autor zkoumá, jak došlo k tomu, že Steven Hawking je považován za jednoho z největších géniů lidstva. Hawking sice strávil svou vědeckou dráhu řešením hlubokých fyzikálních problémů, jeho proslulost však nespočívá na vědě. Byl totiž i mistrem sebepropagace pořádal večírky pro cestovatele časem, prohlašoval se za řešitele problémů, které nevyřešil, vlichocoval se miliardářům. Byl sice upoután na invalidní vozík a odkázán na péči oddaných příznivců, přesto si však dokázal lidi kolem sebe podmanit a využít pro své cíle. Skutečný Hawking je kontroverzní odhalení i vynikající biografie současně. Odkrývá skutečnou osobu skrytou pod nánosem výmyslů. Je to příběh muže, jehož genialitě ve vědě se plně vyrovnala jeho schopnost budovat mýtus o sobě samém.Nelichotivá, ale výtečná biografie jednoho z gigantů fyziky 20. století.
Na sklade 3Ks
26,26 € 27,64 €

Ja som ňi sťato


Emeritný člen Učenej spoločnosti Slovenska, popredný slovenský vedec, mikrobiológ a biotechnológ, sa narodil v rodine dolnozemských Slovákov v dedinke Bingula vo Vojvodine (Srbsko). V tejto knihe autor opisuje zážitky a pocity osemročného chlapca presadeného z dedinského prostredia do veľkého mesta, akým sa mu vtedy javila Bratislava. Vo veku štrnástich rokov odišiel do Prahy študovať na Priemyselnú školu jadrovej techniky a po jej ukončení pokračoval v štúdiu na Fakulte technickej a jadrovej fyziky Českého vysokého učenia technického v Prahe v špecializácii jadrová chémia. Autor zaujímavým spôsobom vykresľuje svoje životné peripetie počas štúdia i po ňom, ako aj cestu, ktorá ho priviedla k splneniu sna stať sa vedcom. Jeho túžby sa začali plniť nástupom na vedeckú ašpirantúru v Chemickom ústave Slovenskej akadémie vied v Bratislave, kde je činný doteraz. Postupom času sa prepracoval medzi slovenskú vedeckú elitu, pôsobil ako hosťujúci profesor na viacerých špičkových vedeckých pracoviskách a univerzitách v USA, Kanade, Japonsku, Škótsku, Austrálii... Svojimi výsledkami v oblasti biochémie sacharidov a biologickej ochrany rastlín dosiahol významné uznanie doma i v zahraničí. Za celoživotné výsledky vedeckej práce a ich realizáciu v praxi získal viacero prestížnych ocenení. Autor chce týmito zápiskami ukázať, že veda v nijakom prípade nie je nuda, a inšpirovať mladých ľudí, aby neváhali zvoliť si vedeckú dráhu ako celoživotné povolanie.
Na sklade 2Ks
14,16 € 14,90 €

Nikola Tesla


Nikola Tesla (18561943), geniální Srb, jeden z nejvýznamnějších vědců a vynálezců všech dob se do dějin se zapsal především svými objevy a vynálezy, jež přímo či nepřímo souvisely s využitím elektrické energie a elektromagnetismu, zejména svým vynálezem indukčního motoru, vícefázového systému střídavého proudu, dálkového ovládání, robotiky a bezdrátové komunikace. Po svém vítězství ve válce proudů, kdy ve sporu s Thomasem Edisonem prokázal efektivnost a bezpečnost střídavého proudu, se stal všeobecně uznávaným a ceněným odborníkem. Mezi jeho nejslavnější projekty se řadila laboratoř v Colorado Springs a především Wardenclyffská věž na Long Islandu financovaná miliardářem J. P. Morganem, jenž však posléze přestal projekt podporovat. Pro Teslu to byla největší životní tragédie a možná i pro svět, neboť se již nikdo nedozvěděl, co svět v nedokončené stavbě tohoto nepředstavitelně výkonného a tajuplného vysílače ztratil. Autor knihy odhaluje Teslovu skutečnou roli ve vývoji četných vynálezů. Teslovu činnost chronologicky uspořádal a uvedl řadu záležitostí na pravou míru. Jeho práce se stala vzorem pro zkoumání osobnosti Nikoly Tesly nezaujatou formou, založenou na ověřených důkazech.
Na sklade 3Ks
21,83 € 22,98 €
  • 4,4 /5

