Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Knihy - Trestné právo strana 15 z 24

Kriminalistika


Učebnica sa snaží zachytiť súčasný stav kriminalistického poznania, je určená širokému okruhu čitateľov – študentom právnických fakúlt, hlavne však študentom Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave, ale i policajtom, vyšetrovateľom, štátnym zástupcom, sudcom, advokátom. Poznatky z nej môžu čerpať aj pracovníci bezpečnostných agentúr. Učebnica môže byť tiež vhodnou pomôckou pre štúdium kriminalistiky v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu iných, najmä policajných vysokých škôl, ale i technických vysokých škôl, na ktorých už v minulosti, ale hlavne v súčasnej dobe prebieha úspešné riešenie radu zložitých vedecko-výskumných úloh kriminalisticko-forenzného zamerania; skrátka všade tam, kde sa skúmajú kriminalistické stopy a prebieha proces kriminalistickej identifikácie a dokazovania trestnej alebo inej negatívnej udalosti. Učebnica poskytuje študentom postačujúci rozsah poznatkov pre štúdium problémov spojených s aplikáciou kriminalisticko-technických a taktických metód a problémov metodiky vyšetrovania jednotlivých druhov trestných činov hlavne v magisterskom a doktorskom študijnom programe.
Vypredané
30,83 € 32,45 €

Prípadové štúdie z trestného práva hn...


Prípadové štúdie z trestného práva hmotného predstavujú učebný text, primárne určený poslucháčom právnických fakúlt, ktorého cieľom je osvojenie pojmov a inštitútov zo všeobecnej ako aj osobitnej časti trestného práva hmotného. Podstatou práce s textom je správna aplikácia ustanovení zákona č. 300/2005 Z. z. v znení neskorších predpisov a postupné získavanie právnických vedomostí a zručností pri riešení jednotlivých prípadových štúdií. Autorský kolektív rozdelil jednotlivé prípady tematicky do kapitol, čitateľovi sú predložené ako skutkový dej, pričom si dovoľujeme podotknúť, že autori našli pri písaní textu inšpiráciu najmä v prípadoch z vlastnej trestnoprávnej praxe pri využití pedagogických skúseností a dlhoročnej publikačnej praxe. Cieľom publikácie je zdokonaliť študenta v praktických zručnostiach nevyhnutných pre právnu prax (napr. ústny prejav, argumentačná konfrontácia, vyhľadávanie domácej i zahraničnej judikatúry, odbornej literatúry a schopnosť sebaprezentácie). Charakteristickou črtou aplikácie prípadových štúdií je využitie interaktívnych metód pri výučbe práva. Ich význam spočíva v tom, že sa poslucháči zapájajú do diania, čím sa vytvára priestor pre vedenie dialógu medzi vyučujúcim a poslucháčom, ako aj poslucháčmi navzájom. Okrem toho prípadové štúdie pomáhajú poslucháčovi nachádzať alternatívy riešenia problémov, hodnotiť ich dôsledky, získať nové pohľady a kriticky myslieť.
Vypredané
6,92 € 7,28 €

Trestný poriadok. Veľký komentár - 2. aktualizované vydanie


Aktualizovaný komentár s vysvetlivkami a ucelenou judikatúrou k Trestnému poriadku, právny stav k 1. 1. 2016 Kolektív renomovaných autorov z rôznych významných profesionálnych a vysokoškolských inštitúcií predkladá odbornej a laickej verejnosti rozsiahly komentár s vysvetlivkami a ucelenou judikatúrou k Trestnému poriadku. Prednosťou tohto diela je odborná aktuálnosť a schopnosť reagovať na nové inštitúty a skutkové podstaty v trestnom práve procesnom. Podáva ucelený právny výklad jednotlivých ustanovení a ďalších praktických otázok, ktoré s nimi úzko súvisia, najmä z oblasti súdnej praxe a judikatúry. Odborne erudovaný komentár je hodnotnou a praktickou publikáciou, ktorá svojim čitateľom najmä z radov prokurátorov, vyšetrovateľov, sudcov, obhajcov, študentov práva, doktorandov, ale aj ostatných subjektov dotknutých ustanoveniami Trestného poriadku poskytovať cenné rady pre ich každodennú prax. Pokiaľ ide o systematiku spracovania komentára, k jednotlivým ustanoveniam zákona sa uvádza: • súvisiace medzinárodné zmluvy a predpisy EÚ, súvisiace právne predpisy SR, súvisiace ustanovenia, vzťah k iným ustanoveniam, • komentár, • judikatúra. Dielo má všetky predpoklady stať sa publikáciou, ktorá bude obohatením trestnoprávnej teórie i praxe orgánov činných v trestnom konaní a justície.
Vypredané
66,50 € 70,00 €

