Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Najpredávanejšie - Bestsellery - Knihy - Slovenská poézia strana 68 z 72

Knižné bestsellery nesmú v našej ponuke rozhodne chýbať. Najpredávanejšie a najobľúbenejšie knihy slávnych spisovateľov vás vtiahnu do deja a ponúknu vám množstvo skvelých príbehov. Vyberte si žáner, ktorý je vám najbližší alebo darujte najnovšie knižné bestsellery ako darček svojim blízkym.

Lacná kniha K svetlu 2. vydanie (-90%)


"Nikdy som nenapísal krajšie básne venované láske, ako tie, ktoré sú uverejnené v tejto zbierke," vyslovil sa autor. Knihu ilustrovala Sofia, Hiraxova sestrička, ktorej obrázky len tak žiaria ľúbosťou...
Vypredané
0,90 € 8,99 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Vražda v márnici a iné poviedky (-90%)


Ján Lenčo (23.10.1933 Žilina). Prozaik literárny kritik autor kníh pre deti a mládež literatúry sci-fi esejista publicista. Vyštudoval slovenský jazyk a históriu na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Pôsobil ako redaktor vydavateľstva Slovenský spisovateľ v Bratislave stredoškolský profesor redaktor denníka Pravda vedúci kina pracovník Slovenskej knihy. V súčasnosti na dôchodku pôsobí ako funkcionár Spolku slovenských spisovateľov kultúrny organizátor a dopisovateľ. Je autorom viacerých významných spoločenských románov (Rozpamätávanie 1978 Roky v kine Úsmev 1987) historických románov (Egypťanka Nitokris 1972 Kleopatrin milenec 1980 Odyseus bronz a krv 1982 Žena medzi kráľmi 1985) zbierok kratších próz a noviel (Nepokoj v minútach 1968 Ďaleká a blízka 1968 Pomsta zo záhrobia 1971 Hviezdne okamihy 1974) kníh pre deti (Čarodejník z Atém Zlaté rúno obe 1978) poviedok žánru sci-fi (Socha z Venuše 1988) viacerých zbierok krátkych prozaických útvarov o meniacich sa sociálnych vzťahoch v spoločnosti (Pravidlá a výnimky 1990 Čarovná Lucia Svetlo Lucia Luckine krídla 2002 najnovšie Hriech v Turecku 2004).
Vypredané
0,53 € 5,28 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Metrofília (-90%)


čistá duša prichádza s druhou zbierkou textov, ktoré sú tak trochu básničkami, aforizmami či slovnými hračkami. Všetky texty sú o láske, v rôznych jej podobách. Na rozdiel od prvej knihy, tieto texty ešte neboli zverejnené na sociálnych sieťach.
Vypredané
1,00 € 9,95 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha V tme rozoznám Pinocchia (-90%)


Básnická zbierka slovenského autora.
Vypredané
0,12 € 1,16 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Mapa nočnej oblohy


Autorka ponúka hodnovernú poéziu, jej básne poskytujú možnosť orientovať sa aj v zložitejších súvislostiach. Vo svojom debute tvorí obrazy, ktoré zachycujú niekedy až fantastický priestor mimo slov, to nepomenovateľné, čo sa zvyčajne odohráva v mlčaní. Pomyselnému ja nezáleží na mene, netrápi ho vlastná identita. Nečudo, tá sa rozvíja zakaždým nanovo. Nechýba mu odvaha vykresľovať veci zahalené tajomstvom, snaha dozvedieť sa o sebe viac. Do rozhovoru s alter ego neraz vkĺzne i výčitka, no napriek márnosti, nemožnosti spoznať svoj údel či nedosiahnuteľnosti ideálu sa zdá, že svet je ešte schopný obzrieť sa v zrkadle a objaviť svoje čaro.
Vypredané
0,38 € 7,60 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Len tu žiť


