! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Série


Edície


Fenomén Karel Svoboda


V prosinci si připomínáme nedožitých 80 let nejúspěšnějšího poválečného autora populární a filmové hudby doma i v zahraničí Karla Svobody. Byl originální nejen svou tvorbou, ale i životem. Bohužel i svou tragickou smrtí. Kniha významné novinářky Hany Höschlové, která se řadila mezi Svobodovy přátele, se opírá o její postřehy i vzpomínky celé galerie Svobodových kolegů, spolupracovníků a kamarádů, Gottem počínaje a Evou Pilarovou konče. Teprve z tohoto kaleidoskopu se - bohužel pozdě - dozvídáme, jaký Karel Svoboda skutečně byl. V knize defilují nejen jeho úspěchy a okamžiky, kdy byl na vrcholu, ale i jeho deprese, trýzně a pochybnosti o sobě samém. Kdo všechno se na vynikající knížce Hany Höschlové podílel, dokumentuje plejáda jmen na zadní straně obálky.
Vypredané
5,45 € 14,80 €

Poutník světem fantazie


Poutník světem fantazie je výpravná publikace o životě a díle říčanského rodáka Oty Hofmana, která vychází k příležitosti nedožitých devadesátých narozenin významného českého scenáristy a spisovatele v rámci projektu Ota Hofman 90. ,,Považuji za velké štěstí, že mám šanci objevovat tátu stále znovu a nově s odstupem mnoha a mnoha let při čtení jeho knih, poznámek a krátkých povídek, které mě nepřestávají fascinovat svou hloubkou a jak pár slovy dokázal vyjádřit podstatu myšlenky. A čím jsem starší a zkušenější, tím více oceňuji jeho schopnost psát i skutečnost, že s přibývajícím věkem ten text čtu a chápu z úplně jiného úhlu pohledu,říká Ing. Otto Hofmann, syn Oty Hofmana a ambasador projektu. Knihu Poutník světem fantazie napsal Ondřej Slanina, autor knižní trilogie o filmových klasikách, které vychází od roku 2011. ,,Díky Slavné české filmové klasice, ale i České animované klasice jsem měl možnost mluvit s mnoha lidmi z filmového oboru a nabídku Otty Hofmanna sepsat biografii jeho táty jsem s radostí uvítal. Ota Hofman je pro mě symbolem hvězdné hodiny českého filmu, tedy tvorby pro dětského diváka, která je celosvětově úspěšná díky Panu Tau, pohádce Tři oříšky pro Popelku, ale samozřejmě mnoha dalších filmů,osvětluje Ondřej Slanina napsání monografie. Poutník světem fantazie je kniha rozdělená do dvou částí. V biografické části se dočtete vše důležité o osobním životě Oty Hofmana. Autor připomíná rodiče Oty Hofmana, Hofmanovo totální nasazení za války v zemědělství, studium na FAMU, okolnosti jeho angažmá jako šéfdramaturga na Barrandově, kde jsou popsány bouřlivé změny roku 1968 a následná dramatická éra normalizace. Vůbec poprvé pak popisuje řadu nerealizovaných projektů Oty Hofmana nebo angažování tvůrců Československé nové vlny na Barrandově, kteří oficiálně nesměli tvořit. V recenzní části jde kniha Poutník světem fantazie opravdu do hloubky. Čtenář se kromě rozšířených recenzí dočte okolnosti vzniku vybraných děl Oty Hofmana, seznámí se v medailonech s klíčovými filmaři dětského filmu a hlavně bude mít možnost srovnat rozdíl mezi scénáři a realizovanými filmy nebo poznat schvalovací procesy na Barrandově v době normalizace, které jsou podložené bádáním v archivu na Barrandově a u tehdy činných filmařů. Kniha obsahuje četné fotografie a informace, které vychází vůbec poprvé.
Vypredané
22,33 € 23,50 €

Lacná kniha Bratislavská bohéma (-90%)


