! Doprava ZADARMO už od 20 € !
  • Formát e-knihy: EPUB, MOBI
  • Počet strán: 464
  • EAN: 9999000110977
  • Jazyk: slovenský
  • ISBN: 978E80E206E1496E4

Gideon E-kniha

Karin Horváthová

Mrazivý Štokholm a dve spriaznené duše, ktorých cesty sa na istý čas rozišli...
Gideon a Freya sa poznajú odmalička. Zamilujú sa, no v ich prípade len láska nestačí. Osud ich zviedol dokopy, rozdelil a následne opätovne zblížil. Po jedenástich rokoch začínajú obaja s čistými štítmi. Prežívali jeden bez druhého a podnikali životné rozhodnutia, o ktorých kedysi snívali spoločne.
Človek nikdy nezabudne na svoju prvú lásku. Aspoň tak sa to zvykne hovoriť. Nedostali príležitosť na šťastný koniec, no koniec koncov – o tom je predsa život, nie?
Príbeh dvoch ľudí, ktorí boli pre seba správne nesprávni, nám ukazuje aj odvrátenú stránku o následkoch závislosti, ktorá sa nikdy netýka len jednotlivca, ale všetkých jeho najbližších.
  • Formát e-knihy: EPUB, MOBI
  • Počet strán: 464
  • EAN: 9999000110977
  • Jazyk: Slovak
  • ISBN: 978E80E206E1496E4

Mrazivý Štokholm a dve spriaznené duše, ktorých cesty sa na istý čas rozišli...
Gideon a Freya sa poznajú odmalička. Zamilujú sa, no v ich prípade len láska nestačí. Osud ich zviedol dokopy, rozdelil a následne opätovne zblížil. Po jedenástich rokoch začínajú obaja s čistými štítmi. Prežívali jeden bez druhého a podnikali životné rozhodnutia, o ktorých kedysi snívali spoločne.
Človek nikdy nezabudne na svoju prvú lásku. Aspoň tak sa to zvykne hovoriť. Nedostali príležitosť na šťastný koniec, no koniec koncov – o tom je predsa život, nie?
Príbeh dvoch ľudí, ktorí boli pre seba správne nesprávni, nám ukazuje aj odvrátenú stránku o následkoch závislosti, ktorá sa nikdy netýka len jednotlivca, ale všetkých jeho najbližších.
menej

book

207 641 kníh na sklade ihneď k odoslaniu

wallet

Poštovné zadarmo pre nákupy od 20€

store

Rezervácie v 61 kníhkupectvách


Hodnotenia (4)

4,8
Patrícia

Recenzia

  • 5 /5
  • Patrícia

Gideon. Pekné meno, však? :)
A nielen meno bolo pekné. Na tejto knihe sa mi veľmi páčila obálka a keďže sa dej odohráva vo Švédsku, číslovanie kapitol vo švédčine mi prišlo super originálne.

Kniha Gideon je primárne zameraná na príbeh o drogovo závislých osobách. Avšak autorka pekne zakomponovala do príbehu aj iné témy, ako sú znásilnenie a prostitúcia, ktoré idu ruka v ruke s drogami a rovnako sužujú spoločnosť.
Je to silný príbeh, ktorý ponúka pohľad na drogovo závislé osoby, ich boje, ktoré zvádzajú navonok aj vo svojom vnútri. To, čo sa v nich odohráva, čo môže byť jednou z mnohých príčin, prečo začnú s tým svinstvom, ako si svoje konanie pred sebou obhajujú a ako veľmi sú zlomení z reálneho sveta. To všetko a omnoho viac je veľmi pekne popísané v knihe Gideon.

Takže pokiaľ by sa zostavoval nový zoznam povinnej literatúry pre mládež, túto by som tam dala všetkými desiatimi.

