! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Bájky a povesti strana 15 z 22

Horymír Neumětelský


Bájný neumětelský kníže, kterého zachránil před trestem smrti jeho statečný kůň Šemík skokem z Vyšehradské skály, se stal Sofii Podlipské inspirací ke knížce s podtitulem Obrázek z pravěku českých dějin, která poprvé vyšla roku 1900.
Vypredané
6,65 € 7,00 €

Pražské židovské pověsti a legendy


Dějepisec Václav Vladivoj Tomek vydal v roce 1932 první soubor židovských legend v českém jazyce. Pověsti, z nichž nejznámější je určitě ta o Rabbi Löwovi a jeho Golemovi, jsou vyprávěné optikou někdejších obyvatel Josefovského ghetta. Tomek byl při hledání a zapisování opravdu důsledný a své dílo konzultoval s tehdejšími představiteli pražské židovské obce.
Vypredané
9,36 € 9,85 €

Pověsti Karlštejnské


Čtenář se dozví, jaké pověsti se vážou k místům jako Týřov nebo Svatý Jan pod Skalou.
Vypredané
6,65 € 7,00 €

Legenda o Praotci Čechu


Česká spisovatelka z doby národního obrození vypráví o mytickém zakladateli našeho národa, Praotci Čechovi.
Vypredané
6,65 € 7,00 €

Staroindické báje


Staroindické báje, správněji puránské báje (purán = starý), vznikaly už od začátku našeho letopočtu a tradovaly se po celé věky jen ústně. Jejich příběhy se odehrávají ve třech světech, ve které Indové skálopevně věřili: ve světě bohů, lidí a démonů.
Vypredané
8,88 € 9,35 €

Pověsti a báje z Pardubicka


Soubor pověstí z pardubického regionu poprvé vyšel roku 1932. Sestavil je místní učitel a badatel Karel Rosůlek, který kromě sběru pověstí přispíval do významných dobových periodik, vydal několik cestopisů po pardubickém okolí a velkou monografii o tomto regionu. V knize se dočtete například o původu znaku města Pardubic, o tajemných místech, ukrytých pokladech a nadpřirozených bytostech.
Vypredané
8,88 € 9,35 €

Tajemství pražských půlnocí aneb Strašidla a pověsti staré Prahy


Velká kniha pražských pověstí obsahuje 432 staropražských pověstí nejen z historického centra Prahy, ale i z okrajových čtvrtí. Texty jsou doplněny 60 ilustracemi a jejich poesie a humor je dostatečně prověřena pětiletými zkušenostmi autora s vyprávěním pověstí na vycházkách Se strašidlem za strašidly. S množstvím pověstí si vystačíte na celý rok. V knize je na každý den v roce jedna pověst, na neděli dvě a na svátek tři.
Vypredané
19,29 € 20,30 €

Povesti o slovenských riekach


Prečo je Váh Váhom, Hron Hronom, Dunaj Dunajom a Revúca Revúcou? Ako sa naša najdlhšia rieka zmenila na malého vrabca? Prečo sa pltníci báli plavby popod Strečno? Čo prinútilo mníchov skamenieť na Dunajcom a ako dunajský orol zachránil Bratislavu? Na tieto a mnohé ďalšie otázky ponúka odpovede zbierka povestí, pútavým spôsobom vyrozprávaný „vodopis“ slovenských riek. Legendy a rozprávania, vychádzajúce z pôvodných ľudových prameňov i pôvodných motívov, erudovane pretvorené do autorských povestí spisovateľa, básnika a publicistu Igor Váleka zapĺňajú ďalšie biele miesto na „povesťovej mape“ Slovenska. Vhodným doplnkom knihy je geograficko - historická faktografia, ktorá je zaplnená mnohými historickými udalosťami i viacerými osobnosťami, uvádzajúca každú opisovanú rieku, ako aj prehľadný slovníček nárečových a zastaralých výrazov na konci knihy.
Vypredané
8,46 € 8,90 €

