! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Najpredávanejšie - Bestsellery - Knihy - Divadlo - teória, história,... strana 24 z 40

Knižné bestsellery nesmú v našej ponuke rozhodne chýbať. Najpredávanejšie a najobľúbenejšie knihy slávnych spisovateľov vás vtiahnu do deja a ponúknu vám množstvo skvelých príbehov. Vyberte si žáner, ktorý je vám najbližší alebo darujte najnovšie knižné bestsellery ako darček svojim blízkym.

Komúna


Najnovšia publikácia v edícii Vreckovky je posledná divadelná hra autorskej dvojice Vinterberg Rukov. V slovenskom jazyku vychádza prvýkrát a je to aj vôbec prvé knižné vydanie tvorby Thomasa Vinterberga a Mogensa Rukova na Slovensku. Prvé uvedenie sa odohralo vo viedenskom Burgtheatri (Akademietheater) v roku 2011 a následne vznikol podľa divadelnej hry aj celovečerný hraný film v réžii Thomasa Vinterberga. Práve Vinterbergovo detstvo sa stalo inšpiračným zdrojom pre príbeh rodiny, ktorá na základe súkromného konkurzu prijme do svojho domu priateľov a známych, aby spolu žili v osobitej komunite. Spočiatku zábavné spolužitie sa ale komplikuje, až vyvrcholí v nečakaný zvrat. Thomas Vinterberg (1969) je dánsky filmový režisér a scenárista. Vo svojej generácii patrí k najuznávanejším a najznámejším vôbec, k čomu okrem včasne sa prejavujúceho talentu prispela i participácia vo filmárskom hnutí Dogma 95. V súlade s touto participáciou je aj zdôrazňovanie autentickosti a nepredvídateľnosti v celej Vinterbergovej tvorbe. K najznámejším Vinterbergovým dielam patria filmy Rodinná oslava (Festen, 1998), Za všetko môže láska (Its all about Love, 2003), Submarino (2010), Hon (Jagten, 2012) a Komúna (Kollektivet, 2016). Posledná spomenutá produkcia je považovaná za Vinterbergov najosobnejší film, ktorému predchádzalo úspešné spracovanie látky v divadelnej podobe (Burgtheater Wien, 2011). V súčasnosti pripravuje nový film Kursk, podľa skutočnej tragickej udalosti z roku 2000, keď sa potopila ruská jadrová ponorka a tragédiu neprežila podstatná časť posádky. Mogens Rukov (1943 2015) bol popredný dánsky scenárista, ktorý sa vďaka svojej originalite a invenčnosti právom zaraďuje medzi legendy novších dejín dánskeho filmu. Na Univerzite v Kodani vyštudoval odbor severské filológie a literatúry v kombinácii s odborom dejiny a estetika filmu. V rokoch 1975 2008 bol činný ako pedagóg, v rámci čoho ho preslávila najmä inovatívnosť a neortodoxnosť vo vzťahu k tradícii. Počas tohto obdobia významne ovplyvnil viacerých významných režisérov a dramaturgov, najmä generáciu 90. rokov, ktorej najzvučnejšie mená sa spájajú s filmárskym hnutím Dogma 95 (Lars von Trier, Lone Scherfig, Susanne Bier, Per Fly, Thomas Vinterberg, Ole Christian Madsen, Pernille Fischer Kristensen a i.). Je laureátom viacerých domácich i medzinárodných ocenení.
Vypredané
9,50 € 10,00 €

