! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Teória práva strana 4 z 10

Základy teorie státu a práva, 2. vydání


Teorie státu a práva je věda systematicky se zabývající veškerými právně relevantními skutečnostmi. Zkoumá právo jakožto normativní systém a množinu právních norem. Dále se zabývá právními vztahy, pozicí práva ve společnosti, společenským působením práva, kulturou práva a vztahem práva a člověka. Zvláštní otázkou je vztah státu a práva.
Vypredané
21,95 € 23,10 €

Preskriptívna teória práva


Ambíciou predloženej monografie je diagnostikovať post-pozitivistickú situáciu v teórii práva a v praxi aplikácie práva, a zároveň vytýčiť nový koncept post-pozitivistického právneho myslenia postaveného na ideách práva ako ? praktickej" (fronetickej) vedy. Autor sa prihovára za budovanie novo formulovanej ? preskriptívnej teórie práva " , t. j. teórie poskytujúcej praktické návody pre aplikáciu práva.
Vypredané
13,30 € 14,00 €

Teória práva (2. vydanie)


Druhé, doplnené a aktualizované vydanie učebnice Teória práva obsahuje v porovnaní s prvým vydaním viaceré úpravy a doplnenia, najmä v kapitolách venovaných tvorbe, výkladu a aplikácii práva. Učebnica reaguje na spoločenský a právny vývoj, vrátane ústavných zmien či novej úpravy procesu tvorby právnych predpisov. Učebnica navyše poskytuje rozšírené úvahy venované normativite, povahe štátnej moci, sociálno-psychologickým východiskám demokratickej formy vlády či deľbe moci. Pôvodné závery a argumenty z prvého vydania sú tak podrobené prísnemu skúmaniu, a to aj vo svetle čerstvej doktríny či judikatúry. Obsah a štýl textu učebnice zostal prispôsobený potrebám študentov právnických fakúlt, na viacerých miestach však ponúka odpovede aj širšiemu právnickému prostrediu, vrátane praktikov práva.
Vypredané
37,05 € 39,00 €

Právní psaní


Umění napsat dobrý text může představovat rozdíl mezi výhrou a prohrou v řízení. Každý právník by to měl zvládat, protože je to podstatou jeho práce a nutným předpokladem jeho úspěchu. Dovednost právního psaní přitom nepřijde sama od sebe; je nutné ji cíleně trénovat. První publikace tohoto typu na českém trhu nabízí průvodce formálními náležitostmi i stylistikou, ale zejména způsoby, jak učinit text srozumitelnější a přesvědčivější. Správná struktura dokumentu, nejlepší načasování argumentu, vhodná a nevhodná slova, aby text co nejlépe zapůsobil to vše je rozvedeno a ukázáno na reálných příkladech. Nechybějí upozornění na nejběžnější chyby v právních dokumentech a návody na obranu před různými typy argumentačních faulů. Autor, zkušený advokát a procesní specialista, shromáždil do praktické příručky množství rad, které pomohou jak právníkům s vlastní praxí, tak studentům práva a začínajícím právníkům zlepšit jejich dovednosti právního psaní.
Vypredané
20,38 € 21,45 €

Sloboda viery a náboženstva


V súvislosti so skúmaním postavenia viery a náboženstva v pracovnoprávnych vzťahoch celkom zjavne vyplýva, že kvalitnejšia a precíznejšia právna interpretácia textov normatívnych aktov EÚ, ale aj prameňov Rady Európy, by znížila možnosť nesprávnej širokej právnej interpretácie možnosti a oprávnenosti zásahov do ľudského práva slobody viery a náboženstva. Platí to nielen pokiaľ ide o európskych zákonodarcov, Európsku úniu a Radu Európy, ale aj pre slovenského zákonodarcu. Ani ten neposkytuje dostatočný právny základ pre správny postup zamestnávateľa v oblasti dodržiavania slobody viery a náboženstva v pracovnoprávnych vzťahoch. V pracovnom práve doteraz nebolo konštituované cirkevné pracovné právo, pretože je dosť dobre jasné, že uvedený druh pracovnoprávnych vzťahov, hlavne osôb vykonávajúcich duchovenskú činnosť vo vzťahu k cirkevným zamestnávateľským subjektom, sa má spravovať prednostne cirkevným právom a len podporne svetským právom, t.j. najmä Zákonníkom práce. Problémom však je, že dostatočné právne odpovede na postavenie fyzických osôb vykonávajúcich duchovenskú činnosť, ani na postavenie iných zamestnancov pracujúcich v cirkevných zamestnávateľských subjektoch nám nedáva právna úprava Slovenskej republiky, t.j. tzv. svetské právo, ale ani cirkevné právo. Aj z toho dôvodu rozhodovacia činnosť slovenských či českých súdov nie je jednotná a v niektorých prípadoch si protirečí.
Vypredané
18,05 € 19,00 €
  • 5 /5

