Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Série


Edície


Najpredávanejšie - Bestsellery - Knihy - Literatúra strana 23 z 26

Knižné bestsellery nesmú v našej ponuke rozhodne chýbať. Najpredávanejšie a najobľúbenejšie knihy slávnych spisovateľov vás vtiahnu do deja a ponúknu vám množstvo skvelých príbehov. Vyberte si žáner, ktorý je vám najbližší alebo darujte najnovšie knižné bestsellery ako darček svojim blízkym.

Charles Dickens


From a bitter and poverty-stricken childhood to a career as the most acclaimed and best loved writer in the English-speaking world, Charles Dickens had a life as full of incident as any of those he created in his novels of life in Victorian England. The enormous quantity of work, his public readings and his difficult relationships has made him a figure of enduring fascination. In this biography Jane Smiley reveals Charles Dickens as his contemporaries would have done, getting to know him more intimately than ever before. At the same time Smiley offers interpretations of almost all of Dickens' major works, showing how 'his novels shaped his life as much as his life shaped his novels'.
Vypredané
10,93 € 11,50 €

Jane Austen


Jane Austen was one of the world's most remarkable writers, whose characters are as alive today as they were two hundred years ago. Despite being one of the most perceptive writers about people and relationships, she never married and always lived with her parents and sister Cassandra. Perhaps unusual for women at that time, Jane Austen was acutely aware of the larger political and social world around her, but chose to focus her novels on the family as a microcosm through which to explore human nature. The prizewinning novelist Carol Shields gives us a beautifully written, perceptive look at the life of one of the finest and most popular English novelists of all time.
Vypredané
10,93 € 11,50 €

Virginia Woolf


Virginia Woolf was undoubtedly one of the literary giants of the twentieth century. She was a central figure in the Bloomsbury Group, and her writings were works of astonishing originality. Nigel Nicolson is the son of Vita Sackville-West, who was Virginia Woolf's most intimate friend, and for a short time her lover. He spent many days in her company and he has threaded his recollections of her throughout this unique narrative of her life.
Vypredané
10,93 € 11,50 €

Autobiografie


Proslulý argentinský spisovatel zachytil svůj životní příběh do nerozsáhlé autobiografie. Kapitoly s věcnými názvy: Rodina a dětství, Evropa, Buenos Aires, Dospělost a Přeplněná léta pojednávají o jednotlivých etapách života a tvorby. Vznik Borgesovy autobiografie podnítil jeho blízký spolupracovník a přítel Norman Thomas di Giovanni, který se dlouhodobě věnoval překládání Borgesova díla do angličtiny, společně koncipovali Borgesovy Spisy a spolupracovali na jejich překladu do angličtiny. Di Giovanni totiž postřehl, že čtenářům výrazně uniká, jak hluboce je Borges a jeho psaní zakořeněno v argentinské zkušenosti, a proto jim připadá jako autor bez kontextu, který se někde náhle zjevil. Text autobiografie vznikal v roce 1969 za úzké spolupráce Borgese s di Giovannim, jež spočívala nejen v tom, že Borges její znění di Giovannimu diktoval - činil tak z důvodu své oční nemoci již posledních dvacet let se všemi svými díly -, ale zejména v tom, že se di Giovanni výrazně zasadil, aby se Borges držel předem stanovených témat a neodbíhal od nich, jak by jinak činil. O vzniku autobiografie pojednává di Giovanniův text, jejž řadíme jako předmluvu. Autobiografie poprvé vyšla v americkém časopise The New Yorker 19. září 1970, a byla posléze zařazena do svazku The Aleph and Other Stories, 1933-1969 (New York, E. P. Dutton 1970) s názvem "An Autobiographical Essay". Španělský překlad vyšel pod názvem Autobiografía 1899-1970 až v roce 1999. V našem vydání vycházíme z prvního, tedy anglického znění. "V mém věku by si člověk měl být vědom vlastních hranic a toto vědomí by mohlo vést ke štěstí. Když jsem byl mladý, považoval jsem literaturu za hru šikovných a překvapujících variací; teď když jsem nalezl svůj vlastní hlas, mám pocit, že opravování a předělávání moje koncepty ani moc nezlepší ani moc nezkazí. To je samozřejmě jeden z největších prohřešků proti jedné z hlavních tendencí literatury tohoto století - malichernému přepisování -, která vedla člověka, jako byl Joyce, k vydávání nákladných fragmentů, vznešeně nazvaných ,Rozpracované dílo'. Myslím, že svá nejlepší díla už mám za sebou. To mi dodává jisté tiché uspokojení a klid." J. L. Borges - Autobiografie
Vypredané
8,44 € 8,88 €