The Seven Minute Screenplay


The Seven Minute Screenplay is both a grammar of fundamental dramatic principles and a primer on the process of screenwriting. The manual is intended to prepare students for writing full-length feature films through the structured exercise of writing a screenplay for a seven-minute film. Guidelines for the exercise are detailed and an approach to creating the short form is outlined, with each step in the process explained. The steps include character exploration, finding a problem that would force character development, imagining the struggle, pitching the story, preparing the treatment, writing the first draft, and rewriting for character, plot, visual iconography and sensitivity to the active participation of the viewer. Written largely by the screenwriter Pavel Jech (now former Dean of FAMU), the text reflects the many years of his experience in teaching the short form to students. The co-author is a FAMU acting teacher Mary Angiolillo. The Seven Minute Screenplay hopes the beginning screenwriter will appropriate the fundamentals offered in this manual and make them their own, developing a set of skills to be used for making their own unique films. Publikace The Seven Minute Screenplay je jak gramatika základních principů dramatiky, tak slabikář pro psaní scénáře. Skriptum si klade za cíl připravit studenty na psaní celovečerních filmů pomocí strukturovaného psaní scénáře pro sedmiminutový film. Obsah cvičení je přesně vymezen, každý pracovní krok při tvorbě scénáře pro krátké filmové dílo je detailně rozveden. Mezi tvůrčí kroky patří definování postavy, vymezení problému, který podnítí její vývoj, nalezení dramatického konfliktu, rozpracování příběhu, psaní první verze a rozepsání postavy, děje a vizuální stránky s přihlédnutím k předpokládaným diváckým reakcím. Text vznikl na základě mnohaletých zkušeností scenáristy Pavla Jecha (bývalého děkana FAMU) s vyučováním o krátkých filmových formách ve spolupráci s pedagožkou FAMU Mary Angiolillo. Publikace The Seven Minute Screenplay by měla začínajícím scenáristům pomoci osvojit si základy oboru a rozšířit jejich osobní dovednosti, aby byli schopni vytvořit svůj osobitý film.
Vypredané
6,65 € 7,00 €

Reclaimed Avant-garde: Spaces and Stages of Avant-garde Theatre in Central-Eastern Europe


Publikácia je v poradí už druhou, ktorá vyšla v rámci projektu The Reclaimed Avant-garde (Znovuzískaná avantgarda). Jeho iniciátorom je poľský Divadelný inštitút Im. Zbigniewa Raszewského, ktorý bol aj organizátorom konferencie o priestoroch a dejiskách avantgárd v strednej a východnej Európe. Konferencia sa uskutočnila vo Varšave v rámci série podujatí pripomínajúcich rok avantgardy, ktorý Poľsko oslavovalo v roku 2017. Rovnomenný zborník obsahuje doplnené a rozšírené verzie konferenčných príspevkov, ktorých autormi sú akademici z 11 krajín. Cieľom projektu, ako aj jednotlivých štúdií, je poukázať na existenciu mnohých podnetných impulzov medzivojnových avantgárd v tomto regióne. Po antológii pramenných textov spojených s avantgardnými umelcami a ich tvorbou v jednotlivých krajinách bola druhá etapa projektu zameraná na priestory avantgárd v širšom zmysle slova od scénických riešení a obratu v chápaní divadelného priestoru, cez utopické architektonické vízie a koncepcie nových divadelných priestorov, až po verejné priestory, v ktorých sa avantgardné výboje odohrávali kaviarne, sokolovne či školy.
Vypredané
9,50 € 10,00 €

Bástyasétány 77 - Híres operettek 17.


20 híres operett – 20 kötet CD-melléklettel A CD-ken a bécsi és magyar operettek legismertebb dallamai láthatók. 55-65 percnyi műsoridő lemezenként. A kötetekben a szerző életéről, a CD-n szereplő felvételek keletkezéséről, az előadóművészekről, a darab tartalmáról, történetéről olvashatunk. Az érdekes és tartalmas leírásokat gazdag illusztrációs anyag kíséri.
Vypredané
3,04 € 3,20 €

Bob herceg - Híres operettek 13.


20 híres operett – 20 kötet CD-melléklettel A CD-ken a bécsi és magyar operettek legismertebb dallamai láthatók. 55-65 percnyi műsoridő lemezenként. A kötetekben a szerző életéről, a CD-n szereplő felvételek keletkezéséről, az előadóművészekről, a darab tartalmáról, történetéről olvashatunk. Az érdekes és tartalmas leírásokat gazdag illusztrációs anyag kíséri.
Vypredané
3,04 € 3,20 €

Csókos asszony - Híres operettek 15.


