! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Občianske právo strana 6 z 21

Občiansky zákonník. Veľký komentár 4. zväzok


Záväzky - Zmluvy (§ 588 - § 880)
U dodávateľa
69,35 € 73,00 €

Správny súdny poriadok - účinný od 1. júla 2016


Publikácia obsahuje úplné znenie zákona č. 162/2015 Z. z. Správny súdny poriadok, ktorý nadobúda účinnosť 1. júla 2016.
U dodávateľa
2,08 € 2,19 €

Spolky a spolkové právo


Praktický průvodce spolkovým právem pro všední i nevšední situace při fungování spolku. Kniha je rozdělena na dvě základní části – část teoretickou, která obsahuje základní charakteristiku spolku, výklad právní úpravy spolku od účelu, přes jeho založení a vznik, fungování až po zrušení, likvidaci a zánik. Zaměřuje se na členství ve spolku, na vnitřní fungování spolků (tj. na pravidla fungování určená stanovami), na pobočné spolky apod., na možnosti přeměny spolku. Jedna z kapitol je věnovaná i spolkům založeným podle zákona o sdružování občanů (přizpůsobení stanov a názvu novým požadavkům na spolek apod.). V neposlední řadě je věnována pozornost i účetním a daňovým povinnostem spolku. Druhou část pak tvoří základní vzory, např. stanovy. Publikace je především určena zakladatelům spolků, členům spolků ve funkcích (statutární a další orgány), zaměstnancům úřadů a další subjektům vstupujícím do vztahů se spolky.
U dodávateľa
17,42 € 18,34 €

Občiansky zákonník. Veľký komentár 3. zväzok


Dedenie a záväzky - Všeobecná časť (§ 460 - § 587)
U dodávateľa
69,35 € 73,00 €
  • 5 /5

Občiansky zákonník pre prax Komentár


Predkladaná publikácia obsahuje doposiaľ najkomplexnejší výklad občianskoprávnych vzťahov z pohľadu aplikačnej praxe. Jej obsahom je nielen výklad ustanovení Občianskeho zákonníka, ale aj výklad iných právnych úprav občianskoprávneho charakteru, ako je napr. komentovanie: -Zákona č. 381/2001 Z.z. o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla -Zákona č. 514/2003 Z. z. o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moc -Zákona č. 586/2003 Z.z. o advokácii -Zákona č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov -Zákona č. 98/2014 Z.z. o krátkodobom nájme bytu Publikácia venuje osobitnú pozornosť vnútorným vzťahom v rámci právnej úpravy v Občianskom zákonníku, ale aj vzťahom Občianskeho zákonníka k osobitným právnym úpravám, vrátane vzťahu k medzinárodným dokumentom, ktorými je Slovenská republika viazaná. Komentár ozrejmuje aj vzťah jednotlivých ustanovení Občianskeho zákonníka a ustanovení Obchodného zákonníka. Osobitná pozornosť je venovaná aj aplikačnej praxi, reprezentovanej judikatúrou súdov Slovenskej republiky, Českej republiky ale aj judikatúrou Európskeho súdneho dvora a judikatúrou Európskeho súdu pre ľudské práva. Komentár sa pritom neorientuje iba na publikáciu právnych viet, ale v záujme inštruktívnosti v mnohých prípadoch cituje významné časti odôvodnenia rozhodnutí. Hoci vo viacerých prípadoch autor zaujíma vlastné stanovisko k niektorým otázkam, neosvojuje si právo zaujať arbitrárne stanovisko k viacerým otázkam, v ktorých aplikačná prax prezentuje rôzne stanovisko. Týchto dôvodov obsahom publikácie sú aj rôzne právne závery, na ktorých protichodnosť autor spravidla upozorňuje. Nemožno nespomenúť aj previazanosť výkladu hmotnoprávnej úpravy s procesnými ustanoveniami právneho poriadku, a to najmä s uplatnením práv v súdnom konaní.
U dodávateľa
160,55 € 169,00 €