Életem


"Az a vágy hajtott, hogy röviden összefoglaljam, és hansúlyossá tegyem életem azon dolgokat, melyek életem folyamán elsősorban érdekeltek." - írta William Somerset Maugham ezen könyvéről, melynek eredeti címe (Summing Up) összegzést jelent. Egy önéletrajzszerű összegzés, amely anélkül, hogy felfedné a személyes ént, az írói hitvallás legfigyelemreméltóbb megnyilvánulása. Ez nemcsak egy profi szerző klasszikus vallomása a stílusra, az irodalomra, a filozófiára, a színházra és annak közönségére vonatkozó gondolatait illetően, de leleplező bepillantás egy nagy író műhelyébe is.
Vypredané
7,29 € 7,67 €

Gorkij


Byl Maxim Gorkij Stalinovým sluhou? Životopisný esej představuje významného spisovatele dnešním čtenářům.
Vypredané
4,03 € 4,24 €

Pocta Milanu Kunderovi


Pocta Milanu Kunderovi je publikace vydaná k 80. spisovatelovým narozeninám (* duben 1929). Když se v této nejnevhodnější chvíli objevily perfidní dokumenty , jež měly za cíl poškodit nejen autorovo renomé, nýbrž i jeho čest, přivedla tato skutečnost editory k myšlence vyjádřit prakticky jak úctu k autorově tvorbě, tak poctu jeho osobnosti vydáním této knihy. Názor, že to Milanu Kunderovi nejen za jeho přínos české i světové literatuře dlužíme, je rozhodně na místě. Vedle textů oživujících soubor zabarvením osobního přátelského vztahu k oslavenci, jako je příspěvek estetika K. Chvatíka či prozaika J. Kratochvila, tu figurují úvahy související se spisovatelovým osudem emigranta: studie J. Czaplińské o dvojjazyčnosti Kunderovy románové tvorby, práce literární historičky H. Koskové o povaze jeho tvorby psané francouzsky (problematika jí zvláště blízká, neboť byla nucena rovněž vzít na sebe úděl vyhnance) k nim lze připojit i Hamanovu úvahu o Kunderově pojetí dějin světového románu. Další příspěvky se zabývají jednak vnějšími stránkami spisovatelova díla, úvaha olomouckého bohemisty L. Machaly o kunderovských stopách v tvorbě současných českých prozaiků a polemika literárního kritika a historika V. Novotného o rysech existencialismu v Kunderově románové tvorbě - jednak jeho vnitřní dynamikou, stať pardubického bohemisty a polonisty P. Posledního o vztahu tvůrce a čtenáře v spisovatelových románech a esejích. Jakkoliv se všechny příspěvky sešly zcela spontánně, dá se říci, že vznikl celek, jenž podnětně osvětluje z více stran spisovatelovo dílo i jeho osobnost a zároveň je vyslovením úcty, jakou si zasluhují.
Vypredané
5,76 € 6,06 €

Fekete Istvánra emlékezve ...