A Híres operettek sorozat e gazdagon illusztrált kötetében a Csókos asszony című operett történetével és a szerző Zerkovitz Béla életútjával ismerkedhetünk meg. A sok színes történet, érdekesség mellett a CD-n az operettet is meghallgathatjuk.
Vypredané
3,04 € 3,20 €

Súčasné slovenské divadlo v dobe spoločenských premien


Kolektívna monografia zachytáva pomerne široký záber spracovaných tém a javov, je tiež len príspevkom k jeho celistvejšiemu poznaniu. Metodologicky nahliada na domáci divadelný vývin v kontexte širších spoločenských pobytov. Divadlo predstavuje ako umenie aj inštitúciu, ktoré na spoločenské dianie citlivo reagovali, zanechávajúc správu o duchu a pocite doby. Mnohé z toho čo ponúka, je novým, dobovo nezaťaženým pohľadom na udalosti minulé, ale naznačuje aj ďalší vývin a smerovanie. Miloš Mistrík a Andrej Maťašík v úvodnej kapitole zachytávajú vývin súčasného slovenského divadla cez optiku kontinuitných a diskontinuitných procesov, ktoré v ňom prebiehali od konca 70. rokov 20. storočia. Elena Knopová nadviazala kapitolou venovanou činohernej dramaturgii a inscenáciám v kamenných divadlách po roku 2000. Charakterizuje zmenené funkcie divadelnej dramaturgie, vzťah dramaturgie k prekladu, slovenskej dráme, divákom. Podobne Michaela Mojžišová zachytáva v tretej kapitole vývin operného divadla na Slovensku po roku 2000. Nadežda Lindovská sa vo svojej kapitole venuje viacerým prejavom v súčasnom slovenskom divadle, ktoré smerujú k uplatňovaniu plurality a následne divadlu rôznych identít či diskurzov. Kapitola Miroslava Ballaya dopĺňa pohľad na nové tendencie uplatňujúce sa v slovenskom divadle, o činnosti kultúrnych centier ako platforiem pre nezávislé divadlo a tvorbu. Jednotlivé kapitoly monografie vznikali na základe niekoľkoročného výskumu ich autorov.
Vypredané
16,15 € 17,00 €

Samuel Beckett - Hry


Divadelný ústav Bratislava a Vysoká škola múzických umení v Bratislave vydali koncom roku 2010 jednu z najvýznamnejších prekladových publikácií na našom trhu v oblasti divadelnej literatúry. Antológia diela Samuela Becketta prináša aj doteraz na Slovensku neznáme divadelné hry, úvodnú štúdiu znalca Beckettovho diela Mareka Kedzierského a jeho rozhovor s blízkou priateľkou Samuela Becketta Barbarou Brayovou. Samuel Beckett (1906 – 1989) je jeden z najvýznamnejších a najosobitejších umelcov dvadsiateho storočia. Spisovateľ a podľa niektorých kritikov posledný dramatik, ktorý sa stal svetoznámym a ohlas na jeho dielo bol a stále je celosvetový. Jeho najznámejšia a dnes už legendárna hra Čakanie na Godota patrí k novodobým mýtom. Formou aj obsahom. Čakať na Godota – to je dnes idióm, ktorý používajú aj tí, ktorí túto hru nikdy nevideli a nečítali. Beckett, ktorý sa vždy vyhýbal publicite, sa najmä po udelení Nobelovej ceny v roku 1969 stal objektom mimoriadneho záujmu ako spisovateľ, ale i ako súkromná osoba. „Ako tvrdia autori obrovskej beckettovskej bibliografie, iba o Kristovi, Napoleonovi a Wagnerovi sa napísalo viac ako o tvorcovi Godota,“ píše v úvode k tejto knihe Marek Kędzierski, režisér, divadelný kritik a spisovateľ. V roku 2006 urobil rozhovor s dlhoročnou Beckettovou osobnou aj intelektuálnou partnerkou Barbarou Brayovou. Bývalá redaktorka BBC (a prekladateľka Marguerite Durasovej, Jeana Geneta, Jeana-Paula Sartra či Jeana Anouilha) hovorí o Beckettovom poslednom texte Ako to povedať a spomína na ich vzťah i na zaujímavé podrobnosti týkajúce sa Beckettovho spôsobu písania. Do časti venovanej hrám je zaradených päť kratších hier v nových prekladoch (Katastrofa, Bez slov I, Bez slov II, Skica pre rádio I., Skica pre rádio II.) a ťažiskové hry Čakanie na Godota (preklad Elena Flašková), Koniec hry (preklad Alexandra Ruppeldtová), Šťastné dni (preklad Alexandra Ruppeldtová). Prvýkrát vychádza v slovenskom preklade hra Eleutéria (preklad Mária Ferenčuhová), ktorej zverejnenie si autor síce neprial, ale po jeho smrti vyšla vo francúzštine aj v angličtine. A práve tejto hre, okolnostiam boja o jej zverejnenie a dôvodom, pre ktoré ju autor nechcel publikovať, sa okrem iného venuje štúdia Samuel Beckett. Niekoľko čŕt, ktorej autorom je Martin Ondriska.
Vypredané
17,10 € 18,00 €

