! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Knihy - Verejné právo strana 9 z 10

Právo ve sportu


Publikace přináší ucelenější pohled na vybrané základní otázky vztahů mezi sportem a právem. Mezi její priority pak patří snaha objasnit tyto vzájemné vztahy, přispět k terminologickému vyjasnění a upřesnění některých základních pojmů a kategorií a p ostihnout dopad společenských změn 90. let na oblast sportovního práva. Autor si ve své publikaci všímá užitečnosti vzájemného zkoumání sportu a práva. Jednotlivé okruhy otázek jsou vyloženy v kontextu historickém i zahraničních zkušeností. K dokresl ení šíře vzájemných vztahů sportu a práva nechybí v knize ani problematika dopingu či diváckého násilí.
Vypredané
18,32 € 19,28 €

Ochrana práv pacienta ve zdravotnictví


Tato praktická příručka představuje první souborné zpracování ochrany práv pacientů při poskytování zdravotní péče v České republice, čímž reaguje na současný zájem veřejnosti o problematiku zdravotnictví. Autoři vychází z rozličného postavení pacienta v různých situacích, od nemocné, závislé osoby až po klienta či spotřebitele, a podávají komplexní výklad soukromoprávní ochrany i veřejnoprávní regulace. Jednotlivé kapitoly pojednávají o informovaném souhlasu pacienta, možnostech nahlížení do zdravotnické dokumentace, občanskoprávní i trestněprávní odpovědnosti za porušení práv pacienta, dále o státem dovolených zásazích do individuálních práv pacientů včetně povinného očkování a o ochraně práv pacienta jako spotřebitele, pokud jde o léčiva, léčivé přípravky a jiné zdravotnické prostředky. Podrobný výklad vycházející z české i mezinárodní úpravy je doplněn vzory žalob a citacemi z judikatury. Na závěr publikace jsou uvedeny výňatky z důležitých právních předpisů. Kniha je určena především právníkům zabývajícím se zdravotnickým právem, zároveň však poskytuje praktické informace široké veřejnosti, neboť každý se příležitostně ocitá v roli pacienta.
Vypredané
11,07 € 11,65 €

Evropská úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod


Publikace úzce navazuje na komentář k Evropské úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod (dále jen Úmluva), vydané v únoru 2010. Protokoly k Úmluvě jsou její součástí, některé z nich, např. Protokoly č. 2, 3, 5, 8 a 11, již do ní byly zapr acovány, jiné pozbyly platnosti - viz Protokoly č. 9 a 10 a další. Protokoly č. 12, 13 a 14, doposud nevstoupily v platnost. Jakmile ratifikuje Rusko Protokol č. 14, dojde s největší pravděpodobností ke druhé největší revizi systému Úmluvy. První její velká revize nastala po vstupu Protokolu č. 11 v platnost. Od tohoto protokolu si totiž lze slibovat, že ve značné míře zje dnoduší a urychlí řízení před Evropským soudem pro lidská práva. V publikaci je proto věnována pozornost zejména tomuto protokolu, který se stane integrální součástí Úmluvy. Budou-li se chtít čeští právníci zabývat stížnostmi na porušení protokolů k Úmluvě, neobejdou se bez jejich znalostí a znalostí samotné Úmluvy a příslušné judikatury. Publikace je určena především soudcům, advokátům, legislativcům, ale ocení ji i studenti právnických fakult vysokých škol.
Vypredané
13,17 € 13,86 €

Právo sociálneho zabezpečenia


Sociálne zabezpečenie je aktuálnou témou aj v súčasnom období. Ide o oblasť, ktorá v rámci právneho systému poskytuje ochranu veľkej skupine občanov v prípade, ak dôjde u nich ku komplexu rizík. Predkladaná publikácia analyzuje poistné a dávkové vzťahy v rámci nemocenského poistenia (starobného a invalidného), poistenia v nezamestnanosti, úrazového poistenia, garančného poistenia a zdravotného poistenia. Osobitnú časť učebnice tvorí problematika sociálnej ochrany, systému štátnej podpory a sociálnej pomoci. Kniha rozoberá aj sociálne zabezpečenie osôb pohybujúcich sa na území Európskeho spoločenstva. Publikácia je určená predovšetkým študentom bakalárskeho, magisterského a doktorandského štúdia právnických fakúlt, študentom škôl so sociálnoprávnych zameraním, ako aj poslucháčom celoživotného vzdelávania.
Vypredané
16,43 € 17,29 €

