! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Všetky temné farby Škandinávie

Každý literárny žáner a jeho poňatie nevyhnutne prejde postupnou premenou. Tá sa odráža od spoločenskej situácie, doby, v ktorej príbehy vychádzajú aj nálady čitateľov. Keď sa v roku 1940 prvýkrát objavil komiksový hrdina Batman, bol nezničiteľnou, dokonalou postavou. V tej dobe totiž ľudia mysleli len na to, ako ich hrdina udupe záporákov.

O dekády neskôr je z Batmana starnúci sociopat, neschopný udržať si priateľa či partnerku, s pochybnosťami o svojom konaní a závislosťou na alkohole. Podobným prerodom prešli aj ďalšie žánre, medzi nimi aj ten detektívny.

Dokazuje to aj vysoký detektív v nórskom Osle. Bojovník proti zločinu, ktorý má v mnohom podobné návyky a závilosti ako tí, ktorých vyšetruje a dostáva pred súd. Harry Hole nie je presným opakom zločinca, morálne nadradený vyšetrovateľ, ktorý robí vždy dobré rozhodnutia. Je alkoholik a v istom ohľade tiež sociopat so sebadeštrukčnými sklonmi bez schopností zaradiť sa poriadne do spoločnosti.

Nórsky spisovateľ Jo Nesbø vytvoril detektívnu sériu, ktorá sa stala senzáciou, milióny výtlačkov si prečítali ľudia po celom svete. Severské detektívky definitívne zmenili tento žáner a Škandináviu ukázali v trochu inom svetle.

Mnohí si ju možno predstavovali ako raj na zemi, a to najmä cez prizmu sociálneho zabezpečenia, architektonických a prírodných krás či rôznych celosvetovo známych spoločností a technických či spoločenských inovácií. A zrazu čitateľom akýsi autori predstavujú temný región, v ktorom sú tisícky drogovo závislých delikventov, vrahov aj samovrahov či geniálnych zločincov.

A platí to pre celú Škandináviu. Trošku inak sa pozeráte na Oslo, Štokholm, Ystad, Rejkjavík či Kodaň. Okrem Jo Nesbøa sa o to pričinili aj Henning Mankell so svojím Kurtom Wallanderom, to isté platí aj o Stiegovi Larssonovi a jeho trilógii Millenium vo Švédsku, či komisárovi Erlendurovi Sveinssonovi v dielach Islanďana Arnaldura Indridasona.

Hlavné postavy sú plastické, s mnohými podobnými vlastnosťami ako ich tvorcovia. Tí najlepší autori nemajú len jednodimenzionálne paperbacky, ale plnohodnotné diela s kultúrnymi odkazmi a nastaveným zrkadlom spoločnosti, o ktorej píšu.

Či už je to Švédsko, Dánsko, Island či Nórsko. Autori dokážu totálne zamraziť, paralyzovať vaše zmysly, prinútia vás nadýchnuť a stovky strán nevydýchnuť. Ak aj vy máte radi temno, určite viete, že svet nemá len jednu farbu. Čiernu, bielu ani sivú. Má všetky farby. Tie svetlé, aj tie temné. A keď práve v tomto momente chcete objaviť tie temné, jedného z týchto autorov si vyberte.

Nad Škandináviou v tom momente nebude svietiť slnko. Bude snežiť, bude tma, a z tej tmy niečo príde.

Prečítajte, nechajte sa pohltiť a vydajte sa na púť po temnej strane mesiaca.

Viac zážitkov a tipov na cestovanie nájdete na www.bubo.sk

← Predchádzajúci blog

Škandinávska literatúra ako kocky Lego

Nasledujúci blog →

Artur Domoslawski: Vylúčení