Lili bárónő (CD melléklettel)


A Híres operettek sorozat e gazdagon illusztrált kötetében a Lili báróné című operett történetével és a szerző Huszka Jenő életútjával ismerkedhetünk meg. A sok színes történet, érdekesség mellett a CD-n az operettet is meghallgathatjuk.
Vypredané
3,04 € 3,20 €

Premiéry bratří Čapků


Univerzitní profesor a náš přední teatrolog ve své obsáhlé a reprezentativní monografii sleduje dramatickou tvorbu Josefa a Karla Čapkových chronologicky, dílo po dílu, vždy s rozborem jeho geneze, světonázorových kořenů, s podrobnou mozaikou premiérových ohlasů a polemik v dobovém tisku.
Vypredané
25,46 € 26,80 €

Deti revolúcie


Zborník víťazných prác súťaže a edukačného projektu Divadelného ústavu Deti revolúcie prináša pohľad na udalosti totalitného režimu a jeho pádu nezaťaženou a v mnohom (pre staršie generácie) šokujúcou optikou mladých ľudí, ktorí vyrastali už v nových časoch. Pod dohľadom lektorov a odbornej poroty vznikli teoretické práce študentov filozofických fakúlt v Bratislave, Prahe, Brne i poslucháčov Vysokej školy múzických umení. Grafické spracovanie hravou formou priblíži svet „detí revolúcie“ v roku 1989 i ďalšie dôležité udalosti zašlých čias revolučnej eufórie.
Vypredané
11,40 € 12,00 €

Kronika komika 1.


História či príbeh talentovaných, tvrdohlavých ľudí, ktorí štyri desaťročia presviedčajú divákov o svojej malej naivnej divadelnej pravde...
Vypredané
0,95 € 1,00 €

Súborné dielo I.


Stanislav Vrbka bol kritikom, pre ktorého systematická každodenná umelecko-kritická činnosť nebola len zamestnaním, ale najmä nadosobným zameraním. Vo svojej divadelno-kritickej činnosti spájal nevšedné odborné kvality – osobnostný kultúrny rozhľad, vnímanie zložitého umeleckého procesu v kontextoch a súvislostiach, zmysel pre opísanie detailu prchavého okamihu divadelnej inscenácie – s etickou osobnostnou a osobnou rovinou. Bol si vedomý hlbokej zodpovednosti voči umelcom i čitateľom. Uvedomoval si, že kritika je činnosť, ktorá nemá reprízu, ale musí hovoriť presne a vecne nepokrivené slová o stave slovenskej divadelnej kultúry – o stave umeleckých súborov, slovenskej divadelnej réžie, herectva, aj o cestách slovenskej dramatickej literatúry. Vrbkové analytické prieniky v divadelných kritikách podávajú obraz o niekoľkých desaťročiach vývinu slovenského profesionálneho divadelníctva. Môžu byť pre čitateľa aj zásadnou kultúrnou pamäťou, ktorá ponúka okrem detailnej analýzy aj syntetický pohľad, keď Vrbka hľadá východiská z bludných slepých ulíc a nekončiacich pohybov v kruhu bez nádeje na skutočný umelecký rozvoj. Martin Timko
Vypredané
11,40 € 12,00 €