Profese pojišťovací zprostředkovatel


Kniha je základním průvodcem pojišťovacího zprostředkovatele. Představuje činnost zprostředkovatele pojištění z pohledu podnikatele, kterému výkonem této činnosti plynou povinnosti, ale i práva ke státnímu dozoru, úřadům, smluvním partnerům či klientům. Kniha je psána jednoduchou formou, kdy srozumitelnost a přehlednost textu je podpořena příkladovými ukázkami pomocí virtuálního pojišťovacího zprostředkovatele pana Aloise Nováka, který s touto činností teprve začíná. Autorka si bere za úkol představit začínajícímu pojišťovacímu zprostředkovateli - obor pojišťovnictví, činnost zprostředkovatelů pojištění, jeho práva a povinnosti plynoucí z platné legislativy. Přibližuje jednotlivé typy pojišťovacích zprostředkovatelů, subjekty pojistného trhu, pro které jako registrovaný pojišťovací zprostředkovatel může pracovat. Zabývá se konceptem MLM sítí, formou smluvních ujednání včetně seznámení s pojmy odstupné či konkurenční doložka. Samostatně se věnuje oblasti odměňování, tj. provizím, bodovému hodnocení, motivačním programům a jejich vykazování. Autorka v knize upozorňuje na finanční a daňové aspekty nepeněžních příjmů či uplatňování daně z přidané hodnoty u ekonomických činností, které se u zprostředkovatelů pojištění vyskytují. Kniha je plná příkladů z praxe včetně upozornění a doporučení při řešení problematických otázek vyplývající z každodenní práce pojišťovacího zprostředkovatele. Tato kniha se bezesporu stane „biblí“ pro všechny, kteří činnost pojišťovacího zprostředkovatele vykonávají, chtějí vykonávat, nebo se o tuto profesi pouze zajímají.
Vypredané
6,69 € 7,04 €

Dimenze ochrany lidských práv v Evropské unii


Druhé aktualizované a rozšířené vydání známé publikace zachycuje vývoj a zvláštnosti ochrany lidských práv na úrovni nadnárodních entit (přes soudní doktrínu k Listině základních práv EU). Nové vydání akcentuje aktuální otázky a cesty jejich řešení, včetně prostředků vynucování ustanovení Listiny základních práv a přistoupení k Evropské úmluvě lidských práv.
Vypredané
13,40 € 14,10 €

Prvky európskej právnej kultúry


Posudzovaný učebný text predstavuje druhé prepracované vydanie skúsených pedagógov a autorov z Právnickej fakulty viedenskej univerzity, ktorej prvé vydanie sa uskutočnilo v roku 2005 pre potreby poslucháčov Bratislavskej vysokej školy práva. Poskytuje poslucháčom práva ideálnu pomôcku pre získanie základného pohľadu na vývoj európskej právnej kultúry, čo je so zreteľom na časovú i obsahovú stránku pre autorov nemalou výzvou. Možno konštatovať, že túto úlohu zvládli excelentne vďaka svojej dlhoročnej pedagogickej praxe, vďaka ktorej boli schopní v mimoriadne krátkom čase odhadnúť potreby, možnosti a očakávania poslucháčov v nových post socialistických štátoch. Je nevyhnutné vyzdvihnúť najmä štrukturálnu optimálnosť a vyváženosť učebného textu, ktorý musel mať na zreteli dve základné priority. Na jednej strane počet hodín, ktoré majú pedagógovia k dispozícií na sprostredkovanie obsažnej matérie a na strane druhej minimalizovanie obsahu učebného textu bez straty ich substancie. V tomto zmysle si obaja autori zaslúžia vedecké in primatum. Zmienená štruktúra prvej časti učebného textu zahŕňa stredovek a novovek. Voľba výkladu jednotlivých inštitútov a historických udalostí do prehľadných a jednotiacich odsekov číslovaných na pokraji celého textu uľahčuje v náročnej matérií čitateľovi výbornú orientáciu. Skutočnosť, že pri nej autori potvrdzuje, že v pedagogickej praxi sa tento systém sprostredkúvania jednotlivých právnych pojmov osvedčil.
Vypredané
8,84 € 9,30 €

