Rastislava Stoličná-Mikolajová
autor
Slovenský rok
Kniha s názvom Slovenský rok s podtitulom Receptár na dni sviatočné, všedné a pôstne prináša mimoriadne zaujímavé čítanie o slovenskom zvykosloví. Je členená na jednotlivé obdobia roka a sviatočné cykly. V každej zo štyroch častí sú najskôr opísané ľudové zvyky, ktoré sa s daným obdobím spájali (napr. Veľká noc, pôst, žatva, hody, zabíjačky a pod.), za nimi nasleduje podrobný receptár. Môžeme tu sledovať kolobeh ľudového kalendára z pohľadu jedenia a prípravy tradičných slovenských jedál. Odskúšať si staré, niekedy už takmer zabudnuté recepty ľudovej kuchyne, spoznávať dôvody prípravy jedla práve v istom čase, v istej spoločenskej situácii, môže byť príjemným dobrodružstvom a súčasného človeka určite obohatí.V knihe uvádzame zväčša originálne recepty zozbierané po slovenských dedinách. K jednotlivým receptom pripájame tipy, rady na drobné úpravy v duchu dnešných kulinárskych zvyklostí a na náhradu pôvodných surovín sortimentom moderných potravín.
Socializmus na tanieri
Človek potrebuje jesť každodenne a v každej dobe. Konzumované potraviny a spôsoby stravovania ľudí sú preto dobrým indikátorom procesov a zmien v sociálnych spoločenstvách. Kniha etnologičky Rastislavy Stoličnej-Mikolajovej prezentuje najvýraznejšie zmeny, ktoré nastali v oblasti výživy a stravovacích modeloch ľudí počas epochy budovania socializmu na Slovensku. Objasňuje kontexty ingerencií štátnej komunistickej ideológie, ktoré spôsobili zásadnú ruptúru v produkčno-zásobovateľských princípoch v stravovaní obyvateľstva. Z novej politickej a hospodárskej situácie vyplynula aj nová koncepcia výživy socialistického človeka, ktorá sa inšpirovala najmä sovietskym modelom a bola aplikovaná v stravovaní ľudí v masovom meradle počas celého obdobia socializmu. Hospodárske, spoločenské a politické udalosti zasahujúce slovenské spoločenstvo sa menili u ľudí na veľmi konkrétne, osobné reflexie týchto zmien. Prejavilo sa to v postupných zmenách foriem stravovania v rodinách aj mimo nich i v skladbe produkovaných a konzumovaných potravín, čo viedlo k významnej premene výživových modelov obyvateľov Slovenska.
Na sklade 3Ks
5,70 €
6,00 €
Jedlo ako kľúč ku kultúre
Autorka je poprednou slovenskou odborníčkou na problematiku ľudovej stravy. Predkladaná monografia je syntetickým produktom jej mnohoročného výskumu a prvou prácou svojho druhu v slovenskom kontexte vôbec. Zároveň je to dielo. ktoré posúva hranice nášho poznania v tejto zaujímavej oblasti etnografického bádania. Po diele iste so záujmom siahnu bádatelia i široký okruh laickej verejnosti. . .
Vypredané
7,51 €
7,90 €
Slovenský rok
Pozývame vás sledovať kolobeh ľudového kalendára z pohľadu jedenia a prípravy tradičných slovenských jedál. V knihe uvádzame zväčša originálne recepty zozbierané po slovenských dedinách. (170X240, str.134, TV, ČB, r.vyd.2004
Vypredané
6,24 €
6,57 €