Právní pomoc v cizím státu v přípravném řízení trestním


Třetí vydání publikace reaguje na změny v oblasti vyžadování právní pomoci u cizozemského orgánu provedené zákonem č. 104/2013 Sb., o mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních. Publikace poslouží jako praktická příručka pro každodenní činno st státního zástupce, jenž pro trestní řízení, které vede, musí vyžádat právní pomoc u cizozemského orgánu. Povede jeho uvažování a zároveň mu zcela konkrétně pomůže zpracovat v přípravném řízení žádost o právní pomoc, poskytnutí právní pomoci v cizí m státu skutečně dosáhnout, a vytvořit si tak podmínky pro podání obžaloby a zastupování veřejné žaloby v řízení před soudem ( 2 odst. 8 TrŘ). Členění příručky respektuje přirozený myšlenkový pochod státního zástupce při vyžadování právní pomoci v c izím státu a jeho procesní postup stanovený mezinárodní smlouvou, ZMJS a TrŘ. Obsahové zaměření příručky vychází z mezinárodních smluvních a jiných dokumentů, ze ZMJS a TrŘ a z dalších právních předpisů ČR, jakož i interních norem upravujících postup státních zástupců. Odkazuje také na užitečnou judikaturu ÚS, NS a nižších obecných soudů, včetně stanovisek NSZ vydávaných ke sjednocení výkladu zákonů. Kromě státních zástupců je příručka určena i soudcům, advokátům a policejním orgánům.
Vypredané
35,28 € 37,14 €

Environmentální kriminologie


Environmentální kriminologie zkoumá zločinnost ve vztahu k prostředí, ve kterém se vyskytuje. Monografie vychází z premis, že kriminalita je koncentrována kolem kriminogenních míst a že analýza vzorců kriminality v daných prostředích má zásadní význam pro kontrolu a prevenci kriminality.
Vypredané
17,41 € 18,33 €

Trestní právo procesní


Šesté vydání učebnice Trestní právo procesní reaguje na nejnovější legislativu a judikaturu v oblasti trestního práva, reflektuje i úpravu mimo trestní řád a trestní zákoník, zejména v reakci na přijetí zákona o mezinárodní justiční spolupráci, zákona o obětech trestních činů a zákona o trestní odpovědnosti právnických osob. Učebnice obsahuje řadu názorných příkladů. Učebnice je určena především studentům právnických fakult a praktickým právníkům, kteří přicházejí do styku s trestním právem hmotným, trestním právem procesním a trestním řízením. Autory této učebnice jsou pedagogové Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně a zástupci odborné praxe. Tím je dosaženo potřebného spojení teoretických informací a praktických zkušeností.
Vypredané
49,12 € 51,70 €

Trestněprávní odpovědnost ve sportu


Monografie se zabývá průniky sportu a práva, od trestní odpovědnosti sportovců za způsobené úrazy při sportu, přes otázky diváckého násilí na sportovištích, až po otázky nelegálního ovlivňování sportu zahrnujícího především problematiku korupce a nelegálních sázek.
Vypredané
12,95 € 13,63 €