Aktuálne otázky teórie práva


Prekladaná učebnica „Aktuálne otázky teórie práva“ predstavuje primárne pomôcku pre študentov druhého semestra štúdia práva v bakalárskom stupni na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Autorský tím sa tak vzhľadom na adresáta učebnice skladá takmer výlučne z kmeňových zamestnancov Katedry teórie práva a sociálnych vied uvedenej fakulty, ktorí budú s učebnicou pracovať vo výučbovom procese v rámci predmetu „Teória práva 2“. Kým prvý semester výučby teórie práva sa v tomto novom študijnom programe klasicky zameriava na všeobecnú teóriu práva, druhý semester predstavuje nóvum v podobe nadstavbového zamerania sa na vybrané problémy teórie práva, nezriedka na hraniciach teórie práva a právnej filozofie či iných vied. Nové aktuálne témy, často doteraz v učebniciach osobitne nespracované, si nutne vyžiadali nové učebné podklady, ktoré by pedagógovia, ako aj študenti mohli využívať v rámci prípravy na semináre. Jednotný učebný text je však tiež zároveň zárukou jednoty nárokov a požiadaviek, ktoré budú na študentov kladené počas skúškového obdobia. Učebnica tak zámerne a výlučne odráža potreby vyučovaného predmetu, jeho štruktúru, obsah a ciele, ktorým sú prispôsobené aj otázky a úlohy nasledujúce za každou kapitolou. Text má totiž predstavovať nielen učebnicu, ale zároveň aj „praktikum“, s ktorým budú vyučujúci aj študenti na každotýždenných seminároch pravidelne pracovať.
Vypredané
15,11 € 15,90 €

Norma a instituce


Ota Weinberger – terezínský a osvětimský vězeň, po 2. světové válce absolvent filosofické i právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, v letech padesátých „třídní nepřítel“ a z donucení zámečník, na přelomu padesátých a šedesátých let zakladatel právní logiky v Československu, po sovětské okupaci exulant, profesor na univerzitě v Štýrském Hradci, jedna z klíčových postav světové filosofie a teorie práva sedmdesátých až devadesátých let 20. století. Počátkem osmdesátých let 20. století společně se skotským právním filosofem Neilem MacCormickem spoluvytváří právně-teoretický směr nazvaný normativní institucionalismus. Směr, jehož základním cílem je skloubit sociologický (institucionální) a normativní (pozitivistický) náhled na právo v přesvědčivý teoretický celek. Vycházeje z tohoto přístupu Weinberger pro účely univerzitního studia teorie práva koncipuje učebnici pod názvem Norma a instituce – úvod do teorie práva. Jde o mimořádně koncizní výklad základních teoreticko-právních kategorií (normativních, institucionálních i axiologických), jakož i metodologie právního myšlení. Weinberger je ve svém textu formulačně přesný, předkládané teze vytváří obraz dokonale sestaveného puzzle. I v postavení didaktika, univerzitního učitele zůstává býti zároveň filosofem, právním teoretikem a zejména pak logikem. Jde o učebnici, jež je pro čtenáře intelektuální výzvou i intelektuálním zážitkem. Vzdělanému právníkovi může být „partnerem“ po celý profesní život. prof. JUDr. Pavel Holländer, DrSc.
Vypredané
14,29 € 15,04 €

Teorie práva 7. aktualizované vydání


Nové vydání učebnice Teorie práva je aktualizovanou verzí vydání předchozího, které se osvědčilo. Proto se jeho základní struktura, rozsah a způsob výkladu nezměnily. Bylo však nutno reflektovat zvláště rekodifikaci soukromého práva, a to především z hlediska právní terminologie. Vycházel jsem přitom z jedné strany z toho, že obecná teorie práva není jen teorií soukromého práva, a tím méně občanského práva České republiky, na druhé straně jsem však zohlednil propedeutickou funkci, kterou tento předmět má ve výuce magisterského studijního programu na právnických fakultách v České republice. Platí přitom nadále, že okruh adresátů učebnice je širší; rovněž tuto skutečnost je namístě respektovat.
Vypredané
18,75 € 19,74 €

