! Doprava ZADARMO už od 20 € !

V Dubrovníku ožíva slávna fantasy séria

Valar Morghulis. Pojem v populárnej sérii Hry o tróny môžeme preložiť ako Všetci ľudia musia zomrieť. Nie snáď že by tajomné slová neboli pravdivé.

Snažte sa ich však nenasledovať kým nenavštívite miesta, na ktorých ožila séria, ktorá sa stala najskôr senzáciou a postupne aj kultom. 

Hry o tróny opantali celý svet. Nemusíte však ani prekročiť hranice Európy a napriek tomu uvidíte miesta, na ktorých draky spaľovali pôdu, prejdete sa po cestách, po ktorých kráčali rytieri, králi a kráľovné či sa môžete pozrieť do zálivu, v ktorom kotvili pirátske aj kráľovské lode.

Vezmite si taký Dubrovník. Populárne mesto v krajine, ktorá je niekomu už príliš obyčajná, málo exotická. Pre milióny ľudí však chorvátska destinácia v ostatných rokoch ožila a objavuje sa v úplne novom svetle.

Pre niekoho je Dubrovník Perlou Jadranu s červenými strechami a morom modrým ako nebo nad mestom. Pre iných je to Kráľovo prístavisko. Miesto, kde sa historického septu zmocní psychopatická sekta.

Prejdete sa po ceste, po ktorej kráčala ponížená kráľovná matka Cersei Lannisterová za neustáleho kriku slova Hanba. Široké Jezuitské schodisko, na ktorom sa začal ikonický Pochod Hanby, trhovisko na ulici Sv. Dominika či brána Ploče, ktorú ako Červenú baštu strážia ozbrojení bojovníci a rytieri. 

Populárna turistická destináca nie je to však jediným miestom v Európe, v ktorom sa odohrávajú kruté Hry o tróny. O tisícku kilometrov ďalej v Španielsku Daenerys Targaryenová vypustila svojich troch drakov chŕliacich oheň a síru.

Pri Seville zase môžete načerpať atmosféru, v ktorej sa liečil a rozdával rozkazy chradnúci Doran Martell v Dorne. Aj Island, Severné Írsko či Šibenik v Chorvátsku svojimi fascinujúcimi zákutiami prispeli k rozmanitosti Západozeme. 

Keď sa prechádzate vysušenými pláňami horúcich častí Španielska, zelenými aj kamennými prístavmi v Severnom Írsku či ľadom pokrytým Islandom, samy sa stávate matkami drakov, rytiermi či kráľom čakajúcim, kedy si uplatní svoj nárok. 

A na Valar Morghulis sa odpovedá inou frázou - Valar Dohaeris. Všetci ľudia musia slúžiť. Tak si poslúžte a objavte kultovú sériu.

“Chorvátsko, Island, Severné Írsko či Španielsko. Krajiny, v ktorých ožíva duša dnes už kultovej série Hry o tróny. Prejdete sa po tráve, ktorú spaľovali draky, po schodoch, na ktorých zažívala poníženie pomstychtivá kráľovná či na sa môžete pozrieť z hradieb, na ktorých stáli rytieri.”


Pri nákupe kníh nad 20 € získate žreb a šancu vyhrať zájazd do krajín, ktoré sú prepojené s knižnými príbehmi. 

Viac informácii nájdete na www.kniznepribehy.sk

← Predchádzajúci blog

Virginia Vallejová: Pablo Escobar - Nenávidený a milovaný

Nasledujúci blog →

Eva Woodsová: Svet plný farieb