A szerző új kötete folytatása, kiegészítése a Fekete István az édesapám volt... nagy sikerű emlékkönyvnek. Helyet kaptak benne a korábban terjedelmi okokból kimaradt levelek és Fekete István naplójának azon részletei is, melyeket 1969-70-ben jegyzett le a kiváló író. Természetesen nem maradt ki a göllei újratemetés "története" sem, mint ahogy tartalmazza a kötet az újabb méltatásokat és reflexiókat Fekete István hatalmas életműve kapcsán. Ifj. Fekete nem kívánja kanonizálni édesapja írásművészetét, hiszen ezzel maga az irodalomtudomány is mindmáig adós, ugyanakkor elkerüli a kritikai kiadás rendszeres buktatóit is: a Fekete Istvánra emlékezve... nem több és nem kevesebb, mint tisztelgés az Író előtt, fiúi-írói emlékező-tisztelgő aktus mindannyiunk - olvasók, Fekete-rajongók és irodalmárok - legnagyobb örömére.
Vypredané
6,72 € 7,07 €

Életem: Voltam II.


A szerző valamikor Voltam címmel elkezdte önéletrajzi regényének megírását, ezt feljegyzései igazolják. Sajnos, a kézirat sehol nem található, létezett viszont egy külön dosszié, amelybe az ezzel kapcsolatos, különböző időkben és helyeken született írások kerültek. Ezek az önéletrajzi jellegű írásai, amelyek többnyire az emigráció éveiben születtek, átfogó képet adnak Wass Albert nem éppen könnyű életéről.
Vypredané
8,45 € 8,89 €

Háy János


Háy János napjaink egyik meghatározó szerzője mind a líra, mind a próza, mind pedig a dráma területén. A folyamatos trendeken kívüliség után Horváth Csaba kitűnő monográfiája nagy lépés a kanonizáció felé..
Vypredané
8,84 € 9,30 €

Bohumil Hrabal


Fotografická vzpomínková kniha ke 100. výročí narození Bohumila Hrabala
Vypredané
4,42 € 4,65 €

Povolání žebrák


Jean-Marie Roughol strávil na ulici více než dvacet let. Když jednoho večera žebral před obchodem, navrhl projíždějícímu cyklistovi, že mu, než si nakoupí, pohlídá kolo. Ten cyklista se jmenoval Jean-Louis Debré. Z následujících setkání těch dvou se mezi bezdomovcem a bývalým francouzským ministrem vnitra a předsedou Ústavní rady zrodil zvláštní důvěrný vztah. Do té míry, že první z nich, souhlasil s nápadem druhého, aby napsal příběh svého života. Svědectví sedmačtyřicetiletého „dítěte ulice“ nic nezastírá ani nepřikrášluje. Na dlažbě devatenáctého pařížského obvodu, ve kterém prožil část dětství, i na chodnících super elegantní ulice Marbeuf, zažil Jean-Marie léta bídy a strádání: první pokusy o žebrání, první lásky, první přátelství, squaterské domy, vchody a východy metra, lavičky v parku a ty nejubožejší zaplivané hotely. Svědectví o drsné realitě lidí žijících na ulici přináší čtenářům nejen pohled do světa násilí, strachu a bídy, ale i příběhy solidarity a kamarádství… Jean-Marie Roughol nás provede světem žebráků. Žebrota, její taktika i třeba správný způsob oslovení „klienta“, se čtenáři v této zpovědi jeví jako skutečné povolání diktované trhem ve světě, který má vlastní pravidla a je pod neustálým tlakem konkurence. Člověk si zde musí nejdříve vydobýt a pak ubránit své teritorium. Roughol popisuje tvrdý, nesmlouvavý a před očima se měnící prostor ulice, zároveň však přiznává, že až mu jednoho dne dojdou síly zůstat na ní, bude mu chybět.
Vypredané
4,42 € 4,65 €

