Ottovo nakladateľstvo
vydavateľstvo
Ottova kuchárka veľká hrnčeková 1: Polievky, mäso, ryby, hydina
Najkomplexnejšia kuchárska dvojdielna kniha pre všetkých, ktorí si chcú uľahčiť varenie. Čitatelia, domáci kuchári, v nich nájdu reprezentatívny prehľad viac ako 2000 receptov, známych aj menej známych, zo slovenskej aj medzinárodnej kuchyne. Pomocou hrnčeka, lyžice, či hrsti ľahko odmerajú suroviny a pripravia jedlo pre akúkoľvek príležitosť.
Prvý diel obsahuje napríklad veľa receptov na predkrmy, polievky, nátierky a množstvo ďalších pokrmov z mäsa, rýb a hydiny.
Druhý diel sa venuje receptom z ovocia a zeleniny, obilnín, strukovín a vajec. Rozsiahlu kapitolu tvoria recepty na múčniky, dezerty a cukrovinky.
V obidvoch dieloch však čitatelia nájdu omnoho viac tém, ktoré ich budú inšpirovať pri každodennom varení.
Kronika Slovenského štátu 1941 - 1943
Búrlivý príbeh prvého samostatného štátu Slovákov pokračuje na stranách druhej časti priekopníckej publikácie. Kronika Slovenského štátu 1941 - 1943 nadväzuje na prvý diel v momente, ktorý bol pre krajinu prelomový - v deň napadnutia Sovietskeho zväzu po boku hitlerovského Nemecka. Kolektív autorov z Historického ústavu SAV pod vedením PhDr. Ľudovíta Hallona, DrSc. v spolupráci s Vojenským historickým ústavom a Ottovým nakladateľstvom opäť priam sprítomňuje toto obdobie prostredníctvom chronologicky sa odvíjajúceho sledu udalostí. Autori hesiel takmer deň za dňom skladajú mozaiku jednotlivých oblastí života slovenskej spoločnosti a sprevádzajú ich bohatým obrazovým materiálom a mapami. Odborne a s maximálnou mierou objektivity, ale zároveň čitateľsky prístupne a zrozumiteľne kniha približuje vývoj medzinárodného postavenia Slovenska od 22. júna 1941 do podpísania Vianočnej dohody v roku 1943 a s ním zviazané pôsobenie slovenských vojsk na východnom fronte. Stanete sa svedkami prehlbujúcej sa závislosti štátu od Nemecka, očividných i zákulisných korektúr politického systému a ideológie režimu, problémov vojnového hospodárstva, budovania infraštruktúry, činnosti bezpečnostných a represívnych zložiek, prenasledovania politických odporcov, aktivít domáceho aj zahraničného odboja, ale najmä bezprecedentnej perzekúcie etnických a náboženských skupín, ktorá vyvrcholila deportáciami židovského obyvateľstva. Vykreslenie sociálnych pomerov, životnej úrovne a zdravotníctva, kultúry, školstva, vedy a umenia, športu, módy a iných aktivít dodáva panoráme každodenného života ľudský rozmer. Hlavnú textovú líniu znovu heslovito dopĺňa chronologický prehľad udalostí aj s načrtnutím diania na medzinárodnopolitickej scéne.
Projekt kroniky bude mať svoje ďalšie pokračovanie v pripravovanej záverečnej časti, ktorá zmapuje obdobie súmraku štátu v rokoch 1943 - 1945.
Vtáky Česka a Slovenska
Ide o výnimočnú publikáciu predstavujúcu celkom 240 druhov vtákov hniezdiacich v Českej a Slovenskej republike, z toho 228 druhov na Slovensku a 226 druhov v Česku. Zaradené sú v nej druhy, ktoré ako hniezdiace už vymizli a sú v nej zaradené tiež druhy, ktoré sú nepôvodné a rozšírili sa k nám introdukciou, vypustením v iných európskych krajinách. Nie sú zaradené druhy, ktoré zahniezdili po úniku zo zajatia a druhy chované prevažne v oborách.
Pri každom druhu je zaradených 5 - 8 fotografií, podľa možnosti samcov aj samíc, s mláďatami a v niektorých prípadoch aj hniezd s vajcami. Pre určovanie zblízka sú pripojené aj čiernobiele kresby, napr. krídla, nohy a iné. Pripojené sú mapky rozšírenia v oboch krajinách v dvoch kategóriách, teda ako hniezdenie dokázané a pravdepodobné. Pri druhoch, ktoré už vymizli, sú v mapkách prázdne krúžky v miestach pôvodného hniezdenia.
Všeobecné úvodné kapitoly sa zaoberajú históriou vzniku vtákov so zdôvodnením zmien v súčasnej systematike vtákov, vtáčími migráciami a tajomstvami ich navigácie. Ďalej nasleduje časť venujúca sa stavbe vtáčieho tela, vrátane operenia a farby pier, rozmnožovaním a ďalšími zaujímavosťami, ktoré sa týkajú hniezd, vajec a mláďat.
Na konci každého druhu je prehľadná tabuľka o každom druhu. Zaujímavú publikáciu dopĺňajú zvukové záznamy hlasov všetkých druhov, ktorých autorom je popredný francúzsky ornitológ Jean Roché.
Záznamy sa dajú načítať mobilným telefónom pomocou aplikácie na to určenej.
Moje štvrťstoročie s futbalom
Na 25 rokov spojil svoj život s futbalom v meste, v ktorom sa narodil. So značkou FC Spartak Trnava zažil obdobie etablovania na domácej scéne po osamostatnení štátu, sezóny veľkých nádejí a nemenej veľkých sklamaní, pád do nižšej súťaže a rýchly návrat, navždy s ním bude zviazané vybudovanie nového štadióna a tiež následný zisk titulu slovenského majstra.
