Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Banská Štiavnica – perla slovenských miest + CD


Obrazovo textová publikácia predstavuje obrazom i slovom 39 najvýznamnejších turistických zaujímavostí mesta, ale aj okolia. Autori prinášajú pestrú paletu takmer 300 rôznorodých fotografií architektonických prvkov mesta, prírodných krás, muzeálne expozície, dobové vyobrazenia mesta a atraktívne letecké pohľady. Čitateľ ocení aj orientačnú mapu mesta a mapu štiavnických tajchov.Texty v slovenčine, angličtine, nemčine a maďarčine.
Vypredané
25,19 € 26,52 €

Banskoštiavnické tajchy


Publikácia Banskoštiavnické tajchy predstavuje obrazom a slovom najvýznamnejšie banícko – technické pamiatky Štiavnických vrchov vďaka, ktorým bola Banská Štiavnica zaradená do Zoznamu svetového kultúrneh dedičstva UNESCO. V publikácii sú prehľadne v abecednom poradí usporiadané všetky existujúce tajchy. Nechýba ani tabuľka najdôležitejších údajov o tajchoch. Čitatelia isto ocenia aj register tajchov, menný register a vysvetlivky menej známych technických pojmov.
Vypredané
18,98 € 19,98 €

Lacná kniha Slovensko-Slovakia-Slowakei (-50%)


Reprezentačné dielo Slovensko - Slovakia - Slowakei - La Slovaquie - Słowacja - Szlovákia vychádzajúce v 2. rozšírenom vydaní predstavuje najkrajšie a najvýznamnejšie prírodné a historické miesta Slovenska. Prostredníctvom pôsobivých fotografií a informačných textov privádza čitateľov do uličiek historických miest, do siení majestátnych hradov, do horských obcí, ktoré sú klenotnicou ľudovej architektúry a folklóru, i do najkrajších zákutí slovenskej prírody. Texty v slovenčine, angličtine a nemčine, francúzštine, ruštine, polštine, maďarčine.
Vypredané
24,98 € 49,96 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Slovensko-Slovakia-Slowakei


Reprezentačné dielo Slovensko - Slovakia - Slowakei - La Slovaquie - Słowacja - Szlovákia vychádzajúce v 2. rozšírenom vydaní predstavuje najkrajšie a najvýznamnejšie prírodné a historické miesta Slovenska. Prostredníctvom pôsobivých fotografií a informačných textov privádza čitateľov do uličiek historických miest, do siení majestátnych hradov, do horských obcí, ktoré sú klenotnicou ľudovej architektúry a folklóru, i do najkrajších zákutí slovenskej prírody. Texty v slovenčine, angličtine a nemčine, francúzštine, ruštine, polštine, maďarčine.
Vypredané
2,50 € 49,96 €

dostupné aj ako:

Slovensko z neba


Slovensko z neba je unikátna kniha leteckých fotografií krás slovenskej prírody ako aj architektonických skvostov človeka. Najkrajšie doliny, romantické hrady, vysoké bralá nad oblakmi, nádherné námestia našich miest. Táto kniha Vás očarí! Doplnkom k fotkám je ich popis. Pridanou hodnotou je slovenská ľudová slovesnosť a úryvky z piesní a básní slávnych slovenských spisovateľov. Anglický preklad písanej časti ponúka aj zahraničným návštevníkom možnosť dozvedieť sa o Slovensku viac. Po jej uzretí sa na Slovensko prídu určite pozrieť!
Vypredané
23,74 € 24,99 €

Lacná kniha Príbeh hradu Bratislava - The Story of The Castle in Bratislava (-90%)


