! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Európske právo strana 4 z 5

Evropská unie po brexitu


Odchod Velké Británie z Evropské unie je tématem, o kterém se diskutuje a píše z mnoha hledisek. Skupina autorů z Právnické fakulty Univerzity Karlovy si vybrala perspektivu zaměřenou na právně-institucionální aspekty nejen odchodu Velké Británie z EU, ale i dalšího vývoje evropské integrace bez jednoho z jejích dosavadních klíčových aktérů. Autoři se v jednotlivých kapitolách zaměřili na velmi konkrétní oblasti působení EU, jako je volný pohyb osob, dohled nad finančním systémem, mezinárodní ochrana lidských práv atd. Tato témata rozebírají nejen s ohledem na aktuální stav jednání o brexitu na jaře 2018 a záměrně se také vyhýbají „věštbám“ o budoucí podobě EU. V jednotlivých kapitolách najde čtenář hluboké zamyšlení nad samotnými institucionálními základy EU, jejich silnými a slabými stránkami a nad tím, co může sama EU i její občané udělat pro to, aby myšlenka evropské integrace překonala krizi vyvolanou odchodem Velké Británie. V závěru knihy každý z autorů odpovídá na následující otázky: Kam Evropská unie po brexitu směřuje? Kde bude za osm až deset let? Jaké tendence v ní převládnou? Které vnitřní problémy musí vyřešit, aby výzvu představovanou brexitem úspěšně překonala?
Vypredané
14,72 € 15,49 €

CISG (Úmluva OSN o smlouvách o mezinárodní koupi zboží)


Úmluva OSN o smlouvách o mezinárodní koupi zboží (zkráceně CISG – začáteční písmena Convention International Sales of Goods) je právním nástrojem zavazujícím v současné době 85 států, který má stále více příznivců, uživatelů a též komentátorů. Lze tedy konstatovat, že CISG ovládá režim mezinárodních kupních smluv v podstatě v celosvětovém měřítku. Četnost její aplikace vzrůstá téměř astronomickou měrou. Soudy České republiky, resp. rozhodčí soudy, se její aplikaci prostě nevyhnou. Čtenář dostává do rukou komentář k mezinárodní smlouvě, jež se chlubí svým významem jako celosvětově jednotná úprava kupní smlouvy. Komentářů k mezinárodním smlouvám je v české právní literatuře jako šafránu, v případě mezinárodní kupní smlouvy jde o vůbec první výklad komentářového formátu. Úmluva je nepochybně velmi významný právní pramen, který si z tohoto důvodu zaslouží i systematický výklad. O ten se tato publikace snaží (viz např. úvody k jednotlivým částem CISG), i když těžiště je ve vlastním komentáři k jednotlivým článkům Úmluvy.
Vypredané
44,20 € 46,53 €

Praktikum z diplomatického práva a konzulárneho práva


Publikácia je určená hlavne študentom práva, medzinárodných vzťahov a diplomacie, ale rovnako aj študentom ďalších študijných odborov, v rámci ktorých sa vyučuje diplomatické právo a/alebo konzulárne právo. Autor v publikácii popisuje 100 prípadov z diplomatickej a konzulárnej praxe, z ktorých viaceré sú inšpirované skutočnými udalosťami. Ku každému prípadu sú formulované aj konkrétne právne otázky, na ktorých si študenti môžu veľmi dobre precvičiť a upevniť svoje teoretické poznatky, a zároveň si vyskúšať praktickú aplikáciu medzinárodnoprávnych noriem. Študenti istotne ocenia taktiež to, že súčasťou publikácie sú aj dva kľúčové dokumenty diplomatického práva a konzulárneho práva – Viedenský dohovor o diplomatických stykoch a Viedenský dohovor o konzulárnych stykoch (v slovenskom i v anglickom jazyku) – ktoré tak môžu priamo aplikovať pri riešení jednotlivých prípadov.
Vypredané
18,89 € 19,88 €

Zákon o medzinárodnom práve súkromnom a procesnom. Úzz, 2. vydanie., 2017


Publikácia obsahuje aktualizované úplné znenie zákona č. 97/1963 Zb. o medzinárodnom práve súkromnom a procesnom s právnym stavom k 15. septembru 2017, so zmenami poslednej novelizácie.
Vypredané
2,09 € 2,20 €