Vladimír Poór sa vyznáva zo svojho vzťahu k futbalu a ku klubu v ére, ktorá s ním navždy zostane spätá. Osobne a aj prostredníctvom spomienok ľudí, ktorí mali možnosť spoznať jeho červeno-čiernu vášeň - hráčov, trénerov, funkcionárov, architekta, kronikára, manželky. Čo nezachytilo pero novinára Michala Zemana, to dokresľuje bohatý fotografický materiál obsahujúci aj súkromné snímky.
Naše Slovensko
Reprezentatívna publikácia Dionýza Dugasa, fotografa, vydavateľa, svetobežníka, obdivovateľa a znalca prírody je nevšedným vyjadrením vzťahu k Slovensku, čo najlepšie charakterizujú jeho slová: "Slovensko je aj moja vlasť. Patrí jej preto moje vyznanie, a to pomocou reči obrazom, ktorá prebásňuje skutočnosť, ktorá sa mi stala celoživotným poslaním." Na vyše šesťsto stranách dominujú nádherné fotografie našej vlasti, ktoré čitateľa prevedú doslova každým kútom Slovenska, jeho majestátnou prírodou, ďalekou ale i nie tak dávnou históriu, jedinečnými pamiatkami, rázovitým folklórom a aj výdobytkami moderného sveta.
Variť môže každý
Ako už názov tejto knihy napovedá, variť môže naozaj každý. Pokročilí aj začínajúci kuchári a kuchárky v nej nájdu textové aj obrazové návody na množstvo skvelých receptov predovšetkým zo stredomorskej kuchyne. Pomocou metódy "krok za krokom" zvládnu všetci bez problémov základné techniky čistenia, porciovania a úpravy zeleniny, mäsa a rýb. Naučia sa pripravovať domáce cestoviny, rôzne druhy pečiva, tort a sladkostí. Dozvedia sa ako správne spracovávať známe i menej známe suroviny. Zoznámia sa aj s kuchynským náčiním, ktoré by nemalo chýbať v ich kuchyni. Preložené z talianskeho originálu.
Hádaj, hádaj, hádanku...
Ottovo nakladateľstvo vydalo štyri pôvabné detské leporelá pre najmenšie deti. Nájdu v nich nielen krásne obrázky, ale aj milé riekanky či hádanky. Leporelo s názvom Čo to letí? vám ukáže všeličo zaujímavé, čo lieta vzduchom - lístie vo vetre, šarkan, snehová vločka či raketa. Leporelo Hádaj hádanku vyskúša vedomosti detí - čo znamená Prišiel biely kôň, zaľahol nám celý dvor? Leporelo To, čo viem, rozpoviem prináša krátke príbehy detí. A napokon je tu leporelo Zvieratká v lese - jeleň, čo má korunu ako kráľ, sova, čo v noci bdie a vo dne spí a ďalšie milé zvieratká.
Naša bylinková lekáreň
Knihe slovenského autora - skúseného bylinkára a zároveň propagátora tesného spolužitia človeka s rastlinami, liečivými darmi matky prírody - by prináležal tiež podtitul Kurz pre začínajúcich aj pokročilých bylinkárov. Jej zostavovateľ čitateľovi poskytuje ucelené "portréty" 130 liečivých rastlín, ktoré môžeme bežne zbierať na Slovensku pri svojich vychádzkach do prírody. Niektoré z nich sú dokonca všadeprítomnými burinami (dvojzub, sedmokráska, lastovičník, čakanka, pýr a iné), ďalšie si pestujeme na záhradke aj za oknom a určité ich časti používame ako koreniny či prísadu do jedál (púpava, bazalka, mäta, majoránka, saturejka a iné), alebo ich takmer každodenne jeme ako zeleninu (mrkva, hlávková kapusta, zeler, tekvica a pod.). Iné nám prospievajú v čaji či prípravkoch na pleť (rozmarín, pupalka, zemedym, podbeľ, fialka a pod.). Drogy, ktoré nám tieto liečivé rastliny poskytujú (či už je to kvet, list, plod, celá vňať, koreň, plod, semeno či šťava), však nemusíme z prírody získavať sami: dajú sa kúpiť v predajniach s bylinkami, v lekárni či na trhu alebo v potravinách.
Každá dvojstranová kapitola je obsahovo zhodne zostavená a venuje sa jednej liečivej rastline; krátko, ale dostatočne podrobne informuje o histórii rastliny, opisuje jej vzhľad, uvádza základnú drogu byliny a oboznamuje o zbere a spracovaní, prehľadne zhŕňa účinky drogy a odporúča jej liečebné využitie (vnútorné aj vonkajšie). V rubrike Jeden dobrý recept, zaradenej do každej kapitoly, nájdeme recept na čaj, liečivý olej, tinktúru, kloktadlo, med, nátierku a zmes korenín, na víno či posilňujúci nápoj alebo na preventívny prostriedok a hojivý obklad.
A pretože Dionýz Dugas je aj skúsený fotograf, urobil zo svojej knihy zároveň aj fotografickú publikáciu. Jeho názorné fotografie bylín, ktoré nás budú spoľahlivo viesť pri rozoznávaní bylín, ale aj zátišia s hotovými produktmi pripravenými z rastlinných drog, majú dokumentárnu aj umeleckú hodnotu.
Pre obsahovú úplnosť kniha obsahuje abecedný zoznam receptov a zoznam rastlín v slovenskom a latinskom jazyku a je doplnená výberom odbornej literatúry: uvedené tituly môžu byť pre čitateľa užitočné.
Nízke Tatry - Ottov turistický sprievodca
Nízke Tatry - Ottov turistický sprievodca. 22 trás s mapami a QR kódmi