Vzdelávanie vo verejnej správe a vo verejnom sektore


40. výročie vzniku Inštitútu pre verejnú správu sa stalo nielen dôvodom na rekapituláciu jeho histórie, ale aj podnetom na zamyslenie sa nad niektorými širšími súvislosťami jeho dlhoročného pôsobenia. Menilo sa prostredie verejnej správy, ale aj prostredie rezortu vnútra, s ktorým bol inštitút spätý takmer od svojho vzniku. Aj štruktúra vzdelávacích inštitúcií v tomto rezorte sa menila - a napokon sa výrazne mení aj sám tento rezort.
Vypredané
8,46 € 8,90 €

Unidroit-Zásady medzinárodných obchodných zmlúv


Po vyše dvadsaťročnom skúmaní rôznych systémov zmluvného práva túto publikáciu pripravoval vyše stočlenný tím právnikov z piatich svetadielov pod záštitou Medzinárodného ústavu pre zjednotenie súkromného práva (UNIDROIT) so sídlom v Ríme. Ide o nezávislú medzivládnu organizáciu, združujúcu 58 štátov.
Vypredané
7,13 € 7,50 €

Prípadové štúdie z evropského a medzinárodného práva


Študijnú pomôcku vypracoval kolektív autorov z Katedry medzinárodného práva a európskeho práva Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave, ktorou reaguje na napĺňanie cieľov určených Lisabonskou stratégiou vo vzťahu k vysokému školstvu, ktorá kladie dôraz na prepojenie teórie s praxou. Štruktúra prípadových štúdií z európskeho práva a medzinárodného práva súkromného je tvorená simulovanými prípadmi, ktoré sú motivované existujúcou rozhodovacou praxou justičných orgánov ES/EÚ. Prípadové štúdie z medzinárodného práva verejného vychádzajú z reálnych rozhodnutí medzinárodných súdnych a kvázisúdnych orgánov. Súčasťou publikácie je aj elektronická verzia prípadov, doplnená o odkazy na relevantné ustanovenia platných právnych predpisov a judikatúru príslušných súdnych a kvázisúdnych orgánov. Jedným zo zámerov autorov bolo prispieť k obohateniu metódy e-learningu používanej v rámci právnických fakúlt v Slovenskej republike. Súčasťou publikácie je aj CD nosič. Táto publikácia je určená najmä študentom právnických fakúlt, ako aj širšej odbornej a laickej verejnosti so záujmom o danú problematiku.
Vypredané
6,18 € 6,50 €

Vzdelávanie zamestnancov verejnej správy


Praktická pomôcka pre zamestnancov zodpovedných za plánovanie, realizáciu a hodnotenie plánov vzdelávania v organizáciách verejnej správy...
Vypredané
6,18 € 6,50 €

K vybraným otázkám osvojování dětí


Cílem publikace se shrnout praktické poznatky z činnosti orgánů sociálně-právní ochrany dětí a soudů, věnovat pozornost institutu osvojování z pohledu historie, právní úpravy, včetně mezinárodních smluv, stručně připomenout některé cizí právní úpravy a zamyslet se i nad etickými otázkami osvojení. Cílem je také vysvětlit postupy a úkoly jednotlivých subjektů, které v této oblasti působí, a tak přispět k jejich úzké vzájemné spolupráci při zprostředkování rozhodování o osvojení.
Vypredané
4,47 € 4,70 €

Verejné právo je odvetvie práva, ktoré sa týka vzťahov medzi štátom alebo verejnými orgánmi a jednotlivcami, firmami alebo inými subjektmi. Toto právo upravuje práva a povinnosti občanov voči vláde, ako aj spôsob, akým verejné orgány vykonávajú svoje právomoci. Patrí sem široké spektrum právnych oblastí, vrátane ústavného práva, administratívneho práva, trestného práva, daňového práva a mnohých ďalších. Verejné právo hrá kľúčovú úlohu pri udržiavaní poriadku, zabezpečovaní spravodlivosti a ochrane práv a slobôd občanov.