Príbeh hradu Bratislava prezentuje národnú kultúrnu pamiatku Bratislavský hrad ako významnú súčasť kultúrno-historického dedičstva Slovenska. Je vhodná pre čitateľa každej vekovej kategórie, je napísaná pútavo, zrozumiteľne, plná krásnych fotografií , strašidelných príbehov a povestí. Dejiny Bratislavského hradu sú v nej podané netradičnou formou. Čitateľ sa nenútene dozvedá základné historické fakty, ale aj príbehy o ľuďoch, ktorí v hrade žili, milovali sa, nenávideli, zomreli. Texty dopĺňa via c ako 100 súčasných fotografií rôznych autorov, dobových grafík, obrazov, listín, vedút a máp Bratislavského hradu z verejných aj súkromných archívov. Kniha je v súčasnosti jedinou publikáciou o Bratislavskom hrade a je unikátna aj preto, lebo hrad sa momentálne pripravuje do rekonštrukcie. Je vynikajúcim darčekom pri rôznych spoločenských príležitostiach. Contents A representative illustrated book "The Story of the Castle in Bratislava" presents the national cultural monument, Bratislava Cast le, as an important part of Slovakias cultural and historical heritage. The book is designed for readers of each age; it is written grippingly, comprehensibly, full of wonderful photographs, scary stories and legends. The history of Bratislava Cast le is presented in non-traditional way. The reader can informally learn basic and historical facts, but also stories of people that lived, loved, hated, and died in the castle. The textual part is complemented by more than 100 modern photographs of v arious authors, period graphics, paintings, deeds, vedutas and maps of Bratislava Castle from public and private archives. The book is currently the only publication about Bratislava Castle and is also unique, because nowadays the castle is being pre pared for reconstruction. The book can be a lovely gift on various social occasions.
Vypredané
1,67 € 16,70 €

dostupné aj ako:

Staročeské pověsti, zpěvy, hry... 3. část


Unikátní publikace Václava Krolmuse, vydaná v letech 1845–1851, obsahuje nadmíru cenné zápisy písní, pohádek, pověstí a dětských her, ale i líčení slavností a obyčejů, záznamy o autorových archeologických nálezech či zoologické poznámky. Svou šíří a vysokou mírou autenticity je pro nás neocenitelným zdrojem informací o lidové kultuře našich předků. Nové čtenářsky přístupné vydání představuje toto dílo nejen odborníkům z oblasti etnologie, historie a literární vědy, ale i široké veřejnosti se zájmem o naše nejstarší lidové tradice. Závěrečný díl je doplněn věcným, jmenným a místním rejstříkem, seznamem incipitů, soupisem pramenů, souhrnným obsahem celého díla a statěmi folkloristů Petra Janečka a Jana Luffera.
Vypredané
17,81 € 18,75 €
  • 4,5 /5

Slovakia


Luxusná publikácia v anglickej verzii plná nádherných farebných fotografií od renomovaného slovenského fotografa (krajinkára) Laca Struhára o našej malej veľkej krajine – Slovensku.
Vypredané
33,21 € 34,96 €

Tradice a proměny


Jako byla pro západní kulturní tradici po staletí jednou z ústředních hodnot svoboda a kreativita jednotlivce, tak roli pomyslného středobodu ve východních kulturách hrála po tisíciletí ortodoxie per se. Na pozadí přitom stálo v mnoha ohledech odlišné chápání vztahu jedince a společnosti na obou koncích eurasijského kontinentu. Jestliže západní myslitelé věnovali velkou část svého intelektuálního potenciálu promýšlení pojmů a definic a pohledu na společnost skrze jedince, na východě zřetelně převažoval zájem o souvislosti mezi společenskými konstituenty a o uspořádání společnosti jako celku. Přes mocné tlaky na uniformitu a standardizaci, kterým je v současnosti vystavena zejména materiální kultura, si mnohé společnosti východní Asie dodnes zachovávají četné prvky kolektivistické organizace, což zřetelně modeluje přístup k vlastní minulosti, od níž daná společnost v mnoha směrech a formách odvozuje svou identitu. Předkládaná monografie se ve svém širokém záběru zabývá recepcí a funkcemi mýtu, historie a fikce ve společnostech východní, střední a jihovýchodní Asie. Představuje celou šíři forem a modelů od literárních a historických kánonů po hagiografickou literaturu a mimo jiné ukazuje, jak je dodnes různým podáním historie na jedné straně přisuzována značná autenticita, a zároveň se historie s její poněkud hypertrofovanou funkcí normativu stává pro současné asijské společnosti mnohem větší zátěží než pro společnosti západní.
Vypredané
10,94 € 11,52 €
  • 5 /5