Repetitórium kriminológie, 2. aktualizované vydanie


Predkladaná učebná pomôcka predstavuje výsledok snáh autorov priblížiť základné poznatky o kriminológii netradičným spôsobom, a to v podobe logického usporiadania do dvadsaťjeden nosných, relatívne samostatných a logicky na seba nadväzujúcich častí (hesiel). Obsah jednotlivých častí učebnej pomôcky dopĺňajú aj štatistické údaje o jednotlivých ukazovateľoch kriminality, v podobe prehľadných grafov, ktoré názorným spôsobom dokresľujú informácie podávané v texte. Jej vysokú odbornú, metodickú a formálnu úroveň nesporne uvítajú nie len študenti právnických, bezpečnostných a iných študijných programov, ale rovnako bude prijatá aj širšou odbornou aj laickou verejnosťou.
Vypredané
10,45 € 11,00 €

Trestný zákon. Veľký komentár 2. Aktualizované vydanie


Aktualizovaný komentár s vysvetlivkami a ucelenou judikatúrou k Trestnému zákonu. Kolektív renomovaných autorov pod vedenim Prof. JUDr. Jozef Čentéša, PhD. predkladá odbornej a laickej verejnosti aktualizovaný komentár s vysvetlivkami a ucelenou judikatúrou k Trestnému zákonu. Komentár spracovali autori z rôznych významných profesionálnych a vysokoškolských inštitúcií, čo mu dodáva na praktickosti. Jeho prednosťou je odborná aktuálnosť a schopnosť reagovať na nové inštitúty a skutkové podstaty v trestnom práve hmotnom. Podáva ucelený právny výklad jednotlivých ustanovení a ďalších praktických otázok, ktoré s nimi úzko súvisia, najmä z oblasti súdnej praxe a judikatúry. Text komentára nie je koncipovaný len z hľadiska teoretického a výkladového, ale reaguje aj na získané a vyhodnotené poznatky z aplikácie nových ustanovení a právnych inštitútov. Odborne erudovaný a svojím obsahom priekopnícky komentár má všetky predpoklady stať sa nielen vyhľadávaným vedeckým dielom, ale nadobudnúť prívlastok hodnotnej a praktickej publikácie, ktorá svojim čitateľom najmä z radov prokurátorov, vyšetrovateľov, sudcov, obhajcov, študentov práva, doktorandov, ale aj ostatných subjektov dotknutých ustanoveniami Trestného zákona poskytovať cenné rady pre ich každodennú prax.
Vypredané
61,75 € 65,00 €

Kybernetická kriminalita


Lidstvo jako celek, ale prakticky každý člověk je dnes více ohrožován kriminalitou kybernetickou, než násilnou či majetkovou. Kniha se zevrubně věnuje všem aspektům kriminality spojené s počítači, sítěmi, Internetem, virtuálním prostorem, sociálními sítěmi a dalšími, pro dnešní dobu tak typickými fenomény. Detailně se zabývá skutkovými podstatami kybernetické kriminality od historie po současnost včetně prognózy dalšího vývoje. Nechybí ani problematika natolik nová, jako jsou zločiny spojené s bitcoiny a virtuální zločiny ve virtuálním prostoru. Publikace obsahuje také rozsáhlou a komentovanou judikaturu, takže je široce použitelná pro právní praxi. Autor zde shrnul svoje dlouholeté působení v oblasti právní teorie, ale i reálné praxe při praktického odhalování a vyšetřování kybernetické kriminality. Kniha je koncipována široce a mezioborově tak, aby zde našli potřebné informace právníci, „ajťáci“ i manažeři, studenti vysokých škol všech zaměření nevyjímaje – zejména pak všichni, kdo nějakým způsobem přicházejí do styku s trestnou činností související s informačními technologiemi.
Vypredané
13,40 € 14,10 €