V zbierke Len tu žiť ponúka Šidlík básne, ktoré tentoraz pochádzajú z obdobia rokov 2006 – 2012. Rozvíja v nej svoju svojráznu a decentnú poetiku, zachytáva rytmicky plynúce okamihy často prežívané vo vzťahu k nežnému pohlaviu. Pravdaže, všeličo z nich zostáva nedopovedané. Z autorovej tvorby možno vytušiť aj inšpirácie japonskou či čínskou básnickou tradíciou. A k takýmto básňam, hoci na prvý pohľad pôsobia priamočiaro, je potrebné vracať sa, čítať ich nanovo, aby ako celok poodhalili ďalšie súvislosti. Azda prezrádzajú i to, že snívať, byť nanajvýš pozorovateľom nestačí. Koniec koncov, aj keď sa človek rád oddáva spomienkam, napriek odcudzeniu potrebuje žiť, realizovať svoje sny tu a teraz.
Vypredané
0,30 € 5,90 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Zavřít Virgonaut


Svou definitivně poslední knihu básní začal psát autor před šesti lety a vyjma obvyklých hiátů, způsobených tu alkoholovým abusem, ondy zas záchvaty nenávisti k fenoménu písma jako takového, jež považoval za hlavní příčinu úpadku lidské civilizace, na ní pracoval ještě v den své smrti 26. prosince 2006 v hotelovém pokoji v Sezimově Ústí. Po Stradického smrti čekaly rukopis pohnuté osudy. Nejprve ho zabavila policie, poté se stal předmětem tahanic při dědickém řízení. A nakonec málem shořel při požáru Průmyslového paláce v Praze. Autor byl zaživa tak náruživým mystifikátorem, že řada odborníků nevěřila v jeho existenci, a najdou se i tací, kteří ji zpochybňují dodnes.
Vypredané
0,45 € 9,05 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Sedemdesiat o láske


Básnika Ľubomíra Feldeka ani jeho manželku Oľgu netreba čitateľskej verejnosti nejako zvlášť predstavovať. Títo tvoriví ľudia sa v živote nezvyčajne dopĺňajú, no v tvorbe idú každý vlastnou cestou. Tentoraz sa ich zámery prekrížili, aby vytvorili knižku nádherných veršov a zároveň vtipných postrehov nielen z ich spoločného života. Oľga zo stoviek Ľubomírových veršov vybrala tie, ktoré jej najväčšmi prirástli k srdcu, a aby sa jej ľahšie komentovalo, rozdelila básne do desiatich celkov. Čitateľ sa takto ocitol v zázračnom svete poézie a zvláštneho humorného sveta. Kým básnik miluje, raz horúco, vášnivo, inokedy už s nostalgiou a smútkom, prozaička si vychutnáva každú scénku, každú rozmanitosť života. Výber sa začína týmito nádhernými veršami mladého básnika: Ach, neznámi! Tí vedia sa mať radi,/ keď na stanici stoja vlaky dva/ a cudzí cudzej do obloka hľadí,/pošle jej bozk a ona zakýva./Len chvíľa je to. Túžiť sa dá predsa./ No už sa hýbu rušne z nádražia/a ani vševedúci nedozvie sa
Vypredané
0,38 € 7,60 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Identity


Autorka vkladá výrazovo i obsahovo hutné kamienky do mozaiky individuálnych a kolektívnych identít. V každom z nich poeticky úsporne poukazuje na to, na čo spoločenské vedy potrebujú nepomerne viac slov: na rozmanitosť a protirečivosť identity ako jednej z kľúčových otázok doby.
Vypredané
0,23 € 4,50 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Hovorme


"Každý z nás chodí akýmsi blahoprianím k narodeninám, ktoré by tak rád odovzdal - s osobným prejavom radosti, tvorivosti alebo života... Z rôznych dôvodov ho ale častokrát po celý (náš) čas nosíme ukryté kdesi hlboko pod košeľou (citované z "Carpe diem", A. Cohen)."
Vypredané
0,21 € 4,28 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Zapáračky


Potlesk je pre každého umelca mannou nebeskou, to však ešte neznamená, že by mal pracovať iba za pánbohzaplať. Hviezdne maniere mávajú aj obyčajní smrteľníci, lenže u nich sa to nazýva psychopatická deformácia.“
Vypredané
0,13 € 2,62 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Čarovnica - The Wood Shaman


