Új Mandátum Könyvkiadó

vydavateľstvo

Pók (DVD melléklettel)


"Amikor először találkoztam vele, egy asztal mellett ült, előtte egy könyv volt nyitva, benne egy töltőtoll, mellette két notesz egészen különös kalligrafikus írásképpel tele. Én akkor szerződtetési tárgyalásra mentem az ismert emberhez, aki éppen a nyíregyházi színház igazgatója volt. Azóta teljesen más "funkciója" van ez én életemben, mivel a felesége lettem! Ez a kép így beépült a mindennapjaimba, mert legyünk külföldön, a tengerparton vagy egy kávézóban, vagy csak henyéljünk otthon, mindig, mindenhol ott a töltőtoll, a könyv és a notesz, meg néha ott a laptop és a számítógép is. Mindig, mindent rögzít és elemez. Az elmúlt 17 évben nagyon-nagyon sok időt töltött azzal, hogy dokumentálja a pillanatot, a korszakot, néha idegtépően sokat. DE MOST ÖN IS A KEZÉBEN TARTJA egy sajátos leiratát a mi életünknek, itt Európában a XXI. század elején az én FÉRJEM szemüvegén keresztül. Tudom, hogy az unokáink is olvasni fogják és én nagyon büszke vagyok rá." (Fejes Ágnes vagyis Pókné)
U dodávateľa
17,87 € 18,81 €

Ruszt


"Ruszt József kiemelkedő rendező, iskolateremtő művész, társulatalapító és -megtartó személyiség, nagyszerű pedagógus. És ellentmondásos ember. Életét időről időre újrakezdi, de szavai szerint mindig ugyanazt az előadást rendezi, mint ahogy az igazi festő is mindig ugyanazt a képet festi. Írásommal ennek az örökké ugyanolyan előadásnak a lényegét szeretném feltárni, de arra is keresem a választ, hogy ez a színház mitől rituális, kegyetlen, politikai..., hogy színészeit Grotowski- vagy Sztanyiszlavszkij-"metódus" szerint neveli-e, hogy tiszteli-e az írót vagy sem, amikor "a legradikálisabban húzó magyar rendezőként" kialakítja előadásainak szövegkönyvét - a titkait igyekszem kifürkészni."
U dodávateľa
6,57 € 6,92 €

Tilalmakat szegve


Vlagyimir Viszockij, a brezsnyevi korszak művész-fenegyereke, a Jurij Ljubimov nevével fémjelzett moszkvai Taganka Színház vezető színművésze 42 és fél évet élt. Mindkét végén égette élete gyertyáját, s talán négyszeresen is - költőként, színészként, énekesként, magánemberként. Egyedi énekstílusa és nem szokványos színészi tehetsége egy tehetségektől félő világban bontakozott ki, melyben az üldözött értelmiségi mártíriumát viselte. Mégis hangosan szólt, szólhatott kivételes erejű színészete és a "pangás éveinek" hangulatát hűen tükröző szerzői dalai segítségével. Költészete mind tartalmi, mind formai és nem utolsó sorban előadásmódjának stílusát tekintve iskolát teremtett, melyet azóta is utánoznak. A Haza, melyhez eltéphetetlenül kötődött, életében nem ismerte el művészetét, ugyanakkor milliók rajongtak érte, és sokan példaképüknek tekintették a karizmatikus személyiségű, legendás művészt. Egyszerre volt tiltott magnófelvételeken terjesztett szabadsághős, valamint látványos sikerű színházi előadások és tévéfilm-sorozatok sztárja. A hatvanas-hetvenes években személye fogalommá vált nemcsak Moszkvában, hanem az egykori szocialista országok értelmiségi körei, máskéntgondokodói között is. A gyakran gitáros Hamletként emlegetett "össznépi Vologya" ma is aktuális költészete mára bevonult a klasszikusok közé, költeményeit az iskolákban puskin és Lermontov műveivel eggyütt elemzik. Napjainkban már a világ számos országában ismerik verseit, dalait és jelentős a nyugati fordítások száma. Hazánkban is jó néhány költeménye látott napvilágot magyar fordításban különböző könyvekben, tudományos folyóiratokban és újságok hasábjain. Verseskötete azonban Magyarországon ez idáig nem jelent meg a tragikus sorsú bárdnak. Így e könyv, mely a művész születésének hatvanötödik évfordulója alkalmából 65 Viszockij-művet tartalmaz orosz és magyar nyelven egyaránt, remélhetőleg az újdonság erejével hat a téma iránt érdeklődő olvasó számára.
U dodávateľa
8,33 € 8,77 €