! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Európske právo strana 5 z 5

Predpisy o protipožiarnej bezpečnosti a ochrane


Predpisy o protipožiarnej bezpečnosti a ochrane obsahujú úplné znenie zákona o ochrane pred požiarmi a zákona o Hasičskom a záchrannom zbore a všetky vykonávacie vyhlášky a nariadenia k obom zákonom. Nemala by chybať na stole žiadneho vedúceho vyrobnej prevádzky či riaditeľa väčšej firmy.
Vypredané
10,36 € 10,90 €

Právo EU po Lisabonské smlouvě


Tři roky po prvním vydání knihy "Právo EU po Lisabonské smlouvě", vychází její druhé vydání, jehož text je doplněn, aktualizován a mírně rozšířen, aby odrážel změny, které proběhly na základě implementace Lisabonské smlouvy, ale i některých významných politických dokumentů EU, jakými jsou kupř. sdělení Komise „Jednotný trh pro Evropu v 21. století“ (2007), „Akt o jednotném trhu“ (2011) a další. Prvotním cílem této publikace je tedy promítnout výše uvedené změny do výkladu o právu EU, zaměřeném na prvky a principy fungování tohoto právního systému. Období od nabytí platnosti Lisabonské smlouvy se vyznačovalo nejen kvalitativní proměnou EU, plynoucí zejména z jejího rozšíření o třináct nových členských států včetně ČR, ale i snah o zjednodušení místy přebujelé sekundární legislativy EU. Z tohoto pohledu předkládaný text odráží aktuální změny ve sledovaných oblastech materiálního práva včetně naznačení jejich nejbližšího předpokládaného vývoje. Publikace je členěna na dvě části. V první se věnuje obecným otázkám práva EU, jeho pramenům, vztahu k národnímu právu a aplikacím členskými státy v národním právním prostředí. Dále pojednává blíže o institucionální struktuře EU, pravomocích orgánů i jejich vzájemných vztazích. Druhá část se potom věnuje vybraným otázkám z materiálního práva EU počínaje ochranou lidských práv v EU, jež získala Lisabonskou smlouvou významný impuls k dalšímu rozvoji, přes oblasti právní úpravy vnitřního trhu EU, která v minulosti tvořila stěžejní oblast regulace práva EU a dodnes je prostorem, jehož kvalitativní rozvoj a úspěchy jsou klíčové pro další existenci eurozóny, až po základy právní regulace "prostoru svobody, bezpečnosti a práva", zahrnující dnes tolik diskutované až problematické azylové právo EU.
Vypredané
23,04 € 24,25 €

Právomoc a rozhodné právo v obchodnoprávnych a občianskoprávnych vzťahoch s cudzím prvkom


Cieľom tejto krátkej publikácie nie je podať vyčerpávajúci výklad, ale poskytnúť čitateľovi stručný základný prehľad problematiky právomoci a rozhodného práva v obchodnoprávnych a v občianskoprávnych veciach. Účelom je takisto vytvoriť podklad pre prednáškovú a pedagogickú činnosť. Publikácia je zameraná predovšetkým na európske predpisy, ktoré v súčasnosti z veľkej časti pokrývajú úpravu uvedenej problematiky. Výklad je doplnený o základnú relevantnú rozhodovaciu činnosť Súdneho dvora Európskej únie a národných súdov. Súčasťou publikácie sú aj úplné znenia: •nariadenia Rady (ES) č. 44/2001 z 22. decembra 2000 o právomoci a o uznávaní a výkone rozsudkov v občianskych a obchodných veciach (nariadenie Brusel I), •nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 593/2008 zo 17. júna 2008 o rozhodnom práve pre zmluvné záväzky (nariadenie Rím I), •nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 864/2007 z 11. júla 2007 o rozhodnom práve pre mimozmluvné záväzky (nariadenie Rím II). Publikácia je určená študentom právnických fakúlt, no môže poslúžiť aj odbornej verejnosti (advokátom, sudcom, vyšším súdnym úradníkom) ako úvod do problematiky obchodnoprávnych a občianskoprávnych vzťahov s cudzím prvkom.
Vypredané
8,36 € 8,80 €

