mamaš

vydavateľstvo

Diabolský plod. Kulinárska krimi


Šéfkuchár Xavier Kieffer zanechal svet vrcholného kuchárskeho umenia haute cuisine a otvoril si malú reštauráciu v dolnej časti Luxemburgu, kde svojim hosťom servíruje miestne špeciality. Jedného dňa sa mu však v podniku zrúti na podlahu mŕtvy reštauračný kritik z Paríža a Kieffer je zrazu podozrivý z vraždy. Keď vzápätí bez stopy zmizne aj jeho niekdajší učiteľ, rozhodne sa vziať pátranie do vlastných rúk. Narazí na obrovský kulinársky škandál a ocitá sa v ohrození života. Čoraz hlbšie preniká do spleti gastronomického sveta ovládaného konkurenčným bojom, aby zistil, o čo v tejto hre vlastne ide. Diabolský plod je prvou zo série kulinárskych krimi so šéfkuchárom Xavierom Kiefferom.
U dodávateľa
12,30 € 12,95 €

dostupné aj ako:

Čo sme robili v posteli. Horizontálna história


Nazrite pod perinu fascinujúcich dejín postele V tejto pútavej knihe sa Brian Fagan a Nadia Durrani venujú nekonečne rozmanitej úlohe postele v dejinách ľudstva. Posteľ bola miestom, kde sa nielen spalo, ale aj umieralo, milovalo, rodilo, rozprávali sa príbehy a konali spoločenské aktivity. Kto robil čo, s kým, prečo a ako sa v závislosti od doby a miesta neuveriteľne líšilo. Ľudovít XIV. vládol Francúzsku z postele. Winston Churchill riadil počas druhej svetovej Britániu z tej svojej. Pocestní si bežne líhali spať s úplne cudzími ľuďmi a v mnohých domácnostiach sa o postele delili celé rodiny. Postele boli drahocenné a často boli vystavované na obdiv Tutanchamóna pochovali na zlatej posteli a bohatí Gréci odchádzali do podsvetia na honosných ležadlách. Posteľ sa na súkromné, skryté miesto zmenila až v modernej dobe a na jej bohatú spoločenskú históriu sa do veľkej miery zabudlo. Ak ste si mysleli, že posteľ slúži iba na spánok, sex alebo smrť, táto kniha vás presvedčí o opaku. A navyše je taká zábavná, že ju budete čítať dlho do noci. Paul Chrystal, autor kníh In Bed with the Ancient Greeks a In Bed with the Romans Je to fascinujúci príbeh predmetu, ktorému sme doteraz nevenovali takú pozornosť, akú by si zaslúžil. Chris Scarre, Durham University Táto úžasná kniha o našom najobľúbenejšom kuse nábytku je skvelým rozprávaním na dobrú noc. Matthew Symonds, editor časopisu Current World Archaeology
Na sklade 5Ks
14,16 € 14,90 €

dostupné aj ako:

Diabolský plod


Šéfkuchár Xavier Kieffer zanechal svet vrcholného kuchárskeho umenia haute cuisine a otvoril si malú reštauráciu v dolnej časti Luxemburgu, kde svojim hosťom servíruje miestne špeciality. Jedného dňa sa mu však v podniku zrúti na podlahu mŕtvy reštauračný kritik z Paríža a Kieffer je zrazu podozrivý z vraždy. Keď vzápätí bez stopy zmizne aj jeho niekdajší učiteľ, rozhodne sa vziať pátranie do vlastných rúk. Narazí na obrovský kulinársky škandál a ocitá sa v ohrození života. Čoraz hlbšie preniká do spleti gastronomického sveta ovládaného konkurenčným bojom, aby zistil, o čo v tejto hre vlastne ide. Diabolský plod je prvou zo série kulinárskych krimi so šéfkuchárom Xavierom Kiefferom.
Na stiahnutie
8,90 €

dostupné aj ako:

Stručné dejiny opitosti


Čo ľudia pili? Koľko pili? A prečo? Mark Forsyth putuje v čase a rozpráva príbeh o tom, že alkohol bol súčasťou každej civilizácie... a s ním aj opitosť. V niektorých kultúrach bolo pitie spojené s náboženstvom, inde so sexualitou, bolo povinnosťou kráľov, sedliakom poskytovalo úľavu. Alkohol mohol poslúžiť ako obeta predkom, ako šláftrunk na dobrú noc alebo dodať odvahu do boja. Stručné dejiny opitosti sa začínajú v praveku a privedú nás až do 20. storočia. Kniha odpovedá na všetky otázky o pijatike, ktoré by vám, triezvym či opitým, napadli. Dozviete sa o neolitických šamanoch, ktorí pili, aby mohli komunikovať s duchmi, prezradí vám, ako sa opíjali starí Gréci či Sumeri, aj to, že bary na Divokom západe vôbec nevyzerali tak ako vo filmoch. ,,Táto zábavná štúdia opitosti je pikantným výberom z dejín ľudstva... Prinúti vás zamyslieť sa.,, Sunday Times ,,Forsyth veľmi vtipne a inteligentne triafa do čierneho, z jeho textu srší energia.,,Mail on Sunday ,,Výborná kombinácia zábavy a informácií.,, The Spectator ,,Mark Forsyth odviedol skvelú prácu... Táto kniha je úžasná zrejme si ju najviac vychutnáte s posilňujúcim pohárikom v ruke.,, Daily Mail
Na sklade > 5Ks
12,66 € 14,90 €

