! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Bookerova cena za literatúru pre Eleanor Cattonovú

Cattonovej historický román, ktorý vyšiel 5. septembra, popisuje životný príbeh zlatokopa Waltera Moodyho, ktorého okolnosti vtiahnu do série spletitých záhad. Porota sa o jej víťaznom diele vyjadrila ako o farbistej pocte tzv. senzačným románom viktoriánskej doby, vyjadrenej znalým, postmoderným spôsobom.
Autorka sa narodila v roku 1985 v Kanade a vyrastala na Novom Zélande v meste Auckland. Jej debutový román s názvom The Rehearsal (2008) bol nominovaný na ocenenia Guardian First Book Award, Dylan Thomas Prize a Orange Prize. Spomedzi šestice kandidátov na tohtoročnú Bookerovu cenu bola Cattonová podľa stávkových kancelárií jednoznačným favoritom na víťazstvo.
Cattonová je dosiaľ najmladšou laureátkou Bookerovej ceny a iba druhou literátkou z Nového Zélandu, ktorá získala toto ocenenie. Jej víťazný román je so svojimi 832 stranami zároveň najobsiahlejším dielom spomedzi doterajších držiteľov prestížnej ceny, ktorá zahŕňa aj šek na 50.000 libier (59.000 eur).
Ďalšími nominovanými v užšom výbere boli: Jim Crace (Británia) za román Harvest, Colm Tóibín (Írsko) za román The Testament of Mary, Jhumpa Lahiriová (India) za román The Lowland, Ruth Ozekiová (Kanada) za román A Tale for the Time Being a NoViolet Bulawayová (Zimbabwe) za román We Need New Names.
Bookerova cena sa udeľuje za najlepšie prozaické dielo napísané v anglickom jazyku, publikované za aktuálny uplynulý rok. O víťazovi rozhoduje porota zložená z britských literárnych kritikov, vedcov, novinárov a vydavateľov. Jej nositeľom sa môže stať iba spisovateľ pochádzajúci z Británie alebo Spoločenstva národov. Je považovaná za jedno z najvýznamnejších ocenení svojho druhu na svete.
(Zdroj TASR) 

← Predchádzajúci blog

O zabudaní i znovuobjavení

Nasledujúci blog →

Vychádza pokračovanie trileru Na smrť