Perspektiva


Skripta Perspektiva napsal Věkoslav Handa Pardyl jako učební pomůcku pro studenty scénografie DAMU i dalších uměleckých oborů. Jedná se o soupis návodů, nákresů a praktických připomínek ke konstrukci perspektivy, jehož cílem je oživit výtvarníkům základy deskriptivní geometrie a provést je konstrukcí perspektivy od ruky, tedy bez nutnosti využití kružítka a pravítek.
Vypredané
7,79 € 8,20 €

Divadlo a telesnosť


Čo máme na mysli, keď hovoríme o telách v divadle? A ako ovplyvňuje divadlo spôsob nášho premýšľania o ľudskom tele? Telá sú životne dôležitou súčasťou divadelnej produkcie i spôsobu, akým túto produkciu vníma obecenstvo. Telo však nie je len fyzické, je aj konceptuálne. Publikácia Divadlo & telesnosť vychádza z mnohých príkladov súčasného divadelného umenia a prináša provokatívne východisko pre chápanie prekvapivo komplexného vzťahu medzi divadlom a telesnosťou. Hutným a zrozumiteľným spôsobom odhaľuje napätia medzi telesnosťou, konkrétnymi telami, jazykom, zobrazovaním a pohybom v divadle. „Táto kniha presne odhaľuje, ako dnes uvažujeme o tele.“ Marina Abramović
Vypredané
10,45 € 11,00 €

Slova o mimu


Tato kniha je první, která byla o tomto umění napsána. Čtenář najde v tomto díle úvahy Étienna Decrouxe, který byl především mužem jeviště: texty přednášek, jež přednesl v Evropě a ve Spojených státech, časopisecké články, nepublikované eseje, poznámky, které používal pro své kurzy. Decroux v nich připomíná původ tohoto umění, vysvětluje, v čem se liší od starší pantomimy, srovnává je s tancem a divadlem, definuje jeho učení a ukazuje význam, který může umění mimu mít pro činoherce. Argumenty a texty přibližující některá představení mimu, která Étienne Decroux vytvořil, doplňují svědectví umělce, kterého můžeme považovat za strůjce renesance mimu ve světě.
Vypredané
8,93 € 9,40 €