Praktikum teorie práva 2. upravené vydání


Druhým vydáním Praktika teorie práva navazuje katedra teorie práva a právních učení Právnické fakulty Univerzity Karlovy na Seminární praktikum z teorie práva z let 2004 a 2006 a na první vydání Praktika teorie práva z roku 2009. Tato učební pomůcka se nám osvědčila jako nástroj přibližování teoretických základů práva studentům na praktických příkladech, textech právních předpisů a judikátů. Po osmi letech představujeme Praktikum přepracované, reagující na změny i stěžejních právních předpisů (zejména nové kodifikace soukromého práva, účinné od 1. ledna 2014), na vývoj judikatury, na proměny vztahu práva České republiky a práva Evropské unie i na vývoj poznání o teorii práva. Praktikum teorie práva je prostředkem k pochopení a procvičení pojmů a principů ze základních oblastí teorie práva, jako jsou právní normy a prameny práva, systém práva, interpretace a aplikace práva, právní vztahy a subjekty práva, právní odpovědnost, právní stát a působení práva ve společnosti.
Vypredané
14,29 € 15,04 €

Orgány ochrany práva


Predmet „Orgány ochrany práva“ sa po r. 1995 etabloval na prevažnej väčšine právnických fakúlt na Slovensku. Dnes sa v štruktúre ostatných študijných predmetov prezentuje tým, že sa vo väčšine prípadov zaoberá ústavnými orgánmi ochrany práva, a to Ústavným súdom SR, všeobecnými súdmi, prokuratúrou, Verejným ochrancom práva a Najvyšším kontrolným úradom SR. Venuje sa aj Súdnej rade SR, ktorá síce nie je priamo orgánom ochrany práva, ale dodáva súdnictvu legitimitu. Preto je jeho „materským“ právnym odvetvím ústavné právo. Z obsahovej stránky je predmet prepojený aj so správnym právom, najmä z hľadiska výkonu štátnej (prenesenej) správy pri zabezpečení fungovania a činnosti orgánov ochrany práva po stránke materiálnej, personálnej, organizačnej, metodickej aj kontrolnej. Zameranie predmetu na základné zásady činnosti týchto orgánov ho nevyhnutne prepájajú aj na procesnoprávne vedné disciplíny, či už ústavné právo procesné, trestné právo procesné, civilné právo procesné a správne právo procesné. Účelom učebnice je v rozsahu potrebnom pre didaktické použitie poskytnúť aktuálny prehľad právnej úpravy a postavenia orgánov ochrany práva v Slovenskej republike. Titul je primárne určený poslucháčom práva, čo však nevylučuje jej použitie aj v právnej praxi.
Vypredané
15,49 € 16,30 €

Všeobecná teória práva


Právní věda a právní praxe se neobejdou bez teoretické reflexe práva. Uchopení těchto otázek nejen v rozsahu každodenní právní zkušenosti, ale v jejich teoretickém zobecnění a se širšími filosofickými souvislostmi, představuje vědecké poslání teorie práva jako obecné právní disciplíny. Ambicí autorů monografie, kteří se právně teoretickým otázkám dlouhodobě věnují, je zprostředkovat celou základní problematiku obecné teorie práva. Publikace poskytuje seznámení se základními právními pojmy a instituty, systémem práva a jeho jednotlivými skladebnými částmi, základními prameny práva a s výkladovými postupy interpretace práva. Vedle těchto právně dogmatických otázek se monografie zabývá jednotlivými formami realizace a aplikace práva v právních vztazích, otázkami tvorby práva a právní odpovědnosti. Neopomíjí ani širší problematiku právních kultur a právního a sociálního státu v podmínkách evropeizace a globalizace práva. Pro komplexnější pochopení právně teoretických témat práce věnuje pozornost také obecnějším právně teoretickým otázkám vztahujícím se zejména k ontologii a povaze práva, vybraným noetickým přístupům k právu a právní vědě a k metodologickým a axiologickým otázkám práva. Přehlednosti a srozumitelnosti publikace je přizpůsobena tematizace a řazení jednotlivých kapitol. Pro usnadnění pochopení pobírané problematiky je většina kapitol doplněna o praktické příklady probírané látky. Kniha je určena slovenským čtenářům, a proto jsou v praktických příkladech uváděny slovenské právní předpisy.
Vypredané
17,41 € 18,33 €