Červené zlato


Po kulinárskej krimi Diabolský plod, ktorú kníhkupectvo Martinus zaradilo medzi knihy roka 2021, sa šéfkuchár-vyšetrovateľ Xavier Kieffer vracia s novým prípadom. Na honosnej večeri v Paríži má slávny suši majster očariť miestnu smotánku, no ešte pred hlavným chodom padne na zem mŕtvy. Príčina smrti: otrava rybím mäsom. Luxemburský kuchár Xavier Kieffer má pochybnosti o tom, že by išlo len o nešťastnú náhodu, a tak sa pustí do pátrania. Stopy ho privedú na zaujímavé miesta – z prepychového života parížskeho starostu cez úplne nový svet japonskej kuchyne až do rybárskej lode talianskych lovcov tuniakov. Pri vyšetrovaní na vlastnú päsť zistí, že niektoré ryby sú drahšie než zlato, a dokonca cennejšie ako ľudský život.
Na stiahnutie
8,90 €

dostupné aj ako:

Čo sme robili v posteli


Nazrite pod perinu fascinujúcich dejín postele. V tejto pútavej knihe sa Brian Fagan a Nadia Durrani venujú nekonečne rozmanitej úlohe postele v dejinách ľudstva. Posteľ bola miestom, kde sa nielen spalo, ale aj umieralo, milovalo, rodilo, rozprávali sa príbehy a konali spoločenské aktivity. Kto robil čo, s kým, prečo a ako sa v závislosti od doby a miesta neuveriteľne líšilo. Ľudovít XIV. vládol Francúzsku z postele. Winston Churchill riadil počas druhej svetovej Britániu z tej svojej. Pocestní si bežne líhali spať s úplne cudzími ľuďmi a v mnohých domácnostiach sa o postele delili celé rodiny. Postele boli drahocenné a často boli vystavované na obdiv – Tutanchamóna pochovali na zlatej posteli a bohatí Gréci odchádzali do podsvetia na honosných ležadlách. Posteľ sa na súkromné, skryté miesto zmenila až v modernej dobe a na jej bohatú spoločenskú históriu sa do veľkej miery zabudlo.
Na stiahnutie
9,90 €

dostupné aj ako:

Mechanik. Vzrušujúci svet zákulisia F1


Zoznámte sa s Marcom Elvisom" Priestleym, bývalým mechanikom číslo jeden tímu McLaren, a strojcom úspechov tých najlepších jazdcov Formuly 1. Mechanik odhaľuje škandály a tajomstvá, ako aj rivalitu pilotov a tímov. Kniha sleduje Priestleyho na cestách po okruhoch, kde pracoval vo vysokooktánovej atmosfére boxov F1. Hoci sa pozornosť fanúšikov najčastejšie sústreďuje na hviezdnych jazdcov, práve mechanici sú tí, ktorí vytvárajú majstrov sveta, a každá ich chyba môže mať fatálne následky. Marc rozpráva príbeh, v ktorom vysokokvalifikovaní mechanici nielen dolaďujú jemnú techniku a analyzujú údaje na špičkových počítačoch. Títo chlapci si dokážu poriadne vyhodiť z kopýtka. Či už ide o párty na luxusných jachtách, alebo fotenie v beztiažovom stave na palube lietadla, svet Formuly 1 je vzrušujúci na trati aj mimo nej.
Predpredaj
18,91 € 19,90 €

Kam aj kráľ chodí pešo


Kde strávime v priemere viac ako rok života? Presne tam, kam aj kráľ chodí pešo. Dejiny toalety sú dejinami ľudstva. Dnes vnímame splachovací záchod vo svojich domácnostiach ako samozrejmosť bez toho, aby sme sa zamysleli, čo všetko mu predchádzalo. Daniel Furrer skúma, ako sa malá či veľká potreba vykonávala v rozličných epochách, spoločnostiach a spoločenských vrstvách. Píše o hygiene, čistote aj špine, o chorobách, ktoré s ňou súviseli, aj o snahe skultúrniť túto ľudskú potrebu. Kniha rozpráva o veľkolepých rímskych verejných latrínach, ako aj o panovníkoch, ktorí diskutovali so svojimi poradcami sediac na nočníku, o vzniku kanalizácie v moderných mestách aj o povolaniach, ktoré s tým súviseli. Prevedie vás antikou, temným stredovekom až po dnešok. Ponúka zaujímavý pohľad na ľudskú kultúru cez hanblivosť, sociálne rozdiely a návyky, pokrok i technické vymoženosti. Presvedčí vás, že vaše súkromné útočisko súvisí s globálnou ekonomikou a ekológiou viac, ako by ste si mysleli.
Vypredané
14,16 € 14,90 €