Tvorba významného slovenského básnika a prozaika Štefana Žáryho (1918 – 2007) bola mimoriadne plodná a žánrovo pestrá. Okrem 26 zbierok poézie, ktorá bola primárne v centre jeho záujmu, sa venoval aj prekladom z francúzskej, talianskej a španielskej poézie, veršovanej dráme a literatúre pre mládež. Popri tom písal aj životopisné eseje a spomienkovú publicistiku. Na vysokej škole sa pripojil k formujúcej sa skupine nadrealistov (R. Fabry, V. Reisel, P. Bunčák, J. Lenko), ktorá sa inšpirovala francúzskym surrealizmom. Pod ich vplyvom sa vyhranil ako básnik nespútanej fantázie, obraznosti a veľkej poetickej vnímavosti. Práve k tomuto obdobiu svojho života sa neskôr vracal v spomienkových esejach, venovaných básnickým druhom a mnohým osobnostiam vtedajšieho kultúrneho života. V troch spomienkových knihách, ktoré sú začlenené v tomto výbere (Snímanie masiek, Zlatoústi rozprávači a Rande s básnikmi), autor živo, sugestívne a s jemu vlastným humorom oživuje a sprítomňuje svet stratenej bratislavskej bohémy s umeleckými kaviarničkami. Tam sa stretávali jej protagonisti a popri zábave a zápalistých diskusiách písali texty, vydávali manifesty a redigovali zborníky. Pred našimi očami tak magicky ožíva dávna, zašlá sláva bratislavskej kultúrnej histórie, ktorá by nikdy nemala upadnúť do zabudnutia. Kniha vychádza pri príležitosti 100. výročia narodenia tohto význačného slovenského básnika, ktorý zanechal v našej literatúre nezmazateľnú stopu.
Vypredané
2,49 € 24,90 €

dostupné aj ako:

Velká kniha herců první republiky a protektorátu


Zdaleka nejen filmografii a stroze rekapitulující životopis pětadvaceti filmových hvězd přináší Velká kniha herců první republiky a protektorátu, kterou připravil autorský tým Jiří Bartoň a Robert Rohál. Publikace se totiž zabývá i předtím nepříliš zveřejňovanými skutečnostmi a snaží se jít pod povrch faktů. Odhaluje některé osudové kroky, situace a tajemství jednotlivých osobností a samozřejmě rozebírá jejich dílo a postoje. Vedle kapitol věnovaných dodnes známým umělcům, jako byli Vlasta Burian, Jiřina Štěpničková, Věra Ferbasová, Karel Hašler a mnozí další, se čtenář seznámí také s osudy pozapomenutých hereček Jarmily Bechyňové nebo Zdeny Kavkové. Velká kniha herců první republiky a protektorátu není encyklopedií, ale ponorem zkoumajícím um, osobnost a charakter filmových herců v kontextu doby, ve které žili a tvořili.
Vypredané
14,73 € 15,51 €

Toulky ruskou literaturou


Kniha Toulky ruskou literaturou přináší výběr textů věnovaných ruské literatuře z pera významného českého rusisty, literárního vědce, překladatele a básníka doc. Jiřího Honzíka (19242018). Jde o průřez autorovou odbornou tvorbou zaměřený jednak na texty málo známé či obtížně dostupné, ale též na texty dosud nepublikované. Většina dříve publikovaných textů byla jejich autorem přepracována a nově zredigována. Větší část svazku je tematicky spojena s problematikou stříbrného věku ruské literatury, Honzíkova životního tématu, autor však při výběru vhodných textů pohlížel též do období staršího (dílo A. S. Puškina) i blíže k současnosti (tvorba A. I. Solženicyna). The book Toulky ruskou literaturou [Wandering through the Russian Literature] brings a selection of texts on the Russian literature from the pen of a significant Czech Russian Studies expert, literary scholar, translator and poet, doc. Jiří Honzík (19242018). It is a cross-section of the authors professional work, focused on texts that are little known or not easily accessible as well as on those that have not been published yet. Most of previously published texts have been reworked and revised by their author. The larger part of the volume is thematically associated with the issues of the Silver Age of Russian literature, the theme of Honzíks life, but the author has also selected texts dealing with an earlier period (the work of A. S. Pushkin) as well as more recent (the production of A. I. Solzhenitsyn).
Vypredané
6,25 € 6,58 €