Promlčení a prekluze v soukromém právu


Přijetím nového občanského zákoníku došlo k proměně právní úpravy institutu promlčení a prekluze v českém soukromém právu, který je nově pojat. Předložená publikace navazující na předchozí monografii Promlčení a prekluze v obchodně závazkových vztazích reaguje především na sjednocení právní úpravy promlčení a prekluze do jednoho kodexu, který řeší původní dělení na občanský a obchodní zákoník. V této souvislosti byla přijata a současně změněna řada souvisejících právních předpisů. Přestože odpadly díky propojení obou kodexů mnohé interpretační potíže, nová právní úprava přináší další otázky v oblasti výkladu a aplikace v právní praxi. Publikace poskytuje velmi pečlivě zpracovaný návod vhodného přístupu zejména k těm vytypovaným ustanovením nového soukromého práva, jež mohou v praxi přivodit potíže, a to i díky ne vždy jasným a přesvědčivým formulacím či začleněním do systematiky předpisu. Monograficky zpracovaná publikace obsahuje i použitelnou judikaturu a právní literaturu, která výrazně přispěje k lepší orientaci právní praxe.
U dodávateľa
21,89 € 23,04 €

Cezhraničné dedenie


Publikácia o cezhraničných dedičstvách poskytuje komplexný výklad najdôležitejších ustanovení kolíznych noriem s cezhraničným prvkom v súčasnej národnej právnej úprave Slovenska, ako aj výklad najdôležitejších ustanovení Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 650/2012 o právomoci, rozhodnom práve, uznávaní a výkone rozhodnutí a prijatí a výkone verejných listín v dedičských veciach a o zavedení európskeho osvedčenia o dedičstve, s orientáciou na činnosť notárov a súdov v dedičských konaniach s cezhraničným prvkom. Publikácia je členená na súčasnú platnú kolíznu právnu úpravu cezhraničných dedičstiev, na výklad ustanovení Nariadenia o cezhraničných dedičstvách, ktoré sa bude vzťahovať na konania o dedičstvách s cudzím prvkom po poručiteľoch zomretých od 17. augusta 2015. V neposlednom rade upozorňuje čitateľa na legislatívne zmeny, ktoré Nariadenie o cezhraničných dedičstvách prinieslo do našej národnej legislatívy ako dopad na činnosť notárov a súdov. Autorka pri vysvetľovaní jednotlivých ustanovení samotného Nariadenia o cezhraničných dedičstvách, ako aj ním dotknutých zákonov Slovenskej republiky, najmä Notárskeho poriadku, Občianskeho súdneho poriadku a zákona o medzinárodnom práve súkromnom a procesnom, zúročila svoju prácu členky Medzinárodnej a Legislatívnej skupiny Prezídia Notárskej komory SR na príprave legislatívnych aktov Európske únie a Slovenskej republiky, Výklad jednotlivých ustanovení Nariadenia o cezhraničných dedičstvách je doplnený o simulované prípady cezhraničných dedičských konaní, ktorým autorka venuje samostatnú kapitolu. Zaujímavosťou publikácie je nastolenie rôznych otázok sudcov a notárov vyvstávajúcich pri výklade jednotlivých ustanovení Nariadenia o cezhraničných dedičstvách, na ktoré autorka poskytuje tak odpovede, ako aj jej názor využiteľný v praxi notára či súdov. Komentár je rozšírený o: zoznam medzinárodných dohôd, ktorými je v oblasti cezhraničných dedičstiev jednou zo zmluvných strán Slovenská republika; simulované príklady cezhraničných dedičstiev a ich právnu analýzu; otázky právnickej verejnosti kladené pri výklade Nariadenia o cezhraničných dedičstvách a odpovede a na ne; vzory tlačív vydaných vo vykonávacom Nariadení EÚ uplatňovaných v cezhraničných dedičstvách od 17. augusta 2015. Publikácia predstavuje "akúsi" odbornú a praktickú príručku venovanú najmä notárom, notárskym kandidátom a koncipientom, sudcom a vyšším súdnym úradníkom, advokátom a inej právnickej verejnosti, ale aj bežnému euroobyvateľovi, ktorý prichádza do styku s cezhraničným dedičstvom.
Na sklade 2Ks
15,68 € 16,50 €