Príbeh o Gideonovi a Frey vám ukáže, aký je pád jednoduchý a o to 100x ťažšie je vstať. Aké sú dôležité, ale aj krehké rodinné či priateľské vzťahy. Aký je to pocit, byť zlomený, ale aj nabrať silu a nájsť seba samého.
Je to kniha zo a do života. Ukáže vám, ako veľmi zlé to môže byť, ale na druhej strane ponúka nádej na lepší zajtrajšok.

Niekedy je ťažké o tom čítať, ale ťažšie by to bolo zažiť. Napriek tomu, že je to fikcia, som presvedčená, že sa mnoho ľudí potýka s rovnakým osudom. Dôležité je nezlomiť palicu nad takýmto nešťastníkom, ale snažiť sa mu ukázať lepšiu variantu života.

Veronika

Recenzia

  • 5 /5
  • Veronika

Wau. Táto kniha bola úžasná, od prvej stránky si ma vzala a nepustila až do poslednej. Pri niektorých knihách viete, že postavy skončia spolu. Tu som to tiež vedela. A ono to neprichádzalo, namiesto toho sme mali veľmi zaujímavý dej. Miestami som o happy ende začala aj pochybovať.

Začiatok nemohol byť lepší! Prerušená žiadosť o ruku prv zničí Freyi srdce a dušu, hlavne, keď ho odvtedy vôbec nevidela. Žila však ďalej. Aj Gideon. Každý z nich však iný život a opäť sa náhodne stretnú. Nič však nie je tak ako predtým, okrem Gideonových citov. Uvidí svoju prvú lásku však s iným mužom a začína sa u každého z nich emocionálna jazda! Podivným spôsobom som však priala obom - aj Massimovi, aj Gideonovi - aby si získali Freyu.

K samotným postavám. Gideon bol úžasný, skvelý a absolútne som si ho zamilovala. Viac netreba vedieť. Freya na druhú stranu... Dlhšie som si o nej nevedela urobiť názor, pretože sa v istých veciach správala divne. Na jednej strane bola dospelá a mala veľa odžitého, potom mi však prišla troška naivná. Áno, miestami bola stratená a nevedela čo robiť, ale nijako sa k tomu nepostavila. Iba čakala, čo bude.

Taktiež veľmi obdivujem Massima, že sa o Freyu v ťažkých situáciách staral. Ich príbeh ma dojal a nechýbalo veľa, aby som sa rozplakala. To všetko, čo si zažili mi vyrazilo dych.

Tabuizovaná téma drog a závislosti bola originálna a veľmi reálne poňatá. Miestami som si musela dať prestávku, aby som spracovala to, čo sa dialo. A nielen pri téme drog, závislosti, to, čo sú závislí schopní urobiť, len pre to, aby mali ďalšiu dávku - ale aj pri Gideonovych dvoch deťoch. Bože, to bolo tak neuveriteľne dojemné a smutné zároveň! Proste samotná predstava Gideona, obrovského potetovaného chlapa a dvoch malých detí, je jednoducho, ach, musí to byť krásny pohľad. Nebudem však spoilerovať viac. Pravdepodobne si viete predstaviť moju radosť, keď som na Wattpade objavila profil Karin a svietili tam mená Dorian a Marion. Bohužiaľ, obe diela prebiehajú korektúrou, čiže sú nedostupné, ale veľmi pevne verím v to, že sa aspoň jedného príbehu dočkáme.

Prijala by som pár strán o tom, keď dal Gideon svojej kamarátke ultimátum, že buď bude ďalej brať drogy, alebo sa s ním bude stretávať. Bolo to tam len veľmi málo spomínané, že sa dlho nevideli. Každopádne, na genialite knihy to ani zďaleka neubralo.

Veľmi sa mi páčilo ozvláštnenie číslovania kapitol aj švédskym názvom.