Így lettem


Az Egyesült Államok egykori first ladyjének személyes, átütő erejű és inspiráló önéletrajza Michelle Obama, jelentős ügyekkel fémjelzett és eredményes eddigi élete során korunk egyik ikonikus és lenyűgöző alakjává vált. Az Amerikai Egyesült Államok első afroamerikai first ladyjének nagy szerepe volt abban, hogy a Fehér Házban soha nem látott nyitottság és elfogadó közeg alakuljon ki. Ráadásul a nők erőteljes támogatójává vált szerte a világon. A családok egészségesebb és aktívabb életének szószólójaként hatalmas változásokat köszönhetünk neki. A férje mellett állt, miközben Barack Obama az ország történetének néhány leggyötrelmesebb pillanatában helytállt elnökként. Közben megtanított nekünk egy-két tánclépést, nagyot alakított a Carpool Karaokéban, és két lányát a könyörtelen rivaldafény ellenére józan szemlélettel nevelte. Mélyről jövő vallomásokban és magukkal ragadó történetekben bővelkedő önéletrajzi könyvében Michelle Obama bepillantást enged élete kulcsfontosságú pillanataiba - a Chicago déli részén töltött gyerekkorától vezetői pozícióba kerüléséig. Beszámol többek között arról is, hogyan sikerült egyensúlyt teremtenie karrierje és az anyaszerep között, és hogy milyen volt az élete a Fehér Házban. Kíméletlen őszinteséggel és szellemes éleslátással ír az élet minden területén megélt győzelmeiről és kudarcairól, egész történetét elénk tárja - saját szavaival és saját szemszögéből. A Becoming lapjain szeretetteljes, bölcs, de kendőzetlen szókimondásának köszönhetően egy mélyen érző, kiváló teljesítményeivel a várakozásokat folyton felülmúló nő története bontakozik ki előttünk, aki épp ezért másokat is arra ösztönöz majd, hogy azzá váljanak, akivé szeretnének.
Vypredané
15,02 € 15,81 €

Fubtallsztárok


Ismerd meg a foci világának legnagyobb sztárjait! A csúcsokat tartó legendáktól a jövő klasszisaiig, a Futballsztárok című könyvben megtalálsz minden adatot, érdekességet és hihetetlen rekordot, amit tudnod kell ahhoz, hogy igazi szakértővé válhass. Lionel Messi, Antoine Griezmann, Neymar, Philippe Coutinho, Cristiano Ronaldo, Kevin de Bruyne, Harry Kane, Luka Modric, Manuel Neuer, Gareth Bale és még sok-sok futballsztár!
Vypredané
10,73 € 11,29 €

Súmrak monarchie


V jedno zasnežené ráno v januári roku 1889 ustarostený komorník vyrazil zamknuté dvere komnaty v poľovníckom zámočku hlboko vo Viedenskom lese. Na honosnej, bohato vyrezávanej posteli našiel dve mŕtvoly. Na ústach mali krv. Rakúsko-uhorský korunný princ Rudolf očividne zastrelil svoju sedemnásťročnú milenku baronesu Mary Vetserovú v spánku a strávil pri jej tele niekoľko hodín. Na svitaní obrátil pištoľ proti sebe. Nasledujúce storočie premenilo krvavú scénu na romantickú tragédiu milencov kruto stíhaných osudom, ktorí uprednostnili smrť pred chladom bezcitného viedenského cisárskeho dvora. No Súmrak monarchie je zároveň aj príbehom rodinných tajomstiev, incestných vzťahov a duševnej nevyrovnanosti, vydierania, pohlavných chorôb a politickej zrady, a takisto príbehom rozčarovaného korunného princa závislého od morfia a naivnej mladučkej dievčiny, strhnutých vírom nebezpečného smrtonosného valčíka v zahnívajúcej ríši. Otázka, čo sa odohralo v zamknutej komnate, ostáva dodnes jednou z najvzrušujúcejších záhad histórie. Čo viedlo Rudolfa a jeho milenku k takému zúfalému činu? Išlo naozaj o samovraždu? Alebo sa v poľovníckom zámočku odohralo niečo oveľa znepokojujúcejšie, čo nakoniec vyústilo do vraždy? Greg King a Penny Wilsonová sa na základe rozsiahleho a dôkladného štúdia viedenských archívov snažia o rekonštrukciu celej záhady, pričom uvádzajú dlho obchádzané dôkazy a fakty, ktoré presvedčivo vyvracajú romantický mýtus a konšpiračné teórie. Známa dvojica autorov prichádza tentoraz s knihou o šokujúcej samovražde (alebo vražde?), ktorá viedla k zániku habsburskej dynastie vládnucej v Európe niekoľko storočí.
Vypredané
17,96 € 18,90 €

dostupné aj ako:

Zpráva o mém muži


Zpráva o mém muži je otřásajícím svědectvím o době, ve které se za velké ideály skryly i ty nejtěžší zločiny. Tentokrát se nejedná o pohled „jasné oběti“, ale manželky jednoho z těch, kteří obludnou mašinerii pomáhali budovat, aby nakonec skončili na jejím popravišti. Vzpomínky Josefy Slánské, manželky generálního tajemníka KSČ, nás zavedou na demonstrace ve třicátých letech 20. století, do emigrace v Moskvě, ale i do Československa poválečné doby. Bez servítků a idealizace před čtenářem předestírají realitu doby a vnitřního fungování strany, jejíž nástup k moci u nás předznamenal realitu života prakticky celé druhé poloviny minulého století. Rudolf Slánský byl ve vykonstruovaném procesu s protistátním spikleneckým centrem odsouzen k trestu smrti a 3. prosince 1952 v Praze oběšen. Knihu Zpráva o mém muži napsala Josefa Slánská v roce 1963, o pět let později byla připravena k tisku, avšak její vydání bylo v roce 1969 zastaveno.
Vypredané
13,31 € 14,01 €

I Am Football - Zlatan Ibrahimovic


From the number one bestselling author of I am Zlatan comes . . . I am Football. A photographic journey around planet Zlatan, including interviews with all the key people from his stellar career: Pogba, Mino Raiola, Jose Mourinho, and many others. From Malmo, to becoming the Ligue 1's highest ever goal scorer with Paris Saint-Germain, before on further triumph at Manchester United. Zlatan is Football!
Vypredané
27,08 € 28,50 €

Lacná kniha Súmrak monarchie (-70%)


V jedno zasnežené ráno v januári roku 1889 ustarostený komorník vyrazil zamknuté dvere komnaty v poľovníckom zámočku hlboko vo Viedenskom lese. Na honosnej, bohato vyrezávanej posteli našiel dve mŕtvoly. Na ústach mali krv. Rakúsko-uhorský korunný princ Rudolf očividne zastrelil svoju sedemnásťročnú milenku baronesu Mary Vetserovú v spánku a strávil pri jej tele niekoľko hodín. Na svitaní obrátil pištoľ proti sebe. Nasledujúce storočie premenilo krvavú scénu na romantickú tragédiu milencov kruto stíhaných osudom, ktorí uprednostnili smrť pred chladom bezcitného viedenského cisárskeho dvora. No Súmrak monarchie je zároveň aj príbehom rodinných tajomstiev, incestných vzťahov a duševnej nevyrovnanosti, vydierania, pohlavných chorôb a politickej zrady, a takisto príbehom rozčarovaného korunného princa závislého od morfia a naivnej mladučkej dievčiny, strhnutých vírom nebezpečného smrtonosného valčíka v zahnívajúcej ríši. Otázka, čo sa odohralo v zamknutej komnate, ostáva dodnes jednou z najvzrušujúcejších záhad histórie. Čo viedlo Rudolfa a jeho milenku k takému zúfalému činu? Išlo naozaj o samovraždu? Alebo sa v poľovníckom zámočku odohralo niečo oveľa znepokojujúcejšie, čo nakoniec vyústilo do vraždy? Greg King a Penny Wilsonová sa na základe rozsiahleho a dôkladného štúdia viedenských archívov snažia o rekonštrukciu celej záhady, pričom uvádzajú dlho obchádzané dôkazy a fakty, ktoré presvedčivo vyvracajú romantický mýtus a konšpiračné teórie. Známa dvojica autorov prichádza tentoraz s knihou o šokujúcej samovražde (alebo vražde?), ktorá viedla k zániku habsburskej dynastie vládnucej v Európe niekoľko storočí.
Vypredané
5,67 € 18,90 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Súmrak monarchie (-25%)