Nabytí nemovitosti (zapsané v katastru nemovitostí) od nevlastníka


Publikace se zabývá problematikou nabytí nemovitosti zapsané v katastru nemovitostí od nevlastníka podle předchozí civilní úpravy i podle nového občanského zákoníku. Předchozí občanský zákoník č. 40/1964 Sb. neupravoval vyjma stanovených případů (n apř. vydržení) nabytí nemovitosti od nevlastníka, přičemž prakticky po celou dobu jeho platnosti byla právní (soudní) prací respektována zásada, že na základě pouhé dobré víry v zápis v katastru nemovitostí nelze nabýt vlastnické právo k nemovitost i. Autor v publikaci stručně popisuje vývoj judikatury v předmětné materii, která postupně na půdě Ústavního soudu vyústila v závěr připouštějící nabytí nemovitosti od nevlastníka tzv. dobrověrným nabyvatelem. Publikace zachycuje judikatorní tenzi me zi Ústavním soudem a Nejvyšším soudem a snaží se vyložit podstatné argumenty, které měly vliv na odlišnost této judikatury. Publikace se stane jistě cennou příručkou pro všechny, kteří se věnují právní úpravě nemovitostí a mají zájem o ucelenější vhled do předmětné problematiky.
U dodávateľa
10,80 € 11,37 €

Judikatura k rekodifikaci Změny závazků


Nakladatelství Wolters Kluwer vydává další svazek nové řady přehledů judikatury obsahujících rozhodnutí českých, československých a případně i slovenských soudů, která jsou dle názoru autorů použitelná pro právní vztahy řídící se novým občanským záko níkem. Předkládaný svazek shrnuje rozhodnutí, ježlze použít jako inspiraci při interpretaci ustanovení občanského zákoníku ohledně změn závazků v osobě věřitele či dlužníka a změn v obsahu závazků. Publikace obsahuje nejen použitelnou judikaturu, ale také stručný úvodní výklad nové právní úpravy, příslušnou část důvodové zprávy a zásadní právní předpisy. Kniha taknení pouhým přehledem judikatury, ale komplexní pracovní pomůckou, soustřeďující veškeré potřebné informace pro práci s judikaturou po té, co nový občanský zákoník nabyl účinnosti. Věříme, že tato nová publikace usnadní práci soudcům, advokátům i nejširší právnické veřejnosti.
U dodávateľa
24,56 € 25,85 €

Judikatura k rekodifikaci Vznik a obsah závazků


Nakladatelství Wolters Kluwer vydává další svazek nové řady přehledů judikatury obsahujících rozhodnutí českých, československých a případně i slovenských soudů, která jsou dle názoru autorů použitelná pro právní vztahy řídící se novým občanským záko níkem. Tématem tohoto svazku je vznik závazků a jejich obsah. Jsou v něm shrnuta rozhodnutí, která lze využít při interpretaci pravidel týkajících se vzniku závazků, smlouvy (včetně kontraktačního procesu, obsahu, formy a účinků smlouvy), obsahu záva zků, a konečně též závazků společných. Obsahem publikace je vedle použitelné judikatury také stručný úvodní výklad nové právní úpravy, příslušná část důvodové zprávy a zásadní právní předpisy. Kniha tak není pouhým přehledem judikatury, ale komplexní pracovní pomůckou, soustřeďující veškeré potřebné informace pro práci s judikaturou poté, co nový občanský zákoník nabyl účinnosti. Věříme, že tato nová publikace usnadní práci soudcům, advokátům i nejširší právnické veřejnosti.
U dodávateľa
29,92 € 31,49 €