Štúrovci - najkrajšie básne, prózy a články


Ľudovít Štúr dal meno jednej generácii bojovníkov za práva Slovákov. Publikácia Štúrovci zavedie čitateľa do obdobia pre slovenský národ obzvlášť ťažkého, často plného beznádeje a skepsy, do rakúsko-uhorskej monarchie. Ľudovít Štúr ako vedúci predstaviteľ slovenského národného obrodenia sa spolu so skupinou literárnych velikánov, ktorí pociťovali krivdu a utláčanie, rozhodli bojovať za práva slovenského ľudu. V neľahkých časoch maďarizácie sa táto súdržná skupina nebála odvážne presadzovať svoje názory a bojovať za náš národ i na tých najvyšších miestach, a to napríklad predložením Žiadostí slovenského národa s nádejou v lepšiu budúcnosť. Kniha ponúka okrem životopisov aj výber diel jednotlivých osobností štúrovskej generácie, ktoré približujú vnútorný svet autorov, ich úprimné pocity, radosti, no neraz i sklamania a útrapy prameniace z aktuálnej nepriaznivej situácie. V knihe najkrajších esejí a básní štúrovcov nájdete: Ľudovíta Štúra, Jozefa Miloslava Hurbana, Sama Chalupku, Michala Miloslava Hodžu, Janka Kráľa, Gustáva Kazimíra Zechentera-Laskomerského, Mikuláša Dohnányho, Jána Kalinčiaka, Andreja Sládkoviča, Jána Bottu, Sama Bohdana Hroboňa, Jána Francisciho, Pavla Dobšinského, Janka Matúšku.
Vypredané
8,46 € 8,90 €

dostupné aj ako:

Štúrovci - najkrajšie básne, prózy a články 2. vydanie


Štúrovci zavedú čitateľa do obdobia pre slovenský národ obzvlášť ťažkého, často plného beznádeje a skepsy, do rakúsko-uhorskej monarchie. Kniha ponúka okrem životopisov aj výber diel najlepších osobností štúrovskej generácie.
Vypredané
8,46 € 8,90 €

Listy z väzenia / Dopisy z vězení


Listy sú autentickými dokumentmi z vyšetrovacej väzby v pražskej Ruzyni, kde Milan Šimečka strávil jeden rok. Majú nielen dokumentárnu a faktografickú hodnotu, ale zároveň sú literárnym dielom, v ktorom sa autor zamyslel nad mnohými témami, ku ktorým sa v zhone bežného dňa nedostaneme. Popisujú mikrosvet človeka, ktorému sa životný priestor zmenšil na pár metrov štvorcových. Popisujú svet smútku i drobných a hlbokých radostí i svet vnútornej slobody, ktorá nedovolí človeku ohnúť chrbát a podľahnúť. Listy boli takmer vždy adresované viacerým osobám – manželke, dvom synom i blízkym priateľom – aj preto sú písané v češtine i slovenčine. K jednotlivým listom sú spracované komentáre a poznámky, aby sa čitatelia vedeli ľahšie orientovať v postavách, dejoch, okolnostiach. Pripravili Jolana Kusá a Raisa Kopsová.
Vypredané
7,89 € 8,30 €

Lacná kniha Francois Villon - Bohém, básnik, baladik (-70%)


Profesor Jozef Felix (1913 - 1977) mal veľa literárnychlások. Jednou z nich bol aj francúzsky stredoveký básnikVillon. Venoval sa mu celé povojnové obdobie, až do svojejpredčasnej smrti.Vytvárajú navzájom celkový obraz o tomto výnimočnomautorovi , ktorému sa v uplynulom 20. storočí venovalasvetová pozornosť; predstavujú, vo svojom úhrne, akobyvillonovskú monografiu. O Villonovo poznanie a spopularizovanie u nás sazaslúžil predovšetkým tento náš najvýznamnejší znalec francúzskej literatúr y. Súborvillonovských štúdií vydávamez príležitosti jeho nedožitej deväťdesiatky. Medziiným ajpreto, že ako romanista usiloval sa o čo najširšie vzťahySlovenska s veľkými európskými literatúrami. Bratislava 25. máj 2003 J. P.
Vypredané
0,30 € 1,00 €

Lacná kniha Gustav Meyrink - Mystik (-70%)