Poselství prachu


Publikace Poselství prachu přináší antologii vyprávění domorodých kmenů z Velké pánve, tj. etnik tradičně obývajících teritoria dnešních amerických států Utah a Nevada. Jde o v českém jazyce první ucelený a komentovaný soubor severoamerické indiánské slovesnosti, který se věnuje jiné kulturní oblasti než indiánům z Plání. Pozornost zaměřuje především na kmen západních Šošonů, jejichž mytologické a jiné příběhy zasazuje do historického, lingvistického a kulturního kontextu.
Vypredané
16,03 € 16,87 €

Staré pověsti české


Staré pověsti české jsou nejznámějším převyprávěním naší dávné historie. Při psaní této knihy čerpal její autor jak z lidové slovesnosti, tak z historických pramenů. Kniha je rozdělena na čtyři části: Staré pověsti české, Pověsti doby křesťanské, O staré Praze a Ze starobylých proroctví. Dočtete se o praotci Čechovi, o Krokovi a jeho dcerách, o Libuši a Přemyslovi, o Dívčí válce, o králi Svatoplukovi, o knížeti Daliborovi a mnoha dalších známých pověstí. Poprvé vyšla roku 1894 a od té doby se dočkala velkého množství reedic.
Vypredané
8,88 € 9,35 €

Pradědovy pověsti


Kniha je prvním volným překladem pověstí Josefa Lowaga (1849 - 1911) vydaných v roce 1890. Vedle líčení přírodních krás Jeseníků, které nás uchvátí věrným popisem krajiny, nás autor zavede do pohádkové říše trpaslíků, kterým vládne duch hor Praděd. Tyto pohádkové bytosti pomáhají dobrým lidem v nouzi, trestají zlo a odměňují dobro. V pověstech se objevují názvy slezských měst, vesnic, bývalých hradů a jiných památných míst. Ilustracemi knihu doplnila Karolína Dohnalová.
Vypredané
10,72 € 11,28 €

Povesti spod Tatier


Alfréd Grosz pôsobil v prvej polovici 20. storočia na Spiši. Podnikal náročné túry do Vysokých Tatier, zaznamenával povesti a legendy, ktorými sú tieto končiny bohato opradené. O vysokohorských štítoch, dolinách, plesách a jaskyniach vznikli povesti, v ktorých ožívali skaly a vrchy, vystupovali dobré i zlé rozprávkové bytosti. Zaklínali, čarovali a menili prírodné úkazy na zázraky. Povesti sa tradovali z generácie na generáciu a ľudia ich milovali. Autor nás sprevádza po legendárnej ríši Vysokých Tatier ako skúsený horský vodca a jedinečný rozprávač.
Vypredané
12,26 € 12,90 €
  • 5 /5

Karpatské povesti


Na potulkách povesťovou mapou tentoraz zájdeme až za hranice Slovenska a prejdeme tisíce kilometrov najrozľahlejším pohorím Európy. Mohutný oblúk Karpát začína už za Dunajom v Dolnom Rakúsku, ako chrbát pravekého jaštera sa vinie územím Slovenska, Ukrajiny, Rumunska, jeho časti zasahujú do Čiech, Poľska, Maďarska. Známy zberateľ povestí nám nachystal vyberanú kolekciu tridsiatich tajomných príbehov z celých Karpát. Napríklad o tom, ako sa Karpaty zrodili, alebo ako spolu s Balkánom šantili v Čiernom mori a rozhnevali Poseidóna. Nazrieme do tajomstiev staroslávneho Devína i Dievčenského hradu, ktorý sa týči nad vinohradmi južnej Moravy. Prečítame si o Jánošíkovi i o slávnom Nikola Šuhajovi, navštívime čarokrásne rusalky na Visle, dozvieme sa, ako Vlad Tepeš, povestný Drakula, bojoval s Turkami, odkryjeme mnoho ďalších tajomstiev krásneho pohoria s bohatou históriou.
Vypredané
8,46 € 8,90 €

Palava


Historie vypráví různé pověsti o příchodu Slovanů do naší vlasti. Jednu z nich slyšela autorka od starého pamětníka, který ji slyšel od svého děda a tímto způsobem se již v minulosti předávala v kraji pod Pálavou z generace na generaci. Za pomoci paní Fantazie, Představivosti a Lásky vznikla její románová podoba, která nabízí poutavé čtení. Kniha je doplněna barevnými obrazy Emanuela Petržely, které jsou inspirované krajinou Pálavských vrchů.
Vypredané
6,65 € 7,00 €