Občiansky zákonník. Veľký komentár. 2. zväzok


Občiansky zákonník, Veľký komentár, 2. zväzok Vecné práva a zodpovednosť za škodu (§ 123 - § 459) Od prvého vydania Veľkého komentára Občianskeho zákonníka uplynuli tri roky (2011). Medzitým sa kniha vypredala, čo svedčí o veľkom záujme a dopyte po komentári tohto druhu. Preto sme pre Vás pripravili reedíciu Veľkého komentára k Občianskemu zákonníku. Na rozdiel od predchádzajúceho vydania začína výklad jednotlivých ustanovení poukazom na vývoj jednotlivých právnych inštitútov od rímskeho práva až po súčasnú právnu úpravu (s osobitným zreteľom na slovenskú právnu úpravu pred r. 1950). Do spektra právnej komparácie okrem najviac citovaných kódexov (francúzsky Code civil, rakúsky ABGB či nemecký BGB) sú zahrnuté aj najnovšie občianske zákonníky v Česku, Maďarsku a v Rumunsku. Do textu je premietnuté nielen aktuálne súkromné právo EÚ, najdôležitejšie právne dokumenty na unifikáciu európskeho súkromného práva (PECL, DCFR, PETL, PEICL), ale aj platné súkromnoprávne medzinárodné dohovory (napr. Viedenský dohovor OSN o zmluve o medzinárodnej kúpe tovaru alebo Zásady medzinárodných obchodných zmlúv). Vzhľadom na podstatný nárast objemu rukopisu je text Veľkého komentára rozdelený, na rozdiel od predchádzajúceho vydania (dva diely), na štyri zväzky – rozsahom rovnaké časti. Prvý zväzok sa venuje výkladu všeobecnej časti Občianskeho zákonníka (§ 1 až § 122). Svojím spôsobom ide o matériu, ktorú možno označiť ako všeobecné súkromné právo, ktoré podporne platí aj na iné právne odvetvia súkromného práva (obchodné právo, rodinné právo, právo duševného vlastníctva, zmenkové a šekové právo atď.). Druhý zväzok komentára sa venuje vecným právam a zodpovednosti za škodu a za bezdôvodné obohatenie (§ 123 až § 459 Občianskeho zákonníka). Tretí zväzok obsahuje výklad k dedičskému právu a všeobecnej časti záväzkového práva (§ 460 až § 487 Občianskeho zákonníka). Štvrtý zväzok obsahuje výklad k jednotlivým občianskoprávnym zmluvám a záverečným ustanoveniam Občianskeho zákonníka (§ 488 až § 880). Nové vydanie komentára zahŕňa nielen aktuálne zmeny v legislatíve, ale reaguje na všetky zmeny v judikatúre a aplikačnej praxi. Na rozdiel od predchádzajúceho vydania je komentár k ustanoveniam Občianskeho zákonníka precíznejší a systematicky lepšie usporiadaný. V konfrontácii s vývojom európskeho práva a právnymi poriadkami iných štátov autor poukazuje na možný ďalší vývoj občianskeho práva na Slovensku.
U dodávateľa
69,35 € 73,00 €

Účet, jednorázový vklad, akreditiv a inkaso v občanském zákoníku


Publikace se zabývá výkladem v názvu uvedených pojmů, a to z pohledu současné právní úpravy ve srovnání s tou dosavadní. Čtenář tedy v knize nalezne odlišnosti oproti úpravě před rekodifikací a dále srovnání s právní úpravou zahraniční, jakož i popis vývoje uvedených finančních nástrojů. Zajímavé jsou rovněž historické náhledy. Tento přístup zajišťuje komplexní pohled na uvedenou problematiku. Sledována je rovněž i relevantní judikatura a některé souvislosti s dalšími právními předpisy, zejm. zákonem o platebním styku. Publikace je doplněna věcným rejstříkem a přehledem literatury, která se k tématu váže.
U dodávateľa
12,06 € 12,69 €