Judikatúra Súdneho dvora EÚ za rok 2016 vo veciach dane z pridanej hodnoty


Publikácia „Judikatúra Súdneho dvora EÚ za rok 2016 vo veciach dane z pridanej hodnoty“ predstavuje v poradí už piatu publikáciu, ktorá sa venuje rozsudkom Súdneho dvora EÚ v oblasti dane z pridanej hodnoty. Prináša 28 nových rozsudkov uverejnených v Zbierke rozhodnutí Súdneho dvora a Všeobecného súdu v roku 2016, ktoré sú v knihe zoradené chronologicky podľa dátumu ich vydania. Pri každom rozsudku sú v podstatnom rozsahu uvedené argumenty, ktoré Súdny dvor použil na zdôvodnenie svojho rozhodnutia. Každý rozsudok zahŕňa referenciu na relevantné ustanovenia DPH legislatívy EÚ, ako aj referenciu na korešpondujúce ustanovenia slovenskej legislatívy vrátane krátkeho komentára, ktorý obsahuje zhodnotenie významu konkrétneho rozsudku pre uplatňovanie slovenského zákona o DPH.Publikácia je určená predovšetkým odbornej verejnosti, ktorá sa venuje dani z pridanej hodnoty.
Vypredané
6,21 € 6,54 €

Medzinárodné právo súkromné


Medzinárodné právo súkromné už neodmysliteľne patrí k právnym odvetviam, ktorých znalosť je nevyhnutným predpokladom pre plnohodnotné profesionálne vzdelanie právnika v modernej dobe. Táto publikácia je prejavom snahy o sprístupnenie kompletného obrazu slovenského medzinárodného práva súkromného s ohľadom na aktuálny právny stav nielen na úrovni slovenského právneho poriadku, ale aj na úrovni európskeho a medzinárodného práva. Otvára priestor pre objasnenie všetkých relevantných teoretických a praktických otázok, ktoré sa objavujú pri riešení súkromnoprávnych vzťahov s cudzím prvkom. Snahou autoriek bolo pripraviť odborný materiál, ktorý by bol adekvátnym sprievodcom určeným nielen študentom právnických fakúlt, ale aj odborníkom a profesionálom zaoberajúcim sa širokým spektrom otázok medzinárodnej súkromnoprávnej povahy v praxi. Publikácia vychádza z tradičného členenia slovenského medzinárodného práva súkromného na časť všeobecnú a osobitnú. Kniha ako prvá na Slovensku spracováva európske normy aplikovateľné od roku 2017.
Vypredané
18,75 € 19,74 €

Pracovné právo Európskej únie


Predkladaná kniha predstavuje Pracovné právo EÚ v celej jeho mnohotvárnosti a zložitosti. Ašpiráciou uznávanej autorky na oblasť pracovného práva, bol vedecký a odborný rozbor všetkých základných právnych inštitútov pracovného práva EÚ a z časti aj práva Rady Európy, aby tak širokej odbornej verejnosti bližšie priblížila podstatu pracovného práva EÚ, jeho súvislosti s pracovnoprávnymi inštitútmi slovenského pracovného práva. Kniha je určená do pozornosti sudcom, advokátom, legislatívnym pracovníkom, zamestnávateľom, odborovým funkcionárom a hlavne študentom právnických fakúlt ako aj študentom iných fakúlt zameraných na medzinárodné a európske právo. Už od roku 2004 je právo Európskej únie aj našim právom, ktoré Slovenská republika spoluvytvára s ďalšími štátmi Európskej únie. Aj keď od začlenenia Slovenskej republiky do Európskej únie uplynulo už viac rokov, nie málo tých, ktorí si myslia, že právo Európskej únie sa ich nedotýka. Až pri vzniku súdnych sporov sa najčastejšie ukáže, že sudca rozhodujúci v spore musí dodržať eurokomforný postup a nesmie rozhodnúť v rozpore s právom Európskej únie.
Vypredané
25,22 € 26,55 €