V jedno zasnežené ráno v januári roku 1889 ustarostený komorník vyrazil zamknuté dvere komnaty v poľovníckom zámočku hlboko vo Viedenskom lese. Na honosnej, bohato vyrezávanej posteli našiel dve mŕtvoly. Na ústach mali krv. Rakúsko-uhorský korunný princ Rudolf očividne zastrelil svoju sedemnásťročnú milenku baronesu Mary Vetserovú v spánku a strávil pri jej tele niekoľko hodín. Na svitaní obrátil pištoľ proti sebe. Nasledujúce storočie premenilo krvavú scénu na romantickú tragédiu milencov kruto stíhaných osudom, ktorí uprednostnili smrť pred chladom bezcitného viedenského cisárskeho dvora. No Súmrak monarchie je zároveň aj príbehom rodinných tajomstiev, incestných vzťahov a duševnej nevyrovnanosti, vydierania, pohlavných chorôb a politickej zrady, a takisto príbehom rozčarovaného korunného princa závislého od morfia a naivnej mladučkej dievčiny, strhnutých vírom nebezpečného smrtonosného valčíka v zahnívajúcej ríši. Otázka, čo sa odohralo v zamknutej komnate, ostáva dodnes jednou z najvzrušujúcejších záhad histórie. Čo viedlo Rudolfa a jeho milenku k takému zúfalému činu? Išlo naozaj o samovraždu? Alebo sa v poľovníckom zámočku odohralo niečo oveľa znepokojujúcejšie, čo nakoniec vyústilo do vraždy? Greg King a Penny Wilsonová sa na základe rozsiahleho a dôkladného štúdia viedenských archívov snažia o rekonštrukciu celej záhady, pričom uvádzajú dlho obchádzané dôkazy a fakty, ktoré presvedčivo vyvracajú romantický mýtus a konšpiračné teórie. Známa dvojica autorov prichádza tentoraz s knihou o šokujúcej samovražde (alebo vražde?), ktorá viedla k zániku habsburskej dynastie vládnucej v Európe niekoľko storočí.
Vypredané
14,18 € 18,90 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Súmrak monarchie (-90%)


V jedno zasnežené ráno v januári roku 1889 ustarostený komorník vyrazil zamknuté dvere komnaty v poľovníckom zámočku hlboko vo Viedenskom lese. Na honosnej, bohato vyrezávanej posteli našiel dve mŕtvoly. Na ústach mali krv. Rakúsko-uhorský korunný princ Rudolf očividne zastrelil svoju sedemnásťročnú milenku baronesu Mary Vetserovú v spánku a strávil pri jej tele niekoľko hodín. Na svitaní obrátil pištoľ proti sebe. Nasledujúce storočie premenilo krvavú scénu na romantickú tragédiu milencov kruto stíhaných osudom, ktorí uprednostnili smrť pred chladom bezcitného viedenského cisárskeho dvora. No Súmrak monarchie je zároveň aj príbehom rodinných tajomstiev, incestných vzťahov a duševnej nevyrovnanosti, vydierania, pohlavných chorôb a politickej zrady, a takisto príbehom rozčarovaného korunného princa závislého od morfia a naivnej mladučkej dievčiny, strhnutých vírom nebezpečného smrtonosného valčíka v zahnívajúcej ríši. Otázka, čo sa odohralo v zamknutej komnate, ostáva dodnes jednou z najvzrušujúcejších záhad histórie. Čo viedlo Rudolfa a jeho milenku k takému zúfalému činu? Išlo naozaj o samovraždu? Alebo sa v poľovníckom zámočku odohralo niečo oveľa znepokojujúcejšie, čo nakoniec vyústilo do vraždy? Greg King a Penny Wilsonová sa na základe rozsiahleho a dôkladného štúdia viedenských archívov snažia o rekonštrukciu celej záhady, pričom uvádzajú dlho obchádzané dôkazy a fakty, ktoré presvedčivo vyvracajú romantický mýtus a konšpiračné teórie. Známa dvojica autorov prichádza tentoraz s knihou o šokujúcej samovražde (alebo vražde?), ktorá viedla k zániku habsburskej dynastie vládnucej v Európe niekoľko storočí.
Vypredané
1,89 € 18,90 €

dostupné aj ako:

Bez frází


Bez frází je prostor, kde špičkoví sportovci sdílejí své životní příběhy. Příběhy vyprávěné jejich vlastními slovy a obsahující, co oni sami uznají za vhodné. Příběhy, které mají inspirovat vás ostatní. Ať už taky sportujete a hodláte to někam dotáhnout nebo třeba jen zrovna procházíte nelehkým životním obdobím, nenajdete lepší vzory pro své další kroky, než jsou ti, kteří je zvládli ujít před vámi. Protože i sebeúspěšnější šampioni kdysi stáli na úplném začátku. A protože i oni jsou lidé se všedními starostmi. Bez frází vzniklo jako internetový portál na podzim 2016 a u jeho zrodu stáli i Radim Vrbata a Jakub Koreis, dva profesionální hokejisté, kteří vnímali, že sport je nevyčerpatelná zásobárna inspirace, která ale v klasických médiích nemá potřebný prostor využít svůj potenciál. Ve svém přesvědčení nezůstali sami. Jen během dvou let fungování Bez frází svůj příběh odvyprávělo přes 130 sportovců a spousta dalších se zapojila i v jiných formátech tohoto projektu. V této knize najdete devatenáct příběhů z prvního roku fungování Bez frází, které se od doby vydání nejvíce dějově posunuly. Jejich hrdinové vám prozradí, co se událo poté, co svůj příběh zveřejnili. Mnohdy totiž tímto rozhodnutím měnili životy druhých i své vlastní. Titulní příběh tenistky Barbory Strýcové, její upřímný pohled na sebe samu, pak naleznete pouze zde. Stejně jako na webu vás při čtení ohromí fotografie Jany Mensatorové. Fotografky, jejíž styl je stylem Bez frází. Umělkyně, která svým snímkům dokáže vtisknout duši.
Vypredané
17,81 € 18,75 €

Příběhy exilu


Kolektivní vědecká monografie Příběhy exilu navazuje na úspěšný výstavní katalog Zkušenost exilu, oceněný v soutěži Gloria musaealis jako nejlepší muzejní publikace roku 2017. Ve studiích, věnovaných mj. ruskému a ukrajinskému vzdělávacímu systému, odborníkům v technických oborech, dějinám Slovanské knihovny, literárnímu sdružení Daliborka či skupině výtvarníků Skytové, jsou zmapovány další vesměs málo známé aspekty fenoménu ruské, ukrajinské a běloruské emigrace v meziválečném Československu, které ve dvacátých letech vytvořilo mimořádně příznivé podmínky pro rozvoj činnosti exilových komunit. Knihu opět zdobí bohatý obrazový doprovod, prezentující většinou dosud nepublikované materiály z českých i zahraničních archivních, muzejních, galerijních i soukromých sbírek.
Vypredané
21,88 € 23,03 €

Túlélni - Álarcban - Nácivilág Magyarországon


Soros Tivadar 1966-ban eszperantó nyelven írt könyve, Álarcban, nácivilág Magyarországon címmel már megjelent Budapesten 2002.ben. Kiadásunk mellékeli a Szibériai Robinzonok című, 1922-ben az általa alapított folyóiratban, a Literatura Mondo-ban folytatásokban közzétett, az első világháborús túlélés-edzőtábor tanúságát is. A Soros név már 2002-ben sem volt ismeretlen Magyarországon, azonban a holokauszt egészen rendkívüli budapesti túlélése krónikája nem keltett figyelmet. Mára azonban megkerülhetetlenné vált, mert ez a családnév, mint egy apokaliptikus konteo emblematikus hívószava, a leggyakrabban hangzik el Magyarországon, s új fejleményként, az egész világon. Ezért azért adjuk most újra, és új apparátussal a - sokféle irányba elkötelezett és táborokba tartozó - olvasók kezébe, mert igazi aktualitása nem a 20., hanem a 21. században támadt. Mindaz, amit a Soros fiúk (a kevésbé ismert, de legalább annyira sikeres karriert befutó Pál) megvalósítottak és képviseltek a pályájukon az apjuk filozófiájának és élettapasztalatainak a hatványozott beteljesítésének számít. Ez az igencsak praktikus know how a magyar társadalomból gyilkos kirekesztettségből született: azaz a lélegzetállító sikernek és a szintén hasonló intenzitású elutasítottságnak ugyanaz az oka. A magyar holokauszt tapasztalatából kibontakozott túlélés stratégia ma is választásra, gondolkodásra késztet. A körülményekhez való nem a szolgai alkalmazkodás, vagy az azok elemző mérlegelésen alapuló megváltoztatása vezet a megváltó eredményekhez? Párosulva a még hasznosnak is mutatkozó követelménnyel, hogy legyünk szolidárisak embertársainkhoz minden körülmények között és ellenére
Vypredané
11,65 € 12,26 €