Ženy, Matky, Telá


Publikácia je prvou na Slovensku, ktorá sa zaoberá pôrodnou starostlivosťou v SR z pohľadu ľudských práv žien. Ponúka obe v súčasnosti chýbajúce perspektívy perspektívu autentickej ženskej skúsenosti i ľudskoprávnu perspektívu, ktoré vzájomne dopĺňa a kombinuje. Je preto nielen prierezom vnútroštátnymi a medzinárodnými štandardmi ľudských práv žien, ktoré sa vzťahujú na pôrodnú starostlivosť, ale najmä spätnou väzbou od ich autentických nositeliek, získanou práve cez optiku ľudskoprávnych štandardov. Táto optika chýba aj verejnému diskurzu týkajúcemu sa uvedenej témy. Publikácia je výsledkom viac ako dvojročného intenzívneho monitoringu a výskumu, ktorý uskutočnilo naše združenie v spolupráci s občianskym združením Ženské kruhy a ďalšími spolupracovníčkami. Interdisciplinárny tím expertiek z viacerých oblastí zozbieral, spracoval a analyzoval dáta rôzneho druhu hĺbkové autentické výpovede žien s osobnou skúsenosťou s pôrodnou starostlivosťou v nemocniciach, dáta na webových stránkach pôrodníc, resp. dáta získané od nich priamo, adresne aj dáta oficiálne získané od Ministerstva zdravotníctva SR ako hlavného subjektu exekutívy zodpovedného za poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Autorky zozbierali a spracovali všetky dáta štandardnými metódami sociálnovedného výskumu a metódami ľudskoprávneho monitoringu. Viaceré aspekty práce konzultovali s osobami, ktoré poskytujú rôzne formy poradenstva ženám pred pôrodom aj po ňom (obzvlášť v prípadoch traumatizujúceho alebo inak ubližujúceho pôrodného zážitku), a tiež s dulami, ktoré sprevádzajú ženy počas pôrodov. Publikácia je rozdelená do štyroch kapitol. Prvá kapitola ponúka prehľad základných medzinárodných a vnútroštátnych štandardov v oblasti ľudských práv žien, ktoré sa musia pri pôrode napĺňať. Druhá kapitola sumarizuje medzinárodne uznávané zdravotnícke štandardy týkajúce sa pôrodnej starostlivosti, ktoré sú zároveň relevantné z pohľadu dodržiavania ľudských práv žien. Tretia kapitola prezentuje výskumné zistenia z kvalitatívneho výskumu o skúsenostiach žien s pôrodmi v zdravotníckych zariadeniach na Slovensku, spracované na základe 15 semištruktúrovaných rozhovorov. Štvrtá kapitola prezentuje výsledky monitoringu mapujúceho poskytovanie informácií pôrodníckymi zariadeniami pred pôrodom aj po ňom, aby sa rodiace ženy mohli rozhodnúť pre poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Cenné sú aj prílohy doložené v plnom znení výskumný scenár rozhovoru so ženami zoznam sledovaných položiek na webových stránkach pôrodníc vzor listu žien o pôrodných prianiach zasielaný pôrodniciam vzor žiadosti/prosby o informácie zasielanej pôrodniciam žiadosť o informácie zaslaná ministerstvu zdravotníctva odpoveď ministerstva zdravotníctva
U dodávateľa
18,05 € 19,00 €

Nekalá soutěž v novém občanském zákoníku - Komentář


Publikace přináší komentář k jednotlivým ustanovením nového občanského zákoníku upravujících nekalou soutěž (§ 2972 až 2990). Podrobný výklad problematiky nekalé soutěže v novém občanském zákoníku je bohatě doplněn o použitelnou judikaturu českých soudů i Soudního dvora EU. Text se nevyhýbá problémovým otázkám nové právní úpravy a srovnání s dřívější regulací nekalé soutěže obsažené v obchodním zákoníku.
U dodávateľa
39,75 € 41,84 €

Nový občanský zákoník úplně pro všechny


Získejte ucelený přehled novinek, které přináší nový občanský zákoník! Srozumitelně a jasně pro každého občana - neprávníka! Napsali pro vás nejzkušenější publikující právníci, kteří se podíleli na vzniku nového občanského zákoníku! Občanské právo provází člověka od narození až do smrti při jeho každodenních úkonech. Vyznejte se v největších porevolučních legislativních změnách. Kniha provede každého při řešení situací všedního dne - nájem bytu, prodej auta, sepsání závěti, rozvod a vypořádání majetku, nalezení ztracené věci, náhrada újmy při úrazu a další. Listujte řadou praktických příkladů a situací ze života a nechte se vést. Praktické zaměření knihy a její popularizační charakter podtrhuje doplnění kapitol ilustracemi.
U dodávateľa
6,54 € 6,88 €

Právnofilozofické východiská práva duševného vlastníctva


Všeobecným právnofilozofickým a právnoteoretickým otázkam sa doteraz nevenovala dostatočná pozornosť. Predkladané dielo predstavuje pokus vyrovnať sa s týmito problémami nielen v rovine práva, ale najmä za asistencie a využitia poznatkov iných odborov, skúmaním aj širších mimoprávnych súvislostí. Ide najmä o zohľadnenie filozofických, kultúrnych a hodnotových aspektov, ktoré majú svoje nezastupiteľné miesto v diskusii o tvorbe práva. Je však potešiteľné a nádejné, že záujem všeobecnej právnej teórie aj pozitívnoprávnych disciplín verejného i súkromného práva riešiť niektoré všeobecnejšie otázky vo viacodbornej spolupráci postupne vzrastá. Právna veda si začína čoraz viac uvedomovať, že na riešenie aktuálnych spoločenských problémov poznatky jednej vedy alebo z jedného odboru nestačia, preto pokračovanie tradičných hraníc jednotlivých odborov práva a rozvíjanie medziodborovej spolupráce sa stáva absolútnou nevyhnutnosťou.
U dodávateľa
16,63 € 17,50 €

Zmluvy o prevode vlastníctva (kúpna a...