Azylové právo v evropském kontextu


Azylová politika obou evropských smluvních systémů a její konfrontace s obrovskou imigrační krizí založenou na masových "návalech" lidí ze Středního Východu i Severní či dokonce Střední Afriky se dostala do střetu se suverenitním právem každého členského státu (jak Rady Evropy, tak zejména Evropské unie) posuzovat každého uprchlíka jednotlivě. Jde zejména o to, že azylové právo je založeno na možné hypotéze, že existuje právo na azyl jako veřejné subjektivní právo a že toto veřejné subjektivní právo nelze považovat za typické nárokové právo (názor ÚS ČR). Existuje tak výsostná možnost každého členského státu Evropské unie rozhodovat o právní regulaci tohoto institutu a jeho aplikačního režimu. Je možné takto zformulovat základní hypotézu této kolektivní práce: azylová politika jako součást tzv. evropského práva (tedy právních systémů RE a EU) je efektivní a účelná do té míry, když harmonizuje základní smysl azylu, a sice pomoci lidem států, kde se civilní obyvatelstvo dostalo do nebezpečí života a v zájmu jeho zachování musí volit útěk do zemí bezpečných. Tato harmonizace a zejména Unií přijatá opatření by neměla narušovat ústavní výsady každého členského státu při individuální verifikaci důvodů, které jednotlivé uprchlíky či rodiny k opuštění své vlasti vedly. This monography deals mainly asylum law. The history of asylum is very important for understanding contemporary asylum issues, however the focus of asylum historians, intense as it is, is mainly aimed at recent asylum history in the 19th, 20th and 21st centuries. The aim of this thesis was primary to show the history of asylum in preceding times, before the Vienna Congress and the 1848 revolutions, to point out the various forms of asylum law in this era and to try to answer the question of continuity of development of asylum law in its historical context. The main focus of the thesis is asylum law of the above period in Czech lands, its legislative bases in the forms of statutes and treaties and its implementation in practice as shown by historical sources.
Vypredané
7,84 € 8,25 €

Vnitřní bezpečnost v právu a politice Evropské unie


Kniha navazuje na úspěšnou sérii učebních textů zpracovaných autorem zvláště v posledních deseti letech pro Policejní akademii ČR a pro Metropolitní univerzitu Praha. Kromě základních otázek teorie evropského práva a procesních pravidel či výkladu problematiky orgánů a institucí Evropské unie, se učebnice hlavně zabývá problematikou vnitřní bezpečnosti Unie v návaznosti na oblast prostor svobody, bezpečnosti a práva. I když je hlavní přístup ke zpracování publikace právní, je současně reflektován požadavek, aby text vyhovoval rovněž potřebám výuky na vysokých školách politologického či obdobného zaměření. Učebnice obsahuje zapracovaný aktuální vývoj v dané oblasti především nové předpisy a dokumenty včetně společné azylové a přistěhovalecké politiky Unie nebo nových koncepčních dokumentů pro danou oblast na období let 2015–2020: Strategické směry 2020 a Evropský program pro bezpečnost. Vzhledem k tomu, že hlavní materie učebnice má multidisciplinární charakter a dimenzi s právním fundamentem, představuje publikace komplexnější učební text využitelný též pro potřeby studia základů evropského práva a institucionálních otázek včetně geneze formování evropské integrace.
Vypredané
25,60 € 26,95 €

Praktikum práva Evropské unie


Praktikum pokrývá klíčové otázky a nejnovější trendy v právu Evropské unie. Jeho koncepce odpovídá náplni výuky předmětů zaměřených na ústavní a institucionální právo Evropské unie, vnitřní trh a základy unijní úpravy ochrany hospodářské soutěže. V úvodu každé kapitoly je připravena testová část, která ověřuje vstupní znalosti studentů potřebné pro pochopení probíraného tématu. Navazuje práce s judikaturou, kde jsou studenti vedeni k analýze klíčových rozhodnutí Soudního dvora EU, popř. národních soudů. Jednotlivá rozhodnutí jsou doplněna otázkami, jež mají vést k hlubší analýze případu a jeho významu. Konečně je každá kapitola doplněna fiktivními příklady, jejichž cílem je nácvik aplikace unijního práva na konkrétní právní problémy. K praktiku jsou připojeny texty zřizovacích smluv, vybrané protokoly a unijní předpisy potřebné k řešení úkolů. Cílem praktika je přiblížit studentům a zájemcům z řad odborné i laické veřejnosti problematiku práva Evropské unie praktickou formou, zvýšit jejich zájem a především rozšířit jejich znalosti tohoto oboru.
Vypredané
18,75 € 19,74 €