Tesla: Človek, vynálezca a vek elektriny


Prenikavý a komplexný portrét slávneho vedca doplnený o vzácne a nádherne reprodukované dokumenty z jeho osobného archívuNikola Tesla patrí medzi najslávnejších fyzikov všetkých čias. Vedec a inžinier, ktorého považujeme za otca modernej elektriny, zmenil svet. Venoval sa výskumu a počas života si dal zaregistrovať viac ako 700 patentov. Už v detstve sa zaoberal širokou škálou vedeckých výziev, pričom pri hľadaní riešení a pri konštrukcii vynálezov prejavoval mimoriadny zmysel pre detaily. Vyvinul mnohé z princípov, ktoré formovali budúcnosť vedy.Tento ilustrovaný životopis odhaľuje vývoj Teslových kľúčových teórií a vynálezov od röntgenu cez radar, transformátor a rádio až po diaľkové ovládanie. Osvetľuje osobný a profesionálny život excentrického muža, ktorý napriek tomu, že tak veľmi prispel k rozvoju modernej civilizácie, napokon trpel osamelosťou a biedou.Autor opisuje, odkiaľ Tesla pochádzal, aké ciele si vytýčil, čo naozaj dosiahol, časy, v ktorých žil, ľudí, s ktorými pracoval, veľkú slávu, ktorú zažil, aj neúspechy a utrpenia, ktoré zakúsil. Vďaka tomu vznikla mozaika, ktorú každý zvedavý človek označí za fascinujúcu.Kniha je určená širokej verejnosti a mnohým ľuďom sprostredkuje nový pohľad na Teslu. Ponúka zhrnutie jeho života, ukážky zo súkromných denníkov a poznámok aj fotografie z rodinného archívu. Na Teslovom živote však možno obdivovať oveľa viac, než sa zmestilo do tejto ilustrovanej publikácie.
Na sklade 2Ks
20,81 € 21,90 €

Marie Curie


Marie Curie byla první ženou, která obdržela Nobelovu cenu, a jedinou ženou, která tuto poctu získala dvakrát, a současně jediným člověkem, jenž ji obdržel ve dvou různých vědeckých oborech. Tato biografie v plném světle odhaluje lidské i vědecké aspekty jejího života. Popisuje její bouřlivý osobní příběh v době sociálních zvratů a zápas o uznání v časech, kdy byly ženy-vědkyně téměř neznámým pojmem. Marie Curie zemřela v roce 1934, když podlehla aplastické anémii, která se zřejmě rozvinula v souvislosti s jejím vědeckým bádáním. Její práce nejen že přispěla k našemu pochopení struktury atomu, a tím také k samotné fyzikální podstatě světa, ale také položila základy moderních medicínských inovací, jako například radioterapie. Marie Curie nepřestává inspirovat miliony lidí celého světa.
Na sklade 2Ks
17,81 € 18,75 €