Druhé vydanie komentára k ustanoveniam Občianskeho zákonníka upravujúcim scudzovacie zmluvy prináša aktualizáciu tém spracovaných v prvom vydaní, ako aj doplnenie poznatkov autorov získaných ich vlastnou činnosťou autorov a tak isto aj aktualizáciu judikatúry. Autori obohatili komentár o nové úvahy de lege ferenda majúce podporu v najnovších informáciách o prácach na pripravovanom novom Občianskom zákonníku. Okrem podrobného výkladu vybraných ustanovení Občianskeho zákonníka ponúka aj druhé vydanie teoretické časti k spracovanej téme v prehľadnej štruktúre čo robí z publikácie komentár netradičného typu, ktorý bude isto užitočnou pomôckou pri Vašej každodennej práci.
Na sklade 2Ks
52,25 € 55,00 €

Zpracování osobních údajů školami


Jako prakticky vše, co se nějakým způsobem týká lidí, jimž je poskytován nějaký statek nebo služba, se ani obor školství neobejde bez informací o jejich uživatelích, poskytovatelích, právech, ale i povinnostech. A v případě, že jsou zpracovávány informace o lidech, fyzických osobách, musí být brán v potaz i takový aspekt, jako je ochrana informací o lidech, tedy subjektech údajů podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Ochrana osobních údajů si neklade za cíl absolutně bránit používání osobních údajů jiných lidí; jejím jediným deklarovaným a s větším či menším úspěchem naplňovaným cílem je zabránit zneužití osobních údajů a zároveň umožnit zpřístupnění osobních údajů k legálním účelům. Prostřednictvím této publikace získáte praktický návod, jak tohoto cíle dosáhnout.
U dodávateľa
17,81 € 18,75 €

Cenné papíry v novém občanském zákoníku, komentář


Právem cenných papírů se rozumí účelový souhrn právních norem, jejichž předmětem úpravy jsou cenné papíry jako zvláštní objekty právních vztahů a vztahy mezi subjekty práva vznikající v souvislosti s vydáváním cenných papírů, s dispozicemi s nimi a s realizací práv do cenných papírů vtělených. Nový občanský zákoník opustil třídění cenných papírů dle podoby na listinné a zaknihované a považuje je za různé věci v právním smyslu. Protože se však ustanovení o cenných papírech v NObčZ použijí i na zaknihované cenné papíry, pokud to nevylučuje jejich povaha nebo právní předpis, lze i po účinnosti nového kodexu pojednat o nich současně.
U dodávateľa
39,75 € 41,84 €

Občianske právo, často označované aj ako civilné právo, je odvetvie práva, ktoré sa zaoberá právnymi vzťahmi medzi jednotlivcami a právnickými osobami. Jeho cieľom je poskytnúť rámec pre riešenie súkromných záležitostí a konfliktov medzi jednotlivcami. Občianske právo definuje práva a povinnosti osôb v rôznych situáciách, vrátane zmluvných vzťahov, majetkových práv, rodinného práva a zodpovednosti za spôsobené škody.

Kategória "Občianske právo" sa delí na niekoľko podoblastí, z ktorých každá sa zaoberá konkrétnymi právnymi aspektmi súkromného života. Tieto podoblasti môžu zahŕňať Zmluvné právo, Majetkové právo, Rodinné právo, Právo na ochranu osobnosti, Deliktové právo.

Občianske právo má za cieľ zabezpečiť, aby práva a povinnosti jednotlivcov boli jasne definované a chránené. V každej krajine môže mať občianske právo odlišné zákony a právne tradície, ale jeho základné princípy sú všeobecne aplikovateľné na ochranu súkromných záujmov a zabezpečenie spravodlivého riešenia sporov medzi jednotlivcami.

V tejto klategórii literatúry nájdete všetky potrebné podklady týkajúce sa občianskeho práva.