! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Fotograf Filip Kulisev reprezentoval Slovensko na prestížnom podujatí OSN o vode v New Yorku

Ich súčasťou boli fotografie, ktoré sa týkajú rôznych podôb vody, najmä vo forme snehu a ľadu. „Moja výstava Glaciers priniesla hru prírody s ľadom v rôznych častiach Arktídy a Antarktídy. Zdanlivo nehostinné končiny našej planéty sú však plné rozmanitého života, ako boli ľadové medvede brázdiace studené vody od kryhy ku kryhe, státisíce tučniakov na plážach Južnej Georgie, či šantenie majestátnych veľrýb vo vodách Grónska,“ povedal Filip Kulisev, ktorého fotografie premietali po dva večery na hlavnú budovu OSN  a na plazmách v jeho priestoroch si mohli návštevníci pozrieť jeho krátky film Dekáda vody- Oceány. Na podujatí sa zúčastnil aj generálny tajomník OSN Antonio Gutteres, prezident Valného zhromaždenia OSN Miroslav Lajčák, prezident Tadžikistanu Emomali Rahmon,  zástupkyňa generálneho tajomníka OSN Amina Mohammed, ministri Bangladéša, Etiópie, Jordánska, Holandska, Maďarska a Maldív. Miroslav Lajčák vo svojom príhovore vyzdvihol dôležitosť vody pre budúcnosť života na našej planéte a ocenil nápadité umelecké stvárnenie hlavnej myšlienky výstavy. „Vodu potrebujeme pre prežitie. Bola a je dôležitou tepnou každej civilizácie, ktoré už pred tisícročiami rástli na brehoch Nílu, Eufratu, Tigrisu, Indu, či Žltej rieky. Pred dvomi rokmi sme prijali dokument Agenda 2030 o dlhodobej udržateľnosti. Sľúbili sme, že budeme pracovať na tom, aby každý mohol prežiť dôstojný život na našej planéte, preto potrebujeme čistú a dostupnú vodu. Nanešťastie, 844 miliónov ľudí nemá k dispozícií túto základnú súčasť dôstojného života,“ vyhlásil Miroslav Lajčák.

Na výstavu sa dostal aj malý kúsok prírodných krás Slovenska, ľadopád Šikľavá skala na Spiši, čo vyzdvihol aj Miroslav Lajčák. „Málokto dokáže tak skvele vystihnúť krásy našej prírody ako Filip Kulisev. Som rád, že vďaka nemu môžeme byť v oblasti fotografického umenia svetoví,“ povedal prezident Valného zhromaždenia OSN.

Filip Kulisev si počas troch dní v New Yorku, ktoré boli oslavou Svetového dňa vody 22.marca, vyslúžil veľkú pozornosť organizátorov, účastníkov podujatia i pozvaných návštevníkov. „V OSN som vystavoval po druhý raz a vždy je to jedinečná príležitosť ukázať svoju tvorbu. Ochrana vody je veľmi dôležitá pre prežitie ľudstva. Dôležitejší cieľ pre ľudstvo ako súčasť prírody neexistuje,“ dodal Filip Kulisev.  

← Predchádzajúci blog

Jodi Picoultová: Veľké maličkosti

Nasledujúci blog →

Literárna revue 6/2018