Rozhovory s Isaacom Newtonom


Nájdite si čas na priateľský rozhovor a objavte vnútorný život fascinujúceho vedca.Ako rešpektovaný odborník mal Michael White jedinečnú pozíciu pri skúmaní Isaaca Newtona a jeho odborného, ale aj ľudského odkazu. V stručnom životopise sa zameriava na kľúčové udalosti zo života geniálneho vedca. Potom už prichádzajú na rad samotné fiktívne rozhovory, ktoré sú založené na skutočných faktoch a na výrokoch Isaaca Newtona. Žiaľ, obmedzený priestor neumožnil detailne rozobrať jednotlivé fázy Newtonovho uvažovania a vedeckej práce. Napriek tomu rozhovory veľmi živo sprostredkujú obraz muža, ktorý bol považovaný za odmeraného čudáka, ale zanechal po sebe obrovský intelektuálny odkaz. Newton sformuloval teóriu gravitácie, vyslovil prevratnú teóriu svetla a vytvoril novú matematickú metódu (diferenciálny a integrálny počet), ktorá spôsobila revolúciu v matematike. Jeho najznámejšie dielo Principia Mathematica je pravdepodobne najdôležitejšia vedecká kniha, ktorá kedy vyšla. Kniha vysvetľuje teóriu hmoty v pohybe, ktorá sa dostala na výslnie po Isaacovej smrti a spustila priemyselnú revolúciu. Dozviete sa aj o Newtonových predchodcoch, o jeho úcte k Aristotelovi či Galileimu, o jeho názoroch na cirkev, na ľudí, na rodinu a na vzťahy.Toto príjemné čítanie je vhodné pre každého, kto si chce rozšíriť všeobecný rozhľad a koho tieto odbory fascinujú a bavia napriek tomu, že nie je matematik či fyzik.Predslov ku knihe napísal Bill Bryson, autor knihy Ľudské telo – Príručka pre majiteľov.
Na sklade 1Ks
9,41 € 9,90 €

dostupné aj ako:

A kódfejtő


Leonardo Da Vinci és Steve Jobs életrajzírójának új könyve a 2020-as kémiai Nobel-díjas tudósrólWalter Isaacson új könyve a 2020-as kémiai Nobel-díjjal elismert tudóspáros egyik tagjának, Jennifer Doudnának az életét, tudományos munkásságát dolgozza fel. A CRISPR-ként ismert génszerkesztő eljárás feltalálásában játszott szerepének köszönhetően világhíressé vált kutatónő karaktere és karrierje nem véletlenül keltette fel Isaacson érdeklődését, aki könyveiben - többek között Leonardo da Vinci, Albert Einstein és Steve Jobs életrajzának szerzőjeként - mindig azt kutatja, mi a titka annak a különleges látásmódnak, amellyel valaki minden kortársától eltérő módon közelít a világ jelenségeihez, és hogyan tud ennek birtokában kivételeset alkotni.Jennifer Doudna esetében a kérdés az, hogy a világ megismerése iránt felébredő természetes kíváncsiság hogyan vezet el egy olyan felfedezéshez, amely emberéleteket menthet meg, sőt egész fajunk jövőjét alakíthatja át. A CRISPR néven híressé vált génszerkesztő módszer ugyanis képessé tehet minket arra, hogy a jövőben ellenállóbbá alakítsuk szervezetünket a vírusok meg-megújuló támadásaival szemben.Ez az ígéretes felfedezés azonban morális kérdéseket is felvet, hiszen az evolúciót meghackelő beavatkozások nemcsak a járványokkal szembeni védekezőképességünket erősíthetik, nemcsak azt érhetjük el segítségükkel, hogy megszabaduljunk eddig gyógyíthatatlannak tartott pszichés betegségektől, de az IQ-nk vagy a testi adottságaink befolyásolásával messzire ható változásokat is előidézhetünk fajunk egyedeiben.Ezért nem túlzás, amit a könyv címe állít, vagyis hogy nem csupán egy kutatónő karrierjét ismerjük meg, hanem a génszerkesztés mellett az emberiség jövőjének nagy kérdései is terítékre kerülnek.
U dodávateľa
18,38 € 19,35 €

