Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Básnický rok


Publikace Básnický rok je prvním titulem nové edice Pedagogické fakulty MU, v níž by měly vycházet populárně či esejisticky pojaté publikace malého rozsahu, reflektující problematiku jednotlivých oborů vyučovaných na uvedené fakultě. Básnický rok obsahuje kromě prologu a epilogu dvanáct kapitol, v nichž autor přibližuje reflexe jednotlivých měsíců v české poezii. Celkově vychází z tvorby sedmdesáti básníků, v epilogu pracuje s lidovými pranostikami. Publikace je doplněna dvanácti celostránkovými ilustracemi Petra Veselého.
Vypredané
9,41 € 9,90 €

Literární hrátky s českým jazykem


Kniha Literární hrátky s českým jazykem odkrývá čtenáři jeho až nečekané možnosti. Obsahuje mnoho textů například; stejnosamohláskový text složený z 4 850 A, Á, dále texty složené z 322 souhlásek, 253 příjmení, 325 ustálených slovních spojeni, 1 249 jednoslabičných slov, 898 dvouslabičných slov, 244 pětislabičných slov… Kniha je vhodná pro učitele českého jazyka, logopedy a každého, kdo má český jazyk rád.
Vypredané
13,35 € 14,05 €

Pravopis (praktická príručka slovenského pravopisu)


Príručka je určená širokej čitateľskej verejnosti a umožňuje získať základy našej pravopisnej sústavy. Je to prehľadne a prístupne napísaná knižka, ktorá sa isto stane spoľahlivou pomôckou a účinným pomocníkom pri prekonávaní čiastkových otázok slovenského pravopisu. Čitateľovi umožňuje nielen zlepšiť si celkovú vedomostnú úroveň, ale predovšetkým písomný prejav. Obsah I. HLÁSKOVANIE, VÝSLOVNOSŤ, PRAVOPIS 1. Hláska - fonéma - graféma 2. Inventár slovenských hlások 2.1. Samohlásky Kvantita vokálov Pravidlo o rytmickom krátení a výnimky z neho Rozdeľovanie slov 2.2. Spoluhlásky Znelostná asimilácia Zdvojené spoluhlásky Spoluhláskové skupiny II. PÍSANIE VEĽKÝCH PÍSMEN III. INTERPUNKCIA Bodka Výkričník Otáznik Čiarka Bodkočiarka Dvojbodka Úvodzovky Pomlčka Spojovník Tri bodky Apostrof (odsuvník) Zátvorky Lomka IV. PRAKTICKÁ ČASŤ O pravopise podstatných a prídavných mien, čísloviek, slovies, zámen, slovies. Cvičenia: vybrané slová, i/y, veľké a malé písmená... Diktáty
Vypredané
3,61 € 3,80 €

Rozviazané jazyky


Kniha Rozviazané jazyky prináša spomínanie obyvateľov medzivojnovej Bratislavy na jazykové prostredie, v ktorom vyrastali. Aké jazyky používali bratislavské rodiny v domácnosti? Ako komunikovali obyvatelia mesta na verejnosti? Aké jazyky sa učili bratislavské deti v škole, v jazykových kurzoch či u súkromných učiteľov? Pätnásť rozhovorov s Bratislavčanmi predstavuje prierez pestrým jazykovým, etnickým a náboženským prostredím mesta. Nemci, Maďari, Slováci, Chorváti, Židia alebo jednoducho starí Prešporáci, či Bratislavčania, ročníky narodenia od roku 1916 do roku 1930, približujú množstvo konkrétnych každodenných situácií, v ktorých sa vytvárali priaznivé podmienky na rozvíjanie jazykových znalostí alebo naopak situácie, v ktorých sa jasne uprednostňoval jeden jazyk pred ostatnými. Ich spomienky ukazujú, že tzv. typická bratislavská viacjazyčnosť vôbec nebola taká samozrejmá, ako si dnes myslíme. A naopak: tá existujúca viacjazyčnosť mala omnoho viac podôb, než je známe. Rozhovory sú doplnené o autentické historické pramene - rodinné fotografie, osobné dokumenty, denníkové záznamy atď. Rozprávanie o jazykoch tak predstavuje špecifický pohľad na dejiny každodennej komunikácie a kultúry typicky stredoeurópskeho mesta.
Vypredané
14,20 € 14,95 €