Judikatúra Súdneho dvora EÚ za rok 2013


Publikácia „Judikatúra Súdneho dvora EÚ za rok 2013 vo veciach dane z pridanej hodnoty“ približuje rozsudky uverejnené v Zbierke rozhodnutí Súdneho dvora a Všeobecného súdu v roku 2013. Predstavuje v poradí druhú publikáciu, ktorá sa venuje rozsudkom Súdneho dvora EÚ v oblasti dane z pridanej hodnoty. Rozsudky sú v knihe zoradené chronologicky podľa dátumu ich vydania. Pri každom rozsudku sú v podstatnom rozsahu uvedené argumenty, ktoré Súdny dvor použil na zdôvodnenie svojho rozhodnutia. Každý rozsudok zahŕňa referenciu na relevantné ustanovenia DPH legislatívy EÚ, ako aj referenciu na korešpondujúce ustanovenia slovenskej legislatívy vrátane krátkeho komentára, ktorý obsahuje zhodnotenie významu konkrétneho rozsudku pre uplatňovanie slovenského zákona o DPH. Register rozsudkov v závere knihy obsahuje kľúčové pojmy, čím umožní čitateľovi lepšiu orientáciu podľa jednotlivých tém rozsudkov. Sumarizácia výrokových častí rozsudkov poskytuje rýchly prehľad o jednotlivých rozsudkoch. Publikácia vznikla v spolupráci so spoločnosťou KPMG Slovensko Advisory, k.s. Jej autorkami sú Ing. Zuzana Šidlová a Ing. Jana Škvarková, daňové poradkyne, ktoré sa špecializujú na problematiku DPH. Štruktúra publikácie prispieva k lepšiemu pochopeniu zásad spoločného systému DPH v EÚ, čo ocenia predovšetkým odborníci na daňovú problematiku.
Vypredané
9,41 € 9,90 €

K otázkam medzinárodných vzťahov


Uvedená zbierka je súborom štúdií a článkov z oblasti medzinárodných vzťahov. Obsahuje širokú škálu príspevkov rôznej kategórie – od článkov charakteru vedeckej štúdie, až po bežnú publicistiku a blogy. Pri každom článku (pokiaľ to bolo možné) je uvedené, kedy a kde bol publikovaný, prípadne je pod ním uvedený komentár autora z pohľadu minulého roka, v ktorom retrospektívne hodnotí článok alebo opisuje okolnosti jeho vzniku. Ako uvádza samotný autor: „Vlastná vnútorná motivácia zostaviť túto zbierku a tak znova prejsť všetkými materiálmi vyplývala z azda potreby istého ohliadnutia sa za seba. Možno analogicky poslúži aj iným. Veď nezriedka som písal o problémoch, ktoré boli v danom období vnímané ako aktuálne a dokonca občas aj ako pálčivé. Niektoré boli vyriešené, iné sa vytratili prirodzeným plynutím času, no sú aj také, ktoré pretrvali...“ Publikácia je určená pre každého, kto sa zaujíma o problematiku medzinárodných vzťahov, o to, čo sa deje/dialo aj v iných krajinách z dôrazom na politické a historické pozadie, nevynímajúc riešenia konfliktov (či už mierovou cestou, alebo cestou ozbrojeného konfliktu).
Vypredané
15,68 € 16,50 €

Szerződések tára - az új ptk. alapján


Ez az új Polgári Törvénykönyv alapján összeállított, több mint 120 szerződésmintát felvonultató kötet 2014. március 15. után iránytű lehet az okiratszerkesztésben. Az új polgári jogi kódex ugyanis helyenként alapjaiban változtatta meg a szerződések szabályozási rendszerét, valamint a magyar jogban eddig nem létező jogintézményeket vezetett be. Így a megszokott módszerek és szerződési sémák már nem minden esetben alkalmazhatók. A mintatár fejezetenként rövid és közérthető áttekintést nyújt az adott szerződéstípus jogszabályi hátteréről, elsősorban az új tudnivalókra koncentrálva. A jogszabályi háttérről szóló magyarázatokat a jegyzetekkel ellátott szerződésminták követik. Elsőként szerepel az adásvételi szerződés és annak különös nemei, altípusai. Önálló fejezetet kapnak a vállalkozási, a fuvarozási, a szállítmányozási, a megbízási, a bizományi, a közvetítői, a használati, a hitel- és számlaszerződések. Nem hiányozhatnak a sorból a biztosítéki és zálogszerződések, az engedményezés, a jogátruházás, a tartozásátvállalás, a szerződésátruházás okiratmintái sem. A záró fejezetek a társasági jog területén, illetőleg a magánszemélyek között jellemző (ajándékozási, tartási, életjáradéki, öröklési) szerződéseket dolgozzák fel. A jogászok, a jogi végzettség nélküli üzletemberek, vállalkozók számára és a magánemberként szerződéseket kötők részére egyaránt hasznos segédeszköz ez a mintatár. A szerzők kilenc ügyvéd, három kúriai tanácselnök és egy kúriai tanácsjegyző gyakorló jogalkalmazóként azt vallják, hogy a megfelelően előkészített és pontosan megszövegezett, jó szerződéssel megelőzhetők a későbbi jogviták. Ehhez hasznos és nélkülözhetetlen munkaeszköz ez az összeállítás.
Vypredané
32,88 € 34,61 €

dostupné aj ako:

Zákon o mezinárodním právu soukromém


Zákon č. 91/2012 Sb., o mezinárodním právu soukromém, vstupuje v účinnost 1. ledna 2014, stejně jako nový občanský zákoník, na který navazuje. Nový zákon reguluje otázky, které předchozí zákon o mezinárodním právu soukromém a procesním explicitně neupravoval – např. kvalifikační problém, obcházení zákona, nutně použitelná ustanovení právních předpisů. Některé oblasti však nový zákon neupravuje vůbec nebo jen částečně, protože jsou upraveny přímo použitelnými předpisy práva EU (Nařízení Řím I a II, Nařízení Brusel I a IIa, Nařízení o vyživovací povinnosti a Nařízení o dědictví). V komentáři se odkazuje nejen na vnitrostátní, ale i na relevantní mezinárodní a evropskou úpravu. Významné místo má v textu knihy použitelná judikatura, která se uvádí v původním znění, a dále významná rozhodnutí Soudního dvora EU, která byla v některých případech přeložena právě pro tento komentář. Součástí knihy je aktuální znění Instrukce Ministerstva spravedlnosti, kterou se upravuje právní pomoc justičních orgánů ve styku s cizinou ve věcech občanskoprávních a obchodněprávních.
Vypredané
27,61 € 29,06 €

Evropské mezinárodní právo soukromé v kontextu pracovního práva


Publikace se zabývá otázkami evropského mezinárodního práva soukromého, na které autorka nahlíží optikou pracovního práva. Kromě stručného nástinu vývoje EMPS se zaměřuje na jednotlivé prameny práva v této oblasti – v první řadě oběma základními kodifikacemi norem kolizních a norem mezinárodního práva procesního, tj. nařízeními Řím I a Brusel I. V dalším výkladu se publikace věnuje klíčové harmonizační úpravě, kterou představuje Směrnice o vysílání pracovníků, a také kolizní regulaci mimosmluvních závazkových vztahů, tj. nařízení Řím II - zejm. jeho ustanovením týkajícím se kolizní úpravy protestní akce v kolektivním vyjednávání. V závěru je pozornost věnována odpovídající české vnitrostátní úpravě, tj. relevantním aspektům ZMPS a Nového ZMPS a relevanci těchto úprav ve vztahu k výše uvedeným úpravám evropského práva.
Vypredané
16,07 € 16,92 €

Úvod do evropského práva 5. vydání


Již páté vydání úspěšné publikace má čtenáři posloužit jako první elementární souhrnná informace o právu Evropské unie. Tato publikace: • Na relativně malém prostoru nastiňuje základní prvky a principy fungování tohoto právního systému a je tak východiskem pro jeho následné hlubší studium • Obsahuje přehledně strukturovaný a graficky přitažlivý vlastní text, neopomíjí ani odkazy na četnou judikaturu a zásadnější práce z oboru evropského práva • Umožňuje základní bezprostřední orientaci v právu EU po vstupu Lisabonské smlouvy v platnost a přijetí předpisů k jejímu provedení • Zohledňuje rozšíření Evropské unie na 28 členských států po přistoupení Chorvatska • Je určena především studentům právnických fakult a dalším zájemcům o obor evropského práva
Vypredané
29,03 € 30,56 €

Repetitórium práva Európskej únie


Repetitórium Európskeho práva je učebnou pomôckou, ktorá bola vytvorená s cieľom uľahčiť študentom všetkých troch stupňov univerzitného vzdelávania na právnických fakultách pochopenie základných súvislostí práva Európskej únie, vzťahov a funkčných väzieb medzi právnym poriadkom Slovenskej republiky a právom Únie. Autorka, JUDr. Martina Jánošíková, Ph.D., odborná asistentka na Ústave európskeho práva Právnickej fakulty UPJŠ v Košiciach, vychádzala pri jej spracovaní zo skúseností získaných zo seminárnych cvičení a skúšobných úkonov. Túto učebnú pomôcku nemožno považovať za náhradu učebníc. Jej funkcia je výslovne komplementárna, ale práve z toho dôvodu možno tvrdiť, že aj nezastupiteľná.
Vypredané
10,45 € 11,00 €