Čím žila slovenská rodina


Narodíme sa do rodiny. Vyrastáme v rodine. Svadbou zakladáme novú rodinu. Rodina nás sprevádza starnutím a uchová si nás v pamäti, keď navždy odídeme. Napriek tomu, že slovenská rodina za posledných sedemdesiat rokov prekonala nemalé zmeny, neprestala byť trvalou hodnotou dnešného človeka. Jej postavenie v súčasnom myslení nadväzuje na miesto, ktoré zastávala v sústave hodnôt našich predkov. Plní, tak ako plnila kedysi, všetky základné funkcie. A podobne ako platilo v minulosti, platí aj dnes – a nepochybne bude platiť vždy –, že láska, súdržnosť a pomoc, také potrebné v akomkoľvek ľudskom spoločenstve, sú o to potrebnejšie v rodine, kde vzniká a rozvíja sa nový život. Každá rodina v tradičnej spoločnosti mala vlastný, neopakovateľný príbeh, pričom všetky tieto príbehy spájalo niečo, čo bolo dané kolobehom ľudského života a písanými aj nepísanými zásadami morálky. Najčistejšie sa to odzrkadľovalo v rodinnom zvykosloví, ktorým sa zaoberá táto kniha. Autorka súčasníkom približuje, čím žila tradičná slovenská rodina, s akými zvykmi a obradmi sa spájali jednotlivé etapy v rodinnom živote. Usiluje sa o ich začlenenie do širšieho historického aj etnologického rámca a text obohacuje ukážkami z pokladnice slovenskej ľudovej kultúry.
Vypredané
33,16 € 34,90 €

Lacná kniha Bratislava - Portrét mesta a krajiny (-90%)


Kniha Bratislava – Portrét mesta a krajiny predstavuje hlavné mesto Slovenska nielen ako mesto s veľkou históriou, zaujímavou architektúrou a vzácnymi pamiatkami (kapitola Mesto), ale aj ako atraktívne miesto na život so sľubnou budúcnosťou. Radi by sme vám predviedli, aký kvalitný a bohatý život sa tu dá vďaka rôznorodému kultúrnemu a výnimočnému prírodnému koloritu viesť (kapitola Život). K tejto kvalite nepochybne prispieva aj jeho bezprostredné zázemie s historickými mestečkami, početnými hradmi a zámkami a prírodným prostredím, teda jeho okolie rozdelené na regióny s vlastným charakterom (kapitola Okolie). A keďže ide o hlavné mesto Slovenska, nechýba výber ikonických miest, ktoré v očiach Slovákov krajinu najlepšie reprezentujú (kapitola Slovensko).
Vypredané
3,90 € 39,00 €

dostupné aj ako:

Nemzeti jelképek a magyar népművészetben


A 19. század végén Európa szerte elterjedt a nemzeti díszítő-stílus. Eleinte a hazafias érzület megnyilvánulásaként, idővel inkább a nemzeti kultúra védjegyeként szerepeltek a nemzeti jelképek a népművészeti tárgyakon. A múzeumi gyűjteményi anyag tanúsága szerint ez az ábrázolásmód meglehetősen nagy változatosságot mutat. A könyv elsősorban a Néprajzi Múzeum nemzeti jelképes tárgyaiból ad válogatást, amelyet a vidéki múzeumok anyagából esetenkénti kiegészítés bővít. A múzeumokban őrzött több ezer tárgynak csak töredéke kerülhetett a kötetbe, mégpedig a legszemléletesebb, reprezentatív anyag, kb. 300 tárgy színes képe. A kötet 10 fejezetre tagolódik a tematikának megfelelően, minden fejezet - a korábbi gyakorlat szerint - felvezető ismertető szöveggel kezdődik (közte illusztrálás képanyaggal és kis színes betétekkel), majd ezt követik a katalógusszerű képes oldalak a bemutatott tárgyak legfontosabb adataival.
Vypredané
34,68 € 36,51 €

Lacná kniha Nemzeti jelképek a magyar népművészetben (-90%)


A 19. század végén Európa szerte elterjedt a nemzeti díszítő-stílus. Eleinte a hazafias érzület megnyilvánulásaként, idővel inkább a nemzeti kultúra védjegyeként szerepeltek a nemzeti jelképek a népművészeti tárgyakon. A múzeumi gyűjteményi anyag tanúsága szerint ez az ábrázolásmód meglehetősen nagy változatosságot mutat. A könyv elsősorban a Néprajzi Múzeum nemzeti jelképes tárgyaiból ad válogatást, amelyet a vidéki múzeumok anyagából esetenkénti kiegészítés bővít. A múzeumokban őrzött több ezer tárgynak csak töredéke kerülhetett a kötetbe, mégpedig a legszemléletesebb, reprezentatív anyag, kb. 300 tárgy színes képe. A kötet 10 fejezetre tagolódik a tematikának megfelelően, minden fejezet - a korábbi gyakorlat szerint - felvezető ismertető szöveggel kezdődik (közte illusztrálás képanyaggal és kis színes betétekkel), majd ezt követik a katalógusszerű képes oldalak a bemutatott tárgyak legfontosabb adataival.
Vypredané
3,65 € 36,51 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Nemzeti jelképek a magyar népművészetben (-90%)