Nebezpečný kardinál


V pátek 19. dubna 2018 se uskutečnila ve Vatikánské bazilice translace ostatků arcibiskupa pražského a primase českého Josefa kardinála Berana (29. 12. 1888 17. 5. 1969). V následujících dnech se naplnila jeho poslední vůle a rakev s ostatky byla uložena do sarkofágu v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze. Spolu s návratem tohoto velkého exulanta chceme připomenout nejen jeho životní příběh, ale také osobní kvality a postoje, jež zastával jako reprezentant domácího katolického duchovenstva a které ho dostaly do konfliktu s nacistickým i komunistickým režimem. Z těchto střetů vyšel jako morální autorita s přesahem za hranice své církve i vlasti.
Vypredané
13,21 € 13,90 €

Lacná kniha Túlélni - Álarcban - Nácivilág Magyarországon (-90%)


Soros Tivadar 1966-ban eszperantó nyelven írt könyve, Álarcban, nácivilág Magyarországon címmel már megjelent Budapesten 2002.ben. Kiadásunk mellékeli a Szibériai Robinzonok című, 1922-ben az általa alapított folyóiratban, a Literatura Mondo-ban folytatásokban közzétett, az első világháborús túlélés-edzőtábor tanúságát is. A Soros név már 2002-ben sem volt ismeretlen Magyarországon, azonban a holokauszt egészen rendkívüli budapesti túlélése krónikája nem keltett figyelmet. Mára azonban megkerülhetetlenné vált, mert ez a családnév, mint egy apokaliptikus konteo emblematikus hívószava, a leggyakrabban hangzik el Magyarországon, s új fejleményként, az egész világon. Ezért azért adjuk most újra, és új apparátussal a - sokféle irányba elkötelezett és táborokba tartozó - olvasók kezébe, mert igazi aktualitása nem a 20., hanem a 21. században támadt. Mindaz, amit a Soros fiúk (a kevésbé ismert, de legalább annyira sikeres karriert befutó Pál) megvalósítottak és képviseltek a pályájukon az apjuk filozófiájának és élettapasztalatainak a hatványozott beteljesítésének számít. Ez az igencsak praktikus know how a magyar társadalomból gyilkos kirekesztettségből született: azaz a lélegzetállító sikernek és a szintén hasonló intenzitású elutasítottságnak ugyanaz az oka. A magyar holokauszt tapasztalatából kibontakozott túlélés stratégia ma is választásra, gondolkodásra késztet. A körülményekhez való nem a szolgai alkalmazkodás, vagy az azok elemző mérlegelésen alapuló megváltoztatása vezet a megváltó eredményekhez? Párosulva a még hasznosnak is mutatkozó követelménnyel, hogy legyünk szolidárisak embertársainkhoz minden körülmények között és ellenére
Vypredané
1,23 € 12,26 €

dostupné aj ako:


Čítanie o slávnych osobnostiach je mnohokrát inšpirujúce. Motivujú nás biografie slávnych umelcov, známych hercov alebo významných politikov.

Absolútne prvou biografiou všetkých čias je zrejme Excellentium Imperatorum Vitae, ktorú napísal grék Cornelius Nepos a opisoval v nej životy viacerých gréckych vojenských generálov. Neskôr mal už skoro každý významný vodca svoju biografiu, vrátane Cicera, Júliusa Cézara alebo Alexandra veľkého.

Pri čítaní životopisných kníh máme jedinečnú možnosť sledovať dlhú cestu, ktorú museli títo slávni ľudia prejsť. Uvidíme množstvo pádov a chýb, kvôli ktorým sa ale tieto osoby nevzdali a zobrali ich ako príležitosť zlepšiť sa vo všetkyćh oblastiach. Mnoho v sebe skrývajú aj úprimné rozhovory, ktoré sú často otvorenými vyznaniami a v tejto kategórii nájdete isto aj knihu o človeku, ktorého považujete za svoj vzor a je pre vás inšpiráciou.

Môžete si vybrať, či budete čítať o danej osobe z pohľadu iného človeka, alebo či siahnete po autobiografii. Obidve možnosti majú svoje čaro.

Je všeobecnou pravdou, že dobrá kniha môže ovplyvniť smerovanie nášho života. Pri biografickej literatúre to platí stonásobne, pretože v ruke držíme príbeh reálneho človeka, z ktorého môžeme čerpať mnoho inšpirácie a tipov.

Nájdete tu biografie z oblasti biznisu, filmu a hudby, histórie, literatúry, športu, mafie a podsvetia, náboženstva, politiky, osobností vedy a umenia.