Autorka má neskutočne krásny, čitateľný štýl písania, ktorý vás donúti NEODLOŽIŤ knihu. Občas som sa však musela pozastaviť, aby moja myseľ spracovala ten krásny, ale miestami bolestivý a smutný príbeh. Niekedy nemám rada až príliš zložité postavy, pretože ich autori potom nevedia naplno dotiahnuť - Karin to však obdivuhodne zvládla. Hoci hrubým knihám sa poslednou dobou vyhýbam, tu som sa ani na okamih nenudila. Dokonca by som prijala ešte pár strán navyše, pretože epilóg sa mi zdal trocha urýchlený.

Kniha patrí medzi jedny z najlepších, aké som tento rok čítala. zanechala vo mne krásne, i šokujúce emócie a v istom kúte mozgu bude mať stále svoje miesto. Autorka mi týmto dielom napravila názor na second chance tróp a je veľmi šikovná, talentovaná autorka, ktorú som rada, že som spoznala. Okamžite sa zaradila medzi moje obľúbené autorky a už teraz sa teším na jej ďalšiu tvorbu - hlavne na hokejovú romantiku so Severínom ♥. A vlastne, čokoľvek napíše, automaticky kupujem.

Veronika

Recenzia

  • 5 /5
  • Veronika

Jeden geniálny a realistický príbeh o živote závislého človeka. Láska Frey a Gideona pretrvala roky a do poslednej chvíle som netušila ako sa skončí, či neskončí? Obľúbila som si aj postavu Massima. Kniha si zaslúži aj viac než len 5 hviezdičiek.

Miriam Tatarková

Recenzia

  • 4 /5
  • Miriam Tatarková

Som zo Švédska, ale severské krimi tu nenájdete.
Vyzerám ako vikinkg, ale žiadnu dávnu históriu tu nehľadajte.
Keď som začala čítať tento príbeh, musela som si znova pozrieť titulnú stranu, pretože mesto, v ktorom sa to odohráva, ma tak zmiatlo, že som ostala v pomykove, či to naozaj autorka od nás zo Slovenka napísala ????

Gideon. Freya. Veľká láska. Avšak láska je nevyspytateľná. Niekedy vydrží celý život a niekedy zhasne ako fakľa. Niekedy sme si na vine sami, no občas zasiahne tretia strana a je koniec ❌
Vzťah, ktorý povznáša a zároveň ťahá na dno. Stačí raz stúpiť vedľa a rútiš sa dole kopcom. Zistíš, že brzdy nefungujú, ale vôbec si neuvedomuje, že náraz bude tvrdý a o to ťažší bude návrat.
Čo sa stane, keď sa po jedenástich rokoch ich cesty opäť pretnú?

Karin Horváthova v tomto diele prepojila romantickú linku s drogovým peklom. Čo je náročné, veď romantika a drogy ozaj nejdú dohromady. Teda idú ako idú ❌Obávala som sa počtu strán, ktorých bolo neúrekom, ale ani jedna strana nebola zbytočná. Kapitoly sú rozdelené do dvoch dejových liniek. Časť vnímame z pohľadu Gideona a časť z pohľadu Frey(e/i).
Mne bol teda Gideon sympatickejší, ale rozhodne nie preto, že bol muž, ale skôr preto, lebo jeho postava bola charakterovo spracovaná oveľa lepšie ako postava Freye, no to bol zrejme autorkin zámer, veď aj na obálke svieti meno hlavného hrdinu.

Nakoľko som vôbec netušila o čom kniha bude, keďže tento fešák z obálky na mňa žmurkol v knižnici, bolo to viac než dobré. Viac ako samotný príbeh Gideona a jeho stratenej lásky ma zaujal vedľajší príbeh ženy, ktorá stála na námestí od rána do večera a v rukách držala závažia ako symbol bremena, ktoré si od detstva niesla na svojich pleciach a bála sa o ňom hovoriť a chcela tak oslobodiť aj ostatných ľudí, ktorí si v živote prežili nejakú traumu.

Ďakujem Karin, že si môj život obohatila o tento príbeh a keď som prišla na záver, zistila som že nie nadarmo hovoril Gideon,, Moja labuť Frei''. Nabudúce si z knižnice odnesiem Tvoju prvotinu.

Odporúčania