Základy práva pre ekónomov 2016


Právo nie je len pre právnikov. Na trhu práce v podstate nenájdeme pozície, ktoré by si nevyžadovali v menšej alebo väčšej miere znalosť a uplatňovanie práva. Preto je základná právna gramotnosť súčasťou všetkých študijných odborov Ekonomickej univerzity v Bratislave. Cieľom tejto učebnice je zvýšiť právne povedomie študentov neprávnických fakúlt. Právne povedomie tvoria predstavy o práve a názory na právo, to znamená, čo platí ako právo, čo je v súlade s právom a čo je v rozpore s právom. Tieto predstavy sa u študentov od skutočne platného práva veľakrát, niekedy aj veľmi podstatne, odlišujú.Učebnica podáva informáciu o tých odvetviach práva, s ktorými ekonóm príde v praxi najčastejšie do kontaktu. Učebnica vychádza z dlhoročnej skúsenosti autorského kolektívu s výučbou práva na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Základom učebnice boli teoretické vedomosti, ako aj praktické skúsenosti autorov jednotlivých častí učebnice, ich skúsenosti z pedagogického procesu, ako aj publikačné výstupy pre odbornú verejnosť.
Vypredané
14,63 € 15,40 €

Law - A Very Short Introduction 2nd Edition


Law is at the heart of every society, protecting rights, imposing duties, and establishing a framework for the conduct of almost all social, political, and economic activity. Despite this, the law often seems a highly technical, perplexing mystery, with its antiquated and often impenetrable jargon, obsolete procedures, and endless stream of complex statutes and legislation. In this Very Short Introduction Raymond Wacks introduces the major branches of the law, describing what lawyers do, and how courts operate, and considers the philosophy of law and its pursuit of justice, freedom, and equality. In this second edition, Wacks locates the discipline in our contemporary world, considering the pressures of globalization and digitalisation and the nature of the law in our culture of threatened security and surveillance. ABOUT THE SERIES: The Very Short Introductions series from Oxford University Press contains hundreds of titles in almost every subject area. These pocket-sized books are the perfect way to get ahead in a new subject quickly. Our expert authors combine facts, analysis, perspective, new ideas, and enthusiasm to make interesting and challenging topics highly readable.
Vypredané
6,93 € 7,29 €

Rukověť ke studiu mezinárodního práva 1


Rukověť je učební pomůckou pro studium mezinárodního práva. Obsahuje primární prameny a další zásadní dokumenty mezinárodního práva, některé v originálním autorském překladu.
Vypredané
20,09 € 21,15 €

Repetitórium práva duševného vlastníctva


Repetitórium práva duševného vlastníctva je učebnou pomôckou nadväzujúcou na dostupné vysokoškolské učebnice zamerané na výklad práva duševného vlastníctva a jeho jednotlivých inštitútov. Jej hlavným účelom je uľahčiť študentom právnických, ale aj neprávnických fakúlt oboznámiť sa s ťažiskovými pojmami, definíciami a inštitútmi práva duševného vlastníctva a poskytnúť im prehľad zložitého systému danej časti právneho poriadku Slovenskej republiky. Publikácia prehľadne a heslovite poskytuje základné informácie o jednotlivých inštitútoch práva duševného vlastníctva a môže sa stať východiskom pre efektívnejšiu prípravu na postupovú skúšku a štátnu záverečnú skúšku, a to prostredníctvom názorného zjednodušenia pojmového aparátu, systému a súvislostí práva duševného vlastníctva. Učebná pomôcka je určená predovšetkým študentom právnických fakúlt, ktorým má uľahčiť štúdium predmetu a prácu počas procesu výučby. Rovnako môže pomôcť širokej právnickej verejnosti, ale aj každému, kto má záujem oboznámiť sa so základnou právnou úpravou jednotlivých oblastí práva duševného vlastníctva.
Vypredané
15,20 € 16,00 €

Aktuální otázky metodologie právního myšlení


Publikace představuje aktuální obraz tradičního instrumentária juristické metodologie a zároveň kriticky hodnotí jeho použitelnost v současném systému práva při jeho praktické aplikaci. Je tvořena sedmi příspěvky, jejichž tematické zaměření rozděluje práci na tři pomyslné části. První část je věnována výkladu základních otázek, které tvoří jádro metodologie právního myšlení, jako je role pojmu práva nebo účelu práva. Druhou část publikace pak utváří výklad role základního instrumentária právního myšlení, právních pravidel a principů. Autoři také vysvětlují metodologické přístupy při řešení konkrétních problémů, jako je střet norem, či uplatnění analogie ve výkladu práva. Závěrečné příspěvky reagují na některé otázky role etiky v současném právním myšlení a podrobně se věnují právnímu welfarismu. Publikace je určena odborné veřejnosti i všem zájemcům o právně filozofické a právně teoretické otázky.
Vypredané
20,09 € 21,15 €

