! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Belasé Ó


RUDOLF JUROLEK predstavuje spirituálny prúd slovenskej poézie. Duchovnosť nachádza v krajine, ktorá putuje spolu s básnikom a má podiel na jeho myslení. Pútnik obraznosti a hlbokých slojov jazyka hľadá stratenú nevinnosť. Jej znakom je večná záhrada, raj. Monografia Jany Juhásovej otvára Jurolekov „dôverný priestor, plný svetla a vzduchu“, do ktorého sa dá vstúpiť a objavovať v ňom nielen okolitý svet, ale aj „vzdušnosť v našich telách, plnosť, belasé ó“. Belasé ó je psychický stav, ktorý umožňuje vyplavovať z tela rany, aby „vyvanuli do modrej a ružovej“. Po očiste sa stačí obzrieť a niekedy sa to podarí: uvidieť „domov neba a zeme“.
Predpredaj
12,35 € 13,00 €

Alžběta II. - Život královny


První ucelená publikace o životě Alžběty II. Alžběta II. ztělesňovala vesmír, který bychom si bez ní ani nedovedli představit – bez jejích obligátních klobouků, jejího typického úsměvu a diskrétního zvyku podupávat pravou nohou, když před ní při přehlídce šla hudba. Tato princezna diskrétního zjevu, kterou nic nepředurčovalo k nástupu na trůn, vládla nejdéle v historii a délkou vlády (sedmdesát let) překonala rekord své prapraprababičky královny Viktorie (šedesát čtyři let), a dokonce i císaře Františka Josefa (šedesát osm let). Jean des Cars, čerpaje z nejlepších pramenů, nás provází životem Alžběty II. od jejího mládí po smrt manžela prince Filipa i její vlastní odchod. Procházíme s ním všechny malé i velké události, soukromé i veřejné, které poznamenaly její život: světovou válku, otcovu smrt, nástup na trůn, klepy okolo jejího manželství, vztah se zatracovaným strýcem, nevázaný život její sestry, manželské problémy jejích dětí, „rebelii“ vnuka Harryho, a dokonce i její vášeň pro korgi a koně.
Predpredaj
31,30 € 32,95 €

Kurt Gebauer Kurtura


Kniha o životě a díle Kurta Gebauera, jednoho z nejoriginálnějších českých umělců: tvorba, vzpomínky, postřehy, básně, povídka, humor a legendární charisma Kurta Gebauera v kostce. Kniha je zpracovaná jako průvodce životem a tvorbou Kurta Gebauera, reflektuje autorovu stěžejní tvorbu, její východiska a inspirační zdroje. Alfou a omegou je bohatý obrazový materiál a reprodukce nejzajímavějších děl a realizací. Publikace je doplněna o autorovy vzpomínky a postřehy k jednotlivým projektům, autorskou povídku, a taky o komentáře odborníků, kolegů a přátel, obsahujte m.j. odborné texty (Pavla Pečínková, Jiří Přibáň). Kurt Gebauer (*1941) je jedním z nejoriginálnějších českých tvůrců - umělec, iniciátor, inspirátor, učitel a filozof. Tvoří s fantazií, hravostí, angažovaností i neutuchajícím humorem. Moudře a neotřele se už přes půl století vyjadřuje k obecně lidským tématům, jako i k aktuální politické a společenské situaci. Na umělecké scéně se s energií sobě vlastní pohybuje od 60. let 20. století a nezahálí dodnes. Jeho realizace jsou rozeseté po celé naší republice i po světě. V Čechách na sebe naposledy upozornil srdcem pro Václava Havla na nově vzniklém náměstí Václava Havla v Praze
Predpredaj
21,18 € 22,29 €

