! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Škandinávska literatúra ako kocky Lego

V roku 1932 začal tesár z dánskeho Billundu Ole Kirk Christiansen vyrábať drevené hračky. O dva roky neskôr získala jeho spoločnosť meno, aké poznáme dnes. Pri vymýšľaní názvu si pomohol dánskou frázou leg godt - hraj sa dobre.

Ole Kirk Christiansen sa stal šéfom spoločnosti Lego. V roku 1949 začala do sveta vypúšťať prvé verzie čohosi, čo v súčasnosti poznáme ako slávne lego kocky. Hodnota značky je dnes na úrovni ôsmich miliárd dolárov, čo zodpovedá faktu, že azda každý v detstve aspoň raz zložil niečo zo skladačiek Lego.

Išlo už len o to, či ste typom, ktorý postupuje metodicky podľa návodu, kocka po kocke, až vznikne veľkolepá stavebnica. Alebo ste boli “frístajlermi”, ktorí si radi vyberajú samostatné kocky a podľa vlastnej fantázie vytvárajú nové kúsky.

Zaboríte ruku do hromady žltých, červených, ružových, čiernych či hnedých čiastočiek, z ktorých vytvoríte niečo nové. A vždy krásne. A teraz si predstavte, že keď zaboríte ruku, nezacítite drsné plastové dieliky, ale tvrdé väzby kníh.

Podobne, ako do lavóra plného všakovakých kociek a tehličiek, rôznych tvarov a rôznych farieb, môžete načrieť do hustej splete originálnej škandinávskej literatúry.

 

Samostatná planéta literatúry

Škandinávia je ako samostatná planéta literatúry, s jednotlivými svetadielmi, ktoré sú zastupcami všetkých možných žánrov a útvarov.

Rozprávkovému svetadielu vládnu pevnou rukou Hans Christian Andersen s Astrid Lindgrenovou. Plodný svetadiel detektívnych a kriminálnych románov zastupujú Henning Mankell či Jo Nesbø s odkazom boha Stiega Larssona.

Larsson s trilógiou Millenium, v ktorej po jeho smrti pokračuje David Lagercrantz, Nesbø s detektívom Harrym Holem či Mankell a jeho Wallanderom v ostatných desaťročiach zmenili škandinávsku literatúru aj nazeranie na Sever Európy ako také.

Svoje miesto na zemi si obhajujú aj zombie žáner v podobe knihy Nech vôjde ten pravý Johna Ajvideho Lindqvista. Kráľom ľúbivého a dojímavého Absurdistanu je Erlend Loe.

A Škandinávia má vďaka Švédovi Jonasovi Jonassonovi aj svojho Forresta Gumpa - v podobe Storočného starčeka.

 

Lego ako odkaz pre vás

V malej krajinke pohody vládne Meik Wikking so svojou Malou knihou hygge. Hygge je dánske slovo, ktoré sa neprekladá. Vyjadruje jednoducho pocit, keď ste v pohode. A každý je v pohode po svojom.

Internet je zahltený príspevkami o tom, čo presne znamená názov Lego. Odkiaľ to prišlo? Pretože napriek tomu, že Ole Kirk Christiansen si zrejme nebol toho vedomý, latinčina toto slovo pozná. A znamená zbierať či dávať dokopy.

A to isté môžete robiť s knihami škandinávskych autorov aj vy. Zbierajte ich, čítajte a dávajte dokopy. Určite vznikne krásna farebná stavebnica.

← Predchádzajúci blog

LULUS receptár – Napíšte si vlastnú cukrárku

Nasledujúci blog →

Všetky temné farby Škandinávie