Vulgar Tongues


Slang is the language of pop culture, low culture, street culture, underground movements and secret societies; depending on your point of view, it is a badge of honour, a sign of identity or a dangerous assault on the values of polite society. Of all the vocabularies available to us, slang is the most alive, constantly evolving and - as it leaks into the mainstream and is taken up by all of us - infusing the language with a healthy dose of vitality. Witty, energetic and informative, Vulgar Tongues traces the many routes of slang, beginning with the thieves and prostitutes of Elizabethan London and ending with the present day (where the centuries-old terms rap and hip-hop still survive, though their meanings have changed). On the way, we'll meet Dr Johnson, World War Two flying aces, pickpockets, schoolchildren, hardboiled private eyes, carnival geeks and the many eccentric characters who have tried to record slang throughout its chequered past. If you're curious about flapdragons and ale passion, the changing meanings of punk and geek, or how fly originated on the streets of eighteenth-century London and square in Masonic lodges, this is the book for you.
Vypredané
18,95 € 19,95 €

Mezi ideálem a nahou pravdou


Kniha je věnována tradiční otázce literárního realismu. Nezabývá se však primárně literárními texty, ale popisuje okolnosti, za nichž mohou být čteny jako texty realistické. Autor se vrací k počátkům českých diskusí o realismu a na pozadí proměn myšlení měšťanské společnosti, přecházející od liberalismu k masové demokracii, popisuje různé způsoby rozumění realističnosti literární reprezentace skutečnosti. Kritické diskuse o literatuře z let 1858-1891 nahlíží v kontextu soudobého estetického myšlení a kromě obvykle uvažovaných francouzských a ruských inspirací bere v úvahu též impulsy vycházející přímo z německojazyčného prostoru střední Evropy.
Vypredané
26,57 € 27,97 €

O základech teorie jazyka


Kniha O základech teorie jazyka, stěžejní práce dánského lingvisty Louise Hjelmsleva (1899–1965), je jedním z největších a dodnes nejvlivnějších děl světové lingvistiky. Autor byl představitelem kodaňského strukturalismu, který vznikl v návaznosti na pražskou školu (s níž měl Hjelmslev čilé vztahy). V této knize, přeložené do mnoha jazyků, shrnul své snahy o tzv. glosématický pohled na jazyk. Pojem glosématika je odvozen od řeckého výrazu glosa, který Hjelmslev „chápal jako to, co existuje v jazyce zcela nezávisle na čemkoliv mimo něj a jen pomocí jazyka a jeho prostředků je vydělitelné“, jak píše František Čermák v závěrečné studii. Český překlad Františka Čermáka vyšel poprvé v malém nákladu v roce 1972. Nynější druhé, revidované a upravené české vydání překladatel doplnil různočtením z posledního amerického vydání, připojil svou vlastní studii o autorovi a glosématice a překlad jedné menší, ale zásadní studie Louise Hjelmsleva, rozšířil bibliografii a přepracoval poznámky.
Vypredané
13,18 € 13,87 €

Megértés, értelmezés, alkalmazás


A szerző József Attila korai korszakából annak az egyik nagyobb kompozíciónak a vizsgálatára vállalkozik, amelyet a költő 1923 végén két levelében is készülő ciklusként említ. A Tanítások számos textológiai problémát vet fel, így például az egytől tizenötig számozott részekből három hiányzik, s a kéziratok tanúsága szerint lett volna egy 16. rész is, továbbá a komponálás, az ismert részek végleges sorrendje is problematikus; ismerünk olyan verseket ebből az időszakból, amelyek rokonságot mutatnak a ciklussal, mégsem kerültek bele. A ciklusban lévő részek egyikét-másikát a költő önálló versekként publikálta, későbbi köteteibe is fölvette, készített továbbá egy háromrészes ciklus-variánst is Orgonaszó címmel, ámde végül se ez, se a Tanítások nem láttak napvilágot József Attila életében, sőt a halála után megjelent gyűjteményes kötetekben sem, hosszú évtizedekig. Feltételezhető, hogy a Tanításokhoz tartozó lappangó kéziratok is föl fognak bukkanni a későbbiekben. A torzóban maradt ciklus szerepe és jelentősége az életműben mindeddig nem került a kutatások hangsúlyos kérdései közé, többek között expresszionista mivoltáról sem esett annyi szó, amennyi figyelmet egy avantgárd irányzat pregnáns példájaként érdemel, s minthogy a hozzá tartozó epitextusok az elméleti írások zsengéinek tekinthetőek, ebből a szempontból is méltó a figyelemre. A hermeneutikai vizsgálati módszer szabta meg a jelen munka lehetőségeit, így számos kérdés nyitva maradt a Tanítások és az életmű, valamint az expresszionizmus viszonyában, eredménynek tekinthető azonban a pályakezdő évek e jelentős alkotásának első részletes górcső alá vételével a lírai én metamorfózisának három fölfedezett útja, és ezzel a háromféle "mi"-konstrukció megvilágítása, amellyel együtt a ciklus "jóság-tana" is átalakul, továbbá a retorikus verskompozíció gnómájának austini módszer alkalmazásával kiderített szerepe.
Vypredané
9,46 € 9,96 €

