! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Väzba


E-knihy - Futbal, hokej strana 3 z 3

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

A legnagyobb visszatérés – Guttmann Béla élete


Pep Guardiola és José Mourinho előtt élt egy bizonyos Guttmann Béla: az első szupersztár futballedző, aki kitaposta az utat a mostani ünnepelt menedzsereknek. Ennél is különlegesebb az a tény, hogy Guttmann a holokauszt túlélője volt. Sikerült kicseleznie a halált, hónapokig bujkált egy budapesti padláson, miközben a közelben zsidók ezreit hurcolták el koncentrációs táborokba. Guttmann később munkaszolgálatból is megszökött. Ő volt a szerencsés túlélők egyike. Apját, lánytestvérét és családjából még sok embert megöltek a nácik. 1961-ben a Benfica edzőjeként magasba emelte a bajnokcsapatok Európa-kupáját –, és hőstettét megismételte a következő évben. Felemelkedett a haldokló Európában, és tizenhat év alatt a kontinens bajnokává vált: Guttmann a futballtörténelem legnagyszerűbb visszatérését csinálta meg. Ez az emlékezetes történet a huszadik századi Európa kettőségét fogja össze: a barbárság és a népirtás által megtépázott kontinenst, amelynek mégis reményt adtak az izgalmas mérkőzések, ahol nagyszerű játékosok küzdöttek a futball Szent Gráljának elnyeréséért.
Na stiahnutie
6,28 €

dostupné aj ako:

A mosoly mögött


„Most élvezem az életet. De a mosoly mögött rengeteg munka van. Míg eljutottam idáig, rengeteget sírtam…” A francia utánpótlásképző központok elutasították vékony, alacsony termete miatt, ezért Antoine Griezmann tizennégy éves korában a spanyolországi Baszkföldet választja, mivel a San Sebastian-i Real Sociedad az egyetlen klub, amely hisz benne. Rengeteg kitartásra van szüksége, hogy feljusson a csúcsra. 2016-ban Lionel Messit és Cristiano Ronaldót megelőzve a spanyol bajnokság legjobb játékosának választott 26 éves csatár nagy tetteket visz véghez az Atlético Madriddal és a Kékekkel a Franciaországban megrendezett Európa-bajnokság során: kiérdemelte a bajnokság legjobb góllövője és legjobb játékosa címet. Az alapjában hallgatag, visszafogott fiú, az Aranylabda harmadik helyezettje úgy döntött, elmeséli eddigi pályafutásának történetét. A kétségeit, ambícióit sem elrejtve, most először beszél magáról: a mâconi gyerekkoráról, ami a labda körül forgott, sikertelen próbálkozásairól, a fantasztikus Európa-bajnokság kulisszatitkairól, Didier Deschamps-mal folytatott beszélgetéseiről, a párizsi szórakozóhelyre történt kiruccanása miatti tizenhárom hónapos felfüggesztéséről, a 2015. november 13-án a Stade de France-ban megtartott Franciaország–Németország mérkőzésről, miközben a nővére éppen a Bataclanban volt… És természetesen imádott feleségéről, Erikáról és kétéves kislányáról, Miáról. Egy különleges bajnok érzelmekkel teli, őszinte története. Készült Arnaud Ramsay újságíró közreműködésével.
Na stiahnutie
5,78 €

dostupné aj ako:

Budifoci


"Szekrényes Miklós könyve nemcsak anekdotikus (tárca)novellafüzér, de szociológiai terepmunkaként is olvasható; az ország egyik legszomorúbb régiója adja a keretet a lesekhez, büntetőrúgásokhoz, a meccsekre utazásokhoz vagy éppen a hogyozáshoz, italozáshoz és a filozofáláshoz." – Kabai Lóránt Amikor dübörög a "száz stadiont, ezeret!" szlogenje, még egy futball iránt alig érdeklődő számára is izgalmas lehet benézni az egész alá, a körzeti vagy megyei másod-harmadosztályba, ahol nemhogy sportcsarnok, kiépített lelátó nincs, de még budi is csak elvétve, és ahol a pálya szélén szotyizó elszánt drukkerek olykor -- pusztán karjukat kinyújtva -- elkapják a partjelző grabancát, vagy ahol még a fűre festett alapvonal sem mindig egyenes.
Na stiahnutie
4,54 €