Velký zpěvník Semafor 1959-2019


Divadlo Semafor se stalo hned v prvních letech své existence líhní slavných hitů, které se hrají dodnes. Písně Suchého a Šlitra vstoupily do povědomí posluchačů v podání největších hvězd naší pop music, od Karla Gotta přes Hanu Hegerovou, Evu Pilarovou až k Waldemaru Matuškovi. Zlatá šedesátá skončila, Jiří Šlitr zemřel a Jiří Suchý se svým ansámblem se ocitl v nepřízni mocných. Podařilo se mu vyvzdorovat si svůj prostor a dodržet nepsané pravidlo, že kdo chce vidět hezké holky a slyšet skvělé písně, musí do Semaforu! K šedesátým narozeninám divadla Semafor uspořádal Tomáš Edelsberger vůbec první autorizovaný zpěvník tří set písní, do kterého vybral písně z šest desítek let dlouhé historie této naší přední divadelní scény. OBSAH: Ach, ta láska nebeská * Ale my hrajeme dál * Altánek * Amfora, lexikon a preparát * Anna von Cleve * Ať žije klid ať žije cit * Áda * Árie měsíce * Ba ne pane * Babeta * Balada z mlází * Bar Honolulu * Barová lavice * Bety * Bílá vrána / černá ovce * Bíle mne matička oblíkala * Blázen a dítě * Bledá slečna * Bludička * Blues na cestu poslední * Blues o stabilitě * Blues o zmoklé slepici * Blues pro tebe * Blues touhy po světle * Bomba na klíně * Cirkus * Co je blues * Co je to pré * Co je v módě v Novgorodě * Co jsem měl dnes k obědu * Čas kráčí kolem nás * Čas letí jako spřežení (Stárnutí) * Černá Jessie * Černá vrána * Čím budu tím budu rád * Člověk je smrti blízek * Ďábel z Vinohrad * Dítě školou povinné * Divný věci * Dobré rady * Dotýkat se hvězd * Drožkář * Ester * Exploze * Funebrsong * Glory, glory haleluja * Golem * Hajný z Podbrdí * Haleluja * Hluboká vráska * Hoj, pojď s námi v lesní sluje * Hojivá mast * Holka modrooká * Honky tonky blues * Horečky * Cha-cha-cha * Charakterní cowboy Bill * Charlie Chaplin * Choď po špičkách * Chybí mi ta jistota * Imaginace * Já věděl jsem, že se to stane * Já vím * Já žiju dál * Jak se plaší zlé sny * Je dusno a těžko * Je pokročilá hodina * Již jedenáctá odbila * Jó, to jsem ještě žil * K smíchu toto představení * Kalypso o šťastné zemi * Kam se asi René žene * Kamarádi * Kamarádka včel * Kapitáne, kam s tou lodí * Kapka žárlivosti * Kapradí * Kdo chce psa bít * Kdo ví * Kdykoliv, kdekoliv * Když doba zlá * Když je mi nejhůř * Když se večer připozdívá * Když venku to klouže * Kilimandžáro hopsasa * Klementajn * Klokočí * Kluk v pepita saku * Kočičí bál * Kočka na okně * Kolena * Kolik očí má den * Končí divadlo * Koupil jsem si knot * Krajina posedlá tmou * Krasohled * Kubistický portrét * Labutí píseň * Láska má se rozplynula v mlze * Láska se nevyhne králi * Láska, toť brána do ráje je * Léta dozrávání * Lili Marlen * Lípa zelená * Mackie Messer (Moritat) * Malé kotě * Malý blbý psíček * Mám už tě dost * Máme rádi zvířata * Máme tě rádi * Mami, on na mne právě mrk * Margareta * Marnivá sestřenice * Melancholické blues * Melodie minula * Metamorfózy * Metoo * Mezi básníky * Miláčku * Mississippi * Modlitba ke sv. Nitouche * Modré punčochy * Modrý tričko * Motýl * Motýlek * Můra šedivá * Mušketýr (Píseň malého lorda) * Na rezavým dvojplošníku * Na shledanou * Na topole nad jezerem * Na vrata přibili můj stín * Námořníci ze všech světa konců * Nána v povětří * Nejchudší ze všech mizin * Nejkrásnější krajina * Nevesely, truchlivy * Noční song * Nový nájemník * Oči sněhem zaváté * Óda na Prahu * Odkvetly růže * Opera Semaphorica * Opilá balerína * Opilá bílá myška * Orchestrion z ráje * Pane Erben neřekněte ne * Pardon madam * Párkrát otočím tou klikou gramofonu * Periferie * Pěšky jít nám je souzený * Pět strun * Píseň Hamleta o hvězdách * Píseň nastydlejch holek * Píseň o rose * Píseň o vyšinutém trpaslíkovi * Píseň pro dva * Píseň uvaděček * Písnička pro kočku * Písnička pro Zuzanu * Píšu ti z vězení * Plná hrst * Podivná hodina * Pokrok * Polednice * Pondělní blues * Pověrčivý uzenář * Pramínek vlasů * Pro Kiki * Proč je ten dům tak šedivej * Proč je to tak * Proč na života pouti chmurnou * Proč se lidi nemaj rádi * Propil jsem gáži * Protektorátní bl
Vypredané
26,79 € 28,20 €