Rusko-slovenský a slovensko ruský šikovný slovník-3.vydanie


Obsah slovníka: - 33 000 hesiel - 7 000 príkladov, idiómov a fráz - 70 000 prekladov - 65 strán konverzačných okruhov vhodných na školskú výučbu - 100 študijných poznámok - starostlivo vybraná slovná zásoba - prehľad gramatiky s príkladmi - dvojfarebná tlač pre lepšiu prehľadnosť hesiel
Vypredané
10,36 € 10,90 €

Nemecko - slovenský - slovensko nemecký šikovný slovník - 3.vydanie


Obsah slovníka: - 35 000 hesiel - 10 000 príkladov, idiómov a fráz - 74 000 prekladov - 65 strán konverzačných okruhov vhodných na školskú výučbu - 100 študijných poznámok - starostlivo vybraná aktuálna slovná zásoba - prehľad gramatiky s príkladmi - dvojfarebná tlač pre lepšiu prehľadnosť hesiel
Vypredané
11,31 € 11,90 €

Česká lexikografie 15. století


Česká lexikografie 15. století
Vypredané
18,98 € 19,98 €

Kompendium gramatiky hebrejského jazyka


Compendium grammatices linguae hebraeae je jedním z posledních děl nizozemského filosofa Benedikta Spinozy (1632–1677). Téma prapůvodní dokonalosti jazyka, historicko- kritický přístup k náboženské tradici, ale také filosofova základní ontologická koncepce, to vše je zde syntetizováno do nového celku. Studium tohoto spisu zprostředkovává čtenáři neobvyklý pohled na Spinozovo myšlenkové dílo, zejména pokud jde o některé motivy z židovské tradice v něm obsažené. Zároveň představuje zajímavý dokument jazykovědy 17. století, který je v řadě aspektů srovnatelný s dobovými lingvistickými projekty, ať již se jedná o univerzální gramatiku port-royalské školy, nebo o umělé jazyky vytvořené na filosoficko- logickém základě.
Vypredané
11,84 € 12,46 €

Oxford Picture Dictionary, 3rd Edition - Monolingual (American English)


The third edition of the best-selling Oxford Picture Dictionary provides unparalleled support for vocabulary teaching to meet the needs of today's English language learners. -4,000 English words and phrases with meaningful, real-life contexts presented within 12 thematic units, including Everyday Language, People, Housing, Food, and Recreation -New and updated topics such as job search, career planning, and digital literacy equip students with the language they need for everyday success. -Revised practice activities prepare students for work, academic study, and citizenship from the very beginning. -Pre-reading questions build students' previewing and predicting skills -High-interest reading promote literacy skills -Post-reading questions support critical thinking and textual analysis. -Workbooks at three levels provide multilevel classroom support. Vibrant, realistic illustrations and unparalleled teaching support make the Oxford Picture Dictionary Program what every classroom needs to build students' vocabulary, reading, and critical thinking skills.
Vypredané
33,24 € 34,99 €

Shakespeare


Kniha věnovaná dílu Williama Shakespeara – letos si připomínáme 400. výročí jeho narození – představí v chronologickém pořadí dvanáct jeho dramat (Kupec benátský, Jak se vám líbí, Mnoho povyku pro nic, Romeo a Julie, Sen noci svatojánské, Večer tříkrálový, Zkrocení zlé ženy, Hamlet, Král Lear, Mackbeth, Othello a Bouře) a přiblíží i jejich inspirační zdroje i okolnosti jejich vzniku. Každá ze Shakespearových divadelních her je doplněna vstupy věnovanými vnějším projevům doby – např. renesanční módě, architektuře, italské literatuře, cestám Angličanů na jih, vztahu starého kontinentu ke koloniím – a historickým souvislostem. Životem a dílem geniálního dramatika provázejí kromě textů bohaté ilustrace Renáty Fučíkové. Kniha vychází s podporou Ministerstva kultury ČR
Vypredané
18,45 € 19,42 €