Ze svých osobních chaotických zkušeností námořníka v kocábce sebe sama autor odvozuje, že jedním ze základních kroků může být cesta do Průlivu ticha. Protože slyšet ticho, vnořit se do ticha, slyšet šplouchání vlnek neslyšitelnosti, je jedním z prvních navigačních kroků. V tichu, které přehluší svět žvanivosti, se člověk stává pozornějším, vplouvá do Průlivu soustředění, kde je schopen vnímat signály širšího světa. Neboť sebeduchovnější člověk využívá většinu toho, co kdokoliv jiný. Tak to ukazuje Meyrink vesvých okultních románech, kde jsou hlavní hrdinové bezmocní vůči fyzickým a psychickým útokům z okolí. Meyrink ve svých románech varuje, že moudrost či hluboký duchovní vhled do skutečného světa mnohdy nemusí představovat zvýhodnění ve světě lidí. Je osobním, těžko sdělitelným bohatstvím. Kdo najde tento meyrinkovský poklad, nemusí se z něho těšit. Protože ve světě kralují lidé ryze praktičtí v bezohledném až krutém smyslu slova. Z tohoto pohledu je nepochybně zázrakem, že ještě existuje lidská kultura...
Vypredané
3,51 € 11,70 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Listy z väzenia / Dopisy z vězení (-70%)


Listy sú autentickými dokumentmi z vyšetrovacej väzby v pražskej Ruzyni, kde Milan Šimečka strávil jeden rok. Majú nielen dokumentárnu a faktografickú hodnotu, ale zároveň sú literárnym dielom, v ktorom sa autor zamyslel nad mnohými témami, ku ktorým sa v zhone bežného dňa nedostaneme. Popisujú mikrosvet človeka, ktorému sa životný priestor zmenšil na pár metrov štvorcových. Popisujú svet smútku i drobných a hlbokých radostí i svet vnútornej slobody, ktorá nedovolí človeku ohnúť chrbát a podľahnúť. Listy boli takmer vždy adresované viacerým osobám – manželke, dvom synom i blízkym priateľom – aj preto sú písané v češtine i slovenčine. K jednotlivým listom sú spracované komentáre a poznámky, aby sa čitatelia vedeli ľahšie orientovať v postavách, dejoch, okolnostiach. Pripravili Jolana Kusá a Raisa Kopsová.
Vypredané
2,49 € 8,30 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha To decko je blázon (-70%)


Je to kniha nekaždodenného spomínania na autorkino rané detstvo, v ktorom "filozofovanie" malého, krehkého, oduševneného dievčatka nad čudami poznávaného sveta, nad ľuďmi, rastlinami i zvieratami je plné pôvabu i múdrosti, je blažkovsky okorenené jemným vtipom, ale zavše je i žiaľne a drsné - ako život sám a ako autorka hovorí: od vekov do vekov.
Vypredané
1,98 € 6,60 €

dostupné aj ako:


Biografie v kategórii Literatúra sa zaoberajú životnými príbehmi a skúmaním významných spisovateľov a literárnych osobností. Tieto knihy nám ponúkajú hlbší pohľad do života a diela jednotlivcov, ktorí zanechali trvalý odkaz vo svete literatúry.

V biografiách literárnych osobností sa často analyzujú a opisujú významné udalosti a skúsenosti, ktoré formovali spisovateľov a ovplyvnili ich tvorbu. Autori týchto kníh sa zameriavajú na výskum životných príbehov, vzťahov, tvorivých procesov a vplyvov, ktoré formovali jedinečný literárny hlas a príspevok týchto osobností.

Tieto životopisy nám umožňujú priblížiť sa k mysli a inšpiráciám spisovateľov, pochopiť ich tvorivý vývoj, motívy, témy a techniky písania. Tieto knihy nám poskytujú kontext prechodu od života spisovateľa k ich literárnemu dedičstvu, a tak nám umožňujú hlbšie porozumieť a interpretovať ich diela.

Biografie literárnych osobností sa zameriavajú na rôzne literárne epochy, žánre a kultúrne kontexty. Medzi populárne témy patria životopisy klasických spisovateľov, moderných autorov, básnikov, dramatikov a literárnych ikon, ktorých diela majú významný vplyv na literárnu kultúru.