Prolomený kód života


Když se Jennifer Doudnaová v šesté třídě jednou vrátila ze školy, našla na posteli ohmatanou paperbackovou knížku s názvem Dvoušroubovice, kterou jí tam táta nechal. Odložila ji stranou v domnění, že je to nějaká detektivka. Když se k ní pak jedno deštivé sobotní odpoledne konečně dostala, zjistila, že se vlastně nemýlila. Hltala stránku za stránkou a zcela ji uhranulo intenzivně osobní detektivní drama plné barvitě líčených postav, ctižádosti, soupeření a snahy rozluštit hluboké přírodní zákonitosti. A přestože jí středoškolský poradce tvrdil, že se dívky na kariéru ve vědě nehodí, rozhodla se, že se stane vědkyní. Kupředu ji hnala touha poznávat, jak fungují přírodní zákonitosti, a přetvářet teoretické objevy v praktické vynálezy. A nakonec dokázala něco, co autor té staré napínavé knížky James Watson označil nejdůležitějším biologickým objevem od doby, kdy se on sám podílel na odhalení struktury DNA. Doudnaová se svými spolupracovníky vynalezli něco, co zcela změní lidstvo: jednoduchý nástroj na modifikování DNA. Je známý pod zkratkou CRISPR a otevírá cestu do nového světa lékařských zázraků a morálních dilemat. Vývoj CRISPRu a bleskový vývoj vakcín proti covidu-19 urychlí nástup nové inovační revoluce. Posledního půl století jsme žili v digitální éře, ve věku mikročipu, počítače a internetu. Teď vstupujeme do éry biologické revoluce: děti, které dnes studují digitální kódování, doplní nová generace, která se bude učit číst a přepisovat kód života. Měli bychom využít svých nových schopností k tomu, abychom se lépe ochránili před viry? To by byla úžasná výhoda! A co kdybychom se zbavili depresí? Hmm… Měli bychom dovolit rodičům, kteří si to mohou dovolit, aby svým dětem zvětšovali vzrůst, svaly nebo IQ? Po objevu genetických nůžek CRISPR se Doudnaová stala jednou z vůdčích postav světa, který zápasí s těmito etickými otázkami, a s kolegyní Emmanuelle Charpentierovou získala v roce 2020 Nobelovu cenu. Její příběh je napínavou detektivkou, v níž hrají velkou roli zázraky přírody od počátků života po budoucnost našeho druhu.
Na sklade 2Ks
22,28 € 23,45 €

dostupné aj ako:

Kíváncsiságom története


Csányi Vilmos korunk egyik legbölcsebb tudományos gondolkodója. Munkásságát a folyamatos útkeresés, az élővilág mélyebb mozgatórugóinak, összefüggéseinek kutatása jellemzi. De mi is az, ami ennyire kíváncsivá tette? Hogyan vált a kémiai kísérletekkel foglalatoskodó kisgyerek világhírű tudóssá? A Kíváncsiságom története Csányi Vilmos kérdésekkel teli életén vezeti végig az olvasót, megismerhetjük belőle tudományos pályájának legfőbb állomásait és az utat, ami elvezette ebbe az irányba. Megtudhatjuk, hogyan és miért kezdett el halakkal, majd később kutyákkal foglalkozni, szerinte mire adhat választ az evolúció és mire nem, miben hasonlítunk a majmokra, megállja-e a helyét a vízimajom-elmélet. Miért más egy közösség, mint az egyes emberek összessége, hogyan keletkezhetett a nyelv a gondolatot követően, min alapul a technológia mítosza és milyen következményei vannak annak, hogy globális társadalomban élünk. Fejezetről fejezetre egyre jobban megismerhetjük Csányi Vilmos gondolkodását, illetve azt, hogyan változott ez a gondolkodás, és közben minket, olvasókat is arra inspirál, hogy a szerzővel együtt elmélkedjünk a világról.
U dodávateľa
13,78 € 14,51 €

dostupné aj ako:

Nikola Tesla és az univerzum titkai


Az emberiség történelmében sok nagy filozófus, számtalan híres természettudós és megannyi nagy feltaláló munkálkodott a társadalom, a tudomány és a technika fejlődésén. Kevesen voltak azonban olyanok, akik mindhárom területen kimagaslót alkottak. Közülük is az egyik legnagyobb hatású személyiség kétség kívül Nikola Tesla volt. A könyvben végigkísérhetjük rendkívüli életét a születésétől kezdve egészen a haláláig, és közben megismerhetjük azokat a titkokat, amelyeket határtalan tudásvágya és rendkívüli képességei révén ismert meg a körülöttünk lévő világról. A könyv ezért nemcsak a műszaki érdeklődésű szakemberek számára lehet érdekes olvasmány, hanem azoknak is, akik szellemi fejlődésükhöz keresnek hasznos ismereteket.
U dodávateľa
15,30 € 16,10 €