! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Diskusia s vydavateľmi

Diskusie sa zúčastnili zástupcovia z 5 vydavateľstiev. Medzi nimi aj Daniel Kollár z vydavateľstva Dajama, ktorý je zároveň predsedom Zväzu vydavateľov a kníhkupcov Slovenskej republiky. Vydavatelia zhodnotili rok 2016 vo všeobecnosti ako úspešný.

TRENDY ROKU 2016

V posledných rokoch narastá trend vydávania väčšieho množstva kníh, no v menšom náklade. Stále však zostávajú tituly ako Harry Potter, Vlastnou hlavou, séria Hra o tróny či knihy Dominika Dána, ktoré vychádzajú v náklade nad desať tisíc. Vo všeobecnosti sa však rozširuje portfólio a postupne sa začína dariť aj knihám, venujúcim sa vážnejším témam – príkladom sú minuloročné silné tituly Mengeleho dievča, Nezabíjajte vtáčika, Mischling, Môj posledný výdych a knihy reportážneho charakteru, na ktoré sa zameriava prevažne vydavateľstvo Absynt. Kontrastne však zrástla obľúbenosť erotickej literatúry.

Podľa štatistík sa knihy síce kupujú viac, ale menej čítajú. Na čo však zástupcovia vydavateľstiev s úškrnom poznamenali, že tento jav im v samej podstate až tak veľmi neprekáža (smiech). Ako poznamenala riaditeľka vydavateľstva Tatran Eva Mládeková; každý vydáva knihy, ktoré zarábajú a potom knihy, ktoré urobia vydavateľom radosť. Pomer týchto kníh sa pohybuje medzi 20 komerčnými a tromi knihami pre radosť. K názoru vydavateľov na knihy majiteľ vydavateľstva Slovart Juraj Heger s úsmevom poznamenal; „Lepšie je, keď je kniha, ktorá sa mi páči a nepredáva sa ako kniha, ktorá sa mi nepáči a ešte sa aj nepredáva (smiech)“.

ČAKÁ NÁS

Aj v roku 2017 sa môžeme tešiť na spoločenské hry z vydavateľstva Dajama. Tento rok sa však zamerajú na strategické. Valéria Malíková z vydavateľstva Ikar vyzdvihla možnosť nárastu kníh so zameraním na ručné práce ako aj opätovné zameranie sa na e-knihy. Vo všeobecnosti sa vydavatelia zhodli, že smerovanie trendov v knižnom segmente závisí od počtu vydavateľstiev, ktoré ho podporia.

Večer ukončil Daniel Kollár, a to zhodnotením pozitívneho trendu, kedy si kníhkupci a vydavatelia začínajú uvedomovať, že sú na jednej lodi.

Hosťami diskusie boli nasledovní zástupcovia vydavateľstiev a ich najobľúbenejšie knihy za rok 2016:

ABSYNT: Juraj Koudela - Americký cisár a Vojna nemá ženskú tvár

DAJAMA a ZVKS: Daniel Kollár - Bratislava turistický sprievodca

IKAR: Valéria Malíková - Životopis vo veršoch a Nezabíjajte vtáčika

SLOVART: Juraj Heger - Žena moja drahá

TATRAN: Eva Mladeková - Prostonárodné slovenské rozprávky - Zväzok I. a Tajný život stromov

← Predchádzajúci blog

Literárna revue 4/2017

Nasledujúci blog →

Literárna revue 3/2017