Repetitórium rekodifikovaného trestného práva 10. vydanie


Repetitórium rekodifikovaného trestného práva poskytuje základný prehľad trestného práva hmotného a procesného po jeho rekodifikácii. Autori po kladných skúsenostiach a pozitívnych ohlasoch na predchádzajúce študijné texty Základy trestného práva"", ktoré vyšli v niekoľkých zmenených a doplnených vydaniach, nadviazali na netradičný spôsob spracovania textu. Zmapovali problematiku rekodifikovaného trestného práva hmotného a trestného práva procesného a túto zostavili do ucelených celkov viac ako 140 hesiel. Pri jednotlivých heslách použili najmä definovanie pojmov, ich delenie, štruktúru, so stručným výkladom a odkazmi na príslušné ustanovenia Trestného zákona a Trestného poriadku v účinnom znení, pričom využili viaceré formy názorného, najmä grafického spracovania. Desiate, doplnené vydanie tohto učebného textu nadväzuje na predchádzajúce vydania, reaguje na novelizácie trestných kódexov a pozitívny záujem zo strany študentov aj o takýto druh učebného textu, pričom vychádza zo stavu právnej úpravy účinnej od 1. januára 2015. Repetitórium má slúžiť pre základnú orientáciu pri štúdiu trestného práva. Je určené najmä poslucháčom rôznych foriem rekvalifikačných kurzov. Ako doplnková literatúra však môže byť veľmi dobre využitá aj pre študentov právnického bakalárskeho a magisterského štúdia, či iných záujemcov o štúdium základov trestného práva.
Vypredané
11,50 € 12,10 €

Kriminologie 4. aktualizované vydání


Učebnice pojednává o základních kriminologických otázkách, jako je charakterizace pachatele a oběti trestného činu, zabývá se strukturou a stavem kriminality v ČR a její prevencí, představuje čtenářům hlavní kriminologické směry a školy a nejdůležitější zásady kriminologického výzkumu a zmiňuje také význam kriminologie pro legislativu a další právní odvětví. V aktualizovaném čtvrtém vydání obsahuje učebnice nejnovější trendy a poznatky v oboru kriminologie, zejména v oblasti kriminality právnických osob nebo kyberkriminality. Učebnice zpracovaná týmem předních českých kriminologů a univerzitních pedagogů je určena především studentům právnických fakult a Policejní akademie ČR. S ohledem na nové poznatky však přináší zásadní informace i pro širší odbornou veřejnost.
Vypredané
25,39 € 26,73 €

Trestnoprávna zodpovednosť mladistvých


Autorka sa zameriava na kriminalitu a delikvenciu mládeže a faktory ovplyvňujúce jej vznik, na trestnoprávnu zodpovednosť mladistvých, trestnú činnosť mladistvých a maloletých páchateľov páchanú v objektoch škôl, rieši priestupky mladistvých, približuje problematiku šikanovania a záškoláctva, postihovanie mladistvých a maloletých páchateľov v trestnom a občianskoprávnom konaní, sociálnoprávnu ochranu, sociálnu kuratelu, inštitúty odklonov v trestnom konaní, postup pri podávaní trestného oznámenia a postup orgánov činných v trestnom konaní v rámci prípravného konania, s príslušnou judikatúrou súdov a s relevantnými ustanoveniami trestného zákona a trestného poriadku. Publikácia nájde uplatnenie nielen v oblasti školstva, čo bolo pôvodným zámerom autorky, ale aj všade tam, treba riešiť nežiaduce protispoločenské javy v súvislosti s mládežou.
Vypredané
11,40 € 12,00 €