Funkce a místo právní odpovědnosti v recentním právním řádu


Právní odpovědnost je jedním z nejdůležitějších právních institutů, bez které by právo nebylo funkční. Kniha pojednává o teoretických a praktických otázkách této odpovědnosti, jak se projevuje ve všech právních odvětvích – v občanském, trestním a správním právu, dále v disciplinární odpovědnosti a také v odpovědnosti ústavní. Podstatná část je věnována rekodifikaci občanského práva, která přinesla určité novinky v pojetí odpovědnosti v tomto odvětví. Kniha je určena nejen právním teoretikům a studentům, ale také praktikujícím soudcům, advokátům, firemním právníkům a pracovníkům státní správy a samosprávy.
Vypredané
16,07 € 16,92 €

Mediace a reflexe jejích aktuálních trendů


Kdo by si nepřál vědět, co je a co není dobrým řešením našich konfliktů? Tato kniha neposkytuje jednoduché návody, ale může nás při hledání odpovědí na tyto otázky nasměrovat. Je kolektivním dílem autorů, kteří si vzali za cíl zmapovat vývoj a aktuální trendy využití mediace v České republice a ve vybraných zemích Evropy. Téma postihuje z pohledu sociologie, práva, psychologie, historie, sociální práce či pedagogiky. Rozdělena je do tří tematických oblastí. V první se zaměřuje na historicko-společenskou reflexi mediace jako metody, která ústí do požadavku na celoživotní učení mediátorů. Ve druhé části přináší vývoj a aktuální zkušenosti s mediací ve vybraných zemích Evropy, konkrétně v Rakousku, Německu a Slovensku. Třetí, nejobsáhlejší část je tvořena kapitolami, které se zaměřují na řešení problémů v současné mediační praxi. I když je mediace (chtělo by se říct "konečně") využívána stále více, přesto jsou oblasti, kde se ve srovnání se zahraničím uplatňuje jen velmi málo. Jedná se např. o mediaci v případech sexuálního zneužívání dětí, mediaci ve zdravotnictví, vrstevnickou mediaci, mediaci v interkulturních konfliktech či mediaci v případech domácího násilí. Poslední část knihy je pojatá jako exkurz do zkušeností z praxe. Slouží k dokreslení a inspiraci. Věříme, že kniha bude dobrým průvodcem všem zájemcům o mediaci, studentům, teoretikům, výzkumníkům i praktikům.
Vypredané
22,33 € 23,50 €

Právo duševného vlastníctva 2. upravené vydanie


Monografia predstavuje komplexné spracovanie problematiky práva duševného vlastníctva v Slovenskej republike. Obsahuje výklady o autorskom práve, práve výkonných umelcov, práve výrobcov zvukových a zvukovo-obrazových záznamov, a práv vysielateľov, ako aj výklady o priemyselných právach k výsledkom tvorivej duševnej činnosti (patentové právo, právo úžitkových vzorov, dizajnov, topografie polovodičových výrobkov či nových odrôd rastlín), priemyselných práv na označenie (právo ochranných známok, právo označení pôvodu výrobkov a zemepisných označení výrobkov, obchodné mená). Pozornosť je venovaná aj zlepšovacím návrhom, know-how, logu či doménovým menám. Osobitne sa rozoberá ochrana duševného vlastníctva vrátane správneho súdnictva, rozhodcovského konania, mediácie a exekúcie. V diele sa poukazuje aj na osobitné právne prostriedky ochrany duševného vlastníctva, a to prostredníctvom nekalej súťaže a obchodného tajomstva. Do knihy je zaradená aj stať o plagiátorstve. Do druhého vydania boli zapracované zmeny v právnej úprave ku ktorým došlo od prvého vydania.
Vypredané
25,27 € 26,60 €

Teória práva je štúdium a analýza právnych konceptov, princípov a základných pojmov, ktoré tvoria základ právneho systému. Táto oblasť práva sa zaoberá otázkami, ako funguje právny systém, aké sú jeho ciele a princípy, a ako by malo byť právo chápané a aplikované.

V kategórii "Teória práva" nájdete rôzne teoretické prístupy a perspektívy týkajúce sa právneho myslenia a filozofie práva. To môže zahŕňať diskusie o etike práva, normatívnych teóriách spravodlivosti, právnom realizme, postmodernistickom pohľade na právo a iných teoretických rámcoch, ktoré nám pomáhajú lepšie porozumieť podstate a funkciám práva.

V tejto kategórii sa taktiež diskutuje o otázkach týkajúcich sa interpretácie práva, právnej argumentácie a metódach právnej analýzy. Teória práva pomáha právnikom, filozofom a študentom práva hlbšie porozumieť konceptom a základným princípom, ktoré sú na základe právnych systémov budované.

Ak sa zaujímate o filozofické a teoretické aspekty práva alebo hľadáte učebné materiály a diskusie o tejto téme, táto kategória vám poskytne užitočné informácie a zdroje.