Titi


Göröcs János azon kevesek egyike, akik nemcsak részesei, de egyben főszereplői is voltak a magyar labdarúgás egyik fényes, sikerekben és eredményekben gazdag időszakának, a hatvanas évek futballjának. Az Aranycsapatot követő úgynevezett "meggypirosak" vezéregyéniségeként nemcsak a pályák labdaművésze volt, hanem a közönség abszolut kedvencének is számított. Az Újpesti Dózsában, a magyar válogatottban, majd egy furcsa fordulattal a Tatabánya csapatában töltött évei részint hű lenyomatai másfél évtized honi futballtörténelmének, de egyben szociografikus erejű "fényképei" a stadionokon, a pályán kívüli világnak, a Kádár-korszak magyar valóságának. A könyv részben tisztelgés egy köztünk élő legenda egészen kivételes élete és pályafutása előtt, részint korrajz, amelynek figurái akár egy dokumentumfilm szereplői is lehetnének. A Titi című könyv sokkal több, mint Göröcs János életrajza. Kordokumentum, amelyben ugyan az Újpest legendás 8-asa a főszereplő, de sorsa nyomán feltárul egy kor a maga minden szépségével, nyomorúságával, máig feloldhatatlan ellentmondásaival, ráadásul egy olyan ember szemszögéből, aki az akkoriban nagyhatalmú Belügyminisztérium oltalma és védelme alatt álló csapatban töltötte pályafutásának fénykorát. Az idősebb generációnak nosztalgikus visszaemlékezés, a fiatalabbaknak tanulmánnyal felérő dokumentum egy emberről és egy korról, amely mindmáig tele van megfejthetetlen titkokkal.
Na stiahnutie
5,02 €

Az én Mágusom, Verebes József


A legtöbb futballrajongó azt hiszi, mindent tud Verebes Józsefről, a legendássá vált futballedzőről. Az én Mágusom, Verebes József című kötet azonban rámutat arra, hogy ez valójában nincs így. A híres edző lánya, Verebes Krisztina vállalkozik arra, hogy olyan életrajzot írjon, amely méltó emléket állít édesapjának. A szókimondó, olykor humoros, máskor viszont megható történetek sokkal többek, mint egy lány visszaemlékezései az édesapjáról: a könyvben Krisztina megszólaltat régi kollégákat, érdekeltet is, hogy minél pontosabban bemutassa édesapja életét, karrierjének csúcs- és mélypontjait, ezáltal megismertetve az olvasókkal a Mágus sokoldalú személyiségét. Az eddig sehol nem látott tények mellett a könyv sok tévhitet is eloszlat Verebes Józseffel kapcsolatban, amellett persze, hogy emlékezetes pillanatokat is felelevenít, amelyek nosztalgiázásra késztetik a futball szerelmeseit. A kötethez, amely nemcsak Verebes Józsefről, hanem harminc év futballjáról is szól, Koltay Gábor ír előszót.  
Na stiahnutie
5,02 €

Bayern


A ?bajoroké Németország egyik legszenvedélyesebb szurkolótábora, de őket is gyűlölik a legtöbben. Afelől viszont semmi kétség, hogy ők a legsikeresebbek. Globális márkanév külföldi sztárokkal teletűzdelt kerettel, akik egyetlen lehetőséget sem hagynak ki, hogy bőrnadrágban mutatkozzanak. A főszereplőkkel folytatott exkluzív beszélgetések segítségével Uli Hesse megnyitja előttünk a bajor szupercsapat kapuit, bevezet minket a Bayern München szívébe és azoknak a vezéralakoknak a gondolataiba, akik megalkották ezt a világhírűvé vált focijelenséget. A Bayern huszonötször nyert német bajnokságot a 60-as évek második fele óta, a BEK-ben vagy a Bajnokok Ligájában pedig ötször ért a csúcsra, így már majdnem fél évszázada a kontinens labdarúgásának közvetlen krémjéhez tartozik. Ráadásul mindezt úgy, hogy semmilyen multimilliárdos tulaj nem ül a lelátón, nemzetközi viszonylatban nem igazolnak őrült pénzekért, nincsenek már-már arcpirító adósságaik, és a jegyárak sem verdesik az eget. A könyv ennek a különleges klubnak a történetét meséli el a kezdetektől a náci éra megpróbáltatásain, a legendák születését hozó aranykoron, majd az 1990-es éveken át, ahol egoista sztárjai miatt az FC Hollywood gúnynevet is megkapta – egészen a világ legjobb edzőjének tartott Pep Guardiola titkos szerződtetéséig.
Na stiahnutie
6,28 €

dostupné aj ako:

Csendes vezetés


„A ?nyugalom erő. Hatalom és tekintély van a nyugalomban és a kimértségben." Carlo Ancelotti minden idők egyik legnagyszerűbb edzője, öt Bajnokok Ligája-győzelemmel büszkélkedhet. De személyisége nem is állhatna messzebb a sok riválisa által előszeretettel alkalmazott agresszív, színészkedős magatartástól. Nyugalmával és letisztult stílusával olyan játékosok feltétlen hűségét vívta ki, mint David Beckham, Zlatan Ibrahimović és Cristiano Ronaldo. A Csendes vezetés című könyvben Ancelotti maga mesél teljes edzői pályafutásáról – módszereiről, mentorairól, hibáiról és diadalairól – és bevezet minket az öltözők különleges világába, ahol megismerhetjük azokat a karaktereket, kihívásokat és döntéseket, amelyek formálták őt. Számos történetet most mesél el először, szót ejt mindenről, a tehetségek kezelésétől a kudarcok feldolgozásáig, a taktikától a lélektani hadviselésig. Minden fejezet végén megtalálható „A csendes út" című rész, mely összegzi az olvasottakat. Ancelotti könyve így egyszerre lett sziporkázó életrajz és egy ritka bepillantás a vezetés világába.
Na stiahnutie
6,28 €

dostupné aj ako:

Dárdai


Voltam elsőáldozó, hittem Istenben. Valamennyire még most is hiszek, de már nem úgy... Abban azonban biztos vagyok, hogy a sors akaratából jutottam el Pécsről Berlinig. Voltak buktatók, értek tragédiák, de mindig talpra álltam. Senki és semmi nem tudott megtörni, egyenes gerinccel járom az utam. Igaz, már rokkantnyugdíjasként... Huszonhárom voltam, amikor a Milan elleni BL-meccsen Demetrio Albertini csúnyán rácsúszott a jobb lábamra, onnantól fogva egy egészséges bokával játszottam le a karrierem. A pályán egyetlen hű társam volt: a fájdalomcsillapító... Még így is hatvanegyszer voltam válogatott, miközben 1999 őszén a Bayern is csábított. Karnyújtásnyira voltam attól, hogy megvalósítsam a gyerekkori álmom - az egyik este úgy feküdtem le, hogy elmegyek Münchenbe, ám másnap reggel már úgy keltem fel, hogy maradok Berlinben. Azóta is itt vagyok. Azt követően, hogy többszörös klubrekorderként visszavonultam, a Hertha vezetői a bokorból lesték, hogyan bánok a gyerekekkel kezdő edzőként. Amikor pedig nagy bajban volt az első csapat, azzal fordultak hozzám, hogy mentsem meg... Nem mondhattam nemet akkor sem, amikor Csányi Sándor felkért, hogy vegyem át a válogatottat. Miután kezet ráztunk, a hátsó ajtón kellett kilépnem, mert az elődöm az előszobában várt... Aztán minden úgy történt, ahogy ígértem, és negyvennégy év után kijutottunk az Eb-re! Gyakran kérdezik tőlem, mitől vagyok ennyire erős. A testvérem, Balázs az Édesapám karjaiban halt meg huszonkét évesen, Édesanyám addig emésztette magát fia elvesztése miatt, amíg menthetetlenül belebetegedett a bánatba. Hát attól vagyok ilyen erős, hogy mellettem van az Édesapám, a feleségem, Móni és a három fiam. Értük élek. Ha valakikben, bennük feltétlenül hiszek. És magamban.
Na stiahnutie
6,00 €

dostupné aj ako:

Legendák legendáriuma


A magyar labdarúgó válogatott negyvennégy év után újra kijutott az Európa-bajnokságra. A kötetben egy család története fonódik össze a magyar futball históriájával, azzal az időszakkal, amikor még a magyar labdarúgásról beszélt a világ. Aztán sanyarúbb idők jöttek, tanítókból bukott diákok lettünk, csak a magyar szurkolók lelkében élt tovább az egykori diadalok emléke, a magyar labda varázsa. A könyvben három generáció passzolja egymásnak a labdát, mindegyikük a saját életén és sorsán keresztül látja és éli át a győzelmeket, a kudarcokat. Kiderül az is, hogy mi magyarok milyen sokszor álltunk a nagy diadal kapujában, igazán nagy meccseinket azonban szinte mindig elvesztettük. Lakat T. Károly kötete egyszerre a magyar futball himnusza és gyász-zenéje. És most ismét ott állunk a diadal kapujában... Hogy mit jelentett a diadal 1938-ban, és mi jelentené ugyanezt 2016 nyarán, arra ad választ ez a családregénybe bújtatott kis magyar futball-história.
Na stiahnutie
4,52 €

dostupné aj ako:

Messi


A Nem király és nem Isten részletesen bemutatja, miért is lett Messi ennyire utolérhetetlen játékos, de fényt derít a család és a játékosügynökök közötti vitákra is, és lerántja a leplet a vele kapcsolatos hamis mítoszokról is. A könyv beszámol Cristiano Ronaldóval való rivalizálásáról, a José Mourinhóval kialakult csetepatékról és a játékos Pep Guardiolához fűződő, nem mindig egyszerű kapcsolatáról is. Megismerhetjük a feleségét, Antonellát, de szó esik az argentinok szeretetének elnyeréséért vívott harcának nehézségeiről, és arról, hogy végül hogyan tudott hazája válogatottjának vezérévé válni.    
Na stiahnutie
5,02 €

dostupné aj ako:

Félelem és reszketés a La Ligában


Messi ?Ronaldo ellen. Katalónia Kasztília ellen. A nemzet az állam ellen, a szabadságharcosok Franco fasisztái ellen. Óriási gólok, elbűvölő mutatványok, piros lapok és dulakodások a kispadoknál. A világ két legjobb csapata szemtől-szemben. Ez több, mint játék. Ez háború. Ez a Barcelona-Real Madrid. …Csakhogy mindez nem ilyen egyszerű. Sid Lowe történész és a spanyol labdarúgás szakértője könyvében fellebbenti a fátylat a sportvilág legnagyobb rivalizálásáról a polgárháború ejtette sebektől a két klub legutóbbi világméretű dominanciájáig. Lowe beszélt a két klub történetét meghatározó legnagyobb nevekkel s az elfeledett hősökkel is. Olyan személyek szólalnak meg, mint Alfredo Di Stéfano, Johan Cruyff, továbbá a politika által legjobban befolyásolt mérkőzés utolsó túlélője, a Barcelona csatára, aki először ejtette ki a Real Madridot a BEK-ből, és az elnök, aki klubja legnagyobb sikerét úgy ünnepelte meg, hogy megmártózott a Temzében. Lowe anélkül, hogy megfeledkezne a pályán zajló drámai eseményekről, feltárja azok történelmi, politikai, kulturális, gazdasági és nyelvi hátterét is, bemutatván a két óriás kapcsolatának szimbolikus természetét s a rivalizálás mögött meghúzódó emberi történeteket.
Na stiahnutie
6,28 €

dostupné aj ako:

Az El Clásico


Alfredo di Stéfano, Kubala László, Puskás Ferenc, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi... Minden igazi focirajongó tudja, mi a közös bennük. Az, hogy ők mindannyian a Real Madridban vagy a Barcelonában fociztak vagy játszanak ma is. Az El Clásicónak, a rangadók rangadójának több mint százéves története elevenedik meg a Margitay fivérek könyvében az első, 1901-es találkozótól napjainkig, amikor - csodák-csodája - a két szuperklub egymás közötti mérlege szinte döntetlenre áll. Az értékes archív fotókkal illusztrált könyv függelékében megtalálható a Barcelona–Real Madrid mérkőzések teljes dokumentációja 2012-ig, a győzelmi statisztikák, az edzők, az elnökök, és azoknak a világklasszisoknak a listája is, akik mindkét nagy csapatban játszottak.
Na stiahnutie
2,50 €

dostupné aj ako:

Mourinho


Ez a könyv zseniális portrét kínál korunk egyik legkiválóbb futballmenedzseréről, aki 2013 nyarán újra visszatért korábbi sikerei egyik színhelyére, a Chelsea stadionjába. Patrick Barclay számos anekdotával fűszerezve tárgyalja a Mourinho-történetet: kitér a rettenthetetlen menedzser négy országban átélt kalandjaira, a megnyert rengeteg trófeára, gyakran óriási felzúdulást keltő nyilatkozataira és megszólaltatja játékosait, edzőtársait, barátait, ismerőseit. A portré attól lesz különösen hiteles, hogy a szerző hosszú interjúkat közöl Bobby Robsonnal és Louis van Gaallal, azokkal a mesterekkel, akik mellett Mourinho elsajátította a szakma fortélyait és jó néhány sztárjátékossal, akikkel együtt dolgozott. 
Na stiahnutie
6,28 €

dostupné aj ako:

Játsszunk még!


Kicsoda neked Alessandro Del Piero? Nyilván elsősorban a játékos, aki a róla elnevezett szögben igazít egyet a labdán, és te már tudod, hogy mindjárt felugrasz. A srác a feleségével a Burgman-reklámból? Vagy csak az unalomig ismételt Lovag, aki nem hagyja magára szíve hölgyét? A Juventus csapatkapitánya, aki mindent megnyert a klubbal szűk két közös évtizedük alatt? Ezt a te dolgod eldönteni.Alex viszont szeretné, hogy megtudjátok, ő milyennek látja Alessandro Del Pierót. A könyv tehát önéletrajzi ihletésű, de távolról sem egyszerű önéletrajz, hiszen azt "ráér még megírni, ha majd visszavonul". Most viszont még játszani akar, innen a cím: Giochiamo ancora - Játsszunk még. "Mi leszek, ha nagy leszek?" Az iskolapadot koptató venetói kissrác túl félénk volt ahhoz, hogy reális választ adjon a kérdésre. Pedig tudta, hogy a tehetséges, és azt is tudta, hogy mivé szeretne válni. Innen indul az utazás, ami rengeteg nagy meccset, nagy győzelmet érint. Alex arról mesél nekünk, miként élte meg a sikert, a kudarcot, a sérüléseket, a doppingvádakat, a magánéleti tragédiákat. Egyik pillanatban egy padovai kamasz áll szemben a hatalmas Milan ificsapatával (akiket az ő két góljával győznek le), a másikban egy családapa öleli magához feleségét és gyermekeit. Nem prédikál: mesél. Elmondja, ahogy volt, és megpróbálja kitalálni, miért történt úgy. Filozofikus magasságokból az egyszerű futballistáig, serdülő tehetségtől az ünnepelt világsztárig, vb-elődöntőn szerzett góltól az utolsó pillanatban elbukott bajnoki címig tart a közös utazás.  Alessandro Del Piero - bár a csúcsfocitól visszavonult - nem hagyta abba: még mindig nála van a labda. A 2013-ban utánnyomást megélő könyv Olaszországban már több mint 150 ezer példányban kelt el. 
Na stiahnutie
5,85 €

Cristiano Ronaldo


Cristiano Ronaldo életrajza - egy olyan játékosé, aki megállíthatatlanul küzd azért, hogy a világ legjobbja legyen. A fiú, aki aranyból van, minden idők egyik legjobb játékosa. Madeira szigetének egy munkásnegyedéből indult, ahonnan útja a Sporting Lisszabonhoz vezetett, ahol közel állt ahhoz, hogy abbahagyja a focit, majd mindössze tizennyolc évesen a Manchester Unitedhoz igazolt, ahol az Aranylabdáig jutott.
Na stiahnutie
7,54 €

dostupné aj ako:

Barcelona ?– Real Madrid


Alfredo di Stéfano, Kubala László, Puskás Ferenc, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi… Minden igazi focirajongó tudja, mi a közös bennük. Az, hogy ők mindannyian a Real Madridban vagy a Barcelonában fociztak vagy játszanak ma is. Az El Clásicónak, a rangadók rangadójának több mint százéves története elevenedik meg a Margitay fivérek könyvében az első, 1901-es találkozótól napjainkig, amikor – csodák-csodája – a két szuperklub egymás közötti mérlege szinte döntetlenre áll. Az értékes archív fotókkal illusztrált könyv függelékében megtalálható a Barcelona-Real Madrid mérkőzések teljes dokumentációja 2012-ig, a győzelmi statisztikák, az edzők, az elnökök, és azoknak a világklasszisoknak a listája is, akik mindkét nagy csapatban játszottak.
Na stiahnutie
2,50 €