Clementis – Minister na popravisku


Vladimír Clementis sa narodil v roku 1902 v Tisovci. Bol slovenský politik, právnik, spisovateľ a prekladateľ. Vyrastal v učiteľskej evanjelickej rodine. Študoval na Právnickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe. V roku 1924 vstúpil do Komunistickej strany a spolu s ďalšími ľavicovými intelektuálmi začali vydávať časopis DAV. V roku 1939 emigroval do Francúzska, kde v prítomnosti Viliama Širokého kritizoval uzavretie paktu Molotov-Ribbentropp a odsúdil napadnutie Fínska Sovietskym zväzom. Neskôr ho jeho priateľ, ruský spisovateľ Ilja Erenburg varoval, že Stalin si takéto veci pamätá a neodpúšťa, ale už bolo neskoro. Široký sa postaral o to, aby sa na ne nezabudlo. Ako štátny tajomník ministerstva zahraničia ČSR sa po vojne zaslúžil o to, že Jarovce, Rusovce a Čunovo pripadli Slovensku. Mal tiež veľkú zásluhu na tom, že Československo v roku 1948 dodávalo novovzniknutému štátu Izrael zbrane. Bez nich by sa pravdepodobne neubránil arabskej presile. Clementis patril k bohémom a k ľavicovej intelektuálnej elite. Mal veľký podiel na zavedení komunistického režimu ktorého sa nakoniec sám stal obeťou. V roku 1952 bol v procese s Protištátnym sprisahaneckým centrom pod vedením Rudolfa Slánského odsúdený na smrť a popravený. Kniha je románovým príbehom tejto výraznej osobnosti našich novodobých dejín.
Predpredaj
16,06 € 16,90 €

Princ William


Zrodenie moderného monarchu Princ William, vojvoda z Cambridgea, je predurčený stať sa jedného dňa kráľom. Je odhodlaný slúžiť svojej krajine tak, ako to po sedem desaťročí robila kráľovná Alžbeta, jeho stará matka. Stelesňuje milujúceho manžela a je oddaným otcom troch detí, ktoré vychováva s manželkou Catherine. Na verejnosti z neho vyžaruje pokoj, vyrovnanosť a odhodlanie. Jeho srdcovou záležitosťou je ochrana životného prostredia a pomoc ohrozeným druhom pred vyhynutím. S manželkou sa tiež neúnavne zasadzujú o odstránenie stigmy, ktorá sprevádza problémy duševného zdravia. Tí, ktorí ho poznajú, však vedia, že napriek oddanosti korune sa v súkromí dokáže prejaviť aj inak, než len ako pokojný, rodinne založený muž. Jeho detstvo bolo poznačené tragickými udalosťami ? ostro medializovaným rozchodom rodičov aj tragickou smrťou matky. Posledné roky sa zas na verejnosti prepierali jeho naštrbené vzťahy s bratom Harrym, ktorý vykreslil budúceho kráľa v nelichotivom svetle. Tým sa jeho trápenia zďaleka nekončia. Táto kniha prináša detailný pohľad na život vojvodu z Cambridgea a podrobne skúma charakter muža, ktorý bude jedného dňa vládnuť ako kráľ Viliam V. Z anglického originálu William at 40 (Ad Lib Publishers, UK 2022) preložila Adriana Sýkorčinová.
Predpredaj
17,01 € 17,90 €

Cesta do ráje: Příběh Francise Forda Coppoly


Cesta do ráje - Příběh Francise Forda Coppoly
Predpredaj
23,98 € 25,24 €

Olympijské příběhy


Soubor bezmála dvaceti olympijských příběhů z pera sportovního novináře Manfreda Strnada přináší vhled do událostí odehrávajících se na sportovních kolbištích, které ovlivnily historii českého a někdejšího československého sportu. Čtenáři mají možnost seznámit se s osudy a myšlenkami olympijských vítězů, ale také těch, kterým nebylo souzeno získat olympijskou medaili, byť se ve svém odvětví stali mistry světa. Jednou z takových osobností je i atletka Ludmila Formanová, která prozrazuje, jaké to bylo připravovat se pod vedením legendární Jarmily Kratochvílové. Od Ládi Vízka se dozvíme, nakolik si ve srovnání s evropskou medailí cení zlaté z olympijského fotbalového turnaje v Moskvě. Na osudu bikera Jaroslava Kulhavého spatříme, jak dokáže zranění nahlodat úspěšnou kariéru olympijského vítěze. Od trojnásobného mistra světa, kanoisty Martina Fuksy, zjistíme, jak složité je splnit úlohu favorita ve finálovém závodě olympijských her.
Predpredaj
20,84 € 21,94 €