Dvojjazyčná kniha plná drevených srdiečok a veršov, určené nielen slovenskému čitateľovi ,ale aj ako milý pozdrav za hranice našej vlasti.Prekrásne drevené srdiečka, vyrezávané ženskou rukou a doplnené jednoduchými veršíkmi, plnými lásky k rodnej zemi,,Slovensku. Čitateľ tu nájde srdiečka o láske po ktorej túži každá živá bytosť,,, o anjeloch, ktorých všetci potrebujeme,,a v neposlednej miere srdiečka pod názvom Srdce Slovenska, kde autorka milou formou znázornila, aké je Slovensko čarokrásne rozprávkové.Dielo vám prináša pokoj a kúsok snenia,,tak prepotrebného v tomto živote. Prvotina Miriam Bajkai,,ktorá sa prezentuje ako insitná rezbárka a autorka veršíkov, ktoré tvorí priamo k jednotlivým dreveným srdiečkam. Každé jedno má svoj príbeh,,zo života,,a aby sa mohol odkaz ,,"Pozdrav zo Slovenska" niesť aj za hranice,,verše sú preložené do anglického jazyka.
Vypredané
1,07 € 21,45 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha PUSTE A OAZY


Autorka sa doposiaľ venovala próze, literárnej vede a prekladom z nemeckého jazyka. V spomínaných oblastiach patrí medzi najvýznamnejšie slovenské osobnosti. Básnická zbierka je prvotinou, ale zároveň knihou poézie vyspelej a vyzretej autorky. Básne sú vlastne autorským výberom poézie písanej od sedemdesiatych rokov. Ako ilustrácie sme použili diela Jozefa Jankoviča z konca päťdesiatych rokov.
Vypredané
0,23 € 4,61 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Dokonalá modrá /A tökéletes kék


Dokonalá modrá /A t?kéletes kék - básnická zbierka Judity Kaššovicovej, autorky známeho triptychu Šamorínske verše / Somorjai versek (vyšiel dvojjazyčne s maďarským prekladom a zhudobnenou poéziou v štýle world music v rokoch 2005-2008).
Vypredané
0,40 € 8,00 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Zmyselné nežnosti


Katarína Demeterová vťahuje čitateľov do básní plných ľúbostného citu. Čítanie plné emócií a spoznávania vnútorného ja. Presvedčivé slová o tom, že poézia a láska sú úzko späté. Autorka chce primäť čitateľa k tomu, aby počúvali srdce. Básne z knihy Zmyselné nežnosti sprevádzajú čitateľa jedným ľúbostným príbehom od prvých iskričiek zamilovania, cez plnohodnotný hlboký citový vzťah až po vytriezvenie a rozčarovanie z chladnúcej lásky.
Vypredané
0,20 € 4,00 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Luxus


Zľahka dekadentnú básnickú zbierku Luxus tvoria dva celky, cyklus Mučiareň a cyklus Svetlo. V prvom z nich sa v sugestívnych obrazoch analyzuje citovú rozorvanosť a milenecké konflikty autorského subjektu. Príčinou utrpenia je láska, respektíve to, čo z nej ostalo. V cykle Svetlo autor v ľahkých impresiách a artistných obrazoch predstavuje svoje videnie skutočnosti, akoby okom surrealistického filmára. V dramaturgii básnickej zbierky druhá časť umocňuje prvú. Svetlo, akoby prenikajúce do mučiarne, zvýrazňuje kontúry bolesti, ktorá je v prvej časti prežívaná s mimoriadnou intenzitou. Bolesti, ktorá postupne vyhasína a napĺňa človeka životne potrebnou melanchóliou.
Vypredané
0,40 € 8,00 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Krehkosti


Desiata básnická zbierka T. Križku je iná ako všetky jeho predošlé opusy a predsa nie je v kontraste s nimi. V takmer dvoch stovkách básní sa autor vracia k nikdy nedopovedanému tajomstvu lásky, ktoré takým originálnym spôsobom podčiarkol už básnicko u zbierkou Bozk slzou. No kniha Krehkosti sa nevyčerpáva vzťahom k žene. Je to predovšetkým kniha o hľadaní a nachádzaní "alter ego", autorovho druhého ja. T. Križka, ktorý pred časom preložil Sonety Orfeovi Rainera Mariu Rilkeho, sa stotožnil s Rilk eho predstavou, že básnici sú metamorfózou Orfea. Ako naznačuje v kľúčovej básni Brat či sestra, nehľadá ani tak ženský ideál krásy, ako práve božskú podobu duchovnej nádhery, ktorá si v každom pokolení nájde svoje ústa. Básnik týmito veršami vlastne pozýva krásu, aby si vybrala novú podobu, nové stelesnenie, nové vtelenie do niekoho, kto bude nádejou kontinuity a trvácnosti vrcholného spevu. Krehkosti sú vlastne modlitbou zrelého básnika za bás nictvo inkarnované do novej generácie, ktorú symbolizuje Katarína Džunková, víťazka mnohých literárnych súťaží.
Vypredané
0,50 € 10,00 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Už