Turčianske povesti


Čitateľský úspešný výber povestí z Turčianskej záhradky je v druhom, prepracovanom vydaní rozšírený o ďalšiu kolekciu zaujímavých príbehov a nádherne ilustrovaný. Zájdete až do pradávnej minulosti, keď sa medzi Fatrami rozkladali len hlboké lesy a obrovské jazero a na jeho brehoch sa preháňal divý tur, nazriete do tajomstiev kedysi hrdých a nedobytných hradov, o tom, ako uhorského kráľa zachránili na Znieve pred Tatármi, i o tom, ako Turci dobiedzali do neprístupných turčianskych údolí. Dozviete sa veľa zaujímavého o počiatkoch turčianskych miest a obcí, i o neuveriteľných, veselých i vážnych príbehoch, ktoré sa v nich odohrali.
Vypredané
8,46 € 8,90 €

Lacná kniha Povesti o slovenských hradoch 2 (-70%)


Povesti sú súčasťou histórie, daly by sa povedať, že sú dačo ako protohistória. V každej povesti existuje historické jadro, ktoré sa zachovalo vďaka ústnemu podaniu. Ľud si určitú historickú skutočnosť alebo osobu opriadol dejom, ku ktorému časom pribúdali ďalši a ďalšie skutočnosti, a tie sa vôbec nemuseli viazať k danému miestu či osobe. Dnes už z povestí často nevieme vylúpnuť ono historické jadro. Neraz však iba ony svedčia o tom, že na určitom mieste stál napríklad hrad, či iná usadlosť. Vzhľadom na to, že povesti o osobách alebo miestach nachádzajúcich sa na území našej vlasti patria neodmysliteľne ku kultúrnemu dedičstvu, často sa k nim vraciame.
Vypredané
6,00 € 19,99 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Kráľovská koruna (-90%)


A opäť sme do Povesťovej mapy Slovenska zakreslili zaujímavý, povesťami opradený kút. Tentoraz je ním malebný kraj pod Javorinou, svet tajuplných hradov, hlbokých lesov, rozkošných mestečiek a dedín s bohatstvom tradícií a neuveriteľných príbehov... Napríklad sa dozviete o tom, odkiaľ sa v Novom Meste nad Váhom vzali tri starobylé meče, staršie ako história tohto kraja... A viete vôbec, prečo sa Nové Mesto nad Váhom nazýva Nové, hoci jeho dejiny siahajú až kamsi do dávneho stredoveku? A ako sa sem dostala kráľovská koruna? A dobyli Turci Beckovský hrad? Odpovede nájdete v knižke a okrem toho pätnásť vzrušujúcich príbehov z bohatej minulosti Nového Mesta a jeho okolia.
Vypredané
0,79 € 7,90 €

dostupné aj ako:

Ruské pověsti


Ruské pověsti zvané byliny s typickým stylem opakování promluv a popisů líčí život a hrdinské činy bohatýrů žijících asi před osmi sty lety. Hrdinů, kteří bojovali nejen s tatarskými nepřáteli, ale i s draky. V knize však najdete i příběhy z dob, kdy už bohatýři z Rusi vymizeli. Dočtete se tak, jak vznikly valdajské rolničky, o štědrosti Stěnky Razina, o loupežnících nebo o Sofii Novgorodské…
Vypredané
8,88 € 9,35 €

Ezopove bájky, 2. vydanie


Knižka Ezopove bájky obsahuje niekoľko krátkych poučných príbehov o zvieratkách. Sú rozprávané jednoduchým a zrozumiteľným štýlom, takže im porozumejú aj tie najmenšie deti. Navyše text je písaný veľkými písmenami, ktoré sú vhodné aj pre začínajúcich čitateľov. Čo však na tejto knihe zaujme na prvý pohľad, sú veselé celostránkové ilustrácie.
Vypredané
4,99 € 6,99 €