Neuvěřitelný fotbal 2


V druhém díle série Neuvěřitelný fotbal se ponořte do fascinujícího světa příběhů, které nejen baví, ale také inspirují. Objevte opravdovou sílu fotbalu, který dokáže měnit svět. Od nečekaných hrdinských činů hráčů až po příběhy fotbalových komunit z celého světa. Fotbal totiž může být mnohem více než jen hrou na stadionu.
Predaj skončil
13,19 €

Lila csík, fehér csík


Arra, amikor a Debrecen ellen kihagyta a tizenegyest, én máshogy emlékszem. Nem úgy, hogy nem érdekelte, bemegy-e a lövése. Én is ott voltam azon a hideg, téli napon a Megyeri úton, és azt láttam, hogy a játékra alkalmatlan, havas-jeges pályán ő volt messze a legjobb. Egyedül ő akart és tudott focizni - játszani! - még ott is, és ezért gondolta, hogy be fogja lőni - mert különben nem ő lőtte a tizenegyeseket. Minden más olyan ebben a könyvben, hogy belesajdul a lelkem. Persze belesajdult ebbe is. 1978-ban például, amikor Argentínában kiállították - na, az pontosan úgy volt, ahogy Egressy leírja. És ugyanazt éreztem én is. Ugyanúgy tört össze a világ... De ez az új Egressy-regény rajongásról, felnövésről, nosztalgikus vissza- és előretekintésről is szól. Kicsit úgy, mint Nick Hornby klasszikusa, a Fociláz. Ez is regény (még regényesebb is, mint Hornby könyve), a középpontjában Törőcsik Andrással, az utolsó magyar futballzsenivel - és a kisgyerekkel, aki most, felnőtt fejjel próbálja megérteni, hogy mit jelentett számára Törő... és a gyerekkor. (M. Nagy Miklós) „Melyik az a fa Zalacsánynál, megtalálnád? Tudod, kitalálta ki azt, hogy Táncolj, Törő? Mikor hallottad meg először? Milyen volt először belépni 74-ben az újpesti öltözőbe? Ezeket nem kérdezem meg többek között, nézek magam elé, próbálom értelmezni a szituációt, nincs igazán mit mondanom egy halk, kódora sikerült hellón kívül, sms-t írok a valakimnek, jöjjön, ha tud, itt ül velem, aki után szaladt egyszer, a magyar lélek, a magyar tehetség és a magyar sors csodálatosan szomorú szimbóluma, a tragédiák mögötti öröm és az öröm mögötti fájdalmak leghitelesebb megszemélyesítője, ilyesmit nem írok le persze, szükségtelen és felesleges, a bánat szívdobbantó ereje e nélkül is működteti a kivételes pillanatokat, jó adag üresség van bennem, sőt némi furcsa csalódottság, amolyan vereségféle, nem úsztam meg, mégis egymás mellé kerültünk, mennyire nem akartam pedig, igaz, főként régebben volt jelentősége, most már majdnem mindegy, gyerekkoromban féltettem magam a csalódástól, ma már nem történhet semmi baj, itt ül mellettem a hajszálon múlás, a félig üres telepohár, sok régi önsajnálatom katalizátora.”
Predaj skončil
6,17 €

dostupné aj ako:


V kategórii "Futbal, hokej" nájdete široký výber kníh a príručiek určených pre fanúšikov týchto populárnych športových disciplín. Táto kategória je ideálna pre hráčov, trénerov, ale aj pre tých, ktorí sa chcú dozvedieť viac o histórii, pravidlách, taktikách a zákulisí futbalu a hokeja.

Naše knihy ponúkajú podrobné informácie o futbale a hokeji, od pravidiel a taktík hry, cez profily známych hráčov a tímov, až po radu ako sa stať lepším hráčom. Ponúkame tiež tituly zamerané na tréningové metódy, výživu športovcov a prevenciu zranení v týchto športoch.