Praktikum z trestného práva procesného


Publikácia „Praktikum z trestného práva procesného“ texty má za cieľ naučiť študentov aplikovať teoretické poznatky získané štúdiom trestného práva procesného v praxi. Ako najvhodnejšia metóda sa na tento účel osvedčila tzv. „metóda prípadových štúdií“, ktorá patrí medzi aktivizačné metódy. Metóda prípadových štúdií sa v predkladaných učebných textoch uplatňuje pri riešení prípadov, ktoré sa skutočne stali, a riešenie ktorých slúži ako vzor pre vzdelávanie študentov práva, alebo vymyslených (umelých) prípadov, ktoré majú slúžiť ako vzor pre riešenie podobných prípadov. Podstata tejto metódy spočíva v tom, že účastníci dostanú opis určitej situácie alebo prípadu z danej oblasti. Opis situácie obsahuje jednu alebo niekoľko úloh, ktoré majú študentov motivovať k riešeniu v nej naznačeného problému – určiť správny procesný postup alebo sa vyjadriť k správnosti uvedeného procesného postupu. Relatívne samostatnú súčasť obsahu učebných textov tvoria vzory vybraných rozhodnutí, ktoré orgány činné v trestnom konaní a súdy používajú pri meritórnom alebo inom zásadnom rozhodovaní v trestnom konaní. Obsah učebných textov je usporiadaný v súlade so systematikou trestného práva procesného. Každá kapitola obsahuje prípadové štúdie určené na precvičovanie odprednášanej problematiky a problematiky preberanej na cvičeniach. Vzhľadom na to, že prípadové metódy sa môžu úspešne využiť len vtedy, ak študenti, ktorí majú riešiť prípad, majú dostatok teoretických vedomostí alebo praktické skúsenosti o danej parciálnej problematike trestného práva procesného, je v každej kapitole uvedená súvisiaca judikatúra a kontrolné otázky, na ktoré by pred riešením modelových situácií mali vedieť zodpovedať. Metódy prípadových štúdií môžu byť využívané najmä na cvičeniach, ale aj v rámci samoštúdia. Predkladaná publikácia je určená pre študentov vysokých škôl študujúcich predmet trestné právo procesné a jej cieľom je precvičovanie problematiky a získanie schopnosti aplikovať teoretické poznatky v praxi.
Vypredané
15,68 € 16,50 €

Trestní právo Evropské unie


Monografie poskytuje podrobný přehled o nejdůležitějších právních normách a institucích Evropské unie v oblasti trestního práva. V úvodu se zabývá obecnými otázkami: zasazením trestněprávních norem do systému práva Evropské unie, historickým vývojem procesu europeizace trestního práva, vlivu Lisabonské smlouvy na tento proces či vztahem evropských trestněprávních norem a ochrany lidských práv. Druhá část je věnována otázkám unijního trestního práva hmotného, konkrétně pak jednotlivým druhům kriminality, jež jsou předmětem trestněprávní regulace i v rámci evropského práva. Autoři v jednotlivých kapitolách analyzují právní stav postihující takováto jednání v České republice a konfrontují jej s normami práva unijního. Další část se zaměřuje na unijní trestní právo procesní. Zabývá se aktuálními tématy mezinárodní justiční spolupráce, evropského zatýkacího rozkazu, zajištění majetku a důkazů v rámci Evropské unie, procesních práv obviněného a ochrany obětí trestných činů či problematikou Schengenského prostoru. Poslední část se věnuje unijním orgánům, jež koordinují justiční a policejní spolupráci ve věcech trestních. Jednotlivé kapitoly přibližují fungování těchto institucí, důvody a historii jejich vzniku, působnost a jejich možný budoucí vývoj. Publikace je příspěvkem do rozsáhlé a relativně roztříštěné problematiky unijního trestního práva a jeho vztahu k trestnímu právu České republiky. Může se stát východiskem pro další zkoumání a zároveň inspirací pro legislativní a aplikační praxi, případně také pro studenty právnických fakult.
Vypredané
20,54 € 21,62 €

Praktikum z trestného práva hmotného


Učebné texty „Praktikum z trestného práva hmotného“ majú za cieľ naučiť študentov aplikovať teoretické poznatky získané štúdiom v praxi. Ako najvhodnejšia metóda sa na to osvedčila tzv. Metóda prípadových štúdií (case study), ktorá patrí medzi aktivizačné metódy. Vzhľadom na to, že táto metóda sa už dlhé obdobie úspešne používa pri vysokoškolskom vyučovaní trestného práva, autori sa v nej rozhodli pokračovať. Metóda prípadových štúdií sa uplatňuje pri riešení prípadu, ktorý skutočne nastal a riešenie ktorého slúži ako vzor pre neskoršie vzdelávanie študentov, alebo vymysleného (umelého) prípadu, ktorý má slúžiť ako vzor pre riešenie podobných prípadov. Podstata týchto metód spočíva v tom, že účastníci dostanú opis istej situácie alebo prípadu z danej oblasti. Opis situácie obsahuje jednu alebo niekoľko úloh, ktoré majú študentov motivovať na riešenie problému – právnu kvalifikáciu opísanej situácie či vyriešenie prípadu. Výhodou a prínosom metódy prípadových štúdií pri výučbe trestného práva je to, že aktívnym učením, ktoré vyžaduje tvorivé myslenie, sa študenti učia aplikovať teoretické poznatky, ktoré získali predchádzajúcim štúdiom na konkrétny prípad. Obsah publikácie je usporiadaný v súlade so systematikou trestného práva. Každá kapitola obsahuje prípadové štúdie určené na precvičovanie problematiky, ktorá bola prebratá na cvičeniach. Vzhľadom na to, že prípadové metódy sa môžu úspešne využiť len vtedy, ak študenti, ktorí majú riešiť prípad, majú dostatok teoretických vedomostí z danej oblasti, v každej kapitole je uvedená súvisiaca judikatúra a kontrolné otázky, na ktoré by študenti pred riešením modelových situácií mali vedieť zodpovedať. Predkladaná publikácia je určená pre študentov vysokých škôl študujúcich predmet trestné právo hmotné a jej cieľom je precvičovanie problematiky a získanie schopnosti aplikovať teoretické poznatky v praxi.
Vypredané
14,11 € 14,85 €