Mária Bátorová je „dvojdomou autorkou“. Ako literárna vedkyňa zaujala na začiatku 90. rokov prácami, ktoré sa zaoberali predtým tabuizovanými literárnovednými témami Biele miesta v slovenskej literatúre (1991, spoluautorka), Roky úzkosti a vzopätia (1992) a neskôr precíznou komparatívnou prácou J. C. Hronský a moderna. Mýtus a mytológia v literatúre (2000) prinášajúcou nové poznatky o väzbách medzi dielom J. C. Hronského a európskou literárnou modernou. Začiatkom 90. rokov sa Bátorová predstavila aj ako prozaička. V roku 1991 vydala novelu Zvony v kameni. Bátorovej prozaickou doménou sú jemné psychologické sondy do ženského sveta, tak ako ich poznáme z kníh Tíš (1996), Tell (1999) a Biele steny (2003). Mária Bátorová píše aj svoje prozaické knihy od počiatku tak, že kombinuje prozaický text – poviedky a novely s básňami. Poézia v prozaických knihách je paritne zastúpená a stojí buď v kontrapunktickom postavení k próze, alebo je v súlade s ňou a lyricky podčiarkuje prozaický text. Dokonca román Stred (Ikar 2010) obsahuje dve básne. V roku 2008 vyšiel výber z poézie autorky pod názvom Púšte a oázy vo vydavateľstve Petrus. Tento raz predkladá autorka opäť projekt čisto poetický: Básnická zbierka Už sa skladá z troch oddielov predelených ilustráciou, v ktorých sú básne usporiadané zhruba podľa témy. Prvý oddiel obsahuje básne venované tým, ktorí už nežijú, druhý tvoria básne občiansko-spoločenské s motívmi sociálnymi a etickými, tretí oddiel tvoria básne intímnej reflexie. Samotný názov je zvolený trefne: „Už“ je krátke slovo, ktoré má významový potenciál štartu a zároveň redukcie smrti. Medzi týmito entitami sa pohybuje rozsah významov v tejto zbierke. Obraz Vladimíra Popoviča, ktorý dizajnér knihy František Hříbal zobral ako podklad pre obálku básnickej knihy, spočíva na motíve tancujúcich postáv, ktoré sa pohybujú v kruhu a pripomínajú večný kolobeh života.
Vypredané
0,35 € 6,90 €

dostupné aj ako:


Táto kategória je venovaná básnickému umeniu v slovenskom jazyku a ponúka vám unikátnu príležitosť objaviť bohatstvo a rozmanitosť slovenskej literatúry. Nájdete tu básnické diela od slávnych klasikov až po súčasných autorov, ktoré vás prenesú do sveta krásy, vášne a hlbokých emócií slovenského jazyka.

Táto kategória ponúka básnické diela od slávnych klasikov, ako Ján Smrek, Ivan Krasko, Janko Kráľ, a ďalších, až po súčasných autorov, ktorí oslovujú modernú generáciu. Nájdete tu básne plné nádeje, lásky, smútku, pýchy, odrazu a hĺbky ľudskej duše.

Pri prehľadávaní tejto kategórie narazíte na básnické zbierky rôznych štýlov a tematiky, od lyrických básní o prírode a láske k Slovensku, cez introspektívne diela o existenciálnych otázkach a ľudských citoch, až po spoločensky angažované básne, ktoré reflektujú súčasnú realitu.

Naše knihy slovenskej poézie vám umožnia objaviť bohatstvo jazyka, krásu básnického umenia a hlbšie porozumieť slovenskej kultúre. Bez ohľadu na vaše literárne preferencie, nájdete tu básne, ktoré vás oslovia a potešia.