Inšpirovaní Talianskom


Taliansko pútalo pozornosť európskych umelcov niekoľko posledných storočí vďaka mimoriadne bohatej kombinácii podnetov. Vďaka svojim antickým pamiatkam predstavovalo krajinu kultúrnej pamäti Európy. Výtvarníci ale aj spisovatelia ho vnímali ako krajinu umenia s nezabudnuteľnými epochami renesancie a baroka. Pre operných spevákov a hudobníkov bolo Taliansko kolískou opery. V neposlednom rade fascinovalo ako krajina s obdivuhodnou stredomorskou prírodou a úchvatnými vidieckymi i mestskými panorámami a stavbami. Častým zdrojom inšpirácie bol aj taliansky ľud so špecifickými vlastnosťami a fyziognómiou. Fascinácia Talianskom neobišla ani slovenských umelcov z radov výtvarníkov, spisovateľov a operných spevákov. Autor sa v predkladanej publikácii zameriava na 20. storočie a usiluje sa na reprezentatívnej vzorke slovenských umelcov (Mitrovský, Hrušovský, Blaho, Blühová, Hoza, Rolko, Beniak, Jégé, Benka, Petrašovič, Žáry, Dilong, Vesnin, Strmeň, Pudiš, Zmeták, Turčány a ďalší) zdokumentovať, že Taliansko bolo pre slovenských umelcov nezanedbateľnou inšpiračnou studnicou aj v tomto období.
Pripravujeme
16,06 € 16,90 €

Hodža - poslanec- minister – premiér


JUDr. Milan Hodža (* 1878, Sučany, Rakúsko-Uhorsko – † 1944, Clearwater, USA), slovenský politik, štátnik a publicista. Bol úradujúci prezident Česko-slovenskej republiky, jedenásty, prvý slovenský, predseda vlády Česko-Slovenska a viackrát minister. Napriek tomu, že v slovenskej, ale aj v česko-slovenskej politike, bol ojedinelým zjavom, veľa sa o ňom nevie, nepublikuje. Sám bol zapálený novinár a žurnalistike sa venoval už od svojich dvadsiatych rokov, o sebe toho veľa nenapísal. Zrejme však hlavná príčina tkvie v tom, že žiadnemu režimu celkom nevyhovoval. Pre ľudákov bol počas slovenského štátu čechoslovakista. Pre komunistov po roku 1948 bol predstaviteľ buržoázie a jeden z vinníkov Mníchovskej dohody. Po vzniku Slovenskej republiky v roku 1993 sa pri jeho mene spomínali mnohé „smrteľné“ politické hriechy, ale nakoniec ho vzali na milosť. No, ako sa hovorí v jednej anekdote, zlý dojem, aj po vysvetlení situácie, zostal. Kniha približuje čitateľovi život a politické pôsobenie Milana Hodžu v novodobých slovenských dejinách.
Pripravujeme
16,06 € 16,90 €

Čítanie o slávnych osobnostiach je mnohokrát inšpirujúce. Motivujú nás biografie slávnych umelcov, známych hercov alebo významných politikov.

Absolútne prvou biografiou všetkých čias je zrejme Excellentium Imperatorum Vitae, ktorú napísal grék Cornelius Nepos a opisoval v nej životy viacerých gréckych vojenských generálov. Neskôr mal už skoro každý významný vodca svoju biografiu, vrátane Cicera, Júliusa Cézara alebo Alexandra veľkého.

Pri čítaní životopisných kníh máme jedinečnú možnosť sledovať dlhú cestu, ktorú museli títo slávni ľudia prejsť. Uvidíme množstvo pádov a chýb, kvôli ktorým sa ale tieto osoby nevzdali a zobrali ich ako príležitosť zlepšiť sa vo všetkyćh oblastiach. Mnoho v sebe skrývajú aj úprimné rozhovory, ktoré sú často otvorenými vyznaniami a v tejto kategórii nájdete isto aj knihu o človeku, ktorého považujete za svoj vzor a je pre vás inšpiráciou.

Môžete si vybrať, či budete čítať o danej osobe z pohľadu iného človeka, alebo či siahnete po autobiografii. Obidve možnosti majú svoje čaro.

Je všeobecnou pravdou, že dobrá kniha môže ovplyvniť smerovanie nášho života. Pri biografickej literatúre to platí stonásobne, pretože v ruke držíme príbeh reálneho človeka, z ktorého môžeme čerpať mnoho inšpirácie a tipov.

Nájdete tu biografie z oblasti biznisu, filmu a hudby, histórie, literatúry, športu, mafie a podsvetia, náboženstva, politiky, osobností vedy a umenia.