A 19. század végén Európa szerte elterjedt a nemzeti díszítő-stílus. Eleinte a hazafias érzület megnyilvánulásaként, idővel inkább a nemzeti kultúra védjegyeként szerepeltek a nemzeti jelképek a népművészeti tárgyakon. A múzeumi gyűjteményi anyag tanúsága szerint ez az ábrázolásmód meglehetősen nagy változatosságot mutat. A könyv elsősorban a Néprajzi Múzeum nemzeti jelképes tárgyaiból ad válogatást, amelyet a vidéki múzeumok anyagából esetenkénti kiegészítés bővít. A múzeumokban őrzött több ezer tárgynak csak töredéke kerülhetett a kötetbe, mégpedig a legszemléletesebb, reprezentatív anyag, kb. 300 tárgy színes képe. A kötet 10 fejezetre tagolódik a tematikának megfelelően, minden fejezet - a korábbi gyakorlat szerint - felvezető ismertető szöveggel kezdődik (közte illusztrálás képanyaggal és kis színes betétekkel), majd ezt követik a katalógusszerű képes oldalak a bemutatott tárgyak legfontosabb adataival.
Vypredané
3,65 € 36,51 €

dostupné aj ako:

Zápästky


Vydavateľstvo ÚĽUV predstavuje ďalšiu publikáciu v edícii Škola tradičnej výroby a remesiel od autorky Jarmily Rybánskej: Zápästky. Táto edícia zaznamenáva predovšetkým také techniky tradičných remesiel, ktoré sú už v súčasnosti na ústupe alebo sú úplne zabudnuté. Aj technika zápästkového pletenia patrí medzi tie menej známe, nakoľko ani tradičná odevná súčiastka – zápästky – už nepatria do odevnej výbavy moderného človeka. Pôvodne boli súčasťou mužského odevu a mali za úlohu chrániť zápästie muža pri práci a tiež stiahnuť rukávy košele. Neskôr sa využívali ako ozdobná odevná súčasť mužského aj ženského kroja. Publikácia predstavuje techniku pletenia na troch tradičných predmetoch: na zápästkoch, na rukaviciach a na papučiach. Keďže sa v najhojnejšom množstve táto technika využívala na pletenie zápästkov, nazývame ju zápästkovou technikou. Čitateľ má možnosť oboznámiť sa s celým výrobným postupom rozdielnych výrobkov, nakoľko tak zápästky, ako aj papuče a rukavica sa vyrábali na inej forme. Súčasťou publikácie sú aj fotografie pôvodných výrobkov, vyrobených ešte začiatkom dvadsiateho storočia, no publikácia predostiera a bohatú škálu vzorovania, využívanú aj v súčasnosti.
Vypredané
9,50 € 10,00 €

Záhadná jízda králů


Jízda králů je obestřena záhadou, tajemstvím. Kdo první vyslal mladičkého krále na pouť věky, aby se každým rokem, vždy znovu a znovu v jediný den v roce zjevil mezi lidmi a odjel do roku příštího, do dalšího desetiletí, století? Jaké poselství veze na svém bílém koni? Je snad předobrazem vlčnovského lidového krále zmizelý velkomoravský král Svatopluk? Anebo prchající uherský král Matyáš? A nejde spíš o pozůstatky předkřesťanských kultů? O tom všem je tato kniha.
Vypredané
7,59 € 7,99 €

Lacná kniha Záhadná jízda králů


Jízda králů je obestřena záhadou, tajemstvím. Kdo první vyslal mladičkého krále na pouť věky, aby se každým rokem, vždy znovu a znovu v jediný den v roce zjevil mezi lidmi a odjel do roku příštího, do dalšího desetiletí, století? Jaké poselství veze na svém bílém koni? Je snad předobrazem vlčnovského lidového krále zmizelý velkomoravský král Svatopluk? Anebo prchající uherský král Matyáš? A nejde spíš o pozůstatky předkřesťanských kultů? O tom všem je tato kniha.
Vypredané
0,40 € 7,99 €

dostupné aj ako:

77 naj - Slovensko


Na rozlohou malé Slovensko sa vmestí toľko hodnôt a krás! V krajine v srdci Európy je množstvo kultúrnych pamiatok a prírodných zaujímavostí, ktoré v domácich vzbudzujú hrdosť a v návštevníkoch spoza hraníc obdiv. Táto kniha ich predstavuje v koncentrovanej podobe, zahŕňa to naj, čo môže nádherné a rozmanité Slovensko ponúknuť. Skúsený geograf, cestovateľ a fotograf Ján Lacika vybral najhodnotnejšie mestá, hrady a zámky, sakrálne pamiatky, stavby ľudovej architektúry, technické pamiatky, najkrajšie vrchy, doliny, jaskyne a iné skalné výtvory, prírodné prvky krajiny vytvorené vodou a aj to najcennejšie zo živej prírody. Každá z jedenástich kategórií má svojich sedem hlavných naj, spolu teda sedemdesiatsedem skutočných skvostov. No keďže na Slovensku je toho oveľa viac, doplnil autor každú kapitolu o dvojstranu s ďalšími siedmimi pozoruhodnými miestami. Publikácia obsahuje krásne fotografie, pútavý text plný zaujímavých a užitočných informácií a na dôvažok ponúka aj balíček vstupeniek a iných výhod pre všetkých, čo chcú nielen čítať, ale aj zažiť na vlastnej koži. Autor textu a fotografií doc. RNDr. Ján Lacika, CSc.
Vypredané
14,16 € 14,90 €

Lacná kniha 77 naj - Slovensko (-90%)


Na rozlohou malé Slovensko sa vmestí toľko hodnôt a krás! V krajine v srdci Európy je množstvo kultúrnych pamiatok a prírodných zaujímavostí, ktoré v domácich vzbudzujú hrdosť a v návštevníkoch spoza hraníc obdiv. Táto kniha ich predstavuje v koncentrovanej podobe, zahŕňa to naj, čo môže nádherné a rozmanité Slovensko ponúknuť. Skúsený geograf, cestovateľ a fotograf Ján Lacika vybral najhodnotnejšie mestá, hrady a zámky, sakrálne pamiatky, stavby ľudovej architektúry, technické pamiatky, najkrajšie vrchy, doliny, jaskyne a iné skalné výtvory, prírodné prvky krajiny vytvorené vodou a aj to najcennejšie zo živej prírody. Každá z jedenástich kategórií má svojich sedem hlavných naj, spolu teda sedemdesiatsedem skutočných skvostov. No keďže na Slovensku je toho oveľa viac, doplnil autor každú kapitolu o dvojstranu s ďalšími siedmimi pozoruhodnými miestami. Publikácia obsahuje krásne fotografie, pútavý text plný zaujímavých a užitočných informácií a na dôvažok ponúka aj balíček vstupeniek a iných výhod pre všetkých, čo chcú nielen čítať, ale aj zažiť na vlastnej koži. Autor textu a fotografií doc. RNDr. Ján Lacika, CSc.
Vypredané
1,49 € 14,90 €

dostupné aj ako:


Ak ste zvedaví na krásy a bohatstvo svojej vlastnej krajiny, táto kategória je určená pre vás. Nájdete tu široký výber kníh, ktoré vám prinášajú poznatky o histórii, prírodných pokladoch, kultúre a tradíciách Slovenska.

Kategória "Slovensko" je venovaná zázrakom a rozmanitosti Slovenska. Nájdete tu knihy, ktoré vám približujú históriu a kultúru slovenského národa, jeho tradície, folklór a miestne zvyky. Taktiež sa dozviete o nádherných prírodných scenériách, národných parkoch, vrcholoch a dolinách, ktoré vás očaria svojou krásou.

Narazíte na knihy, ktoré vám poskytnú pútavé príbehy o slovenských hradoch, zámkoch, sakrálnych pamiatkach a miestach, ktoré sú súčasťou nášho kultúrneho dedičstva. Okrem toho vám tieto knihy poskytnú tipy na výlety, turistické trasy a miesta, ktoré by ste si nemali nechať ujsť.

Knihy o Slovensku vám umožnia objaviť jeho poklady, rozšíriť vaše vedomosti o histórii a kultúre, a spoznať rôznorodosť a krásu našej vlasti. Budete sa môcť ponoriť do príbehov o významných udalostiach, osobnostiach a miestnych tradíciách, ktoré tvoria našu bohatú identitu.

Nájdete tu knihy o slovenských hradoch a zámkoch, encyklopédie a obrazové publikácie, ako aj knihy o folklóre a ľudových tradíciách.