Trestní právo hmotné 4. vydání


Souborná vysokoškolská učebnice systematicky vykládá pojmy a instituty trestního zákoníku, zákona o soudnictví ve věcech mládeže a zákona o trestní odpovědnosti právnických osob. Spojením výkladu obecné a zvláštní části trestního práva dostává čtenář do rukou ucelené pojednání o základním právním oboru českého právního systému. Autorský kolektiv se ve 35 kapitolách věnuje všem podstatným institutům trestního práva hmotného, přičemž se kriticky vyjadřuje ke sporným a nejasným otázkám rekodifikované úpravy. Při výkladu přihlíží k použitelné aktuální judikatuře obecných soudů i Ústavního soudu k původní i nové úpravě. Aktualizace textu provedené ve čtvrtém vydání byly iniciovány především přijetím zákona o mezinárodní justiční spolupráci a nového občanského zákoníku, novelizacemi trestních předpisů, dále publikací nové judikatury a vytříbením názorů právní vědy na některé instituty trestního zákoníku. Byly také zapracovány změny, které přineslo evropské právo. Učebnice je určena především vysokoškolským studentům, ocení ji však i praktikující právníci, kterým poskytne rychlou orientaci ve stále se měnící právní úpravě.
Vypredané
49,12 € 51,70 €

Zákon o mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních - Komentář


Komentář je nepostradatelným praktickým nástrojem, který ocení všichni státní zástupci, advokáti, soudci i policisté, a to zejména ti, kteří působí v trestní justici. Na 1102 stranách nabízí kromě výkladu zákona také výňatky z důvodové zprávy, výběr judikatury ESLP, Ústavního soudu i obecných soudů. Součástí komentáře je porovnání předchozí úpravy v trestním řádu a komentované nové právní úpravy.
Vypredané
71,96 € 75,75 €

Kontradiktórnosť v trestnom konaní


Vedecká monografia autorov vychádza z historicky a vedecky prijímaných štandart pre kodifikáciu kontradiktórnosti ako novej základnej zásady trestného konania v Trestnom poriadku účinného v SR od 1. 1. 2006. Reaguje na doposiaľ prezentované teoretické východiská k problematike, ktoré sa snaží deklarovať v kontexte s prezentovanou európskou judikatúrou. Univerzálny princíp kontradiktórnosti, daný všetkým demokratickým procesným právnym systémom, sa stal základnou zásadou trestného konania najmä pred súdom. Monografia poukazuje na jeho aplikáciu a dosah na zákonnosť a vykonávanie úkonov najmä v konaním pre súdom a v obmedzenom rozsahu aj na úkony v prípravnom konaní.
Vypredané
27,55 € 29,00 €

Trestné právo je odvetvie práva, ktoré sa zaoberá normovaním a riešením trestných činov a ich následkov v spoločnosti. Toto právo stanovuje, čo je v danej jurisdikcii považované za trestné činy, definuje sankcie a postupy pre trestné stíhanie a sudcovský proces.