Historický význam a odkaz diela osobností slovenského národného obrodenia


Predložený súbor štúdií prináša výsledky výskumov viacerých členov Centra excelentnosti SAV (okrem príspevku L. Riškovej, ktorý je výsledkom plnenia úloh iného projektu) Dejiny slovenskej slavistiky 19.-20. storočia (postavy slovenského národného obrodenia + Ján Stanislav – ich činnosť a dielo v európskom kontexte). Príspevky sa venujú výskumu viacerých stránok diela osobností z čias slovenského národného obrodenia (P. J. Šafárik, J. Kollár, J. Záborský) z jazykovedného, literárnovedného i historického pohľadu, venujú sa charakteristike tvorby slovenských vzdelancov, ktorí v základných spoločensko-kultúrnych postojoch nadväzujú na svojich predchodcov. Predkladajú sa a dokumentujú zistenia, ktoré charakterizujú spoločensko-kultúrne prostredie slovenských vzdelancov s jeho typickými východiskovými postojmi k slovenskému historickému, kultúrnemu a jazykovému vývinu. Osobitná pozornosť sa venuje aj spoločensko-kultúrnym aktivitám vzdelancov z okruhu byzantsko-slovanskej obradovej a kultúrnej tradície na východnom Slovensku.
Vypredané
6,65 € 7,00 €

Codexy tisovské


Codexy tisovské patria k zásadným materiálovým prameňom pre rozprávkové edície publikované v 19. storočí. V Slovenských povestiach Jána Francisciho (1845), Slovenských povestiach Augusta Horislava Škultétyho a Pavla Dobšinského (1858-1861) a Dobšinského Prostonárodných slovenských povestiach (1880-1883) bolo na základe tejto zbierky s rôznymi odchýlkami a redakčnými úpravami publikovaných 14 rozprávok – teda temer polovica prameňa (Tri stromy, Z rosy počatá a z deväť matiek splodená žena, Sirota, Žabina kmotra, Pes, Čert slúži, Tri citróny, O troch grošoch, O drahom barancovi, Matej veľký kráľ a Uliana veľká kráľovná, O človekovi, čo nikdy nehrešil, Cesta k slncu, Nebeská sláva, Sirôtky), z nich najviac v Dobšinského samostatnej edícii. Ďalších 16 textov možno identifikovať v redakčných odkazoch k prameňom rozprávok, ktoré boli skompilované z viacerých textov (Zlatovlasé dietky, O Matúšovi, O jednom kráľovskom synovi, Či jesto pravda na svete, Myšacia bundička, Tri holúbky, Tri píšťalky, Zázračný lekár, Krásny jeleň, Slúžiaca sirota, Ptáča, Hadogašpar, Umrlý Fiľko, Lampa, O Jáchimkovi a Otolienka, Umrlá hlava). Posledných dvanásť odtlačil Jiří Polívka v Súpise slovenských rozprávok. Polívka tiež odtlačil rozprávky Zrkadlo, Hrubý Ďuro, O čižmárikovi, O mlynárovej dcére, Sprostý čižmár, ktoré v dobových zbierkach nevyšli ani na ne nie je odkaz ako na východiskové, resp. potenciálne východiskové varianty. Z takýchto rozprávok ostala doposiaľ nepublikovaná O strige a o učňovi. Okrem tejto vychádzajú v našom vydaní vôbec po prvýkrát aj rozprávky Zlatovlasé dietky, O Matúšovi, O jednom kráľovskom synovi, na ktoré odkazujú redakčné poznámky editorov, ale Jiří Polívka ich nepublikoval. Codexy tisovské reprezentujú podobu rozprávky pred jej kanonizovaním v tlačených zbierkach, predovšetkým v Slovenských povestiach Augusta Horislava Škultétyho a Pavla Dobšinského.
Vypredané
9,50 € 10,00 €

Le Petit Larousse Illustre 2017


Un dictionnaire de langue avec 62.800 mots et 20.000 locutions, un mémento de grammaire et les conjugaisons, mais aussi un dictionnaire encyclopédique avec 28.000 noms propres, des points de culture générale, des citations, des proverbes, un atlas, les drapeaux du monde et une chronologie universelle. Une carte d'activation permet d'accéder a la version numérique gratuite.
Vypredané
35,44 € 37,30 €

Lacná kniha Le Petit Larousse Illustre 2017 (-70%)


Un dictionnaire de langue avec 62.800 mots et 20.000 locutions, un mémento de grammaire et les conjugaisons, mais aussi un dictionnaire encyclopédique avec 28.000 noms propres, des points de culture générale, des citations, des proverbes, un atlas, les drapeaux du monde et une chronologie universelle. Une carte d'activation permet d'accéder a la version numérique gratuite.
Vypredané
11,19 € 37,30 €

dostupné aj ako:


Kategória literárna veda, jazykoveda a slovníky nájdete bohatý výber diel zameraných na štúdium literárnej vedy, jazykovedy a slovníkov. Nájdete tu literárne teórie, analýzy literárnych žánrov, jazykové javy a slovníky.

Nájdete tu zaujímavé knihy, ktoré vám pomôžu lepšie porozumieť literatúre, jazyku a ich vzájomným vzťahom. K najznámejším odborníkom v tejto oblasti patria Roman Jakobson, či Ľudovít Štúr.