Přehled judikatury Evropského soudu pro lidská práva


Přehled judikatury zachycuje nejdůležitější judikaturu Evropského soudu pro lidská práva vydanou v období let 2001 až 2006. Český čtenář se tak má možnost seznámit s důležitými aspekty jednotlivých případů a rychle se zorientovat v jejich problematice bez náročného dohledávání relevantních informací v cizojazyčných zdrojích. Tato publikace navazuje na první svazek Přehledu judikatury velkého senátu Evropského soudu pro lidská práva mapující rozhodnutí z let 1999 a 2000. Čtenář v publikaci nalezne případy týkající se porušování lidských práv a základních svobod např. v oblasti: práva na respektování soukromého a rodinného života, práva na svobodu a osobní bezpečnost, práva na spravedlivý proces, práva na účinné opravné prostředky, práva na ochranu majetku aj. Dílo čtenáři přibližuje způsob, jakým velký senát ESLP jednotlivé stížnosti posuzoval, jaké skutečnosti přitom zohledňoval a jak v daných případech judikoval. Může být proto cenným zdrojem informací pro případné podání stížnosti k Evropskému soudu pro lidská práva, východiskem pro uplatnění relevantní judikatury ESLP před vnitrostátními soudy i praktickou pomůckou pro studium ochrany lidských práv a základních svobod. Publikace je určena soudcům a advokátům, pracovníkům organizací, které se zabývají ochranou lidských práv, studentům, jakož i všem, kteří se o oblast ochrany lidských práv hlouběji zajímají.
Vypredané
16,53 € 17,40 €

Judikatúra Súdneho dvora EÚ vo veciach verejného obstarávania


Predpisy verejného obstarávania upravujú pri zohľadnení rozličných faktorov trhových síl konkrétne postupy, ako čo najracionálnejšie, najtransparentnejšie a najspravodlivejšie zabezpečovať potreby verejného sektora súkromnými silami. Účelom predpisov verejného obstarávania je potom regulácia činností verejných obstarávateľov pri verejnom obstarávaní. Publikácia predstavuje snahu o výber v praxi najčastejšie využiteľných rozhodnutí Súdneho dvora týkajúcich sa problematiky verejného obstarávania. Predložené rozhodnutia uvedú čitateľa do problematiky predpisov verejného obstarávania na „európskej úrovni“ a poskytnú mu základný pohľad na problematiku princípov verejného obstarávania, subjektov verejného obstarávania, revíznych konaní a použiteľnosti predpisov verejného obstarávania či problematiku neobvykle nízkej ceny. Okrem stručného úvodu pri tej-ktorej časti, ktorý poskytne čitateľovi informácie o konkrétnej problematike, rozhodnutia obsahujú predovšetkým krátky pohľad autorov na prínos konkrétneho rozhodnutia pre právnu teóriu a prax venujúcu sa verejnému obstarávaniu, zjednodušený skutkový stav obsahujúci rozhodné okolnosti pre právne posúdenie Súdnym dvorom a samotný výrok Súdneho dvora vo veci samej. Publikácia je určená širokej odbornej verejnosti, pričom je ideálnym každodenným pomocníkom pre uchádzačov a verejných obstarávateľov. Predložená publikácia napomáha k správnemu eurokonformnému výkladu verejného obstarávania.
Vypredané
4,13 € 4,35 €

Základy európskeho práva a vnútorný trh Európskej únie


Kniha má tri časti: 1., obsahuje základné informácie o EÚ a Európskych spoločenstvách. 2., sa zameriava na vnútorný trh a tretia časť zahŕňa vybrané spoločné politiky EÚ.
Vypredané
11,31 € 11,90 €

dostupné aj ako:

Příručka hospodářskeho práva EU


Publikácia je skráteným vydaním pôvodnej nemeckej publikácie "Handbuch des EU-Wirtschaftsrechts" a obsahuje vybrané kapitoly z európskeho práva najmä z oblastí vnútorného trhu, ochrany životného prostredia a ochrany spotrebiteľa. V jednotlivých kapitolách rozoberá voľný pohyb tovaru, pracovníkov, slobodu usadzovania a voľný pohyb služieb, sekundárne predpisy práva životného prostredia ES a ochranu spotrebiteľa v práve Spoločenstva.
Vypredané
16,40 € 17,26 €

dostupné aj ako:

Evropský soud pro lidská práva a jeho vybraná rozhodnutí týkající se České republiky


Publikace pojednává o organizaci a činnosti Evropského soudu pro lidská práva patřícího do kategorie mezinárodních soudů řešících spory mezi státem a jednotlivcem. Soud byl zřízen k "zajištění plnění závazků přijatých Vysokými smluvními stranami" v rámci Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod. Kniha je doplněna řadou konkrétních rozhodnutí tohoto soudu dokumentující rozsah a význam jeho činnosti.
Vypredané
19,68 € 20,72 €

Medzinárodná migrácia, krajania a volebné právo


Publikácia sa venuje súvislostiam medzi medzinárodnou migráciou a najnovšími tendenciami vo vývoji volebného práva v strednej Európe. Problematika migrácie vždy súvisela s otázkou integrácie migrantov do spoločnosti ich nového domova. Monografia však nevenuje pozornosť len otázke volebnej integrácie prisťahovalcov, ale aj možnostiam participácie občanov-vysťahovalcov na politickom živote pôvodnej vlasti. V čase prehlbujúcej sa globalizácie a intenzívnej migrácie totiž aj táto časť spoločnosti získava na ekonomickom a politickom význame. Mnohé krajiny sa preto usilujú o proaktívnu krajanskú politiku voči svojej diaspóre v zahraničí. Veľmi dôležitým determinantom tejto politiky je politické, resp. kultúrno-jazykové chápanie národa v danom štáte. Historickému vývoju chápania českého, poľského, maďarského a slovenského národa je preto venovaná celá jedna kapitola. Toto chápanie ovplyvňuje taktiež vývoj legislatívy o štátnom občianstve a menšinové zákonodarstvo jednotlivých krajín.
Vypredané
15,64 € 16,46 €

Europska integrácia a právo EÚ


„Práca predstavuje ďalší príspevok slovenskej doktríny k bližšiemu poznaniu a analýze ako histórie tak aj právneho poriadku Európskej únie (ďalej len EU). Autorka sa rozhodla skombinovať širší (globálnejší) prístup k tejto matérii s bližšou analýzou jedného z inštitútov komunitárneho práva (štátne občianstvo EU- VI. Kapitola), čo ale nie je na škodu jej celkovému vyzneniu. Pozitívne treba hodnotiť aj analýzu príslušných ustanovení Lisabonskej zmluvy. V úvodnom príhovore autorka uvádza, že práca je určená "vnímavým študentom a právnikom, ktorí sa budú v praxi venovať právu Európskej únie". prof. JUDr. Ján Klučka, CSc.
Vypredané
18,91 € 19,90 €

Úvod do mezinárodního práva soukromého


Učebnice autorského kolektivu z katedry mezinárodního a evropského práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity poskytuje studentům právnických fakult a dalším zájemcům o právo komplexní výklad problematiky mezinárodního práva soukromého a procesního. Učebnice začíná úvodním vstupem do problematiky včetně historického vývoje a dále podává potřebný výklad pojmů a přehled pramenů mezinárodního práva soukromého a procesního. Čtenářům učebnice dále poskytne nejprve obecný výklad kolizního práva a poté se zaměřuje na konkrétní oblasti – subjekty soukromoprávních poměrů s mezinárodním prvkem, právní jednání a zastoupení, závazky ze smluv a mimosmluvní závazky, věcná práva, právo duševního vlastnictví, dědické právní poměry, rodinné právo, uznání a výkon cizích soudních rozhodnutí a končí kapitolou o právní pomoci.
U dodávateľa
13,86 € 14,59 €

Európske právo je súbor právnych noriem, zmlúv a právnych rámcov, ktoré riadia právne vzťahy medzi krajinami Európskej únie (EÚ) a jej členskými štátmi. Toto právo je jedinečné v tom, že kombinuje vnútroštátne právo členských štátov EÚ s právom EÚ, vrátane práva Európskeho súdneho dvora. Hlavným cieľom Európskeho práva je vytvoriť jednotný právny rámec pre všetky členské štáty EÚ, čím sa uľahčuje obchod, slobodný pohyb osôb a zabezpečuje sa harmonizácia rôznych právnych oblastí.