Medzinárodné právo súkromné 2. vydanie


Od prvého vydania učebnice Medzinárodného práva súkromného uplynulo päť rokov, počas ktorých slovenské medzinárodné právo súkromné zaznamenalo celý rad zmien. Tieto zmeny majú pôvod vo vnútroštátnom práve (nepochybný vplyv Civilného sporového poriadku a Civilného mimosporového poriadku na odvetvie), no predovšetkým sa pod ne podpisuje normotvorná činnosť EÚ a jej inštitúcií (za všetky právne akty je možné spomenúť predovšetkým na revidované nariadenie Brusel I). Autorský kolektív preto pristúpil k spracovaniu druhého vydania, ktoré reflektuje všetky podstatné zmeny, ktorými medzinárodné právo súkromné v poslednom období prešlo. Bokom však nezostávajú ani aktuálne kroky EÚ v oblasti, kde čitateľ akiste ocení, že autori nezostávajú len pri už prijatých právnych aktoch, ale poukazujú i na pripravované predpisy, ako napríklad nariadenie Európskeho parlamentu a Rady o podporovaní voľného pohybu občanov a podnikov prostredníctvom zjednodušenia prijímania určitých verejných listín v Európskej únii. Ambíciou druhého vydania učebnice je nadviazať na úspech vydania prvého a odpovede na všetky otázky týkajúce sa medzinárodného práva súkromného v nej nájdu študenti právnických fakúlt, ako aj odborná právnická verejnosť. Kolektiv autorů Zuzana Adamová, Martin Bulla, Katarína Burdová, Rastislav Mihalovič, Marianna Novotná, Marek Števček, Jozef Zámožík
Vypredané
52,25 € 55,00 €

Evropská úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod a zdravotnictví


Právní monografie Evropská úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod a zdravotnictví: současný stav a perspektivy se čtenářům snaží nabídnout soustavnější pohled na judikaturu Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) k otázkám zdravotního práva a zdravotní péče. Nelze totiž přehlédnout, že před ESLP, jehož posláním je dohlížet na dodržování Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod (Úmluva) v 47 evropských státech, které jsou jejími smluvními stranami, přichází stále větší počet stížností, jež z titulu rozporu s právy a svobodami garantovanými Úmluvou zpochybňují nejen nejrozmanitější aspekty zdravotního práva, ale i poskytování zdravotní péče a vlastně i zdravotních politik ve smluvních státech. Nemalá část závěrů, ke kterým ESLP na základě těchto stížností dospívá, následně rezonuje jak mezi právníky, tak mezi příslušníky zdravotnických profesí, a nezřídka i mezi laickou veřejností. Předností autory zvoleného přístupu je nejen to, že umožní postihnout rozsah vlivu, který dnes Úmluva vykládaná ESLP na zdravotní právo má, ale že též ukáže na obecnější argumentační modely, které ESLP při výkladu Úmluvy v souvislosti s jednotlivými problémy zdravotního práva a zdravotní politiky uplatňuje. Nesporný význam jak pro právnickou, tak i zdravotnickou a širší obecnou veřejnost ale může mít prostý fakt, že stávající judikatura ESLP týkající se otázek zdravotního práva a politiky bude určitým způsobem utříděna a budou naznačeny vazby, které mezi jejími jednotlivými liniemi existují. Publikace je doplněna přehledným rejstříkem v publikaci citované judikatury, která se k danému tématu váže.
Vypredané
13,84 € 14,57 €

Recepce římského práva


Publikace je učebním textem, přibližujícím postupné pronikání římskoprávní kultury do právního myšlení v kontinentální Evropě. Jde o proces, který v Evropě probíhal především v období od 11. až do konce 19. století. Učební text ale zasazuje proces recepce do kontextu. Obsahuje tudíž na jedné straně též informace o vývoji práva mezi pádem Západořímské říše a nástupem vlastní recepce (v souvislosti se vznikem první západoevropské univerzity v Bologni), na druhé straně i shrnutí vývoje právního myšlení v zrcadle římského práva od počátku 20. století. Jednotlivé kapitoly přibližují v první řadě více významů recepčního procesu, a dále nastiňují základní rysy rozkrývání římskoprávní matérie různými evropskými právními školami, v období jejich rozvoje od 11. století. Samostatné kapitoly pak jsou věnovány působení římského práva v zemích České koruny a v Uhersku s nastíněním recentního vývoje v Československu a v České republice, resp. na Slovensku. Publikace je doplněním předepsané literatury pro předmět Římské právo a základy novodobého práva soukromého vyučovaného na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.
Vypredané
8,04 € 8,46 €

Diplomatické a konzulárne právo


V súvislosti so spoločenskými zmenami po roku 1989, získaním plnej medzinárodnej suverenity pre Slovenskú republiku v roku 1993, vstupom do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie v roku 2004 a vôbec celým procesom globalizácie sa zintenzívnili vzťahy Slovenska so zahraničím. Základné znalosti o fungovaní medzinárodných vzťahov, diplomatického a konzulárneho práva, protokolu, etikety a iných zvyklostí, ktoré vyplývajú z kontaktov s inými štátmi, sú dnes potrebné nielen pre profesionálnych diplomatov, ale aj pre pracovníkov iných orgánov štátnej správy a samosprávy, politikov, manažérov, podnikateľov, vysokoškolských pedagógov, novinárov a v oblasti konzulárnych stykov určite aj pre bežných občanov. Prvé kapitoly sa venujú základným otázkam diplomacie, ako aj zaradeniu diplomatického a konzulárneho práva medzi ostatné právne odvetvia. Pozornosť je venovaná aj orgánom štátu pre medzinárodné vzťahy, ďalej nasledujú pasáže priamo sa zaoberajúce fungovaním diplomatických a konzulárnych úradov a právnou úpravou tejto činnosti a tiež právnym postavením ich pracovníkov. Záverečné časti poskytujú základnú orientáciu v diplomatickom protokole, etikete a korešpondencii. Tieto témy vo svojej podstate nie sú integrálnou súčasťou diplomatického a konzulárneho práva a prelínajú sa s ním len čiastočne, no pri výklade jeho hlavnej matérie sa im nie je možné vyhnúť. Zvýšená pozornosť sa venuje diplomatickej a konzulárnej praxi Slovenskej republiky. Text je písaný jednoduchým jazykom, čo je aj cieľom. Je totiž určený aj pre tých, ktorí v danej problematike nie sú odborníci a nemajú ani adekvátne právnické vzdelania.
Vypredané
5,67 € 5,97 €

Zákon o príspevku poskytovanom z eurofondov


Fondy Európskej únie sú nepochybne šancou pre moderné Slovensko. Od roku 2014 začalo nové programové obdobie, ktorým došlo k zmene viacerých pravidiel implementácie fondov EÚ podľa nových nariadení EÚ. Preto aj ponúkaný komentár k zákonu č. 292/2014 Z. z. o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov, určený pre nové programové obdobie 2014 – 2020, je v súčasnosti vysoko aktuálny. Autorky komentára – Mgr. Katarína Janurová a Ing. Paulína Mareková, PhD. – spracovali problematiku čerpania nenávratných zdrojov financovania z EÚ spôsobom, ktorý nekomplikovane objasňuje celý proces poskytnutia príspevku. Postup a podmienky poskytnutia príspevku z eurofondov, osobitné postupy poskytovania príspevku pre národné projekty, veľké projekty či projekty cezhraničnej spolupráce, zodpovednosť za porušenie podmienok poskytovania príspevku – to je len výber z problematiky, ktorú predkladaný komentár rieši. Publikácia je určená pre žiadateľov a prijímateľov príspevku z európskych štrukturálnych a investičných fondov, ako aj pre odbornú verejnosť.
Vypredané
10,36 € 10,90 €

Postlisabonské procesy v Evropské unii


Kniha se zabývá vybranými procesy v EU po přijetí Lisabonské smlouvy. Cílem publikace je zjistit, zda novinky ve smluvním rámci pomáhají EU v dosažení jejích cílů a řeší výzvy nastolené po roce 2009. Pozornost se proto soustředila nikoliv na smlouvu samotnou, ale především na vývoj různých agend po modifikaci primárního práva a analýzu podmínek nového řádu vládnutí v EU. Skládá se z celkem devíti tematických celků a zahrnuje tyto problémy a oblasti činnosti: revize primárního práva a jeho specifika, fenomén evropského konstitucionalismu, ochrana lidských práv v EU, postavení EU v rámci vnějších vztahů a ve smyslu regionálního aktéra, HMU, reforma komitologie, fungování Evropské občanské iniciativy a fenomén leadershipu Německa. Publikace je určena odborné veřejnosti v oblasti evropských studií.
Vypredané
18,76 € 19,75 €

dostupné aj ako:

Judikatúra Súdneho dvora EÚ za rok 2014 vo veciach dane z pridanej hodnoty


Publikácia Judikatúra Súdneho dvora EÚ za rok 2014 vo veciach dane z pridanej hodnoty približuje rozsudky uverejnené v Zbierke rozhodnutí Súdneho dvora a Všeobecného súdu v roku 2014. Predstavuje v poradí tretiu publikáciu, ktorá sa venuje rozsudko m Súdneho dvora EÚ v oblasti dane z pridanej hodnoty. Pri každom rozsudku sú v podstatnom rozsahu uvedené argumenty, ktoré Súdny dvor použil na zdôvodnenie svojho rozhodnutia. Každý rozsudok zahŕňa referenciu na relevantné ustanovenia DPH legislatívy EÚ, ako aj referenciu na korešpondujúce ustanovenia slovenskej legislatívy vrátane krátkeho komentára, ktorý obsahuje zhodnotenie významu konkrétneho rozsudku pre uplatňovanie slovenského zákona o DPH.
Vypredané
9,41 € 9,90 €

Vyhláška o odmenách a náhradách advokátov za poskytovanie právnych služieb (advokátska tarifa) - Komentár


Historicky prvý komentár k Advokátskej tarife (vyhláška MS SR č. 655/2004 Z. z.) prináša podrobný výklad ustanovení tohto pomerne stručného, avšak o to významnejšieho právneho predpisu. Početný autorský kolektív, zložený z predstaviteľov advokátskej a justičnej praxe, je zárukou odbornosti a relevantnej výpovednej hodnoty publikácie. Jednotlivé ustanovenia sú komentované s náležitou dôslednosťou, vo vzájomných súvislostiach a vo väzbe na príslušné procesné kódexy a na stavovské predpisy Slovenskej advokátskej komory. Výklad je systematicky doplnený o legislatívne odôvodnenie Ministerstva spravodlivosti SR a o pomerne rozsiahlu judikatúru, vrátane zohľadniteľnej judikatúry českých súdov. Napriek skutočnosti, že ide o predpis s osobitným významom najmä pre advokátov a advokátskych koncipientov, je tento komentár určený širšej právnickej verejnosti, ktorá prichádza do kontaktu s jeho aplikáciou v rámci rozmanitosti vlastných profesií. Prínosným je aj pre každodennú rozhodovaciu činnosť všeobecných súdov a iných orgánov verejnej moci o náhrade trov v konaniach, v ktorých je účastník zastúpený advokátom.
Vypredané
37,05 € 39,00 €

Azylové právo


Publikácia spracováva teoretické a aplikačné problémy azylového práva. Vysvetľuje jednotlivé etapy vývoja azylu a azylového práva v súlade so spoločenskými, sociálnymi, ekonomickými a právnymi zmenami v dejinách ľudskej spoločnosti. Charakterizuje jednotlivé formy azylu. Osobitne sa sústreďuje na súčasný systém prameňov medzinárodného azylového práva a subjekty, ktoré realizujú a aplikujú uvedené právo. Poukazuje na stav a perspektívy vývoja azylovej politiky Európskej únie a európskeho azylového práva. Rozoberá systematiku slovenského azylového práva a jeho teoreticko-právne východiská. Autor svoju pozornosť sústreďuje taktiež na jednotlivé formy a metódy aplikácie právnych noriem upravujúcich azylové konanie v Slovenskej republike. Kniha poukazuje na riešenie problémov súvisiacich s aplikáciou azylového práva štátnymi orgánmi a inštitúciami členských štátov Európskej únie.
Vypredané
9,51 € 10,01 €

Európske právo je súbor právnych noriem, zmlúv a právnych rámcov, ktoré riadia právne vzťahy medzi krajinami Európskej únie (EÚ) a jej členskými štátmi. Toto právo je jedinečné v tom, že kombinuje vnútroštátne právo členských štátov EÚ s právom EÚ, vrátane práva Európskeho súdneho dvora. Hlavným cieľom Európskeho práva je vytvoriť jednotný právny rámec pre všetky členské štáty EÚ, čím sa uľahčuje obchod, slobodný pohyb osôb a zabezpečuje sa harmonizácia rôznych právnych oblastí.